Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Osobiście - pod względem rozwiązań konstrukcyjnych Skam-Pa stawiam wyżej od RBR Uniwersal.

Dziękuję bardzo, nie spodziewałem się.

W każdym razie wiem, co musimy jeszcze poprawić i mam nadzieję,że jak wszystko pójdzie po myśli - sprawdzimy poprawki w przyszłym roku.

W pierwszej kolejności co się uda zobaczymy najpierw u siebie przez ten sezon grzewczy.....

Nie mam koncepcji co robić z zawirowaczami, bo mi się to nie podoba w kanałach poziomych, mam znajomego z w/w ustrojstwem i wywalił to po pierwszych czyszczeniach kotła.... natomiast drugi pomysł zasugerowany przez pracownika bardziej mi się podobał i będe nad nim teraz myślał a może znajdę cos pośredniego między tymi pomysłami i wypróbuję w tym sezonie na swoim kotle.

Zacytuję jeden tekst, który brałem pod uwagę przy poprawkach z płytami żeliwnymi:

"Jak wiecie, funkcją deflektora jest rozbicie i lepsze wymieszanie strugi spalin wychodzących z paleniska oraz zakumulowanie ciepła zabezpieczające wysoką temperaturę w tej strefie (powyżej temperatur zapłonu niedopalonych części palnych znajdujących się w spalinach opuszczających palenisko). Odpowiednio masywny, gęsty i ulokowany w optymalnym miejscu ruszt żeliwny spełnia z powodzeniem te funkcje..."

"Jeśli ruszt jest usytuowany poprawnie – nie trzeba go wyjmować. A właściwie nie należy go wyjmować, bo jest wtedy także deflektorem. I to niezłym deflektorem.

W badaniach stwierdziliśmy dużą efektywność łączenia żeliwa z ceramiką"

Usłyszałem od Pani, u której zlecałem badania,że komora spalania jest bdb. To mnie cieszy.

Nad resztą teraz myślę :)

Osobiście - pod względem rozwiązań konstrukcyjnych Skam-Pa stawiam nieco wyżej od RBRa Uniwersal.

A skąd takie wnioski ?

Badałeś go ?

Zawijan powiedz mi jeszcze jedno, dlaczego jest tak że ktoś nic nie bada, wkleja jakieś stare wyniki w aukcjach na alledrogo których ważność zakończyła się w 2009 czy 2007 roku i wszystko jest ok ?

Wstawiają badania "hurtowe" kotłów od 15 do 80kW na jednym świstku ?

Następni robią nie wszystkie kotły z typoszeregu i z tego robi się wielką hryję ?

Teraz widać że się bada i znowu następna hryja ?

Jak to jest ?

W sumie to nawet cieszy bo mam dwa dobre kotły w ofercie a wydaje mi się że i następne dwa nie są złe :)

Ano tak, z dobrych wieści także taka,że zwiększamy zatrudnienie z końcem miesiąca... mam nadzieję,że to przyspieszy terminy, bo jest już gęsto do 20.09.2013....

a to dopiero początek sierpnia :)

To ile chcesz mieć tej sprawności?

Nie o sprawność mi chodzi, tylko o emisje pyłów-, efekt uboczny ruchu obrotowego paleniska

Pod tym względem wcześniej na stałych palnikach było lepiej, ale z kolei inne kwestie były gorsze.....

Nie podoba mi się pomysł zawirowaczy w kanałach poziomych, coś mi juz w tym zakresie świta, sprawdzę przez sezon a później jak pójdzie wszystko po mysli zobaczymy w laboratorium.