Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zastanawiam się jak przetransportować skama 12-kę do piwnicy. Olejowy ACV ważył 150kg. Tutaj mamy 380kg. Demontujemy palnik (90kg), kosz (34kg) i zostaje 254kg do zniesienia po schodach. Ma ktoś może jakieś namiary na dobrych instalatorów z mazowieckiego?

Zastanawiam się jak przetransportować skama 12-kę do piwnicy. Olejowy ACV ważył 150kg. Tutaj mamy 380kg. Demontujemy palnik (90kg), kosz (34kg) i zostaje 254kg do zniesienia po schodach. Ma ktoś może jakieś namiary na dobrych instalatorów z mazowieckiego?

Z woj. mazowieckiego nie mam kontaktu

Wydaje mi się,że dzwonił do mnie ten Pana instalator, pytał o 17kw i komin 120mm, radził Panu chyba stawiać nowy komin jak dobrze zrozumiałem.

Zadaniem instalatora jest podłączenie, niech Pan podejmie sam decyzje odnośnie sprzętu a instalator niech podłączy.

Kotła pod pacha się nie nosi, punkt cięzkości jest wysoko, bo dół kotła bez wody, więc łatwiej go przechylić.

Linki, deski, jakiś pręt czy rura i 3-4chłopa i spokojnie z transportem :)

Pewnie to on dzwonił. Proponował wpięcie pieca do komina od kominka ale to za duża rewolucja w piwnicy i przy kominku. Czy montować z zaworem 4d przy cobrze czy bez zaworu? Cobra ma sterować pompami co i cwu? Można otrzymać jakieś schematy aby obgadać instalacje z hydraulikiem. Jak pisałem wcześniej planuje instalacje zamkniętą z dbv i przeponowe naczynie z zaw.bezp. Poniżej obecne podłączenie acv-a.P82200841.jpg

Muszę zmykać, bo rano znowu wyjazd....

Napisz na priva swojego maila, to Ci fotki podrzucę.

Przyjrzyj się także fotce, którą wstawiłem od tego klienta na poprzedniej stronie.

Tam masz wszystko w pakiecie, tj. rura komina 110mm, zawór DBV-1, grupę bezpieczeństwa......

Zawór 3d/4d możesz sobie wstawić, jak nie masz głowic termostatycznych na grzejnikach, wówczas zaworem możesz puścić mniej na dom...

generalnie jednak musu z zaworem nie ma, nie wszędzie jest potrzebny, może być ustawiany ręcznie.

Ja akurat we własnym domu mam założony zawór mieszający.

Cobra typowo obsługuje pompę c.o. oraz ładująca bojler (cwu)

Przy module Alligator za 369zł może obsłużyć siłowniki zaworu, pompę za zaworem oraz cyrkulacyjną

Przy "małym" aligatorze za 310zł siłownik zaworu i pompa za zaworem plus osobny wyświetlacz, wklejam fotę jak wygląda mały aligator

Alligator3.jpg

Dodatkowo można zdemontować deflektor, ruszt żeliwny i drzwiczki. Miałem podobne obawy ale ekipa okazała się wyjątkowo sprawna i szybko umieściła kocioł na swoim miejscu nawet bez demontowania powyższych.

Dobrego instalatora mogę polecić ale w Śląskim (okolice Częstochowy).

Może to lekki offtop, ale każdego z nas [czego nikomu nie życzę] może dotyczyć podobna sytuacja, więc poczytajcie jak wyglądają kolegi forumowicza przejścia z ubezpieczycielem:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?218302-Zalanie-domu-historia-prawdziwa-jak-wygl%C4%85da-likwidacja-szkody-w-Allianz-Polska

Każdy z nas ubezpiecza dom, samochód itp. więc warto wiedzieć na której firmy ubezpieczeniowej unikać.

Edytowane przez SUSPENSER

Wiesz, ja mam teraz takie jaja z kurierem, do poniedziałku jest deadline, jak się skompromitują na maxa,

to wszystko także opiszę i nie zostawię na gnojach suchej nitki. Może im zlecenia gwałtownie spadną, to się później 5razy zastanowią jak należy traktować klienta i zleceniodawcę.

Wiesz, ja mam teraz takie jaja z kurierem, do poniedziałku jest deadline, jak się skompromitują na maxa,

to wszystko także opiszę i nie zostawię na gnojach suchej nitki. Może im zlecenia gwałtownie spadną, to się później 5razy zastanowią jak należy traktować klienta i zleceniodawcę.

Nie wiem co się ostatnio z tymi kurierami dzieje, ale w ciągu tygodnia DPD miał 2 wpadki:

1) zamiast 4 paczek dostarczył 3 i dopiero interwencje w różnych miejscach pomogły [jesteśmy dość ważnym klientem DPD] - na drugi dzień dowiózł tą czwartą, ale uszkodzoną z brakiem części towaru [który pogubił bo jest tak specyficzny, że do niczego się człowiekowi nie przyda, a na złomie też nic nie wart] - a klient przez to stanął z robotą, nie miał z czego produkować i czekał na dostawę [zza granicy, w kraju towaru brak] - sić!

2) Zamiast 4 paczek dotarły 2 i dopiero po kilku dniach pozostałe 2 - na szczęście całe, ale lipa niezła bo się klient naczekał.

Ja swojego Skam-Pa uszykowałem wczoraj do boju, tj. zmieniony palnik, kosz, wyczyszczony wymiennik, wyczystka kominowa także i sobie czeka.

Przełożyłem palnik na egzemplarz z badań - obrotowy AZP ardeo. Na moim kotle ekoenergia sie nie sprawdziła. Tj. musiałbym korzystac z obu palników ekoenergii, aby było dobrze a przekręcanie mi się nie uśmiecha. Na jesień oraz wiosnę mała ekoenergia a na zimę i mrozy duża..... zobaczymy czy azp da sobie radę z całym zakresem.

Na badaniach szedł dość ostro, bo 25kW uzyskiwano przy 6sek praca/ 14sek pauza i dawał radę.

Jutro ma byc ponoc 12st.C, nie nastawiam się jeszcze na palenie w automacie, przepale pewnie papierami, co by sie tylko instalacja bujnęła i przy okazji podgrzeje wodę w bojlerze.

No ale, maszyna gotowa do akcji.

Mam też pytanie czy ktoś z użytkowników skamp palił w nim trociny z drewna czy do tego musi być inny piec a może inny palniki bo miałbym dostęp do takich że stolarni

rekomendowany doradca

Plusy: 592

Wysłany: 06.07.2011, 10:44 Temat postu: Re: SKAM-P Premium SEKOM - polecam

Intensyfikacja prac nad modelem 12kW zaowocowała dostępnością w sumie 3palników.

Omawiany nieco wyżej z systemem wymiennych głowic ma szerokość z podajnikiem 130-135cm

Oferta poszerzona została o nowy, całkowicie żeliwny palnik II-ej generacji na miał-groszek 0-32mm z opcją współspalania pellet czy ziarna owsa. Ślimak odlany z żeliwa, poszerzona ramka mocująca kosz.

W takim zestawie szerokość kotła z palnikiem udało się zredukować do 115cm, jest to istotne dla osób z brakiem miejsca w kotłowni.

Model 12kW z górnym czopuchem i nowym typem palnika ma następujące wymiary gabarytowe:

wysokość do zasilania 139cm

szerokość bez podajnika 51cm, z nowym palnikiem II-ej generacji 115cm

głębokość 62cm z czopuchem górnym lub z klasycznym, do tyłu 85cm

Ogrzewa:

stare budownictwo od 50 do 100m2

nowe, dobrze izolowane 80-140m2 (ok.70W/m2 straty ciepła)

Profil Wiad. Pryw. E-mail www

odpowi

Sorki ale pisze na tablecie i cos przwz przypadek wcisnalem wiec ponawiam pytanie czy w skam da sie palic trocinami takimi ze stolarni od pily i strugarki troche grubych i troche drobnych glownie dab i sosna czy trzeba je mieszac z ekogroszkiem lub mialem i ktory palnik by sie do tego nadawal najlepiejbo jakby nie bylo mrozow to moze by to zdalo egzamin jak sadzicie?czy moze jednak sie nie da tak.?