Nowy78 14.11.2013 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 A mógłbym dostać tą instrukcje do nowego multistera?? I ile kosztuje ten sterownik?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 14.11.2013 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Wersję ślimakową Elektro-Miz wycenił na 540zł Nie wiem ile chcą za opcję tłokową i czy dopłata konieczna, czy możesz wykorzystać kontraktony pozycjonujące z obecnego sterownika. Stąd sugestia o kontakt z elektro-miz. Instrukcję mogę natomiast wysłać na maila, jak mi podasz namiary na priva Wysle jutro po południu, bo juz zmykam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 21.11.2013 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Przyznam że coraz bardziej mi się podoba współpraca Skama z Ardeo i SPP. Zobaczymy co się będzie działo zimą, ale jakoś nie mam obaw szczególnych. Tak mi to idzie na Jance - niestety brak czasu na jakieś eksperymenty z innym opałem, zresztą miały teraz mam mokre i nie chcę sobie paskudzić kotła. W popiele jest trochę łupka. no ale Janka tak ma - w każdym razie wszystko ładnie dopalone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
masti15 23.11.2013 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 Właśnie rozpoczynam 3 sezon palenia Skamem P-Premium z PumąPiecyk sprawuje się bardzo dobrze ale zastanawia na fakt że mimo iż pierwszy raz używam bardzo dobrze wysuszonego opału to w koszy skrapla się woda tak że cała górna część pojemnika jest pokryta kroplami wody która następnie spływa na opał Jedyną drogą dostawania się wilgoci do kosz jest według mnie powietrze które wdmuchiwane jest przez wentylator, co potwierdza fakt że po otwarciu klapy pojemnika po paru chwila zaczyna wydobywać się dym. Czy tak właśnie powinno być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 23.11.2013 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 Jedyną drogą dostawania się wilgoci do kosz jest według mnie powietrze które wdmuchiwane jest przez wentylator, co potwierdza fakt że po otwarciu klapy pojemnika po paru chwila zaczyna wydobywać się dym. Czy tak właśnie powinno być? Moim zdaniem nie, ale tak to wygląda przy palnikach żeliwnych. Sporo zależy od węgla, tj. jego kaloryczności oraz jak to się ma do zapotrzebowania domu na ciepło..... Dla przykładu, klient tez informował o wykraplaniu palił pieklorzem, zmienił węgiel na retopal i zjawisko nie występuje.... Mogę tylko gdybac,że ze względu na niższa kaloryczność opał był częściej ruszany i nic się w koszu nie kisiło, nie zapadało sie palenisko. Inna kwestia, po 2-3sezonach to jednak warto przed sezonem palnik kompletnie wyczyścić, tj. - komorę, gdzie pracuje ślimak - rowek, gdzie wklejone palenisko - rozkręcić też ekoenergię w połowie i sprawdzić, czy slicon się nie wykruszył z otworów, które ekoenergia wymyśliła. Powinien zostac tylko 1otworek a reszta powinna być na nowo zaklejona. Wklejam fotkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
volfram2002 23.11.2013 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 Na moim sterowniku COBRA znalazłem w menu-GŁEBOKOŚĆ MODULACJI......co to jest i czego dotyczy ten parametr,Mam to ustawione na 20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trammel 23.11.2013 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 Podłączam się do pytania. Jest taki parametr w menu 3111. Też mam 20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 24.11.2013 03:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 jest to parametr odpowiadający za sposób pracy wentylatoraradzę zostawić i się nie bawić jak jest dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
masti15 24.11.2013 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 Moim zdaniem nie, ale tak to wygląda przy palnikach żeliwnych. Sporo zależy od węgla, tj. jego kaloryczności oraz jak to się ma do zapotrzebowania domu na ciepło..... Dla przykładu, klient tez informował o wykraplaniu palił pieklorzem, zmienił węgiel na retopal i zjawisko nie występuje.... Mogę tylko gdybac,że ze względu na niższa kaloryczność opał był częściej ruszany i nic się w koszu nie kisiło, nie zapadało sie palenisko. Inna kwestia, po 2-3sezonach to jednak warto przed sezonem palnik kompletnie wyczyścić, tj. - komorę, gdzie pracuje ślimak - rowek, gdzie wklejone palenisko - rozkręcić też ekoenergię w połowie i sprawdzić, czy slicon się nie wykruszył z otworów, które ekoenergia wymyśliła. Powinien zostac tylko 1otworek a reszta powinna być na nowo zaklejona. Wklejam fotkę[ATTACH=CONFIG]226110[/ATTACH] Też palę pieklorzem więc coś w tm może być. Jeśli chodzi o czyszczenie to wykonałem ale jedynie paleniska bez rozkręcania ekoenergii. Zobaczymy co się bezie działo gdy przyjdzie zima i piec będzie chodził na wyższych obrotach, kosz niestety do tego czasu trochę podgnje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 24.11.2013 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 Na moim sterowniku COBRA znalazłem w menu-GŁEBOKOŚĆ MODULACJI......co to jest i czego dotyczy ten parametr, Mam to ustawione na 20. To jest parametr do dodatkowej modulacji dmuchawy. Wcięło mi notatki, nie mam czasu szukać. Kilka razy już to na tym wątku opisywałem. W każdym razie poruszać się między 15-20% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 29.11.2013 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2013 W którym sofcie jest palenie ręczne? dobrze rozwiązane bo na razie jest tak żeby palić ręcznie trzeba zejść modulacją -70 i ślimak wtedy stoi tylko że wtedy dmuchawa za słabo dmucha by dobić do zadanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 30.11.2013 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 ściągnij oficjalny 33m z elektro-mizWłodek przez weekend ma coś poprawić jeszcze w sofcie s10n i wygeneruje mi softy pod skama. Będę zatem pewnie w niedzielę po południu lub wieczorem w poniedziałek wysyłać. Testuję i omawiam jeszcze nowsze rozwiązanie przy palnikach żeliwnych, takie, które sprawdziło się przy ardeo.Chodzi o głośność pracy, dotyczyć to będzie jednak nowych kotłów, gdzieś od ok. 10grudnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
volfram2002 30.11.2013 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 (edytowane) Witam,na wstępnie POZDRAWIAM WSZYSTKICH ANDRZEJÓW !!!Proszę o kilka podpowiedzi... Mam skam 25kW i cobra....WGRANY NOWY SOFT....i spala inaczej niż przy starym- ustawione na piecu 55 stopni - temperatura waha się od 50 do 60stopni- ustawienia pozostałe - min. moc 4% dmuchawa 7-80% przerwa/podawanie - 25/5Od strony kosza robi sie krater, a z drugiej strony węgiel chyba się nie dopala bo czarny pył i drobiny węgla...Chyba spaliny za zimne bo w kominie mokro...- Dużo czasu piec pracuje na podtrzymaniu tj.4%...i...wtedy chyba robi się krater... Co zmienić w ustawieniach...(węgiel mam dobry-kopalnia JULIUSZ KAZIMIERZ) Edytowane 30 Listopada 2013 przez volfram2002 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 01.12.2013 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 wgrałem soft z strony e-m jest lepiej znaczy dmuchawa chodzi normalnie, ale mam wrażenie że muszę wyczyścić wszystko i uszczelnić palnik chociaż chyba przy paleniu ręcznym nie powinno mieć to znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pele1710 03.12.2013 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 Witam Planuje wymienić stary kocioł na węgiel (zwykły bez żadnych sterowań). Proszę zesknijcie na wymiary i rzuty mojej kotłownio/łazienki i powiedzcie czy SKAM-P Premium 25 lub SKAM-P Plus 25 czym one się różnią ? sie tam zmieści i wystarczy dodam ze górna część czopucha może być na wyskokści max 145cm ponieważ na ścianie komina wisi rozdzielacz na wys 150cm od podłogi instalacja CO układ otwarty dom około 170-180m2 do ogrzania z lat 80-tych NIEOCIEPLONY instalacja na dole starego typ, na piętro rozchodzi się juz z rozdzielacza rurami PEX, w łazience 30mb podłogówki, instalacja pracuje tylko na jednej pompie CO nie ma pompy na C.W.U co należałoby przerobić w przypadku zakupu jednego z tych kotłów zależałoby mi również aby można w nim było robić mieszanke z miałem lub trocinami jeszcze ważna dodatkowa inforamcja w okresie letnim chciałbym podgrzewać c.w.u bez konieczności napełniania podajnika lecz żeby można było rozpalić tylko drewnem np na ruszcie awaryjny zeby woda sie podgrzała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 03.12.2013 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 Jak koniecznie 25kW, to polecam Skam-P Plus, różnica to palnik.....Z tej konstrukcji kotła można jednak brać 17kW, więc jak Pan woli palnik żeliwny, to model Premium, jak ma byc obrotowy, to Plus. Co robi wanna w kotłowni węglowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
volfram2002 03.12.2013 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 (edytowane) Panowie,czekam na rady i instrukcje...bo sam nie daję rady.... Mam skam 25kW i cobra....WGRANY NOWY SOFT....i spala inaczej niż przy starym - ustawione na piecu 55 stopni - temperatura waha się od 50 do 60stopni- ustawienia pozostałe - min. moc 4%- dmuchawa 7-80%- przerwa/podawanie - 25/5 Od strony kosza robi sie krater, a z drugiej strony węgiel chyba się nie dopala bo góra czarnego pyłu i drobiny węgla... Chyba spaliny za zimne bo w kominie mokro...MOKRO.... - Dużo czasu piec pracuje na podtrzymaniu tj.4%...i...wtedy chyba robi się krater... Próbowałem jeszcze bardziej przymknąć przesłonę na dmuchawie, ale gdy to zrobilem to jeszcze gorzej...kopczyk everest i mokro jeszcze bardziej.....CO ROBIĆ???Co zmienić w ustawieniach...(węgiel mam dobry-kopalnia JULIUSZ KAZIMIERZ) Edytowane 3 Grudnia 2013 przez volfram2002 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 03.12.2013 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 Jaki soft wgrałeś? Czy sprawdziłeś uszczelnienie, o którym pisałem i wkleiłem fotki? Ustaw 45st.C, załącz przedmuchyMożesz kupić na jakiejś składnicy 3-4worki czegoś innego? W okolicy 21 do max.24MJ/kg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
volfram2002 03.12.2013 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 (edytowane) Dzięki za odzew,- innego węgla nie będę szukał bo ten jest dobry...Zeszłej zimy spalał sie na pył i teraz do momentu zmiany softu na 33 - COBRA - tez spalał się doskonale.Wgrałem nowszy soft bo takie dostałem sugestie na forum, że będą mniejsze wahania temperatury na kotle(i są mniejsze ale chyba tylko dlatego , że pozbyłem się powietrza z układu- założyłem separator powietrza)...ale jest kicha ze spalaniem...Zastanawiam sie czy nie powrócić do poprzedniego softu na jakim paliłem tj. 31 - Cobra. Edytowane 3 Grudnia 2013 przez volfram2002 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 03.12.2013 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 Ty wiesz lepiej, co się zmieniło.Jak węgiel ten sam, bo miałeś zapas, t ok.ale jak kupiłes niby ten sam od tego samego dostawcy, to on taki sam być nie musi.... Jak masz starszy soft- wgraj, zobaczysz... Możesz na priva puścić maila, to Ci podrzucę na próbę zachwalany przez Włodka soft S bez nastaw w świeższej wersjiZobaczysz, czy spalanie pulsacyjne Włodka jest lepsze od jego PID-a.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts