karoka65 22.08.2013 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Mam dwa co prawda inne kotły które pracują na wkładach 100mm jeśli to koledze w czymś pomorze.Jeden z użytkowników zagląda na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek65 22.08.2013 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Kalkulator doboru przekroju komina http://www.dinoflame.pl/srednica Według niego 120 mm śr. wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lungren 23.08.2013 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Zastanawiam się jak przetransportować skama 12-kę do piwnicy. Olejowy ACV ważył 150kg. Tutaj mamy 380kg. Demontujemy palnik (90kg), kosz (34kg) i zostaje 254kg do zniesienia po schodach. Ma ktoś może jakieś namiary na dobrych instalatorów z mazowieckiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 23.08.2013 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Zastanawiam się jak przetransportować skama 12-kę do piwnicy. Olejowy ACV ważył 150kg. Tutaj mamy 380kg. Demontujemy palnik (90kg), kosz (34kg) i zostaje 254kg do zniesienia po schodach. Ma ktoś może jakieś namiary na dobrych instalatorów z mazowieckiego? Z woj. mazowieckiego nie mam kontaktu Wydaje mi się,że dzwonił do mnie ten Pana instalator, pytał o 17kw i komin 120mm, radził Panu chyba stawiać nowy komin jak dobrze zrozumiałem. Zadaniem instalatora jest podłączenie, niech Pan podejmie sam decyzje odnośnie sprzętu a instalator niech podłączy. Kotła pod pacha się nie nosi, punkt cięzkości jest wysoko, bo dół kotła bez wody, więc łatwiej go przechylić. Linki, deski, jakiś pręt czy rura i 3-4chłopa i spokojnie z transportem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lungren 23.08.2013 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Pewnie to on dzwonił. Proponował wpięcie pieca do komina od kominka ale to za duża rewolucja w piwnicy i przy kominku. Czy montować z zaworem 4d przy cobrze czy bez zaworu? Cobra ma sterować pompami co i cwu? Można otrzymać jakieś schematy aby obgadać instalacje z hydraulikiem. Jak pisałem wcześniej planuje instalacje zamkniętą z dbv i przeponowe naczynie z zaw.bezp. Poniżej obecne podłączenie acv-a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 23.08.2013 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Muszę zmykać, bo rano znowu wyjazd.... Napisz na priva swojego maila, to Ci fotki podrzucę. Przyjrzyj się także fotce, którą wstawiłem od tego klienta na poprzedniej stronie. Tam masz wszystko w pakiecie, tj. rura komina 110mm, zawór DBV-1, grupę bezpieczeństwa...... Zawór 3d/4d możesz sobie wstawić, jak nie masz głowic termostatycznych na grzejnikach, wówczas zaworem możesz puścić mniej na dom... generalnie jednak musu z zaworem nie ma, nie wszędzie jest potrzebny, może być ustawiany ręcznie. Ja akurat we własnym domu mam założony zawór mieszający. Cobra typowo obsługuje pompę c.o. oraz ładująca bojler (cwu) Przy module Alligator za 369zł może obsłużyć siłowniki zaworu, pompę za zaworem oraz cyrkulacyjną Przy "małym" aligatorze za 310zł siłownik zaworu i pompa za zaworem plus osobny wyświetlacz, wklejam fotę jak wygląda mały aligator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an2lec 24.08.2013 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Zastanawiam się jak przetransportować skama 12-kę do piwnicy. Olejowy ACV ważył 150kg. Tutaj mamy 380kg. Demontujemy palnik (90kg), kosz (34kg) i zostaje 254kg do zniesienia po schodach. Ma ktoś może jakieś namiary na dobrych instalatorów z mazowieckiego? Dodatkowo można zdemontować deflektor, ruszt żeliwny i drzwiczki. Miałem podobne obawy ale ekipa okazała się wyjątkowo sprawna i szybko umieściła kocioł na swoim miejscu nawet bez demontowania powyższych. Dobrego instalatora mogę polecić ale w Śląskim (okolice Częstochowy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lungren 28.08.2013 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 "Szukajcie a znajdziecie" Znalazłem oryginalny kanał dymny 14x27 w kominie. Do pieca olejowego był dostawiony dodatkowy kanał. Więc problem małego kanału dymnego został rozwiązany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 28.08.2013 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Nie jestem pewien, czy to na pewno kanał dymowy. Coś tak mi się kojarzy, że komin prostokątny nie może mieć stosunku długości boków większego niż 1 do 1,5. Czyli przy boku 14 max. długość drugiego boku byłaby 21. Najlepiej byłoby sprawdzić od góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 28.08.2013 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Pewnie chodzi o typowy wymiar na tzw popularną "cegłę"... Wydaje mi się,że to jednak będzie klasyczny kanał spalinowy, może kolega to 27cm gorzej zmierzył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lungren 29.08.2013 03:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 W planach jest zaznaczony jako spalinowy do pieca na gaz/olej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 30.08.2013 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2013 (edytowane) Może to lekki offtop, ale każdego z nas [czego nikomu nie życzę] może dotyczyć podobna sytuacja, więc poczytajcie jak wyglądają kolegi forumowicza przejścia z ubezpieczycielem: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?218302-Zalanie-domu-historia-prawdziwa-jak-wygl%C4%85da-likwidacja-szkody-w-Allianz-Polska Każdy z nas ubezpiecza dom, samochód itp. więc warto wiedzieć na której firmy ubezpieczeniowej unikać. Edytowane 30 Sierpnia 2013 przez SUSPENSER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 30.08.2013 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2013 Wiesz, ja mam teraz takie jaja z kurierem, do poniedziałku jest deadline, jak się skompromitują na maxa, to wszystko także opiszę i nie zostawię na gnojach suchej nitki. Może im zlecenia gwałtownie spadną, to się później 5razy zastanowią jak należy traktować klienta i zleceniodawcę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 31.08.2013 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 Wiesz, ja mam teraz takie jaja z kurierem, do poniedziałku jest deadline, jak się skompromitują na maxa, to wszystko także opiszę i nie zostawię na gnojach suchej nitki. Może im zlecenia gwałtownie spadną, to się później 5razy zastanowią jak należy traktować klienta i zleceniodawcę. Nie wiem co się ostatnio z tymi kurierami dzieje, ale w ciągu tygodnia DPD miał 2 wpadki: 1) zamiast 4 paczek dostarczył 3 i dopiero interwencje w różnych miejscach pomogły [jesteśmy dość ważnym klientem DPD] - na drugi dzień dowiózł tą czwartą, ale uszkodzoną z brakiem części towaru [który pogubił bo jest tak specyficzny, że do niczego się człowiekowi nie przyda, a na złomie też nic nie wart] - a klient przez to stanął z robotą, nie miał z czego produkować i czekał na dostawę [zza granicy, w kraju towaru brak] - sić! 2) Zamiast 4 paczek dotarły 2 i dopiero po kilku dniach pozostałe 2 - na szczęście całe, ale lipa niezła bo się klient naczekał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 01.09.2013 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 Ja swojego Skam-Pa uszykowałem wczoraj do boju, tj. zmieniony palnik, kosz, wyczyszczony wymiennik, wyczystka kominowa także i sobie czeka.Przełożyłem palnik na egzemplarz z badań - obrotowy AZP ardeo. Na moim kotle ekoenergia sie nie sprawdziła. Tj. musiałbym korzystac z obu palników ekoenergii, aby było dobrze a przekręcanie mi się nie uśmiecha. Na jesień oraz wiosnę mała ekoenergia a na zimę i mrozy duża..... zobaczymy czy azp da sobie radę z całym zakresem.Na badaniach szedł dość ostro, bo 25kW uzyskiwano przy 6sek praca/ 14sek pauza i dawał radę. Jutro ma byc ponoc 12st.C, nie nastawiam się jeszcze na palenie w automacie, przepale pewnie papierami, co by sie tylko instalacja bujnęła i przy okazji podgrzeje wodę w bojlerze. No ale, maszyna gotowa do akcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 01.09.2013 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 ja chyba dzisiaj przepalę trochę. u nas 16c dziś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qazxsw 01.09.2013 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 Jarecki79 piszesz że energia sie u ciebie nie sprawdziła a sprawdza sie na skam-p 12kw pytam bo sie prawie zdecydowałem na ten kocioł czy lepiej ten azp ardeo i to jest jakas nowość czy dajecie je zamiennie czy za dopłatą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qazxsw 01.09.2013 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 Mam też pytanie czy ktoś z użytkowników skamp palił w nim trociny z drewna czy do tego musi być inny piec a może inny palniki bo miałbym dostęp do takich że stolarni rekomendowany doradca Plusy: 592Dołączył: 30.01.2007Posty: 2054 cytujWysłany: 06.07.2011, 10:44 Temat postu: Re: SKAM-P Premium SEKOM - polecamIntensyfikacja prac nad modelem 12kW zaowocowała dostępnością w sumie 3palników. Omawiany nieco wyżej z systemem wymiennych głowic ma szerokość z podajnikiem 130-135cm Oferta poszerzona została o nowy, całkowicie żeliwny palnik II-ej generacji na miał-groszek 0-32mm z opcją współspalania pellet czy ziarna owsa. Ślimak odlany z żeliwa, poszerzona ramka mocująca kosz. W takim zestawie szerokość kotła z palnikiem udało się zredukować do 115cm, jest to istotne dla osób z brakiem miejsca w kotłowni. Model 12kW z górnym czopuchem i nowym typem palnika ma następujące wymiary gabarytowe:wysokość do zasilania 139cmszerokość bez podajnika 51cm, z nowym palnikiem II-ej generacji 115cmgłębokość 62cm z czopuchem górnym lub z klasycznym, do tyłu 85cm Ogrzewa:stare budownictwo od 50 do 100m2nowe, dobrze izolowane 80-140m2 (ok.70W/m2 straty ciepła) Profil Wiad. Pryw. E-mail wwwodpowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 01.09.2013 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 Jarecki79 piszesz że energia sie u ciebie nie sprawdziła a sprawdza sie na skam-p 12kw pytam bo sie prawie zdecydowałem na ten kocioł czy lepiej ten azp ardeo i to jest jakas nowość czy dajecie je zamiennie czy za dopłatą? O ile się nie mylę do Ardeo jest 200pln dopłaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qazxsw 01.09.2013 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 Sorki ale pisze na tablecie i cos przwz przypadek wcisnalem wiec ponawiam pytanie czy w skam da sie palic trocinami takimi ze stolarni od pily i strugarki troche grubych i troche drobnych glownie dab i sosna czy trzeba je mieszac z ekogroszkiem lub mialem i ktory palnik by sie do tego nadawal najlepiejbo jakby nie bylo mrozow to moze by to zdalo egzamin jak sadzicie?czy moze jednak sie nie da tak.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts