0degree 13.10.2013 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 mój soft P 4.34, Głowicy jeszcze nie zmieniłem...permanentny brak czasu ostatnio:/. Nastawy lepiej ale chyba a dobrze bo no o 18 mam ustawione +7 i jak dobija do temperatury to troche przesypuje. Wydaje sie że mam błędy w instalacji. Jarecki zerknij swoim fachowym okiem pus minus cy widzisz jakieś błędy ? już mam parę opinii. http://kamilnowicki.pl/1-2/ Błąd jest w połączeniu naczynia wzbiorczego nad kotłem, powinno być połączone z zasilaniem kotła bez żadnej armatury po drodze rurą 1cal lub 28mm Cu (przy kotle do 25kW rura wzbiorcza/bezpieczeństwa może być częścią instalacji) Czyli należy wyrzucić ten zawór różnicowy i w to miejsce podłączyć naczynie tym bardziej że nie ma szans na działanie grawitacji w takim układzie. Zawór zwrotny za pompą nad kotłem nie potrzebny, a przy pompie nad rozdzielaczem zawór zwrotny ma być za pompą Podłączenie naczynia wzbiorczego do kanalizacji trzeba zasyfonować bo będzie smród w kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaiKamil 13.10.2013 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 Błąd jest w połączeniu naczynia wzbiorczego nad kotłem, powinno być połączone z zasilaniem kotła bez żadnej armatury po drodze rurą 1cal lub 28mm Cu (przy kotle do 25kW rura wzbiorcza/bezpieczeństwa może być częścią instalacji) Czyli należy wyrzucić ten zawór różnicowy i w to miejsce podłączyć naczynie tym bardziej że nie ma szans na działanie grawitacji w takim układzie. Zawór zwrotny za pompą nad kotłem nie potrzebny, a przy pompie nad rozdzielaczem zawór zwrotny ma być za pompą Podłączenie naczynia wzbiorczego do kanalizacji trzeba zasyfonować bo będzie smród w kotłowni. a czy ta poma do zbiornika CWU jest w dobrym miejscu?. Mam wrażenie że w tym momencie jak sterownik załącza tę pompę to zgarnia ona całe ciepło przed wymiennikiem i on stygnie. Byłem dziś u kuzyna który ma raptem 2 pompy, a u mnie 4 sztuki:/. Jedna przy rozdzielaczu na grzejniki, jedna na rozdzielaczu na podłogówkę, jedna na zaworze różnicowy i jedna na bojlerze. Wydaje mi się to przegięciem. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
0degree 14.10.2013 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2013 a czy ta poma do zbiornika CWU jest w dobrym miejscu?. Mam wrażenie że w tym momencie jak sterownik załącza tę pompę to zgarnia ona całe ciepło przed wymiennikiem i on stygnie. Byłem dziś u kuzyna który ma raptem 2 pompy, a u mnie 4 sztuki:/. Jedna przy rozdzielaczu na grzejniki, jedna na rozdzielaczu na podłogówkę, jedna na zaworze różnicowy i jedna na bojlerze. Wydaje mi się to przegięciem. pozdr No jasne że jest źle, wcześniej nie zauważyłem. Nie mogą być pompy połączone szeregowo tylko równolegle, wtedy za każdą pompą zawór zwrotny, chyba że nie zależy Ci na osobnym sterowaniu c.w.u to można zrezygnować z tej pompy przy bojlerze. Tym sposobem miałbyś tylko 3 pompy w układzie. Mimo wszystko trzeba to poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
volfram2002 15.10.2013 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2013 Witam,jako że robi się chłodniej zacząłem palić w swoim skam 25kw + cobra - na piecu ustawione 52stopnie, na grzejniki puszczam przez zawór trójdrożny 40stopni.Natomiast na cwu ustawiłem- po południu 14-22 -45stopni, natomiast nocą od 22 do 6rano cwu Stop i w godzinach 6-14 na 40stopni.Celem takich ustawień było to aby spalić mniej opału i mieć ciepłą wodę tylko w interesujacych mnie godzinach. Ale zastanawia mnie czy to ma sens....bo być może przy stale ustawionej temperaturze 45stopni piec pracowałby stabilniej i spaliłby mniej. JAK TO JEST W PRAKTYCE???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 15.10.2013 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2013 Witam, jako że robi się chłodniej zacząłem palić w swoim skam 25kw + cobra - na piecu ustawione 52stopnie, na grzejniki puszczam przez zawór trójdrożny 40stopni. Natomiast na cwu ustawiłem- po południu 14-22 -45stopni, natomiast nocą od 22 do 6rano cwu Stop i w godzinach 6-14 na 40stopni. Celem takich ustawień było to aby spalić mniej opału i mieć ciepłą wodę tylko w interesujacych mnie godzinach. Ale zastanawia mnie czy to ma sens....bo być może przy stale ustawionej temperaturze 45stopni piec pracowałby stabilniej i spaliłby mniej. JAK TO JEST W PRAKTYCE???? W praktyce warto korzystać ze stref i nie oglądać się na stabilność pracy kotła - ta i tak nigdy nie będzie stabilna bo warunki na zewnątrz zmieniają się a budynek ma zwykle w sezonie większe zapotrzebowanie na ciepło niż zasobnik CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 17.10.2013 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Jarecki pytanko. Teraz mam do spalania miksa - połowa miału (Piast) i połowa ruskiego ekogroszku. Cały czas miałem ustawienia (czas podawania 10s , przerwa 50s) , dmuchawa 7/79 i ruski ekogroszek spalał sie bardzo ładnie. Niestety od 2 dni albo skończył się juz groszek i już zaczęło sie spalania miału ale jest nieciekawie ... Opał zaczął sie "sklejać" i dużo pojawiło się niedopalonego / nie spalonego węgla w podajniku. Wczoraj ustawiłem czas podawanie 5 i przerwa 30s , dmuchawa 5/82 i nie widzę poprawy. No chyba że lepiej dać czas podawania 10 i przerwę 60s ? Czy powieniem włączyć tryb miał w Skorpionie ? Co on wogóle daje ? Ładnie się spalało a tutaj nagle "niespodzianka" Czy w przypadku miału sterownik musi działać w trybie "miał" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek23 17.10.2013 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Z tego co kojarze ale mogę sie myslic to zmiana na "miał" zmienia modulacje dmuchawy na większą i wprowadza dodatkowe przedmuchy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czechu77 17.10.2013 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Ja mam co prawda Cobre ale faktycznie te przedmuch powinno się przy miale włączyć ( trochę równiej się wtedy pali). Poza tym generalnia zasada jest taka, że przy spiekającym się paliwie powinno się utrzymywać krótkie czasy podawania (żeby jak najczęściej zruszać złoże), ponad to obniżać moc nadmuchu. Jednak jak masz silnie spiekający opał to i te zabiegi nie pomogą. JA swego czasu kupiłem w ramach doświadczenia groszek z MArcela (koksujący) - to była jazda. Mógłbym zostać producentem koksu. Co do miału z Piasta, to o ile w tamtym sezonie grzewczym nie miałem przy paleniu żadnych spieków, to paląc tegorocznym miałęm mam na palniku sporo szlaki i popiołu też wydaje mi się trochę więcej ale to jeszcze sprawdze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 17.10.2013 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 KaszpirTak na szybko.... Tryb miał wprowadza kopniaka dmuchawy przy podawaniu paliwa.Miał jest drobniejszy, większa gęstość zasypowa.... Spróbuj podawac małe porcje, daj pauzę z przedziału 1:6 do 1:7 i załącz ten przedmuch Może zobacz 4sek podawanie i 25sek pauza, załącz przedmuchy (tryb miał włączony)dmuchawa dół 7% a góra to coś jak masz przedział 80-85% Zaraz mam kolejny wyjazd, więc zerkne późnym wieczorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 18.10.2013 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2013 Wczoraj jak wróciłem z pracy to zauważyłem że po włączeniu trybu miał sporo lepiej , ale ciągle sporo niedopalonego i sklejonego miału.Miał nie jest odsiewany i dużo w nim większych kawałków węgla. Sprzedawca mówił że to miał Piast 24Mj ale takiego nie ma więc albo 23MJ albo 25Mj , ale obstawiam że 23MJ ... Później ustawiłem czas podawania na 4s ale ciągle był niedopał i nie spalony węgiel ..Zszedłem do 3,8s ale ciągle niedopał ...Ustawiłem na 3,5 s ale zauważyłem że chyba byłem na granicy mocy bo dużo zajęło mu zanim się "obudził" i temperatura zaczęła rosnąć na kotle zamiast spadać , ale wtedy był najładniejszy i ładnie spalony opał ...Niestety dochodził wtedy do żądanej temp na dośc sporej mocy (do 35%) (normalnie dochodzi przy około max 20%) i przebił temperaturę aż o 5-6 stopni i wykres mocno zrobił się sinusoidalny ... Teraz testuje na 3,6 s Ale chyba ten tryb miał dużo pomógł ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 18.10.2013 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2013 Tryb został dodany po to, aby poradzić sobie z szerszą gama miałów węglowych Dodaj trochę wiatru, najwyżej będzie trochę spieków, ale przynajmniej opał dopalony. Z miałem trochę ruletka, co się kupi. Bywa lepszy od ekogroszku, ale też się idzie nadziać na taki, gdzie będzie sporo spieków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 22.10.2013 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Mój Skam - P 17 KW z palnikiem Ardeo dotarł, może w tym tygodniu uda się zamontować. Na razie zafugowałem posadzkę w kotłowni, grzejniki wiszą - trza tylko kotłownię zrobić i naczynie. We czwartek się tego złapię, jak będzie względny spokój to do piątku powinienem odpalić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 22.10.2013 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Mój Skam - P 17 KW z palnikiem Ardeo dotarł, może w tym tygodniu uda się zamontować. Na razie zafugowałem posadzkę w kotłowni, grzejniki wiszą - trza tylko kotłownię zrobić i naczynie. We czwartek się tego złapię, jak będzie względny spokój to do piątku powinienem odpalić. Będzie sterowany przez ster Boleckiego? Wstawiasz go do swojej "starej" instalacji czy to jakieś nowe miejsce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 22.10.2013 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Będzie stał w zakładzie, w domu jeszcze wciąż Defro służy, 9 -ty rok nim grzeję. Mam nadzieję, że jeszcze z 5 chociaż pochodzi, bo wydatków masa. A sterował Skamem będzie SPP, mam nadzieję że w przyszłym tygodniu pokażę go już na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 23.10.2013 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Będzie stał w zakładzie, w domu jeszcze wciąż Defro służy, 9 -ty rok nim grzeję. Mam nadzieję, że jeszcze z 5 chociaż pochodzi, bo wydatków masa. A sterował Skamem będzie SPP, mam nadzieję że w przyszłym tygodniu pokażę go już na forum. Ja należę do zwolenników obrotowych koron palnika. U mnie sprawdza się bardzo fajnie. Ale twoja jak widziałem na stronie ma jeszcze ciekawszy system "napowietrzania" --> te podłużne szczeliny to chyba na powietrze tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 23.10.2013 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 To co widzisz na wierzchu to na "zmylenie przeciwnika" ale jakis czas temu jedna osoba pisząc o "trupach leżących w tej strefie" była blisko Kobra daj znac jak odpalisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaiKamil 23.10.2013 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 (edytowane) Witam ponownie dziś był u mnie gość który projektował i gość który robił instalacje i poprawki mają być naniesione, oprócz głowicy którą będę musiał poprawić sam...:/ W trakcie rozmowy wyszły jeszcze dwa tematy: 1. regulatora pogodowego - czy mogę go mieć w mojej konfiguracji ze skorpionem? 2. czujki temperatury na baniaku -temperatura na baniaku na tym termometrze zamontowanym w bojlerze pokazuje 50 stopni, na sterowniku ok 50 +-2 stopnie mimo iż zadana jest 40... odkręcam na 3-5 minut wodę gorącą. temperatura na sterowniku spada do 20-30 stopni a na tym termometrze na baniaku nieznacznie.. wyciągamy zmieniamy termomentr na baniaku i potwierdza nieznaczny spadek. odkręcam wodę i leje na termometr i też tą temperaturę potwierdza a na sterowniku dobijaaaaaaaaaaaa od nowa z tych 20-30 stopni. i pytanie brzmi czy czujka jest walnięta czy coś innego jest tego powodem? edit: 23:50 znowu ja:) z racji że mam te elektroniczne termometry pozwalam sobie na różne testy. Taka sytuacja:) temperatura na co 51 trzymana w 2 % mocy w podtrzymaniu zadana na CO 50- załączam podłogówkę- pompa ruszyła - temperatura trzyma 51 przez ok 3 minuty. potem po równi w dół. przy 46 stopniach moc zwiększyła się do 25 - temperatura na sterowniku dalej spada - temperatura na co 44 - moc zwiększa się do 38 ale temperatura dalej spada- temperatura na sterowniku 41 - 65% mocy i dalej w dół - temperatura 38.7 -trochę ponad 80% mocy i dopiero temperatura sie zatrzymała i po ok 2 minutach zaczęła rosnąć . wyszedłem z kotłowni wyłączyłem podłogówkę - napisałem ten post - wróciłem do kotłowni i jest 62 stopnie przy zadanych 50 Nasuwają mi się kolejne pytania:) 3. Czy czujnik nie zadział z opóźnieniem ? na termometrach elektronicznych temperatura zaczęła spadać znacznie szybciej gdy przez jakiś czas na sterowniku temperatura 51 w ogóle się nie zmnieniała? 4. Czy sterownik przy tak szybkim spadku temperatury ok 6 -10 minut (nie mierzyłem stoperem) nie powinien znacznie wcześniej i trafniej dobrać moc aby nie doprowadzić do wychodzenia o ponad 10 stopni? 5. czy w ogóle jest dopuszczalne aby sterownik miał takie amplitudy ok 21 stopni zanim temperatura zaczęła rosnąć i moc kotła była ponad 80% przepraszam za tyle pytań i rozmyślań ale próbuje zrozumieć to ustrojstwo. pozdrKamil Edytowane 23 Października 2013 przez MagdaiKamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 23.10.2013 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 (edytowane) To co widzisz na wierzchu to na "zmylenie przeciwnika" ale jakis czas temu jedna osoba pisząc o "trupach leżących w tej strefie" była blisko Kobra daj znac jak odpalisz Jak jakiś babol nie wyjdzie ( chociaż próby 2 razy robiłem, po złożeniu instalacji i po tynkarzach też, bo tak jakoś mnie naszło , że po wylewkach to trochę późno się będzie przekonać, że np. przypadkiem postawili rusztowanie na rurce ) to myślę, że w sobotę powinno się udać odpalić. No chyba że klienci nadzwyczajnie jakoś dopiszą, ale pogoda raczej na to nie wskazuje. Edytowane 23 Października 2013 przez kobra64 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 24.10.2013 03:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 MagdaiKamilniepracująca podłogówka to masa zimnej wodywpuszczając do kotła całość nawet przy starcie na 100% mocy nie unikniesz wychłodzeniaspójrz na pojemność kotła i na wielkość paleniska i porównaj z ilością wody w podłogachnie da się tego zagrzać w 2 minuty - trzeba by mnóstwa KW dostarczyćtylko co potem z tym nadmiarem co kocioł naprodukuje?A to że potem się robi z tego 60st na kotle lub więcej jak piszesz radanie wyłaczać podłogówki jeśli nie ma naprawdę takiej potrzeby a sterować jej temperaturątaka masa wody zawsze będzie wprowadzać element destabilizacji do pracy układupodłogówka powinna pracować w trybie ciągłym możesz jeszcze podnieść nastawy dla mocy maksymalnej(chyba- nie mam pewności czy skorpion daje takie możliwości)da to jednak taki efekt że owszem szybciej zareaguje ale potem jeszcze wyżej przebije ponad zadaną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaiKamil 24.10.2013 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 Dzieki timon. Podlogowke walczyłem. Bo mialem blizej sterownik. Ale na grzejnikach jest podobnie. Wiem ze takiej ilosci wody nie można ogrzać szybko ale myslalem ze sterownik gdy spadnie no o 5 stopni poniżej żądanej zacznie pracować od razu na 100 mocy a jak dobije to przechodzi w podtrzymanie mniejsza mocą. JARECKI ZY zawór roznicowy na moim piecu jest warunkiem gwarancji na kocioł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts