Jarecki79 13.08.2013 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 (edytowane) A jaki sukces????? hehe to iryd... ze stajni el-miz ,ale iryd nie puma O widze,że zaczyna się jazda na całego, matko ilu tutaj użytkowników kotłów Skam-P!! Iryd nie jest ze stajni E-M, jest z firmy Prond..... Na koniec: Ładnie prosze, abyś tutaj swego nosa nie wciskał. Idź na swoje wątki Edytowane 13 Sierpnia 2013 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 13.08.2013 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 No, trochę przesadziłeś. IChPW wydał już blisko 1200 świadectw a są także inne instytuty wykonujące takie badania. Te wszystkie świadectwa to tylko Twoje? Chodzi mi o to, że nie ma dużo firm, które co ok.2lata sprawdzają efekty swoich poprawek, udoskonaleń w laboratorium. To jednostkowe przypadki. Jest sporo firm, które natomiast badań nie mają wcale lub mają je antycznie stare. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 13.08.2013 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Kaszpir, ciepłomierz możesz sobie kupić na alledrogo, używane to ok.50-100zł, więc budżetu nie zrujnuje....Ciepłomierz zakupł sobie do Skama Wojtek. Ja się wyników nie boję. Nie widze jakoś, aby użytkownik pozostałych kotłów opisywanych na forum miał ciepłomierz.Takowy ma jeszcze na kotle ślimakowym firmy Enka kolega suspenser, posiada klasyczną retortę fajkową. Trochę z Twojego postulatu jest robione.Od września Skam będzie pracował na sterowniku internetowym, wiem,że planowana jest też kamera internetowa w kotłowni.Jak przyjdzie czas i osoba zechce, to się pewnie tym wszystkim sama pochwali. Nie wiem, czy będzie to chciała udostepniac publicznie. Co do własnych testów, badaliśmy z azp, bo od ubiegłego roku testujemy ten palnik w budynku, gdzie pracuje trochę większy kociołek, była tam duża ekoenergia, zamienilismy na azp-25, spalanie miału węglowego no-name spadło średnio o 5-7kg/24h w stosunku do wczesniejszego okresu oraz ubiegłego roku. Nic poza palnikiem nie uległo zmianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 13.08.2013 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Aż przebieram nogami, żeby się takie badania gdzieś rozpoczęły. Sterowniki eCoal/Bruli bez problemów pokażą "na żywo" wszystko, co tylko da się opomiarować. Całkiem możliwe,że wkrótce się Pan doczeka, ale ani na brulim ani na ecoalu ani na cobrach-pumach ani na irydach... Jak użytkownik w swoim czasie będzie chciał- to sam wszystko pokaże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 13.08.2013 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Nie obraź się, ale z tym badaniem wygląda trochę tak, że przez wiele stron i postow nie zostawialeś na Jreckim i jego kotlach suchej nitki. Jak wreszcie dostaleś jego kocioł do badań, to najzwyczajniej zrobileś mu dobrze. Tak dobrze, że aż go na forum wyśmiano. Gratuluje! Ps: do tego jeszcze za usluge zapłacił, a ty teraz z niego szydzisz pytając się publicznie "to ile chcesz mieć tej sprawności?" Nie ładnie, ale śmiesznie Jarecki dobrze zrozumiał moje pytanie "o sprawność" i odpowiedział z sensem. Ty najwyraźniej nie zrozumiałeś. I karoka65 też nie zrozumiał. Nie interesuje mnie jednak Wasza inteligencja. Nie jestem psychologiem. A gdzież to ja "nie zostawiałem na Jareckim i jego kotłach suchej nitki"? Owszem, kłóciliśmy się, i to ostro, na temat awaryjnych rusztów wodnych, sposobów sterowania kotłem, palników, podejścia producentów do klientów, rynku kotłów itp. Szczególnie ostro - na temat badań kotłów (czy badać czy nie i jak badać). I z pewnością nadal będziemy się o to kłócić. Nigdy jednak nigdzie nie napisałem, że jego kotły są złe, ani że są gorsze od tych czy tamtych. Jeśli tego nie pamiętasz, to sobie przypomnij (przeczytaj). To nie boli. Jarecki zbadał swoje kotły, poda kompletne wyniki tych badań - to chyba dobrze. Choć karoka65 sądzi, że wystarczy jak się kiedyś zbadało jeden kocioł, że wszystkie inne (mniejsze i większe od zbadanego) są z automatu tak samo dobre. Karoka65 doskonale wie jakie moce i sprawności mają sprzedawane przez niego kotły. Po co mu jakieś badania. Wystarczy, że popatrzy. I już wie! Ja już od dawna nie badam kotłów (poza swoimi) i nie interesuje mnie, co tam robią producenci. Nie moja broszka. Kto chce - niech bada. Kto nie chce - niech nie bada. To ich sprawa. I Wasza - nabywców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 13.08.2013 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Chodzi mi o to, że nie ma dużo firm, które co ok.2lata sprawdzają efekty swoich poprawek, udoskonaleń w laboratorium. To jednostkowe przypadki. Jest sporo firm, które natomiast badań nie mają wcale lub mają je antycznie stare. Zgoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 13.08.2013 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Jarecki Jarecki Choć karoka65 sądzi, że wystarczy jak się kiedyś zbadało jeden kocioł, że wszystkie inne (mniejsze i większe od zbadanego) są z automatu tak samo dobre. Karoka65 doskonale wie jakie moce i sprawności mają sprzedawane przez niego kotły. Po co mu jakieś badania. Wystarczy, że popatrzy. I już wie! Ja już od dawna nie badam kotłów (poza swoimi) i nie interesuje mnie, co tam robią producenci. Nie moja broszka. Kto chce - niech bada. Kto nie chce - niech nie bada. To ich sprawa. I Wasza - nabywców. Widzę Zawijan że dalej coś czujesz do mnie ale wiesz co mnie to. Widzisz karoka nie musiał pisać doktoratów żeby przynajmniej poznać się na ludziach a i kocioł sobie wybrał jak trzeba i swoje wie a co Ty piszesz o mojej skromnej wiedzy to też wiesz co mnie to. Już ci napisałem kilka razy, że moją pracę oceniają moi klienci a na szczęście nie TY. A tak z ciekawości co znaczy " ( poza swoimi ) " czyżbyś zaczął produkować kotły ? Zawsze wzbraniałeś się że Ty nie produkujesz nic, tylko badasz. Takie wybadane, to może wezmę do oferty wrzucę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 13.08.2013 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Widzę... Daleki, bardzo daleki, jestem od oceniania "Twojej pracy". Bo co mnie to... Odniosłem się tylko do Twoich komentarzy do moich wpisów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 13.08.2013 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Jaką wiec wartość poznawczą mająnwasze swiadectwa dla przeciętnego uzytkownika?U którego ten kocioł nigdy nawet nie powącha mocy nominalnej? Mówisz nic cie to nie obchodzi, bo takie jest prawo. I słusznie tyle, że za chwilę, to prawo może się zmienić i już w ogole nic w żadnych kotłach na paliwo stałe nie będzie można palić. Własnie przez to, że nikogo nie obchodziło jakie sa emisje w przecietnej kotlowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 13.08.2013 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Podobnie jak ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 13.08.2013 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Jaką wiec wartość poznawczą mająnwasze swiadectwa dla przeciętnego uzytkownika? Co się czepiasz "naszych świadectw"? Ktoś Ci każe za nie płacić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 13.08.2013 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Zawijan powiedz mi jeszcze jedno, dlaczego jest tak że ktoś nic nie bada, wkleja jakieś stare wyniki w aukcjach na alledrogo których ważność zakończyła się w 2009 czy 2007 roku i wszystko jest ok ? Wstawiają badania "hurtowe" kotłów od 15 do 80kW na jednym świstku ? Następni robią nie wszystkie kotły z typoszeregu i z tego robi się wielką hryję ? Teraz widać że się bada i znowu następna hryja ? Jak to jest ? Zawijan czy poza czepialstwem mógłbyś mi wyjaśnić choć tak w skrócie jak sołtys krowie na rowie ? Nie wiem czy przeoczyłeś czy nie chcesz. Ciekawi mnie najbardziej ten wytłuszczony fragment. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 13.08.2013 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Karoka, tu nie ma nic do tłumaczenia. Jak robisz badania większej ilości kotłów, to na ateście masz wyniki typoszeregu, tak jest to robione w Łodzi, tak jest to robione też w Zabrzu.Pełne badania poszczególnych jednostek masz w raporcie z badań. Idąc dalej, czy badasz w Łodzi czy Zabrzu, to przy większej ilości kotłów, zgodnie z wymaganiami normy badasz co druga moc typoszeregu.Jak tam mieli badania od 15 do 80kW, to mogli badać 15kW, 30kW, 60kW, 80kWlub 15kW, 20kW, 40kW, 80kW a pośrednie jednostki zgodnie z zapisami normy wchodzą w średnią ze względu na typoszereg.... Jak zbadasz tylko 1egzemplarz to masz tylko 1wyniklub możesz zbadac więcej i uzyskać atest na typoszereg oraz dopłacić za poszczególne świadectwa osobno wystawiane dla konkretnego modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 13.08.2013 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Zawijan czy poza czepialstwem mógłbyś mi wyjaśnić choć tak w skrócie... Jeśli ktoś coś robi, lub czegoś nie robi - to trzeba pytać jego a nie innych, DLACZEGO to robi lub nie robi, bo on to najlepiej wie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 13.08.2013 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 (edytowane) ...przy większej ilości kotłów, zgodnie z wymaganiami normy badasz co druga moc typoszeregu. Jasne licho! Szewc bez butów... Dla danego typoszeregu kotłów należy zbadać kocioł o najmniejszej i kocioł o największej mocy. Jeśli kocioł największy ma moc więcej niż 2 razy (obecnie, bo kiedyś było niż 1,6 raza) większą od najmniejszego, to trzeba wykonać tyle badań kotłów pośrednich mocy, aby ta krotność nie była nigdy przekroczona w całym typoszeregu. Czyli (to dla karoki65) - jeśli masz zbadany kocioł 23kW, to musisz zbadać kocioł 11,5kW (11kW to za nisko) i wtedy 17kW już nie musisz badać. Jeśli masz zbadane kotły 11kW i 23kW - to musisz zbadać także 17kW. Jeśli masz zbadane tylko 23kW - to masz tylko 23kW. To jest proste. Edytowane 13 Sierpnia 2013 przez zawijan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 13.08.2013 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Dziękuję bardzo. Nie pytałem akurat o te ale tak ogólnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 13.08.2013 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Dziękuję bardzo. Nie pytałem akurat o te ale tak ogólnie No to Ci odpowiedziałem "tak szczególnie". Szczególnie jest lepiej, niż ogólnie. Według mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 13.08.2013 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 O widze,że zaczyna się jazda na całego, matko ilu tutaj użytkowników kotłów Skam-P!! Iryd nie jest ze stajni E-M, jest z firmy Prond..... Na koniec: Ładnie prosze, abyś tutaj swego nosa nie wciskał. Idź na swoje wątki Oooo faktycznie.... jak pisałem rano posta pewnie się jeszcze nie obudziłem i nie doczytałem ) i pewnie zasugerowałem się wpisem zawijana i myslałem o skorpionie A co Jarecki nie lubisz mnie?? że mnie wyganiasz??? Z ciekawostek, co można porównać ze starymi badaniami np. jednostka 25kW z wodnym miała emisje CO 295mg/m3, przy nowych badaniach z palnikiem AZP i płytami żeliwnymi skali zabrakło w urządzeniach i emisja jest 0mg/m3 dla 12-ki emisja aktualnie wynosi 30mg/m3 a wcześniej była w granicy 200mg/m3 O tych wynikach pracownicy mówili,że nie widzieli takich dla retorty..... NO2 było 450-485mg/m3 a jest 295-330mg/m3 Czyli wychodzi na to że wcześniej produkowałeś buble a tu proszę ! taki wynik, cud miód i orzeszki:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 13.08.2013 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Jeszcze jeden post i już idę.... ZAWIJAN czy ty nas bierzesz za idiotów??? Jarecki zawiózł kocioł do Ciebie na warsztat i od razu jego kotły są takie the best!! Twoje posty smierdzą okrutnie!!! Żeby nie było! nigdy nie ukrywałem że konstrukcja kotłów jareckiego wg mnie jest lepsza od ogniwa, jakby poprawił jakość blach,wykonanie, montował standardowo dobre sterowniki ( a nie tylko te najtańsze) to nawet bym sie mało co czepiał aaaa i jakby nie reklamował tak mocno swoich towarów bo sprzedawcy mają alternatywę - a on sprzedaje tylko swoje produkty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 13.08.2013 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Jeszcze jeden post i już idę.... ZAWIJAN czy ty nas bierzesz za idiotów??? Jarecki zawiózł kocioł do Ciebie na warsztat i od razu jego kotły są takie the best!! Twoje posty smierdzą okrutnie!!! Chyba jeszcze nadal się nie obudziłeś. Napisałem tylko, że stawiam Skam-Pa przed RBR-em. Nic więcej. Obudź się i sprawdź dokładniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts