szefo79 06.10.2013 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2013 (edytowane) Edytowane 6 Października 2013 przez szefo79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 06.10.2013 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2013 ta dmuchawa ma sporą wydajność wnioskuję z tego co piszesz iż punkt zauważalnego przyrostu jej wydajności przypada w okolicy 40% mocy maksymalnejod tego momentu zaczyna tłoczyć duże ilosci powietrza pod przyzwoitym ciśnieniem.dla kotła o takiej mocy z takim palnikiem wystarczyłaby 1/3 tej wydajności. stąd jak piszesz wichura w palniku się robiz boków wydmuchuje a środek skleja i przesuwa na pewno masz przesłonę na tej dmuchawie więc wykorzystaj ją aby zmniejszyć ilość dostarczanego powietrza. możesz ją śmiało zamknąć tak by została szczelina na 1cm na spieki jest jeszcze fajny patent ze zmianą ilości podawanego opału bez zmiany mocyjak podajesz 7/21(1:3) dla mocy maksymalnej to zrób 4/12moc się nie zmieni a powinno obniżyć się spiekaniemożesz też spróbować zejść w dół z minimalnymi obrotami wentylatora. jeśli przy 7% nie buczy jeszcze to daj w dół 1-2% aż dojdziesz do granicy kiedy nie będzie płynnej pracy tylko buczenie lub "cykanie"myślę że 5% bez problemu pociągnie. da to sterownikowi odrobinę większy zakres wydajności do dyspozycji co w połączeniu z przesłoną powinno pomóc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 06.10.2013 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2013 kaszpir jak mierzysz temp spalin? czyściłeś palnik i otwry nadmuchowe? sprawdzałeś czystość komina przed sezonem? masz jakieś wyczystki? szybry? posprawdzałeś czy wszystko zamknięte jak trzeba? pamiętaj tez że miał potrzebuje innego trochę nadmuchu stąd przy takich samych nastawach inne efekty końcowe być mogą te spaliny 40st to mi pachną złum pomiarem Mam włożony do czopucha termometr do 350 stopni (taki na długiej szpilce). Działało to poprawnie. Komin czyściutki , czopuch też , palnik uszczelniony i itd ... Jak włączę dmuchawę na wyższa prędkość to temperatura rośnie ... No chyba że przy małym "strumieniu" powietrza termometr oszukuje ... Obecnie piec dochodzi do żądanej temperatury zapewne przy bardzo małej mocy , bo widzę dmuchawa leniwie się kręci ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 06.10.2013 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2013 Chyba to kwestia tego termometru, mój już jakis czas temu szrot. Mam jednak czujnik spalin w sterowniku. Co do zapadania paleniska... tak -zaleta miału, w sumie opisał to fajnie chechu77, nic dodać - nic ująć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 06.10.2013 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2013 Szefo, a nie zapada Ci tego kopca przez duży ciąg kominowy?Może komin ciągnie przez dmuchawę? Inna sprawa, to jest to pewnie fajka, znając jednak życie, nie pancerpola, tylko jakiś tani zamiennik....Może masz tam wywalone w kolanie wielkie japska powietrza antyspalinowego? To by tez mogło tłumaczyć wyższe temp. na ślimaku podczas pracy palnika.Ja bym cały palnik wyjął, rozebrał i zobaczył co tam jest, póki jeszcze zimy nie ma. Rozbierania troche więcej, trzeba rozkręcić, aby mozna było wyjac kolano paleniska i sprawdzić czy od jego góry, bliżej ramki przyłączeniowej kotła nie ma jakis 3kwadratów czy innego rodzaju dziur do ślimaka... Sam też wole pracę na PID-II zamiast na tym ADC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 06.10.2013 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2013 kaszpirwyjmij cały termometr z czopucha- zapewne po sezonie jest cały oklejony syfemnastępnie umieść z powrotem już sam termometr bez tej obudowy w którą jest wsuwanyteż miałem stracha że niskie spaliny a jak się okazało po wsadzeni czujnika to różnica 40st na niekorzyść tego z kapilarąpo usunięciu kapilary i wsadzeniu samego tylko termometru różnice wskazań na poziomie 10stC przy temperaturach w okolicy 140-150stCzanim wsadzisz dobrze jeszcze skalibrować we wrzątku- pod spodem na kapilarze śruba regulacyjna jest Jarekw komfort eko zwykła faja pancerpola raczej - możliwe jednak że wsadzona mocniejsza do kotła o mocy 25KW i z takim okazałym wentylemszwagier w swojej 30-ce też ma taki huragan założonyw poprzednich latach mogli kłaść ten większy i do mniejszego palnika żeby nie kombinować w sterach potem ze zmianami modeli wiatrakówzwłaszcza że tech w tych niższych modelach miał wybór dwóch programów nadmuchu albo bez wyboru a trzeba było jakoś wiatrem sterować więc dawali do każdego ten sam modelTakie moje przemyślenia- możliwe że błędne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 06.10.2013 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2013 kaszpir wyjmij cały termometr z czopucha- zapewne po sezonie jest cały oklejony syfem Ja mam coś takiego : http://allegro.pl/termometr-sonda-z-sonda-0-do-300-c-i3593238516.html Prymitywny i tani , ale dawał radę ... Dziś otwarłem wyczystkę z rury która wychodzi w kotła i idzie do komina i oczyściłem termometr. Niestety nic to nie dało. Boję się bo w poprzednim sezonie termometr wiele razy się "przekręcał" i pokazywał więcej niż ma na skali i boję się że po prostu coś mogło się w mechaniźmie stać i przekłamuje ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 07.10.2013 02:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 jak to się przekręcał?wcześniej pisałeś że spaliny nisko- że komin zapocony a teraz że sie przekręcał? to w poprzednim sezonie szło w komin wszystko dla odmiany??coś się gubie w tym co się u Ciebie dzieje:confused: nieważnesprawdź czy nie ma mechanizmu do kalibracji w nim jakowegoś- moze się da poprawić jak nie inwestuj w nowy- koszt takiego jak ja mam okoloce 25-30zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 07.10.2013 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 jak to się przekręcał? wcześniej pisałeś że spaliny nisko- że komin zapocony a teraz że sie przekręcał? to w poprzednim sezonie szło w komin wszystko dla odmiany?? coś się gubie w tym co się u Ciebie dzieje:confused: nieważne sprawdź czy nie ma mechanizmu do kalibracji w nim jakowegoś- moze się da poprawić jak nie inwestuj w nowy- koszt takiego jak ja mam okoloce 25-30zł W tamtym sezonie jak miałem jeszcze Ognika PID to piec potrafił dawać w palnik i szło ponad 300 stopni w komin. Termometr jest do 300 stopni i się "przekręcał" .. Na razie go wymontuje i przetestuje we wrzątku ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 07.10.2013 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 a no teraz rozumiem bo zacząłem już się zastanawiać ile przegapiłem taka impreza była:Dteraz to już chyba tak nie przeciaga co??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 07.10.2013 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 a no teraz rozumiem bo zacząłem już się zastanawiać ile przegapiłem taka impreza była:D teraz to już chyba tak nie przeciaga co??? Teraz to nie ma co porównywać. Jak jest w podtrzymaniu to dużo krócej. Popiół dużo lepszy , w kotle też nie tworzy się sadza i itd ... Nie ma co porównywać ... Jedynie tą temperaturą się martwię , ale może to wina termometru lub naprawdę małe zapotrzebowanie na ciepło obecnie , bo obecnie dochodzi do żądnanej temperatury na mocy kilka procent często ... Wyjmę dziś termometr i włożę w wrzątek , będę wiedział czy jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 07.10.2013 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 Ja ten swój załatwiłem kilka razy spalając papiery na ruszcie, zapomniałem go wyjąć i tez sie kilka razy skala przewinęła.....Generalnie szrot. W sterowniku mam teraz czujnik i jak mi chodzi na 1%mocy, to temp. spalin są w przedziale 80-90st.C, jak stanie kompletnie w przedmuch, to dopiero spadają.Teraz mam małą kombinację i jak na wieczór odkręcam mocniej zawór mieszający (tj robi to sterownik), a przy okazji wybiore trochę cwu, to przy wejściu na wyższe moce temp. spalin idą mi w zakres 170-200st.C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzy00 08.10.2013 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Jarek co to za nowy soft jakie są poprawki? Z góry dzięki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 08.10.2013 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Teraz to nie ma co porównywać. Jak jest w podtrzymaniu to dużo krócej. Popiół dużo lepszy , w kotle też nie tworzy się sadza i itd ... Nie ma co porównywać ... Jedynie tą temperaturą się martwię , ale może to wina termometru lub naprawdę małe zapotrzebowanie na ciepło obecnie , bo obecnie dochodzi do żądnanej temperatury na mocy kilka procent często ... Wyjmę dziś termometr i włożę w wrzątek , będę wiedział czy jest ok ja właśnie wczoraj postanowiłem swój wyciągnąć i sprawdzić- nie dawał mi spokoju niski poziom temperatury spalin.(90-100stC) okazalo się że zapieczona kóncówka - oczywiście po sezonie zapomniałem wyczyścić.we wrzątku pokazywał 70stC:stirthepot: po czyszczeniu i kalibracji temperatura spalin 140stC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 08.10.2013 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 ja właśnie wczoraj postanowiłem swój wyciągnąć i sprawdzić- nie dawał mi spokoju niski poziom temperatury spalin.(90-100stC) okazalo się że zapieczona kóncówka - oczywiście po sezonie zapomniałem wyczyścić.we wrzątku pokazywał 70stC:stirthepot: po czyszczeniu i kalibracji temperatura spalin 140stC No u mnie też wymontowałem , wyczyściłem i test we wrzątku i też około 70 stopni Niestety termometr prymitywny i tani i nie ma żadnej regulacji ani możliwości kalibracji. Co ty masz za termometr że da się to kalibrować ? Mój to temometr z sondą do mięsa za chyba kilkanaście złotych ... Zamówiłem już nowy , tym razem elektroniczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 08.10.2013 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 tu na jednym ze zdjęć jest mój termometrten elektroniczny obok mierzy temperaturę powrotu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?186332-Kocio%C5%82-Termo-eco-19KW-St%C4%85pork%C3%B3w-Palnik-brucer-sterownik-dwustanowy&p=5131260&viewfull=1#post5131260 a tak na allegro wyglada tylko że mój ma skalę do 250st http://allegro.pl/termometr-tarczowy-tylny-do-kotla-80mm-1-2-watts-i3584602966.html prędzej dostaniesz w lokalnym sklepie wyżej niż do 120stC wyskalowany niż w sieciu mnie zamontowany bez "stopki" sam termometr mam wsunięty w czopuch- stopka izolowała trochę więc wyjąłem i jest bez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 08.10.2013 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 tu na jednym ze zdjęć jest mój termometr ten elektroniczny obok mierzy temperaturę powrotu u mnie zamontowany bez "stopki" sam termometr mam wsunięty w czopuch- stopka izolowała trochę więc wyjąłem i jest bez Ja mam taki ... http://allegro.pl/termometr-z-sonda-do-miesa-piekarnika-wedzarni-300-i3583391044.html Niestety u mnie w sklepie (obi,leroy) znalazłem jedynie tanie termometry do max 120 stopni Więc jedynie z Allegro pozostało zamówić. Teraz zamówiłem elektroniczny do 300 stopni ... Sądzę że niestety po tym jak w poprzednim sezonie wiele razy mi pokazywał temp powyżej 300 stopni to zapewne coś się rozregulował i "rozciągnął' i teraz pokazuje bzdury Teraz zamówiłem elektroniczny , kilka złotych droższy a może będzie lepszy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 08.10.2013 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Jarek co to za nowy soft jakie są poprawki? Z góry dzięki za info Wiem,że jest poprawka z cyrkulacyjna do alligatora, o reszcie nawet nie miałem czasu pogadać z Włodkiem, jestem nieziemsko zawalony robotą. Od Włodka wiem tyle,że chodzi dużo lepiej, więc jakieś nowe czary wymyślił Może w weekend będę miał chwilkę, to się z Włodkiem zagada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaiKamil 08.10.2013 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Witam Mam prośbe o pomoc Mam piec Skamp 17 KW z Skorpionem dmuchawa min 10 max 90podawanie 7 przerwa 27 przesłona 100% minimalna praca 1% dom powierzchnia 139 m2 większość podłogówka i 4 grzejniki.przez 7 dni spalił mi 5 worków a praktycznie dogrzewałem tylko sypialnie na wieczór żeby moje dziecko miało ciut cieplej tzn 21 stopni. Na początku miałem problem z kopcem kreta;) bo był ciągle zapadniety skorygowałem ustawienia na powyższe i kopiec jest większy ale nawet się przesypuje trochę.Zauważyem że gdy wieje dmuchawa pali się ogniem tylko ta część w palniku bliżej zasobika a po prawej stronie jest czarny ekogroszek jakby powietrze nie leciało z tych otworów od prawej strony w palniku. Oczywiście problemem też są spieki. Ekogroszek Juliusz.. Czy moje ustawienia są poprawne? Co powinienm zmienić? pozdrawiamKamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 08.10.2013 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Podstawowa sprawa, czy głowica spalająca prawidłowo wklejona na slicon Fotka, gdzie powinien być slicon na 1200-1500st.C Wkładając, pełną ściana bez nacięć od strony kosza zasypowego. Dalej to tylko kwestia dmuchawy, od dłuższego czasu fabrycznie dmuchawki są 40W z wbudowanym terminatorem ciągu, dobrać ciężar przeciwwagi, aby się lżej otwierała. Są tam 2nakrętki, jedną można zdjąć z dmuchawki Dalej bym zrobił 5sek pod. / 25sek pauza nadmuch góra 92%, dół 15% dla dmuchawki RV-13AMRs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts