zawijan 13.08.2013 04:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 ...staramy się regularnie co 2-3lata zawozić produkty na badania i weryfikować założenia i własne rezultaty - pokaż mi drugą firmę która tak robi. No, trochę przesadziłeś. IChPW wydał już blisko 1200 świadectw a są także inne instytuty wykonujące takie badania. Te wszystkie świadectwa to tylko Twoje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 13.08.2013 05:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Włąsnie w tym rzecz, że sprawy poszły w złym kierunku, zamiast optymalizować pracę tego kotła na niskich mocach, oni kręcą, tylko wyniki w certyfikatach. Trochę racji w tym masz. Nie zaprzeczę. Ale zapytam - Co to są te "niskie moce"? Ile to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 13.08.2013 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 (edytowane) Powtarzam - czemu sie nie czepiacie tych, co badań nie robią? Tam jest ok? Jarecki Nie przejmuj się tym, co piszą ci ... Rób swoje. Skończ te badania. Opublikuj kompletne wyniki. A konkurencja, jak zechce podskoczyć, niech pokaże swoje. Lepsze? Edytowane 13 Sierpnia 2013 przez zawijan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 13.08.2013 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Zawijan na wątku SKAM-P i sterownik Puma... Świat się wali. Vld, napiszę w duchu kompromisu : co do sprawności kotła 94,3%, to myślę, że warto ustalić, jaki jest błąd pomiaru. Cześć Włodku_PID A Ty co znowu marudzisz? Zamiast się cieszyć, że wreszcie Twoja Puma ma jakiś sukces. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 13.08.2013 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Bardzo dobry, kol Wojtek i w zasypowym osiągał bardzondobre wyniki, ale jest jedno ale. On nie jest producentem, on nie ma warunków i narzędzi do rzetelnych badań, on fakże nie ma badań paliwa które w czasie testu spalał. Jak najbardziej jemu za te "badania" chwała! Natomiast wam wstyd, że posługujecie się takimi badaniami w swoim forumowym marketingu! hehe dlaczego ja się muszę zgodzić z kol Vild?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 13.08.2013 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 (edytowane) Jarecki 79 kiedyś napisał bym, że mijasz się z prawdą lub gadasz głupoty. Dziś jestem trochę odważniejszy i napiszę, że świadomie okłamujesz forumowiczów oraz przyszłych klientów. kolejne marketingowe oszustwo. Ale mogę się mylić. ps. U mnie na palniku szerokość rantu wynosi 10,5 mm. Baa.... 2 lata temu już o tym pisałem Edytowane 13 Sierpnia 2013 przez Piotrek42 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 13.08.2013 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Ciekawe, czy to pierwszy taki kocioł w kraju, czy jest ich więcej? Powyżej 94% sprawności - to pierwszy. Z tego, co wiem. Mogę jednak nie wiedzieć wszystkiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 13.08.2013 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Dziękuję bardzo, nie spodziewałem się. Spodziewałeś spodziewałeś stary cwaniaku.... nie po to wiozłeś kocioł do testów do IPCHW do Zabrza -a nie do łodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 13.08.2013 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 A co teraz piszecie na życzenie ? Składam Ci serdeczne życzenia. Wszystkiego najlepszego. I samych kotłów z badaniami. Ważnymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 13.08.2013 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Testy nic typowemu "Kowalskiemu" nie mówią... Typowemu - rzeczywiście nic. Masz rację. Ale jest też sporo nietypowych. Więcej, niż Ci się wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 13.08.2013 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Czy zamiast "bawić" się w te testy nie warto pomyśleć o jakiś rzeczywistych testach ? Wybrać kilku "ochotników" , doposażyć im kotłownię w jakieś czujniki , podłączyć do internetu i dawać na żywo wyniki z ciepłomierzy ... Wtedy sądzę wyszło by jaka jest sprawność i co należy zrobić aby prawdziwa rzeczywista sprawność wzrosła ... Aż przebieram nogami, żeby się takie badania gdzieś rozpoczęły. Sterowniki eCoal/Bruli bez problemów pokażą "na żywo" wszystko, co tylko da się opomiarować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 13.08.2013 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 (edytowane) Cześć Włodku_PID A Ty co znowu marudzisz? Zamiast się cieszyć, że wreszcie Twoja Puma ma jakiś sukces. A jaki sukces????? hehe to iryd... ze stajni el-miz ,ale iryd nie puma Badany był zestaw z palnikiem AZP, sterowaniem Iryd PID i dmuchawą RV-13. . Edytowane 13 Sierpnia 2013 przez Piotrek42 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 13.08.2013 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 hehe dlaczego ja się muszę zgodzić z kol Vild?? Musisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 13.08.2013 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 (edytowane) Spodziewałeś spodziewałeś stary cwaniaku.... nie po to wiozłeś kocioł do testów do IPCHW do Zabrza -a nie do łodzi Testów nie robi się w łodzi, tylko w laboratorium. W łodzi to się ... Edytowane 13 Sierpnia 2013 przez zawijan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 13.08.2013 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Testów nie robi się w łodzi, tylko w laboratorium. W łodzi to się ... Każdy wie o co chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 13.08.2013 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Widzę, że wrócileś na dobre WItamy w takim razie, wyjścia nie mamy O moce pytasz - a ja mam njeodparte wrażenie, że głupa strugasz. Tyle lat tym sie zajmujesz, masz do dyspozycji platwormę z wynikami spalania wielu użytkowników, a nadal nie wiesz co to są małe moce? Małe to one są tylko z poz waszych certyfikatów, dla nas one są normalne, ot takie sobie średnie spalanie ok 10 do 30 kg/dobę. Dużo to, czy mało? Nie obraź się, ale z tym badaniem wygląda trochę tak, że przez wiele stron i postow nie zostawialeś na Jreckim i jego kotlach suchej nitki. Jak wreszcie dostaleś jego kocioł do badań, to najzwyczajniej zrobileś mu dobrze. Tak dobrze, że aż go na forum wyśmiano. Gratuluje! Ps: do tego jeszcze za usluge zapłacił, a ty teraz z niego szydzisz pytając się publicznie "to ile chcesz mieć tej sprawności?" Nie ładnie, ale śmiesznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 13.08.2013 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Każdy wie o co chodzi Każdy - to może nie, ale sporo wie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 13.08.2013 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Aż przebieram nogami, żeby się takie badania gdzieś rozpoczęły. Sterowniki eCoal/Bruli bez problemów pokażą "na żywo" wszystko, co tylko da się opomiarować. Dobrze wiesz że żaden producent na to nie pójdzie , mimo że koszty dla niego były by małe ... Przecież Bruli/Ecoal to elektronika która jest spięta z internetem i już wiele pokazuje , więc dołączenie jeszcze odczytów z ciepłomierza sądzę że nie było by problemem i pokazanie na żywo sprawności z jaką pracuje ... Tyle że w tym przypadku piec nie pracowałby w idealnych warunkach z idealną dla danego palnika mocą , pracował by ze zmiennym zapotrzebowaniem na ciepło które by się nonstop zmieniało ... Mogło by się okazać że te wyniki z certyfikatów i sowicie opłacanych badań nic nie są warte ... Ja sobie kiedyś wyliczyłem i jakby piec działał z taką sprawnością jaką deklaruje producent to powinienem zużyć dużo dużo mniej opału , a jakoś tak nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 13.08.2013 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Tyle że w tym przypadku piec nie pracowałby w idealnych warunkach z idealną dla danego palnika mocą , pracował by ze zmiennym zapotrzebowaniem na ciepło które by się nonstop zmieniało ... Mogło by się okazać że te wyniki z certyfikatów i sowicie opłacanych badań nic nie są warte ... A o czym ja piszę od 4 lat na swoim blogu? np. http://zawijan.wordpress.com/poradnik-palacza/badania-kotlow/ np. http://zawijan.wordpress.com/poradnik-palacza/sprawnosc-cieplna/ A jednak mylisz się w tym, że te certyfikaty nic nie są warte. Są warte! Czy Ty myślisz, że producenci są tacy głupi, że płacą za coś, co dla nich jest nic warte? A dla użytkowników te certyfikaty też są coś warte. Nic nie warty jest całkowity brak certyfikatów. Jakichkolwiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 13.08.2013 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Widzę, że wrócileś na dobre WItamy w takim razie, wyjścia nie mamy O moce pytasz - a ja mam njeodparte wrażenie, że głupa strugasz. Tyle lat tym sie zajmujesz, masz do dyspozycji platwormę z wynikami spalania wielu użytkowników, a nadal nie wiesz co to są małe moce? Małe to one są tylko z poz waszych certyfikatów, dla nas one są normalne, ot takie sobie średnie spalanie ok 10 do 30 kg/dobę. Dużo to, czy mało? Wcale nie wróciłem. Obiecałem tylko kiedyś, że będę czytał i tępił głupotę i kłamstwa. Więc czytam sobie. Nie dyskutuję o technologii, bo większość z Was wie lepiej... 10-30 kg/dobę to jest średnia moc 2-6kW. Dla kotła 25kW - to jest b. mało. Dla kotła 6kW - to jest tak sobie. Producent produkuje kotły takie, jakich poszukuje nabywca. A prawo nakazuje badać kotły na mocy nominalnej i na 30% mocy nominalnej. To nie producent, ani nie instytut ustala te zasady. Jakie wyjście ma klient? Praktycznie tylko jedno - Kupować tylko te kotły, które mają takie badania, jak chce klient. To proste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts