czechu77 10.11.2013 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2013 JareckiCzy w appm-1 są jakies otwory powietrza antyspalinowego i czy jest do nich dostęp? bo wydaje mi się, że jeśli są za duże, to jest to przyczyna nierównego spalania miału na palniku na małych mocach i w ramach eksperymentu zakleił bym je Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek65 11.11.2013 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 Ktoś poleci jakiś uszczelniacz który się łatwiej wyciska? Mój nieprzeterminowany od początku tak ciężko wychodzi że zanim się skończy to początek twardnieje a ręce bolą od wyciskania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 11.11.2013 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 powinien się dość łatwo wyciskać i być mocno plastycznymożliwe że byl niewłaściwie przechowywany w sklepie lub hurtowni i stąd taka jego konsystencjaja korzystam z uszczelniacza TYTAN i nie narzekam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 11.11.2013 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 Jarecki Czy w appm-1 są jakies otwory powietrza antyspalinowego i czy jest do nich dostęp? bo wydaje mi się, że jeśli są za duże, to jest to przyczyna nierównego spalania miału na palniku na małych mocach i w ramach eksperymentu zakleił bym je Jest tylko jeden otworek wykonany pod kątem z odlewu. Jest to także w ich zgłoszeniu patentowym. Dostęp tylko po zdjęciu głowicy, idzie wyczuć ręką, może być czasem taki wyższy zadzior po odlewie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 11.11.2013 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 Ktoś poleci jakiś uszczelniacz który się łatwiej wyciska? Mój nieprzeterminowany od początku tak ciężko wychodzi że zanim się skończy to początek twardnieje a ręce bolą od wyciskania. Jak się ciężko wyciska, to taki nadaje się tylko do wywalenia do śmieci. Konsystencja powinna być bardziej płynna a tubkę powinno się lekko wyciskać. Jak mówiłem trzeba też zwracać uwagę na terminy ważności... Firm jest kilka m.in. soudal, tytan.... grunt, aby był płynny, dobrze przechowywany i nie przeterminowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 11.11.2013 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 Nie do końca ... Silikon kominkowy zaczyna twardnieć jak dostanie temperatury ...Jeśli palenisko jest gorące , to zaczyna szybko twardnieć .... Każdy twardnieje jak dostanie temperatury ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
volfram2002 13.11.2013 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 Mądrzejsi i doświadczeni co się dzieje...? Mam piec SKAM 25KW i sterownik COBRA. - poprzedniej zimy paliłem tylko na CO i piec chodził stabilnie - utrzymywał temperaturę +-2stopnie od ustawionej 55 na piecu...na grzejniki szło poprzez zawór 3-drożny 40stopni...BYŁO OKI...WYKRES BYŁ PIĘKNY - teraz już mieszkam więc mam ustawione 55 stopni na piecu i 45 na CWU( w pewnych godzinach nocą wyłączone)- mam zawór 3-drożny założony poniżej pompy CO i nim ustawiam temperaturę na grzejniki- ok.40stopni Piec wariuje- pracuje niestabilnie-wykresy szczególnie CO z dużą amplitudą. Gdy załącza się pompa CWU to temperatura powyżej zaworu 3-drożnego na CO-( grzejnik)i nagle wzrasta nawet do 65-68stopni..........i taka gorąca woda idzie na grzejniki...temperatura na piecu spada...i piec zaczyna pracować z dużą moca uzyskując temperature nawet do 70stopni....następnie gdy cwu osiągnie temperaturę zadaną tj.45 stopni to pompa cwu wyłącza się i po jakimś czasie temperatura na piecu pomału spada do ustawionej, ale gdy załączy się pompa CWU wariacja zaczyna się od nowa... Jak ustabilizować pracę i temperaturę CO...czy pompa CO może zostać zatrzymana gdy załączy się pompa CWU...może to by pomogło... DA RADĘ COŚ Z TYM ZROBIĆ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trammel 13.11.2013 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 (edytowane) Masz najnowszy soft ze strony Elektromizu? Na starym mi też podobne rzeczy się działy. Edytowane 13 Listopada 2013 przez trammel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
volfram2002 13.11.2013 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 Nie ściągałem nowego softu,moja Cobra chodzi na sofcie 31.Ale nie wydaje mi sie to istotne w moim problemie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 13.11.2013 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 wrzuć fotki instalacji i wykresów oraz parametrów pracycoś mnie zastanawia że raz na układ idzie 40 a innym razem ponad 60stcoś jest może skopane bo raczej ta być nie powinno i zawór powinien puszczać stałą temperaturęchyba że ustawiany ręcznie i wraz ze wzrostem temperatury na kotle rośnie temperatura za zaworem a tylko przepływ jest stały.gdyby był siłownik i on by pilnował temperatury za zaworem to by się przymknął aby wyrównać do 40st a przy ręcznej nastawie takiego działania nie ma.trochę też dziwi ten spadek temperatury i praca z dużą mocąkocioł z racji nastawy CO wyższej o 10st ma zapas mocy i nie powinien gonićw jakim trybie masz ustawiony sterownik?PID czy ADC?pompa CO staje lub zwalnia gdy CWU jest grzane powyżej CO - u Ciebie tak nie jest więc pompa będzie pracować w trybie ciągłym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
volfram2002 14.11.2013 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Witam,- zawór 3-drożny zwykły ręczny, sterownik w trybie PID.- szkoda, że pompa CO nie staje lub zwalnia gdy CWU sie załącza......w niektórych innych sterownikach można ustawić priorytet cwu i wtedy jest inaczej...- zastanawiam się nad ustawieniem grzania cwu(np do 50stopni) tylko ze 2-3 godziny popołudniu i z godzinę nad ranem, a w pozostałych godzinach wyłączone....-...może wtedy będzie stabilniej przez większość doby....zbiornik mam duuży 400litrów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 14.11.2013 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 to jest subtelna różnica posiadanie 400L zbiornika i zapewne połowę mniej w instalacjiteraz już wiadomo skąd te wahaniazawór sterowany ręcznie a nie termostatem powoduje stały przepływ - wzrost temperatury na dojściu do zaworu skutkował będzie wzrostem również za zaworemustawienie stref pomoże na pewno, jeśli chciałbyś aby pompa stawała musiałbyś grzać CWU wyżej niż CO próbowałeś podnieść bieg pompy CWU tak aby woda w układzie bojlera przy grzaniu krążyła mocniej? wtedy więcej z tego ciepła pójdzie jednak na CWU a nie na dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaiKamil 14.11.2013 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Witam Wprowadził mi magik poprawki, Niestety nie byłem w tym czasie w domu a było zastępstwo. Gdy wróciłem zobaczyłem coś takiego. Dobiłem nowe zdjęcia do galerii można zobaczyć przed i po zmianie. Moje spostrzeżenia. Instalacja działa wg mnie gorzej niż poprzednio.... Temperatura na piecu 60 stopni, na wejściu do wymiennika tak samo, ale już na grzejniki idzie 12-15 stopni mniej Podłogówka w tym czasie nie działa - tylko grzejniki powrót wymiennika po stronie otwartej 30-35 stopni, powrót po stronie zamkniętej podobnie Co może być tego przyczyną... czy wymiennik zapowietrzony ? czy coś innego Proszę o pomoc http://www.kamilnowicki.pl/1-2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 14.11.2013 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Witam, - zawór 3-drożny zwykły ręczny, sterownik w trybie PID. - szkoda, że pompa CO nie staje lub zwalnia gdy CWU sie załącza......w niektórych innych sterownikach można ustawić priorytet cwu i wtedy jest inaczej... - zastanawiam się nad ustawieniem grzania cwu(np do 50stopni) tylko ze 2-3 godziny popołudniu i z godzinę nad ranem, a w pozostałych godzinach wyłączone....-...może wtedy będzie stabilniej przez większość doby....zbiornik mam duuży 400litrów... Wolfram a na ile masz ustawione CWU? Czy kocioł podbija się żeby zagrzać CWU? Zrób zdjęcia powrotu obejmujące rurę przez którą 3D ciągnie z powrotu oraz miejsce wpięcia powrotu z CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
volfram2002 14.11.2013 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 dziś lub jutro zrobię kilka zdjęć..to może to pomoże w diagnozie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 14.11.2013 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 volfram mimo wszystko ściągnij nowszy soft http://www.elektro-miz.pl/pol/produkty/regulatory_temperatury/regulator_cobra.html 33m Ze swojego stera z menu spalanie spisz dane wyjściowe dla podawania, pauzy i granic nadmuchu. Z tyłu panelu sterownika (pod obudową) jest gniazdo USB, takie jak do drukarki.... Wypnij cobre z prądu, podłącz pod usb laptopa.... Komputer rozpozna ster jako pendrive, kasujesz stary soft i wrzucasz nowy - to wszystko Fotki się przydadzą, ja jestem tak zawalony,że krucho z czasem, ale widzę,że chłopaki pomagają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 14.11.2013 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 MagdaiKamil, poproszę ponownie, aby zerknął Odegree, jak ma chwile czasu. Odegree, jeżeli możesz kuknąć co tam jest teraz wymyślone...http://kamilnowicki.pl/1-2/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
0degree 14.11.2013 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 MagdaiKamil nie wiele można się wyznać z tych zdjęć, zrób je tak jak poprzednio aby było widać całą instalacje a nie jakiś tam fragment. Kocioł dalej nie jest podłączony z naczyniem zgodnie z przepisami, po co tam zawór różnicowy? Widać tam że jest wstawiony trojak nad różnicówką i gdzie ta rurka jest wpięta? do wężownicy bojlera?Na Twoim miejscu wezwał bym tego instalatora i połączył bez żadnej armatury naczynie otwarte z wymiennikiem od strony zasilania, a pompę c.o zamontował na powrocie wymiennika. Za pompami zawory zwrotne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nowy78 14.11.2013 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Witam..Ja z innej beczki...Mam piec 20kw z podajnikiem tłokowym i stary sterownik multister.. Zamarzyło mi sie wymienić sterownik na coś lepszego i stąd moje pytanie..Co wybrać PUMA czy COBRA?? CO lepsze?? Czy na tych sterownikach są takie same funkcje?? Mam w intalacji pompę cyrkulacyjną , która dotychczas chodzi ze zwykłym programatorem, bojler 140l i do ogrzania 160m2. Co wybrać?? Dziękuję za porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 14.11.2013 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 a) nie wiem czy to możliwe, ale możesz zadzwonić do elektro-miz i zapytać... tj czy mogą aktualizowac Ci soft w tym multi-sterze.Wiem,że w ostatnich wersjach było do tłoka już lepiej zrobione podtrzymanie. b) masz nową wersję MultiSter Plus z usb, dobrze rozwiązanym podtrzymaniem dla tłoka, instrukcję mogę puścić na maila..... c) puma od cobry do tłoka różni się ilością obsługiwanych pomp, tj. cobra typowo 2pompy, puma dodatkowo cyrkulacyjna, puma tworzy także plik archiwum, który można ściągnąć i analizować na kompie... nie wiem jednak, czy to jest warte aż takiej różnicy cenowej.... moim zdaniem puma jest do kotła pelletowego... Tak jak do ślimaka Cobre polecic moge w zasadzie w ciemno, tak pid-a do tłoka to już mam większy dystans... Nie sprawdzałem jak w nowych softach cobry 33m jest rozwiązane podtrzymanie ognia dla tłoka. W nowym multisterze plus jest ono juz zrobione moim zdaniem właściwie dla tego typu podajnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts