Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

Panie Jarecki czy mógłbym prosic o te namiary na instalatona na priv. gdyz nie otrzymałem dzieki

Na górze obok napisu reklamy google masz w linijce niżej:

Witaj markon2 a obok jest zakładka wiadomości.

Wysyłam jeszcze raz, bo może faktycznie coś nie zadziałało na forum.

PUMA jest fajnym sterownikiem z bajerami.

Czekam na to dodanie obsługi pompy cyrkulacyjnej

Fajny jest kolorowy wyświetlacz

Pomocna jest opcja aktualizacji softu przez gniazdo USB, to spore udogodnienie w przypadku nowych typów sterowań.

Do poprawnej pracy w zupełności jednak wystarcza RT09pid czy Ognik, zależy czego od sterownika oczekujesz.

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja jeszcze w jednej kwestii, może mi to ktoś jakoś łopatologicznie wyłoży, bo ni hu hu nie mogę tego zrozumieć. Ogólnie jest pisane, że temperatura spalin powinna być na tyle wysoka aby nie dochodziło do wykraplania się skroplin w kominie (to apropo moich problemów z ich nadmierna ilością). Ale po pierwsze jaki wpływ na temperaturę spalin ma podniesienie temperatury zadanej na kotle, biorąc pod uwagę pracę ciągłą, i to że jak nie ma dużego zapotrzebowania na ciepło to i tak kotły chodzą na minimalnej mocy, na minimalnym nadmuchu. Czy wtedy i tak temp. spalin nie spada? I drugie, czy podniesienie temp. zadanej ma wpływ na spalanie? Niby nie, bo zapotrzebowanie budynku na ciepło jest takie same, ale jak to jest w praktyce?

Biorąc pod uwagę moje doświadczenia w opalaniu własnego domu od ładnych kilku lat, mogę tylko powiedzieć,że w moim wypadku jest przełożenie między nastawą na kotle a ilością spalanego paliwa. Najmniej mi kocioł spala między nastawami na sterowniku 43-50st.C, rzadko mam jednak 50zadane, tylko w duże mrozy.

Wartości na plus zwiększają dawki paliwa a wartości na minus zmniejszają.

W Ogniku było prościej, bo domyslnie czas pracy 15sekund a korekcja była dokładnie o sekundę.

Generalnie jednak wystarczy wiedzieć,że wartości na plus zwiększają dawki a na minus zmniejszają. Widać przeciez po 2-3godz. efekt działania.

Co do wyglądu nowego menu, jeszcze kilka dni cierpliwości, wszystko musi być dograne, wytestowane.

Właśnie byłem w kotłowni ze stoperem:) Działa to dokładnie tak samo jak w Ogniku. Kopczyk +1 dodaje 1 sekundę, a -1 odejmuje. Wychodzi śmieszna sytuacja kiedy czas podawania jest rzędu kilku sekund. Np: jeśli mamy ustawione 5 sekund podawania to przy zmianie kopczyka na -3 czas podawania spada do 2s czyli 2,5 raza.

Biorąc pod uwagę moje doświadczenia w opalaniu własnego domu od ładnych kilku lat, mogę tylko powiedzieć,że w moim wypadku jest przełożenie między nastawą na kotle a ilością spalanego paliwa. Najmniej mi kocioł spala między nastawami na sterowniku 43-50st.C, rzadko mam jednak 50zadane, tylko w duże mrozy.

A czy 43-50 to nie jest za niska w świetle zalecanej ochrony kotła? A jak wygląda temperatura spalin przy pracy na małej mocy?

A czy 43-50 to nie jest za niska w świetle zalecanej ochrony kotła? A jak wygląda temperatura spalin przy pracy na małej mocy?

Ja tak użytkuję kocioł od 14lat, nie palę błotem, nie mam wilgoci w kotłowni a sam kocioł jest dobrze dobrany mocą do budynku (zasyp max.20h).

Prosta metoda diagnozy - patrzeć w kanały dymne, czy nie ma kropelek wody.

ok, w kotle kropelek nigdy nie widziałem, oczywiście poza zasobnikiem który długo chyba nie pożyje... Najgorzej jest w kominie, w którym mam wkład i mi leci na dole pełno syfu. Kombinuję aby podwyższyć temp. spalin (kosztem sprawności) ale obawiam się, że to dużo nie da gdy kociołek biega na małej mocy. Na pełnych obrotach to rozumiem że pomoże, ale na małych?

ok, w kotle kropelek nigdy nie widziałem, oczywiście poza zasobnikiem który długo chyba nie pożyje... Najgorzej jest w kominie, w którym mam wkład i mi leci na dole pełno syfu. Kombinuję aby podwyższyć temp. spalin (kosztem sprawności) ale obawiam się, że to dużo nie da gdy kociołek biega na małej mocy. Na pełnych obrotach to rozumiem że pomoże, ale na małych?

Andrew jakiej mocy masz kocioł, czy to jest typowe wykonanie z czopuchem do tyłu?

Z tego, co pamiętam masz mały palnik Ekoenergia

W typowym idzie ograniczyć wymiennik, aby kociołek poszedł na większej mocy.

Czy masz dobrze wykonaną wentylację nawiewno-wywiewną w kotłowni.

Braki we właściwym napowietrzeniu, to zakłócenia spalania.

Jeden otwór powinien być przy posadzce a drugi pod sufitem, to tak obrazowo.

Nie wystarcza sama kratka pod sufitem!

Tak, kocioł to mała ekoenergia 17kw. Co do wentylacji to fakt, nawiewnych kanałów jeszcze nie mam, ale drzwi od kotłowni do garażu otwarte, a w garażu brama delikatnie uchylona, więc świeże powietrze dochodzi. Oczywiście zgadzam się, że wentylacja musi być i na pewno będzie, już na dniach. Dzisiaj po raz pierwszy od rozpalenia wyczyściłem czopuch, do komina mam wpięcie poprzez eskę, więc jest tam miejsce gdzie może się pył osadzać. Myślałem, że będzie gorzej, aż tak bardzo zasyfione nie było, fakt pyłu trochę było, ale żadnej mazi kleistej nie zauwazyłem. Zrobiłem nawet dwie fotki, co prawda telefonem ale i tak nie często takie się widuje :)

Kocioł potrzebuje do właściwej pracy dobrej wentylacji. To też kwestia bezpieczeństwa, abyś nie uległ zaczadzeniu.

Dmuchawa pracując pobiera powietrze (tlen), jego optymalna ilość umożliwia dobre spalanie, jak tlenu brakuje, to spalanie też jest złe i bardziej brudne, to tak w skrócie językiem opisowym. Dym przy złym napowietrzeniu może się też cofać. To niebezpieczne zjawiska.

Taka uchylna wentylacja to średnio szczęśliwa sprawa, jak długo masz te drzwi otwarte? Całą dobę, czy zamykasz? Brama garażu non stop uchylona?

Musi być nawiew i wywiem, rozumiem,że te drzwi są po to w kotłowni otwarte, aby uchylonym garażem dochodziło świeże powietrze...

W wymienniku możesz przysłonić (ale pod nadzorem przez 2-3godz.) środkowe 2szczeliny grilla, zmniejszy to powierzchnię wymiany ciepła i być może zmusi palnik do pracy na wyższej mocy i nadmuchu. Kwestia próby pod nadzorem.

Na innym forum jest też dość ciekawy wątek n/t pracy kotłów w układach zamkniętych i nieszczęść, które to może powodować.

Do tej pory fotki są z wybuchu modeli zasypowych, ale....

Zobaczcie tutaj:

http://www.forumbudowlane.pl/vt/26641/0/kociol-weglowy-ku-przestrodze?postdays=0&postorder=asc

Kocioł potrzebuje do właściwej pracy dobrej wentylacji. To też kwestia bezpieczeństwa, abyś nie uległ zaczadzeniu.

Dmuchawa pracując pobiera powietrze (tlen), jego optymalna ilość umożliwia dobre spalanie, jak tlenu brakuje, to spalanie też jest złe i bardziej brudne, to tak w skrócie językiem opisowym. Dym przy złym napowietrzeniu może się też cofać. To niebezpieczne zjawiska.

Taka uchylna wentylacja to średnio szczęśliwa sprawa, jak długo masz te drzwi otwarte? Całą dobę, czy zamykasz? Brama garażu non stop uchylona?

Musi być nawiew i wywiem, rozumiem,że te drzwi są po to w kotłowni otwarte, aby uchylonym garażem dochodziło świeże powietrze...

W wymienniku możesz przysłonić (ale pod nadzorem przez 2-3godz.) środkowe 2szczeliny grilla, zmniejszy to powierzchnię wymiany ciepła i być może zmusi palnik do pracy na wyższej mocy i nadmuchu. Kwestia próby pod nadzorem.

Na innym forum jest też dość ciekawy wątek n/t pracy kotłów w układach zamkniętych i nieszczęść, które to może powodować.

Do tej pory fotki są z wybuchu modeli zasypowych, ale....

Zobaczcie tutaj:

http://www.forumbudowlane.pl/vt/26641/0/kociol-weglowy-ku-przestrodze?postdays=0&postorder=asc

co do tej tymczasowej wentylacji to powietrze dochodzi 24h, po prostu brama nie jest domykana do końca i między bramą a podłogą zostawiam 2-3 cm na całej szerokości wjazdu.

Na górze obok napisu reklamy google masz w linijce niżej:

Witaj markon2 a obok jest zakładka wiadomości.

Wysyłam jeszcze raz, bo może faktycznie coś nie zadziałało na forum.

PUMA jest fajnym sterownikiem z bajerami.

Czekam na to dodanie obsługi pompy cyrkulacyjnej

Fajny jest kolorowy wyświetlacz

Pomocna jest opcja aktualizacji softu przez gniazdo USB, to spore udogodnienie w przypadku nowych typów sterowań.

Do poprawnej pracy w zupełności jednak wystarcza RT09pid czy Ognik, zależy czego od sterownika oczekujesz.

Sorki za zamieszanie z tymi danymi ale juz wczoraj sie doczytałem .

Czego oczekuje aby był funkcjonalny i elastyczny na nastawy. Bedzie to mój pierwszy kociołem a wiec nie wiem za bardzo co i jak jestem zdany na intuicje i wasze porady w wyborze kotła .

Cześć wszystkim!

Rozmawiałem z p.Włodkiem, jeżeli ma ktoś z Was ochotę na test nowego układu menu, przy okazji poprawiono stabilizację temperaturową, to proszę na priva przysłać zgłoszenia. Soft powinienem mieć po południu.

Nie ma jeszcze instrukcji, ale myślę, że są wśród nas osoby, które szybko wyłapią o co lata. Można wklejać fotki na forum, będę tłumaczył co z czym i dlaczego.

Jest już obsługa pompy cyrkulacyjnej, ale jeszcze nie taka, jak ma być ostatecznie, nie będę zatem o tym wspominał. Poczekamy na poprawki softu do cyrkulacji i dopiero podam jak to się obsługuje i gdzie należy wejść (ma byc inne menu do tego)

Cześć wszystkim!

Rozmawiałem z p.Włodkiem, jeżeli ma ktoś z Was ochotę na test nowego układu menu, przy okazji poprawiono stabilizację temperaturową, to proszę na priva przysłać zgłoszenia. Soft powinienem mieć po południu.

Nie ma jeszcze instrukcji, ale myślę, że są wśród nas osoby, które szybko wyłapią o co lata. Można wklejać fotki na forum, będę tłumaczył co z czym i dlaczego.

Jest już obsługa pompy cyrkulacyjnej, ale jeszcze nie taka, jak ma być ostatecznie, nie będę zatem o tym wspominał. Poczekamy na poprawki softu do cyrkulacji i dopiero podam jak to się obsługuje i gdzie należy wejść (ma byc inne menu do tego)

Jeżeli jest to wersja softu, przy której kocioł można zostawić bez nadzoru to poproszę, chętnie przetestuję.