MagdaiKamil 08.10.2013 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Podstawowa sprawa, czy głowica spalająca prawidłowo wklejona na slicon Fotka, gdzie powinien być slicon na 1200-1500st.C [ATTACH=CONFIG]217286[/ATTACH] Wkładając, pełną ściana bez nacięć od strony kosza zasypowego. Dalej to tylko kwestia dmuchawy, od dłuższego czasu fabrycznie dmuchawki są 40W z wbudowanym terminatorem ciągu, dobrać ciężar przeciwwagi, aby się lżej otwierała. Są tam 2nakrętki, jedną można zdjąć z dmuchawki Dalej bym zrobił 5sek pod. / 25sek pauza nadmuch góra 92%, dół 15% dla dmuchawki RV-13AMRs Dzięki za info. ustawiłem tak piec i przysłoniłem przysłonę bo była otwarta na maks. Moja dmuchawa to rv-13AMs czyli jakaś inna. zainteresowało mnie coś innego z dzisiejszych obserwacji. Piec miał ustawienie 50 +7 w danym przedziale czasowym. Dogrzał do 63 stopni i przeszedł w podtrzymanie i tak pozostał dosyć długo (tak mi się wydaje) ok godziny po czym zaczął pracę - więc poszedłem do kotłowni patrzę a tam temperatura co 41,7. Czy piec nie powinien wcześniej zacząć korygować do temperatury zadanej? np koło 55 stopni. dobijając z 41 do zadanej powodowało że ślimak pracował i pracował i mimo 5/25 sek przesypał trochę ekogroszku. Co do głowicy to wydaje mi się że mam ją źle zamontowaną... można to skorygować jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzy00 09.10.2013 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 ............... ............ Co do głowicy to wydaje mi się że mam ją źle zamontowaną... można to skorygować jeszcze? Pewnie że można tylko w piecu należ na kilka godz wygasić. Zdjąć pokrywę tzn koronę palnika, w koronie wyczyścić rowek, w którym jest mocowana i palnik tam gdzie dookoła powietrze hula, a na koronę tam gdzie leżała uszczelnić uszczelniaczem kominkowym do min 1200*C - tak jak w poście #4220 Jarek pokazał na fotce czerwonym kolorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 09.10.2013 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Dzięki za info. ustawiłem tak piec i przysłoniłem przysłonę bo była otwarta na maks. Moja dmuchawa to rv-13AMs czyli jakaś inna. zainteresowało mnie coś innego z dzisiejszych obserwacji. Piec miał ustawienie 50 +7 w danym przedziale czasowym. Dogrzał do 63 stopni i przeszedł w podtrzymanie i tak pozostał dosyć długo (tak mi się wydaje) ok godziny po czym zaczął pracę - więc poszedłem do kotłowni patrzę a tam temperatura co 41,7. Czy piec nie powinien wcześniej zacząć korygować do temperatury zadanej? np koło 55 stopni. dobijając z 41 do zadanej powodowało że ślimak pracował i pracował i mimo 5/25 sek przesypał trochę ekogroszku. Co do głowicy to wydaje mi się że mam ją źle zamontowaną... można to skorygować jeszcze? Spróbuj obniżyć temperaturę na piecu. Obecnie nie ma jakiś mrozów i nie ma zapotrzebowania dużego na ciepło. U mnie kocioł idzie na 45 stopni i też się odstawia ale na dość krótko. Po swoich doświadczeniach stwierdzam że nie ma sensu przymykać przesłony. Ma być otwarta na max. Sterowniki Skorpion/Cobra/Puma dobrze sterują pracą dmuchawy i w pełnym zakresie , wiec nie ma sensu przymykać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaiKamil 09.10.2013 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Spróbuj obniżyć temperaturę na piecu. Obecnie nie ma jakiś mrozów i nie ma zapotrzebowania dużego na ciepło. U mnie kocioł idzie na 45 stopni i też się odstawia ale na dość krótko. Po swoich doświadczeniach stwierdzam że nie ma sensu przymykać przesłony. Ma być otwarta na max. Sterowniki Skorpion/Cobra/Puma dobrze sterują pracą dmuchawy i w pełnym zakresie , wiec nie ma sensu przymykać ... W innym wątku pisałem o analizie mojej instalacji. Problem polega na tym zeby choć troche nagrzac pokoj dziecka musze mieć ta temperature bo inaczej dupa sie ugrzeje szybciej niż grzejniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 09.10.2013 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Dzięki za pomoc, ja dzisiaj takie mniejsze góry oglądałem.... k/Świdnicy Zaraz trzeba dalej do roboty śmigać. MagdaiKamil Jak napisał Jerzy, wygasić, wystudzić, zrzucić węgiel z palnika, troche wybrać, ściągac głowicę, jak cos tam było wklejone w sam rowej, to może trzymac, więc trzeba jakies deseczki, młotek i wybić palenisko w górę. Dalej uszczelnić jak na fotce, która pokazałem i założyć, pełna ściana bez nacięc od strony kosza. Dmuchawy: RV-13AMs oraz RV-13AMRs Różnica to tylko wbudowany terminator ciągu w modelu AMRs mają te same silniki, ważna jest ta literka "s", ona mówi,że silnik jest 40W, więc minimalnej mocy dmuchawy nie dawaj poniżej 13%, bo silnik może buczec i się nie kręcić, co grozi jego uszkodzeniem. Moja sugestia, to dół dmuchawy 14-15% Zobacz jaki masz soft w tym skorpionie, widac go po wyłączeniu i załączeniu sterownika. Jak się wyrobię, to odpisze w razie dalszych pytań późnym wieczorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaiKamil 09.10.2013 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Dzięki za pomoc, ja dzisiaj takie mniejsze góry oglądałem.... k/Świdnicy :)i Zaraz trzeba dalej do roboty śmigać. MagdaiKamil Jak napisał Jerzy, wygasić, wystudzić, zrzucić węgiel z palnika, troche wybrać, ściągac głowicę, jak cos tam było wklejone w sam rowej, to może trzymac, więc trzeba jakies deseczki, młotek i wybić palenisko w górę. Dalej uszczelnić jak na fotce, która pokazałem i założyć, pełna ściana bez nacięc od strony kosza. Dmuchawy: RV-13AMs oraz RV-13AMRs Różnica to tylko wbudowany terminator ciągu w modelu AMRs mają te same silniki, ważna jest ta literka "s", ona mówi,że silnik jest 40W, więc minimalnej mocy dmuchawy nie dawaj poniżej 13%, bo silnik może buczec i się nie kręcić, co grozi jego uszkodzeniem. Moja sugestia, to dół dmuchawy 14-15% Zobacz jaki masz soft w tym skorpionie, widac go po wyłączeniu i załączeniu sterownika. Jak się wyrobię, to odpisze w razie dalszych pytań późnym wieczorem. A czy to normalne ze temperatura spadła tak nisko zanim zaczął znowu pracować? Co do ustawień minimalnych dmuchawy to jak przesiaduje w kotłowni tak zauważyłem ze wali albo na maksa albo w tryb podtrzymania. Jak wrócę do domu zerkne na soft. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriess 09.10.2013 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 A tak na marginesie kto już pali bo w sumie jeszcze jest ciepło . I jak najlepiej ustawić Pumę na te cieplejsze dni ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 09.10.2013 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 A tak na marginesie kto już pali bo w sumie jeszcze jest ciepło . I jak najlepiej ustawić Pumę na te cieplejsze dni ??? Ustaw strefy czasowe od CO do grzania tylko wieczorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 09.10.2013 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 A tak na marginesie kto już pali bo w sumie jeszcze jest ciepło . I jak najlepiej ustawić Pumę na te cieplejsze dni ??? W poprzednim tygodniu u mnie rano temperatury wahały się od 0 do -5 stopni ... W dzień było też max 8-10 stopni ... Więc nie ma szansy aby dom się nie wychłodził ... U mnie ogrzewanie włączone ostatniego dnia września ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
small7 09.10.2013 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Witam U mnie cały czas tryb lato ale dom dogrzewam kominkiem i póki co daje się wytrzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 11.10.2013 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 Mój znajomy podobnie robił, grzanie uruchomił kilka dni temu.... ale u nas w WLKP ostatnie dni ciepłe, mój kocioł od 2dni śpi. MagdaiKamil jak tam po wklejeniu głowicy i zmianie nastaw?Sprawdziliście jaki soft? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaiKamil 11.10.2013 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 (edytowane) Dzięki za pomoc, ja dzisiaj takie mniejsze góry oglądałem.... k/Świdnicy Zaraz trzeba dalej do roboty śmigać. MagdaiKamil Jak napisał Jerzy, wygasić, wystudzić, zrzucić węgiel z palnika, troche wybrać, ściągac głowicę, jak cos tam było wklejone w sam rowej, to może trzymac, więc trzeba jakies deseczki, młotek i wybić palenisko w górę. Dalej uszczelnić jak na fotce, która pokazałem i założyć, pełna ściana bez nacięc od strony kosza. Dmuchawy: RV-13AMs oraz RV-13AMRs Różnica to tylko wbudowany terminator ciągu w modelu AMRs mają te same silniki, ważna jest ta literka "s", ona mówi,że silnik jest 40W, więc minimalnej mocy dmuchawy nie dawaj poniżej 13%, bo silnik może buczec i się nie kręcić, co grozi jego uszkodzeniem. Moja sugestia, to dół dmuchawy 14-15% Zobacz jaki masz soft w tym skorpionie, widac go po wyłączeniu i załączeniu sterownika. Jak się wyrobię, to odpisze w razie dalszych pytań późnym wieczorem. mój soft P 4.34, Głowicy jeszcze nie zmieniłem...permanentny brak czasu ostatnio:/. Nastawy lepiej ale chyba a dobrze bo no o 18 mam ustawione +7 i jak dobija do temperatury to troche przesypuje. Wydaje sie że mam błędy w instalacji. Jarecki zerknij swoim fachowym okiem pus minus cy widzisz jakieś błędy ? już mam parę opinii. http://kamilnowicki.pl/1-2/ Edytowane 11 Października 2013 przez MagdaiKamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 12.10.2013 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2013 Ja palę rano do 9 i od 17 do23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 12.10.2013 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2013 MagdaiKamil, nie jestem instalatorem. Nie chcę wprowadzić w błąd. Nie wiem, czy kolega Odegree zagląda i czy jest na forum, to fachura w tej kwestii i jego opinii bym posłuchał odnośnie instalacji. Co do samej pracy, to dla pracy automatu dążyć do tego, aby był możliwie stały odbiór ciepła.sporo destabilizacji wprowadza priorytet CWU czy wyższa nastawa CWU od nastawy C.O.Jak masz możliwość nastawy C.O. wyższej od CWU o ok.6st.C, to powinno być stabilniej. Mam w swojej bazie soft z numerem 36, ale ostatnio wysyłałem skorpiona z softem 37, tyle,że zapomniałem zgrać.Napisałem do Włodka, aby mi podrzucił nowszą wersję, ale pewnie podobnie jak ja mocno teraz zapracowany. Napisz na priva swojego maila, to Ci wyślę tymczasowo wersję, którą posiadam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 13.10.2013 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 Koledzy potrzebuje pilnie pomocy, dziś próbowałem odpalić swojego skampa i pojawił się problem, a mianowicie nie chodzi podajnik. Wogóle nie kręci, tylko co jakiś czas z silnika motoreduktora dochodzi dźwięk jakby przeskakiwał wirnik o jakiś kawałek obrotu, taki dźwięk: bam.......bam......bam. Co z tym zrobić? Art-e, mam nadzieję,że się nie obrazisz.... cała ta sytuacja jest nowa nauką... przyznam,że na koniec się ubawiłem.... Otóż wstępnie wydawało mi sie po opisie, że coś tryka w silniku, że problem dotyczy połączenia silnika z przekładnią lub samej przekładni. Zespół trafił więc na serwis, podłączamy i... działa..... no to go pod obciążenie, jedna zawleczka, druga zawleczka.... W razie W wymieniony kabel na nowy (może zwarcie jakieś....) Dalsze podejrzenie sterownik....... - wysyłka do serwisu.... Finał sprawy: w sterowniku była załączona obsługa rusztu awaryjnego (czyli zablokowane wyjście na podajnik)... i to wszystko.... Kolega wcześniej korzystał z rusztu, przyszło nieco zimna, chciał grzac i zapomniał przełączyc ikonki... pech w tym wszystkim taki, że przy aktywnej funkcji rusztu awaryjnego w trybie ręcznym sterownik podaje jakieś tam szczątkowe napięcie i stąd te "trykanie" silnika...) :) Opisałem sytuację, aby w pierwszej kolejności zacząć od przejrzenia sterownika... bo tutaj od początku jakieś podejrzenia na wszelkie plagi egipskie poszły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 13.10.2013 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 MagdaiKamilPodeślijcie na priva swojego maila, podeślę świeższy soft do skorpiona.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
0degree 13.10.2013 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 mój soft P 4.34, Głowicy jeszcze nie zmieniłem...permanentny brak czasu ostatnio:/. Nastawy lepiej ale chyba a dobrze bo no o 18 mam ustawione +7 i jak dobija do temperatury to troche przesypuje. Wydaje sie że mam błędy w instalacji. Jarecki zerknij swoim fachowym okiem pus minus cy widzisz jakieś błędy ? już mam parę opinii. http://kamilnowicki.pl/1-2/ Błąd jest w połączeniu naczynia wzbiorczego nad kotłem, powinno być połączone z zasilaniem kotła bez żadnej armatury po drodze rurą 1cal lub 28mm Cu (przy kotle do 25kW rura wzbiorcza/bezpieczeństwa może być częścią instalacji) Czyli należy wyrzucić ten zawór różnicowy i w to miejsce podłączyć naczynie tym bardziej że nie ma szans na działanie grawitacji w takim układzie. Zawór zwrotny za pompą nad kotłem nie potrzebny, a przy pompie nad rozdzielaczem zawór zwrotny ma być za pompą Podłączenie naczynia wzbiorczego do kanalizacji trzeba zasyfonować bo będzie smród w kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaiKamil 13.10.2013 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 Błąd jest w połączeniu naczynia wzbiorczego nad kotłem, powinno być połączone z zasilaniem kotła bez żadnej armatury po drodze rurą 1cal lub 28mm Cu (przy kotle do 25kW rura wzbiorcza/bezpieczeństwa może być częścią instalacji) Czyli należy wyrzucić ten zawór różnicowy i w to miejsce podłączyć naczynie tym bardziej że nie ma szans na działanie grawitacji w takim układzie. Zawór zwrotny za pompą nad kotłem nie potrzebny, a przy pompie nad rozdzielaczem zawór zwrotny ma być za pompą Podłączenie naczynia wzbiorczego do kanalizacji trzeba zasyfonować bo będzie smród w kotłowni. a czy ta poma do zbiornika CWU jest w dobrym miejscu?. Mam wrażenie że w tym momencie jak sterownik załącza tę pompę to zgarnia ona całe ciepło przed wymiennikiem i on stygnie. Byłem dziś u kuzyna który ma raptem 2 pompy, a u mnie 4 sztuki:/. Jedna przy rozdzielaczu na grzejniki, jedna na rozdzielaczu na podłogówkę, jedna na zaworze różnicowy i jedna na bojlerze. Wydaje mi się to przegięciem. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
0degree 14.10.2013 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2013 a czy ta poma do zbiornika CWU jest w dobrym miejscu?. Mam wrażenie że w tym momencie jak sterownik załącza tę pompę to zgarnia ona całe ciepło przed wymiennikiem i on stygnie. Byłem dziś u kuzyna który ma raptem 2 pompy, a u mnie 4 sztuki:/. Jedna przy rozdzielaczu na grzejniki, jedna na rozdzielaczu na podłogówkę, jedna na zaworze różnicowy i jedna na bojlerze. Wydaje mi się to przegięciem. pozdr No jasne że jest źle, wcześniej nie zauważyłem. Nie mogą być pompy połączone szeregowo tylko równolegle, wtedy za każdą pompą zawór zwrotny, chyba że nie zależy Ci na osobnym sterowaniu c.w.u to można zrezygnować z tej pompy przy bojlerze. Tym sposobem miałbyś tylko 3 pompy w układzie. Mimo wszystko trzeba to poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
volfram2002 15.10.2013 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2013 Witam,jako że robi się chłodniej zacząłem palić w swoim skam 25kw + cobra - na piecu ustawione 52stopnie, na grzejniki puszczam przez zawór trójdrożny 40stopni.Natomiast na cwu ustawiłem- po południu 14-22 -45stopni, natomiast nocą od 22 do 6rano cwu Stop i w godzinach 6-14 na 40stopni.Celem takich ustawień było to aby spalić mniej opału i mieć ciepłą wodę tylko w interesujacych mnie godzinach. Ale zastanawia mnie czy to ma sens....bo być może przy stale ustawionej temperaturze 45stopni piec pracowałby stabilniej i spaliłby mniej. JAK TO JEST W PRAKTYCE???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts