Jarecki79 24.10.2013 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 Nie, zawór różnicowy nie jest warunkiem gwarancji.Kocioł powinien być podłączony, aby było zgodnie z przepisami:a) układ otwartyb) sam kocioł otwarty, wymiennik płytowy i dom zamkniętyc) 100% zamknięty, ale montaż węzownicy schładzającejd) 100%zamknięty z zaworem DBV-1 i odpowiednią grupą bezpieczeństwa Co do skorpiona- pid-II zapisuje i analizuje pracę patrząc na dotychczasowe zachowanie, softy pisane przez Włodka w trybie pid nigdy nie zrywały się gwałtownie do pracy.Jak chcesz pracowac w sposób "szarpany", czyli z nagłym odcięciem czy dodaniem podłogówki, to aby pracował szybciej musisz dobrac parametry ręcznie i wyłączyć pid-a. Wówczas po spadku o 2st.C ruszy na 100%mocy i stanie na zadanej. Tak jak mówi Timon, postaraj się ustawić tak, aby to działało płynnie.Czujnik CWU- zależy gdzie jest zamontowany, jak przytrzymasz - masz menu kodowe, wbij kod 1982, złap do ręki czujnik CWU, jak będzie ok. 36st.C, znaczy,że jest ok i to tylko kwestia miejsca, w którym jest umieszczony...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 24.10.2013 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 tu niestety nie ma tak szybkiej reakcji jak w kotłach gazowych npster bada trendy temperatur i na tej podstawie decyduje co robic. nie reaguje jednak gwałtownie tylko stopniowostąd opóźnienie około 10 minutgdybyś w tym czasie podłogówki nie wyłączył tylko zostawił pracująca nie byłoby efektu przebicia po odstawieniu zapewne a ty zrobiłeś mu taki numer że jak był na 100% mocy i na palniku sporo energii i żar o wysokiej temperaturze to nagle STOP odbioru ciepłacała energia z palnika poszła więc w przeciągnięcie temperatury. jak masz termostaty na kalafiorach to dodatkowo spróbuj je otworzyć na maksymalny przepływ a reguluj temperaturą kotłaciągły przepływ i stały odbiór dadzą stabilniejsza pracę i bardziej płaskie wykresy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaiKamil 24.10.2013 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 Ok dzięki za info. Dzis zobaczę jak bedzie chulal na trybie bez pid. I sprawdze ten czujnik wg zalecen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaiKamil 24.10.2013 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 Jarecki a ten sterownik pogodowy ma sens i czy mam możliwość zastosowania go ze skorpion? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 24.10.2013 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 Jarecki a ten sterownik pogodowy ma sens i czy mam możliwość zastosowania go ze skorpion? Skorpion sam w sobie nie ma czujnika pogodowego... Nie mniej jak jest jakiś sterowany zawór mieszający, to użytkownicy mają urządzenia innych producentów. Takie moduły robi m.in. Frisko, Key itd. Kaszpir miał tez jakiegoś innego producenta Ważne jest dobre ustawienie instalacji, ja z cwu mam zrobione tak,że przełożyłem czujnik w inne miejsce, zaniża mi odczyt o jakies 8-10st.C, co powoduje,że ta pompa pracuje u mnie ciągle. Mam małe dzieci, wody potrzebuję sporo, jakbym dzieciaków nie miał, to tylko w danych godzinach zorbiłbym stop ładowania bojlera i tyle. Warto dążyć do stabilnej pracy instalacji, bo wówczas stabilny jest tez proces spalania. Dobrac temp., dobrać przepływy. Zaraz śmigam dalej, zajrzę wieczorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 24.10.2013 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 Jarecki, a tak z innej beczki - masz obrotówkę Ardeo to pewnie wiesz, ile podaje opału na minutę czy tam na sekundę. Napisałbyś, będę wiedział co wklepać do SPP jak już się uda odpalić. Nie chce mi się znów mierzyć, liczyć itp... Chociaż spalanie to raczej zaje...ste będę miał na początku - grzanie przy uchylonych oknach raczej jest kosztowne . No ale trzeba wszystko dosuszyć przed zimą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 24.10.2013 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 Kobra, zależy od granulacji węgla.Wpisz granice między 4 a 5g.Spróbuj zacząc od 4,2g/1sek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 24.10.2013 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 Jarek, wiem że zależy, ale jakaś wskazówka zawsze będzie. Na pierwszy ogień pójdzie Jaret, dość gruby jest to dam 4g/ sekundę. Niestety, dzisiaj tylko do kotłowni piec zatoczyłem, wypoziomowałem i naczynie zrobiłem - klienci nie dali zrobić więcej, musiałem pracowników wspomagać na placu. Ale jutro też jest dzień . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 26.10.2013 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 No i dzisiaj udało się Skama odpalić. Niestety nie na SPP, bo było pewne że jak jeszcze się zacznę bawić w zdejmowanie sterownika z domowego Defro i organizację internetu dla SPP w zakładzie, to na bank dokończyć składania instalacji nie zdążę. Odpalony 3 godziny temu na starym TECH - u, chodzi i grzeje ( przy uchylonych oknach - suszenie ścian i posadzek ). Kultura pracy palnika Ardeo jest naprawdę zajebista - jedyne co słychać to wiatrak. Janka jak na razie spala się w proch - zobaczymy jutro rano co będzie w popielniku. Zadana 60 stopni, histereza 2 stopnie. Zawór 4D na 6 z 10, kaloryfery rozkręcone na max. Przebicia zadanej rzędu 1 stopień, podtrzymania około 20 minut. Oczywiście nie uniknąłem komentarzy " znających się i lepiej wiedzących" - po co masz w stali przy piecu, kto teraz tak robi. Po co do naczynia w stali, po co takie grube ( 5/4 cala przy piecu ) rury, calówka dość by była. I tak dalej. No ale chodzi, w poniedziałek postaram się przenieść na Skama SPP i BET -a i dać podgląd przez internet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 26.10.2013 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 . Kultura pracy palnika Ardeo jest naprawdę zajebista - jedyne co słychać to wiatrak. Janka jak na razie spala się w proch - zobaczymy jutro rano co będzie w popielniku. To akurat efekt prac i konsultacji z ostatniego miesiąca z producentem palnika, mój zestaw w domu deko słychać, choć chodzi ciszej od ekoenergii. Ekoenergię miałem na transie przy małej wersji oraz na nordzie przy dużej, słyszałem wieczorem na piętrze. Ardziaka słyszę na dole a na piętrze jak się wsłucham. Wszystkie teraz wychodzące (od ok.3tygodni) mają takie rozwiązanie jak Twój zestaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 26.10.2013 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 Jarecki faktem też jest że podniosłem go o 5 cm profilem przykręconym pod tą stopkę po całej jej długości, a między tym profilem a posadzką jest 1,5 cm. pas transmisyjny, taki sam manewr pod stopką podajnika. No i poziomica " ma oko " we wszystkie strony w pionie i w poziomie . Ale cichutki jest, słychać tylko wiatrak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 26.10.2013 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 hmm My w dtr od Skama z palnikami żeliwnymi dajemy info,że polecamy ustawienie kotła na gumie. Dodatkowo przy kotłach do 17kW jest silnik 90W, sprzęgło kłowe, przekładka gumowa między motoreduktorem a korpusem palnika oraz uszczelka z materiału między palnikiem a ramka kotła i mimo to wszystko pracę słychać. Tutaj w ardeo jest nieco inna sprawa, ale nie będę się rozwodził na te tematy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czechu77 26.10.2013 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 hmm My w dtr od Skama z palnikami żeliwnymi dajemy info,że polecamy ustawienie kotła na gumie. Dodatkowo przy kotłach do 17kW jest silnik 90W, sprzęgło kłowe, przekładka gumowa między motoreduktorem a korpusem palnika oraz uszczelka z materiału między palnikiem a ramka kotła i mimo to wszystko pracę słychać. W APPM jest sprzęgło kołowe? W moim nie ma i nie ukrywa, że dość głośno chodzi i słychać w całej chałupie. Da się jakoś zaadoptować to sprzęgło do palnika jak mój? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 26.10.2013 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 (edytowane) W APPM jest sprzęgło kołowe? W moim nie ma i nie ukrywa, że dość głośno chodzi i słychać w całej chałupie. Da się jakoś zaadoptować to sprzęgło do palnika jak mój? Masz to sprzęgło, odkręć przekładnię i wysuń to zobaczysz.... ślimak jest łączony sprzęgłem kłowym Od początku w tych palnikach było sprzęgło, od początku była przekładka gumowa między palnikiem a korpusem motoreduktora Był okres,gdzie nie było takiej białej uszczelki przy ramce kotła Był okres, gdzie montowany był silnik 180W, od dłuższego czasu są silniki 90W z krótszym stojanem i do tego żeliwnego już nic wiecej się nie wymyśli. Choć w zasadzie możesz jeszcze spróbować zmienic pozycję kątową motoreduktora z silnikiem, tak się można jeszcze pobawić. Kocioł na gumę, wypoziomowany palnik i koniec. Edytowane 26 Października 2013 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek65 27.10.2013 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Jarecki, a tak z innej beczki - masz obrotówkę Ardeo to pewnie wiesz, ile podaje opału na minutę czy tam na sekundę. Napisałbyś, będę wiedział co wklepać do SPP jak już się uda odpalić. U mnie w Ardeo 15 kW 0,22 kg / min. czeski 0,27 kg / min. Ekoret i jakiś eko po 680 za tonę 0,29 kg / min. Wesoła 0,3 kg / min miał Piekary gruby bez frakcji poniżej 4 mm . Obrót po pierwszym tygodniu pracy wyłączyłem bo dosyć że człowiek nie wie jak na to patrzeć , to jeszcze to to w kółko lata , i włączyłem dopiero wczoraj bo zasypałem miał z Piekar razem z drobnicą nie odsiewany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 27.10.2013 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Dzięki wojtek. Kaszpir odnośnie Twoich wpisów na wątku o RBR - jak masz ustawiony zawór 4D? Sterujesz nim ręcznie czy siłownikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 27.10.2013 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 (edytowane) Steruje siłownikiem sterownik pogodowy UMS-4P polskiej firmy Key. Kilka minut temu wyłączyłem pompę CWU która była włączona nonstop i podłączyłem ją pod sterownik i ustawiłem na sterowniku także 40 stopni (CO i CWu taka sam temp). Ciekawy jestem jak teraz będzie się zachowywał sterownik , ale boję się że będzie powrót "do przeszłości" i będzie znów szalał ... Ale zawsze szybko mogę przestawić Edytowane 27 Października 2013 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 28.10.2013 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Wczoraj wieczorem tak jak pisałem wróciłem do "oryginalnego" podłączenia , czyli pompa bojlera bezpośrednio do sterownika i działa tylko jak jest ładowany bojler. Temp CO: 45 , temp. bojlera 42 stopnie. Jak na razie widzę że działa ok , choć wykres pracy brzydszy , ale z drugiej strony chyba nie chodzi o idealny wykres ... Ci mnie wkurza ? Wkurza mnie jak spadnie temp na CWU to kocioł produkuje zbyt dużo niepotrzebnej mocy aby potem bez sensu przebić nawet o 5 stopni temp CO , a jak się mały odbiór ciepła , albo tak jak obecnie prawie minimalny to kocioł potrafi być nawet trochę ponad 2 godziny w podtrzymaniu.Później dość ładnie się zbiera i dochodzi do żądanej , tylko po co aż tak mocno CWU przebija tempo CO ? Nie da się z tym coś zrobić ? Nie dało by się dodać funkcji aby jakoś "procentowo lub stopniowo" nadmiar mocy (ciepła) przenieść do CWU ?Po co na siłę sterownik jest zmuszany do przejścia w stan podtrzymania ??? Na razie nie jest źle jeśli chodzi o prącę , sądzę że włączę strefy czasowe aby ograniczyć "dogrzewanie" CWU aby kocioł bez sensu nie przebijał temp jak nie ma potrzeby , temperatura powrotu mocno nie spadła więc wygląda ok.Wykres sie pogorszył , ale nie ma się co dziwić po tym co sie dzieje z CWU ... Niestety nie wiem jak zachowa się kocioł jak dojdzie większe obciążenie (mocniejsze grzanie i większe zapotrzebowanie na cieplo) ... Na razie zostawiam tak jak być powinno podłączone , zobaczymy jak to będzie działać a najważniejsze jak bedzie wyglądało wnętrze kotła , bo na razie z wnętrza kotła jestem zadowolony (brak sadzy albo minimum) i sucho ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 28.10.2013 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 No to Skam już na SPP chodzi. Jeszcze jest trochę nierówny, szukam właściwych nastaw. Podłączyłem BET -a, niestety trochę niestabilny internet mam ale podgląd jest. Sam jestem ciekawy, ile też może spalić grzejąc na max przy uchylonych oknach mokry budynek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 28.10.2013 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 No niestety wróciłem do poprzedniego podłączenia , czyli pompa bojlera działa nonstop i taka sama jest temp CO i CWU. Czemu ? Widzę po dniu jak pompa bojlera była podłączona do sterownika i była włączana tylko jak był ładowany bojler że wnętrze kotła zaczynało zarastać sadzą .. Także efekt taki że kocioł duużo dłużej działał w podtrzymaniu (sądzę że z ponad 2x dłużej) i dużo mocniej przebijał temperaturę (zapewne także z tego powodu dłużej temp spadała i dłużej był w podtrzymaniu). Dochodził też do żądane temp.gwałtowniej ... No cóż trudno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts