Andrzej_M_ 12.08.2013 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 ,,,, ale ma to co jest równie ważne, czyli odpowiednio szerokie ranty dopalające - porównywalne z AZP. ,,,, Przeczuwam, że po ceramicznej komorze spalania szykuje się drugi hicior sezonu grzewczego 2013/2014. Szerokie Ranty Dopalające. Zawsze mi się wydawało, przynajmniej na moim palniku, że na tych Rantach to tylko same nieboszczyki dogorywają. Tlenu w komorze spalania zazwyczaj jest sporo, a niedopalonym kawałkom koksu nikt nie chce nawet odrobinki O2 podać, nie mówiąc o ciepłej kołderce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 12.08.2013 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 (edytowane) Przeczuwam, że po ceramicznej komorze spalania szykuje się drugi hicior sezonu grzewczego 2013/2014. Szerokie Ranty Dopalające. Zawsze mi się wydawało, przynajmniej na moim palniku, że na tych Rantach to tylko same nieboszczyki dogorywają. Tlenu w komorze spalania zazwyczaj jest sporo, a niedopalonym kawałkom koksu nikt nie chce nawet odrobinki O2 podać, nie mówiąc o ciepłej kołderce. Ja nie mówię co sie komu wydaje, tylko co wyszło na badaniach. Mam porównanie co było wcześniej, gdy takich rantów brakowało. Chodzi o odpowiedni moim zdaniem stosunek otworu wyjściowego na paliwo do tej przestrzeni na dopalenie resztek. (skrótowo za mało - źle, za dużo- także nie jest dobrze) Z pełnego raportu, jak dostanę podam w swoim czasie ile było %odpadu w popiele. Zasłanianie ceramiką płaszcza wodnego to w/g mnie nic dobrego - poprawi się minimalnie straty niecałkowitego spalania a znacząco zwiększy straty kominowe. W bilansie strat ciepła strata niecałkowitego spalania jest znikoma a lwią część stanowią straty kominowe. Nie wspomnę także,że za dużo ceramiki w komorze spalania to przecież lawinowo rosnąca emisja NO-xów.... Chodzi przecież o oddawanie ciepła wodzie a jaką przewodność ciepła ma taki ekran...... Nie neguję ceramiki jako materiału, mówię tylko o punkcie jej stosowania. U nas na tych badaniach były płyty żeliwne i na nich był spory ceramiczny, wklęsły deflektor. Edytowane 12 Sierpnia 2013 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 12.08.2013 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Psu na budę takie badania i wnioski w nich zawarteBadajcie osiągi w warunkach domowych, na mocach minimalnych ciagłych modulowanych i nominalnych z przewagą stanów przejściowych w pracy dwustanowej.ze zmiennym ciągiem kominowym, minimalnymi przepływani wody i zarastającym wymiennikiem.Pokażcie przynajmniej le ile pokazał Zawijan w swoich badaniach eksploatacynych, nie wstydźcie się! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 12.08.2013 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Rozumiem, nie-użytkowników kotłów Skam boli, że są zrobione kolejne badania. Są tacy, co nie mają ich wcale, czemu tam nikt się nie czepia? Widziałeś przecież jak Wojtek65 pisał,że na miale eko-fins i obciążeniu 3kW sprawność wychodziła mu 80%, czy to Twoim zdaniem źle?Każdemu życzę, aby przy 3-4kW zachował 80%sprawności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 12.08.2013 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Mnie już nic nie boli, conajwyżej śmieszy. Niedługo zaczniecie sprzedawać kotły kondensacyjne z 110% sprawnością, tylko nie będzie komu ich kupić, bo zakażą całkowicie spalania paliw stałych. Jam się troche przebrążowił i teraz inne zabawki mnie kręcą Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 12.08.2013 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Zadałem pytanie, skoro wszedłeś na wątek z zarzutami, to proszę odpowiedz. Wojtek ma ciepłomierz i zestaw, który był teraz badany.Osiągnął przy chyba 3kW na miale eko-fins 80%sprawności, uważasz, że to zły wynik w warunkach domowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 12.08.2013 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Bardzo dobry, kol Wojtek i w zasypowym osiągał bardzondobre wyniki, ale jest jedno ale.On nie jest producentem, on nie ma warunków i narzędzi do rzetelnych badań, on fakże nie ma badań paliwa które w czasie testu spalał.Jak najbardziej jemu za te "badania" chwała!Natomiast wam wstyd, że posługujecie się takimi badaniami w swoim forumowym marketingu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 12.08.2013 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Natomiast wam wstyd, że posługujecie się takimi badaniami w swoim forumowym marketingu! Tutaj, to cos Cię boli, zleciliśmy kolejne badania i podajemy ich wyniki. Inni robią właśnie marketing, bo dużo piszą, gadają a wyników żadnych nie podają. Ponawiam pytanie, dlaczego tam nie walczysz? Własne testy robimy, pewne rzeczy sprawdzamy. Pracujemy nad usprawnieniami. W roku ubiegłym u znajomego zamieniony został palnik żeliwny, ten większy w kotle 25kW na azp, spalanie miału węglowego no-name z lokalnego składu spadło średnio o 5-7kg/24h do wcześniejszego okresu i wcześniejszego roku, instalacja, sterownik i pozostała część bez zmian. O czymś podczas tych badań świadczy także emisja CO na poziomie 0-30mg/m3.... nieprawdaż? Kotły z palnikiem azp trafiły z dwóch powodów na badania, jednym z nich były trwające od ubiegłego roku nasze próby... Teraz przyszedł czas na weryfikację. Wiem, co było dobre a co należy jeszcze poprawić. Wynik jest jednak taki,że można się pochwalić. Kasą nie sram na lewo i prawo, ale staramy się regularnie co 2-3lata zawozić produkty na badania i weryfikować założenia i własne rezultaty - pokaż mi drugą firmę która tak robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 12.08.2013 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 (edytowane) Bardzo dobry, kol Wojtek i w zasypowym osiągał bardzondobre wyniki, ! ...bo miał dobry kocioł miałowy - SEKOM też wielokrotnie badany i udoskonalany dzięki uprzejmości pracowników laboratorium.... Edytowane 12 Sierpnia 2013 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 12.08.2013 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Psu na budę takie badania i wnioski w nich zawarte Badajcie osiągi w warunkach domowych, na mocach minimalnych ciagłych modulowanych i nominalnych z przewagą stanów przejściowych w pracy dwustanowej. ze zmiennym ciągiem kominowym, minimalnymi przepływani wody i zarastającym wymiennikiem. Pokażcie przynajmniej le ile pokazał Zawijan w swoich badaniach eksploatacynych, nie wstydźcie się! Bo te badania są robione dla marketingu ... Ludzie patrzą na cyferki i porównują ... Wybierają często produkt który ma "wyższe cyferki" ... Widać to na rynku rekuperatorów , pomp ciepła i itd ... Robi się "badania" według ustalonych standardów które opracowali sami producenci ... Testy nie mają się nijak do rzeczywistości , robi się je w wąskim zakresie i przy wąskim doborze parametrów ... Gdyby było tak cudownie i kotły na ekogroszek miały sprawność >90% to ludzie zużywali by dużo dużo mniej opału , a jednak tak różowo nie jest ... Oczywiście dobrze że producenci poprawiają produkty i je ulepszają , bo na tym polega postęp ... Fajnie by było jakby jakiś producent "zainwestował" w dom testowy w którym byłby podłączony piec z różnymi czujkami + ciepłomierz i na bierząco te dane publikował. Czyli testy przy normalnej pracy w normalnym domu , przy nomalnych warunkach .. Wtedy było by widać jaka jest rzeczywista sprawność w typowo domowych warunkach ... Ale wątpie że jakiś producent się na to zdecyduje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 12.08.2013 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Ja nie jestem Don kicośtam, by wam całą branżę naprawiać. Pochwalileś się wynikami, to ci napisałem, co o nich myślę. @KaszpirWłąsnie w tym rzecz, że sprawy poszły w złym kierunku, zamiast optymalizować pracę tego kotła na niskich mocach, oni kręcą, tylko wyniki w certyfikatach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 12.08.2013 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Jarecki 79 kiedyś napisał bym, że mijasz się z prawdą lub gadasz głupoty. Dziś jestem trochę odważniejszy i napiszę, że świadomie okłamujesz forumowiczów oraz przyszłych klientów. Wycofam me słowa o kłamstwie i stosownie przeproszę, jak wytłumaczysz tutaj na forum na czym polega to doskonałe dopalanie na szerokich rantach. Ja twierdze iż na tych szerokich rantach żadnego dopalania nie ma, natomiast na tym szerokim rancie odpalone zostało kolejne marketingowe oszustwo. Ale mogę się mylić. ps. U mnie na palniku szerokość rantu wynosi 10,5 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 12.08.2013 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Jeszcze odrabina dywagacji w kwestii " bulu"Zakładając super wynik 5% tlenu w spalinach i temp splin 150C na nominalnej ( delta 130C), to strata kominowa wychodzi 6,2%Już się nie mieścimy, czyżby tlen był niższy? O pozostałych stratach tez nie moze być mowy, żadnego niedopału i żdnego wypromieniowania do kotłwni - pewnie ma obudowę próżniową. A może to ten przypadek o którym wspominał Zawijan, że na nominalnej ma temp spalin ok 100C? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 12.08.2013 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Jarecki 79 kiedyś napisał bym, że mijasz się z prawdą lub gadasz głupoty. Dziś jestem trochę odważniejszy i napiszę, że świadomie okłamujesz forumowiczów oraz przyszłych klientów. Wycofam me słowa o kłamstwie i stosownie przeproszę, jak wytłumaczysz tutaj na forum na czym polega to doskonałe dopalanie na szerokich rantach. Ja twierdze iż na tych szerokich rantach żadnego dopalania nie ma, natomiast na tym szerokim rancie odpalone zostało kolejne marketingowe oszustwo. Ale mogę się mylić. ps. U mnie na palniku szerokość rantu wynosi 10,5 mm. Napisałem, że podam po uzyskaniu pełnego raportu jaki był odpad w popiele. Widzisz także,że emisja CO jest 0-30mg/m3, nic Ci to nie mówi? Nie będę tłumaczył i pokazywał napowietrzenia palnika AZP. Szersze ranty mają znaczenie, przynajmniej w tym palniku, wszystkich na rynku nie znam, ale kilka już miałem w labo. Kup sobie małę ekoenergię i kup sobie APPM-1, załóż na swój kocioł, zapodaj na moc 17-20kW i się przekonasz czy ranty w danym palniku mają znaczenie.... Takie proste doświadczenie proponuję..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 12.08.2013 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Dobra, widzę,że jest kwas, zadymiarstwo mam w głębokim poważaniu.Wiem, co trzeba poprawić, co już poprawiliśmy po pierwszych wynikach na większej jednostce 25kW a resztę mam w nosie. Powtarzam - czemu sie nie czepiacie tych, co badań nie robią? Tam jest ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 12.08.2013 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Napisałem, że podam po uzyskaniu pełnego raportu jaki był odpad w popiele. Widzisz także,że emisja CO jest 0-30mg/m3, nic Ci to nie mówi? ,,,, Nic mi ten wynik nie mówi, (nie znam się na tym) mogę go jedynie porównać np. do wyników badań mojego kotła. Z porównania wynika, że wynik jest bardzo dobry bo około 20-krotnie lepszy od mojego kotła. Dobra, widzę,że jest kwas, zadymiarstwo mam w głębokim poważaniu. ,,,, Gdybyś napisał w sposób normalny, że zastosowanie szerszych obrzeży palnika skutkuje wyższą warstwą palącego się opału, to zapewne bym nic nie napisał. Ale Ty musisz marketingowo nas okłamywać i pisać o Szerokich Rantach Dopalających. ps. Nie czepiam się, tylko piszę co mi się nie podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 12.08.2013 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 (edytowane) Osobiście - pod względem rozwiązań konstrukcyjnych Skam-Pa stawiam nieco wyżej od RBRa Uniwersal. Edytowane 12 Sierpnia 2013 przez zawijan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 12.08.2013 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Osobiście - pod względem rozwiązań konstrukcyjnych Skam-Pa stawiam wyżej od RBR Uniwersal. Dziękuję bardzo, nie spodziewałem się. W każdym razie wiem, co musimy jeszcze poprawić i mam nadzieję,że jak wszystko pójdzie po myśli - sprawdzimy poprawki w przyszłym roku. W pierwszej kolejności co się uda zobaczymy najpierw u siebie przez ten sezon grzewczy..... Nie mam koncepcji co robić z zawirowaczami, bo mi się to nie podoba w kanałach poziomych, mam znajomego z w/w ustrojstwem i wywalił to po pierwszych czyszczeniach kotła.... natomiast drugi pomysł zasugerowany przez pracownika bardziej mi się podobał i będe nad nim teraz myślał a może znajdę cos pośredniego między tymi pomysłami i wypróbuję w tym sezonie na swoim kotle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 12.08.2013 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Zacytuję jeden tekst, który brałem pod uwagę przy poprawkach z płytami żeliwnymi: "Jak wiecie, funkcją deflektora jest rozbicie i lepsze wymieszanie strugi spalin wychodzących z paleniska oraz zakumulowanie ciepła zabezpieczające wysoką temperaturę w tej strefie (powyżej temperatur zapłonu niedopalonych części palnych znajdujących się w spalinach opuszczających palenisko). Odpowiednio masywny, gęsty i ulokowany w optymalnym miejscu ruszt żeliwny spełnia z powodzeniem te funkcje..." "Jeśli ruszt jest usytuowany poprawnie – nie trzeba go wyjmować. A właściwie nie należy go wyjmować, bo jest wtedy także deflektorem. I to niezłym deflektorem. W badaniach stwierdziliśmy dużą efektywność łączenia żeliwa z ceramiką" Usłyszałem od Pani, u której zlecałem badania,że komora spalania jest bdb. To mnie cieszy. Nad resztą teraz myślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 12.08.2013 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Osobiście - pod względem rozwiązań konstrukcyjnych Skam-Pa stawiam nieco wyżej od RBRa Uniwersal. A skąd takie wnioski ? Badałeś go ? Zawijan powiedz mi jeszcze jedno, dlaczego jest tak że ktoś nic nie bada, wkleja jakieś stare wyniki w aukcjach na alledrogo których ważność zakończyła się w 2009 czy 2007 roku i wszystko jest ok ? Wstawiają badania "hurtowe" kotłów od 15 do 80kW na jednym świstku ? Następni robią nie wszystkie kotły z typoszeregu i z tego robi się wielką hryję ? Teraz widać że się bada i znowu następna hryja ? Jak to jest ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts