Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

...staramy się regularnie co 2-3lata zawozić produkty na badania i weryfikować założenia i własne rezultaty - pokaż mi drugą firmę która tak robi.

No, trochę przesadziłeś. IChPW wydał już blisko 1200 świadectw a są także inne instytuty wykonujące takie badania. Te wszystkie świadectwa to tylko Twoje?

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Powtarzam - czemu sie nie czepiacie tych, co badań nie robią? Tam jest ok?

Jarecki

Nie przejmuj się tym, co piszą ci ... Rób swoje.

Skończ te badania. Opublikuj kompletne wyniki. A konkurencja, jak zechce podskoczyć, niech pokaże swoje. Lepsze?

Edytowane przez zawijan

Zawijan na wątku SKAM-P i sterownik Puma... Świat się wali.

Vld, napiszę w duchu kompromisu : co do sprawności kotła 94,3%,

to myślę, że warto ustalić, jaki jest błąd pomiaru. :yes:

Cześć Włodku_PID

A Ty co znowu marudzisz? Zamiast się cieszyć, że wreszcie Twoja Puma ma jakiś sukces.

Bardzo dobry, kol Wojtek i w zasypowym osiągał bardzondobre wyniki, ale jest jedno ale.

On nie jest producentem, on nie ma warunków i narzędzi do rzetelnych badań, on fakże nie ma badań paliwa które w czasie testu spalał.

Jak najbardziej jemu za te "badania" chwała!

Natomiast wam wstyd, że posługujecie się takimi badaniami w swoim forumowym marketingu!

hehe dlaczego ja się muszę zgodzić z kol Vild??

Jarecki 79 kiedyś napisał bym, że mijasz się z prawdą lub gadasz głupoty. Dziś jestem trochę odważniejszy i napiszę, że świadomie okłamujesz forumowiczów oraz przyszłych klientów.

kolejne marketingowe oszustwo.

Ale mogę się mylić.

ps.

U mnie na palniku szerokość rantu wynosi 10,5 mm.

Baa.... 2 lata temu już o tym pisałem

Edytowane przez Piotrek42

Czy zamiast "bawić" się w te testy nie warto pomyśleć o jakiś rzeczywistych testach ?

Wybrać kilku "ochotników" , doposażyć im kotłownię w jakieś czujniki , podłączyć do internetu i dawać na żywo wyniki z ciepłomierzy ...

Wtedy sądzę wyszło by jaka jest sprawność i co należy zrobić aby prawdziwa rzeczywista sprawność wzrosła ...

Aż przebieram nogami, żeby się takie badania gdzieś rozpoczęły.

Sterowniki eCoal/Bruli bez problemów pokażą "na żywo" wszystko, co tylko da się opomiarować.

Cześć Włodku_PID

A Ty co znowu marudzisz? Zamiast się cieszyć, że wreszcie Twoja Puma ma jakiś sukces.

A jaki sukces????? hehe to iryd... ze stajni el-miz ,ale iryd nie puma :)

Badany był zestaw z palnikiem AZP, sterowaniem Iryd PID i dmuchawą RV-13.

.

Edytowane przez Piotrek42

Widzę, że wrócileś na dobre

WItamy w takim razie, wyjścia nie mamy ;)

O moce pytasz - a ja mam njeodparte wrażenie, że głupa strugasz. Tyle lat tym sie zajmujesz, masz do dyspozycji platwormę z wynikami spalania wielu użytkowników, a nadal nie wiesz co to są małe moce? Małe to one są tylko z poz waszych certyfikatów, dla nas one są normalne, ot takie sobie średnie spalanie ok 10 do 30 kg/dobę. Dużo to, czy mało?

Nie obraź się, ale z tym badaniem wygląda trochę tak, że przez wiele stron i postow nie zostawialeś na Jreckim i jego kotlach suchej nitki. Jak wreszcie dostaleś jego kocioł do badań, to najzwyczajniej zrobileś mu dobrze. Tak dobrze, że aż go na forum wyśmiano. Gratuluje!

Ps: do tego jeszcze za usluge zapłacił, a ty teraz z niego szydzisz pytając się publicznie "to ile chcesz mieć tej sprawności?"

Nie ładnie, ale śmiesznie :D

Aż przebieram nogami, żeby się takie badania gdzieś rozpoczęły.

Sterowniki eCoal/Bruli bez problemów pokażą "na żywo" wszystko, co tylko da się opomiarować.

Dobrze wiesz że żaden producent na to nie pójdzie , mimo że koszty dla niego były by małe ...

Przecież Bruli/Ecoal to elektronika która jest spięta z internetem i już wiele pokazuje , więc dołączenie jeszcze odczytów z ciepłomierza sądzę że nie było by problemem i pokazanie na żywo sprawności z jaką pracuje ...

Tyle że w tym przypadku piec nie pracowałby w idealnych warunkach z idealną dla danego palnika mocą , pracował by ze zmiennym zapotrzebowaniem na ciepło które by się nonstop zmieniało ...

Mogło by się okazać że te wyniki z certyfikatów i sowicie opłacanych badań nic nie są warte ...

Ja sobie kiedyś wyliczyłem i jakby piec działał z taką sprawnością jaką deklaruje producent to powinienem zużyć dużo dużo mniej opału , a jakoś tak nie jest :)

Tyle że w tym przypadku piec nie pracowałby w idealnych warunkach z idealną dla danego palnika mocą , pracował by ze zmiennym zapotrzebowaniem na ciepło które by się nonstop zmieniało ...

Mogło by się okazać że te wyniki z certyfikatów i sowicie opłacanych badań nic nie są warte ...

A o czym ja piszę od 4 lat na swoim blogu?

np. http://zawijan.wordpress.com/poradnik-palacza/badania-kotlow/

np. http://zawijan.wordpress.com/poradnik-palacza/sprawnosc-cieplna/

A jednak mylisz się w tym, że te certyfikaty nic nie są warte. Są warte!

Czy Ty myślisz, że producenci są tacy głupi, że płacą za coś, co dla nich jest nic warte?

A dla użytkowników te certyfikaty też są coś warte. Nic nie warty jest całkowity brak certyfikatów. Jakichkolwiek.

Widzę, że wrócileś na dobre

WItamy w takim razie, wyjścia nie mamy ;)

O moce pytasz - a ja mam njeodparte wrażenie, że głupa strugasz. Tyle lat tym sie zajmujesz, masz do dyspozycji platwormę z wynikami spalania wielu użytkowników, a nadal nie wiesz co to są małe moce? Małe to one są tylko z poz waszych certyfikatów, dla nas one są normalne, ot takie sobie średnie spalanie ok 10 do 30 kg/dobę. Dużo to, czy mało?

Wcale nie wróciłem. Obiecałem tylko kiedyś, że będę czytał i tępił głupotę i kłamstwa. Więc czytam sobie. Nie dyskutuję o technologii, bo większość z Was wie lepiej...

10-30 kg/dobę to jest średnia moc 2-6kW. Dla kotła 25kW - to jest b. mało. Dla kotła 6kW - to jest tak sobie.

Producent produkuje kotły takie, jakich poszukuje nabywca. A prawo nakazuje badać kotły na mocy nominalnej i na 30% mocy nominalnej. To nie producent, ani nie instytut ustala te zasady.

Jakie wyjście ma klient?

Praktycznie tylko jedno - Kupować tylko te kotły, które mają takie badania, jak chce klient. To proste.