zawijan 12.08.2013 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 (edytowane) Osobiście - pod względem rozwiązań konstrukcyjnych Skam-Pa stawiam nieco wyżej od RBRa Uniwersal. Edytowane 12 Sierpnia 2013 przez zawijan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 12.08.2013 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Osobiście - pod względem rozwiązań konstrukcyjnych Skam-Pa stawiam wyżej od RBR Uniwersal. Dziękuję bardzo, nie spodziewałem się. W każdym razie wiem, co musimy jeszcze poprawić i mam nadzieję,że jak wszystko pójdzie po myśli - sprawdzimy poprawki w przyszłym roku. W pierwszej kolejności co się uda zobaczymy najpierw u siebie przez ten sezon grzewczy..... Nie mam koncepcji co robić z zawirowaczami, bo mi się to nie podoba w kanałach poziomych, mam znajomego z w/w ustrojstwem i wywalił to po pierwszych czyszczeniach kotła.... natomiast drugi pomysł zasugerowany przez pracownika bardziej mi się podobał i będe nad nim teraz myślał a może znajdę cos pośredniego między tymi pomysłami i wypróbuję w tym sezonie na swoim kotle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 12.08.2013 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Zacytuję jeden tekst, który brałem pod uwagę przy poprawkach z płytami żeliwnymi: "Jak wiecie, funkcją deflektora jest rozbicie i lepsze wymieszanie strugi spalin wychodzących z paleniska oraz zakumulowanie ciepła zabezpieczające wysoką temperaturę w tej strefie (powyżej temperatur zapłonu niedopalonych części palnych znajdujących się w spalinach opuszczających palenisko). Odpowiednio masywny, gęsty i ulokowany w optymalnym miejscu ruszt żeliwny spełnia z powodzeniem te funkcje..." "Jeśli ruszt jest usytuowany poprawnie – nie trzeba go wyjmować. A właściwie nie należy go wyjmować, bo jest wtedy także deflektorem. I to niezłym deflektorem. W badaniach stwierdziliśmy dużą efektywność łączenia żeliwa z ceramiką" Usłyszałem od Pani, u której zlecałem badania,że komora spalania jest bdb. To mnie cieszy. Nad resztą teraz myślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 12.08.2013 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Osobiście - pod względem rozwiązań konstrukcyjnych Skam-Pa stawiam nieco wyżej od RBRa Uniwersal. A skąd takie wnioski ? Badałeś go ? Zawijan powiedz mi jeszcze jedno, dlaczego jest tak że ktoś nic nie bada, wkleja jakieś stare wyniki w aukcjach na alledrogo których ważność zakończyła się w 2009 czy 2007 roku i wszystko jest ok ? Wstawiają badania "hurtowe" kotłów od 15 do 80kW na jednym świstku ? Następni robią nie wszystkie kotły z typoszeregu i z tego robi się wielką hryję ? Teraz widać że się bada i znowu następna hryja ? Jak to jest ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 12.08.2013 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Osobiście - pod względem rozwiązań konstrukcyjnych Skam-Pa stawiam nieco wyżej od RBRa Uniwersal. Czyżby to były początki nowej koalicji w stylu "siła złego na jednego"? Ciekawe Będę dalej obserwował rozwój wypadków i linie podziału forumowego tortu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 12.08.2013 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 W sumie to nawet cieszy bo mam dwa dobre kotły w ofercie a wydaje mi się że i następne dwa nie są złe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 12.08.2013 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 W sumie to nawet cieszy bo mam dwa dobre kotły w ofercie a wydaje mi się że i następne dwa nie są złe Ano tak, z dobrych wieści także taka,że zwiększamy zatrudnienie z końcem miesiąca... mam nadzieję,że to przyspieszy terminy, bo jest już gęsto do 20.09.2013.... a to dopiero początek sierpnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 12.08.2013 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 W każdym razie wiem, co musimy jeszcze poprawić... To ile chcesz mieć tej sprawności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 12.08.2013 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Zawijan powiedz mi jeszcze jedno, dlaczego jest tak że ktoś nic nie bada... Powinieneś o to zapytać raczej tych, którzy takie kotły bez badań sprzedają. Znasz takich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 12.08.2013 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 (edytowane) Ciekawe Będę dalej obserwował... Przecież wcale Cię to nie interesuje:) Edytowane 12 Sierpnia 2013 przez zawijan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 12.08.2013 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 To ile chcesz mieć tej sprawności? Nie o sprawność mi chodzi, tylko o emisje pyłów-, efekt uboczny ruchu obrotowego paleniska Pod tym względem wcześniej na stałych palnikach było lepiej, ale z kolei inne kwestie były gorsze..... Nie podoba mi się pomysł zawirowaczy w kanałach poziomych, coś mi juz w tym zakresie świta, sprawdzę przez sezon a później jak pójdzie wszystko po mysli zobaczymy w laboratorium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 12.08.2013 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Przecież wcale Cię to nie interesuje:) Takie jajca zawsze są interesujące Nech zgadnę teraz Zawijan na przyszły sezon wyjdzie z kotłem o sprawności 96% Czy się mylę? 98% ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 12.08.2013 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 98% ? Mało ambitne... Tylko tyle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 12.08.2013 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Mnie się pytasz?To przecież nie ja sobie wystawiam świadectwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 12.08.2013 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Mnie się pytasz? To przecież nie ja sobie wystawiam świadectwa Ależ jesteś upierdliwy. Starzejesz się, czy co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 12.08.2013 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Ależ jesteś upierdliwy. Starzejesz się, czy co? Hahaha I kto to mówi? Jest takie powiedzenie " zanim gruby schudnie ..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 12.08.2013 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Taki jeden mały chłopczyk mówił kiedyś taki wierszyk:Ni do rymu, ni do sensuWyliż gumę spod kredensu Kończąc tą mądrą sentencją... Pozdrawiam serdecznie P.S.Jak tam w Warszawie? Wszyscy zdrowi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 12.08.2013 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Dziękujemają się całkiem ok? ps: a co w instytucie są jakieś problemy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 12.08.2013 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 No problems... Nudzimy się. Co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 12.08.2013 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Zawijan na wątku SKAM-P i sterownik Puma... Świat się wali. Vld, napiszę w duchu kompromisu : co do sprawności kotła 94,3%, to myślę, że warto ustalić, jaki jest błąd pomiaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts