Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pele1710 zastanów się nad mocą pieca stary piec na węgiel a piec o którym piszesz to inne piece. Ja na twoim miejscu nie ładował bym się 25kw to strzał w konano, Mam dom też nie ocieplony a sporo większy +- 280m i dziś po dwóch sezonach woziłbym 17Kw czasami lepiej posłuchać rad niż męczyć się później 95% sezonu z przewymiarowanym piecem.

Też dlatego napisałem,że lepiej 17kw a jak już koniecznie 25kw, to jednak z ardeo, bo palnik lepiej mocowo do kotła dobrany.

Do serii Premium przy 25kw idzie duża ekoenergia a ona potrafi pod 35-40kW latać... a nie ma niestety prawdziwego,żeliwnego 25kW...

tzn w sobotę oglądałem, ale mam mieszane uczucia do tego konkretnego prototypu. Ma zakres mocy 19-30... i jakoś mnie nie przekonuje na 100%

Do Jarecki79 i 280m

Nie jest konieczne 25kw napisałem tak ponieważ myślałem ze do mojej powierzchni będzie odpowiedni. Jeśli wystarczy 17kw to może być taki tylko czy napewno wystarczy.

Odnośnie wanny - właśnie tam jest łazienka dla dziadków którzy mieszkaja na parterze. Postawili tam stary kocioł jak jeszcze nie zamierzałem mieszkać na piętrze to było jakieś 15 lat temu. Gdy zdecydowaliśmy się tam mieszkać zrobiliśmy remont piętra i instalacje C.O hydraulik podpioł z rozdzielacza do tego kotła teraz planuje wymienić kociołek i takie kombinacje wychodzą.

do 280m

Masz kompletnie nieocieplony do?

Bo u mnie jest pustak żużlowy podwójny ściany kompletnie nie ocieplone strych nad piętrem też nieocieplony. W przyszłości planuje ocieplić stropianem 12cm i na strychu dać wełne. ale to przyszłość moze za 2-4 lata

Aktualnie w domu jest zimno jakies 16-17' C żeby osiągnąć 18-19 musze dużo czasu spędzić przy kotle.

Jak można prosić o naniesienie propozycji konfiguracji kotła na moje rzuty byłbym wdzięczny

Edytowane przez pele1710

Jak podnieść temperaturę spalin w kominie....bo strasznie mokro w kominie i wyczystce.

Czopuch ciepły, a gorący robi się dopiero gdy piec ciągnie na dużej mocy....a u mnie dużo czasu jest na podtrzymaniu

Jak masz wersję z rusztem żeliwnym, wyjmij trochę żeliwa, albo zdejmij deflektor....

Jak wcześniej było ok, a teraz jest tak, to moim zdaniem kwestia nieco innych właściwości paliwa.

Jak masz wersję z rusztem żeliwnym, wyjmij trochę żeliwa, albo zdejmij deflektor....

Jak wcześniej było ok, a teraz jest tak, to moim zdaniem kwestia nieco innych właściwości paliwa.

Cześć

Mam pytanie o soft S10p.

Mam wrażenie, że sterownik daje za mało powietrza w stosunku do paliwa i w wymienniku zbiera się sporo sadzy.

Mój piec to Ogniwo 17kW, sterownik Cobra, dmuchawa RV12PM - z tego co widzę zbliżona do WBS6a i tą wersję softu wgrałem.

Jak na próbę wgrałem soft na RV13 to spieków było od groma i zużycie węgla kosmiczne, więc nie tędy droga.

Od marca do teraz miałem soft S08g i muszę powiedzieć że do grzania CWU śmigał idealnie - małe zużycie węgla i czysty piec.

Czy na pewno S10p działa lepiej od S08g?

Pozdrawiam

Paweł

Mam pytanie o temperature podajnika. Jest ona u mnie dość wysoka,:

https://remote.esterownik.pl/device/3259/ jaki może być tego powód, bo momentami sięga 46 stopni jak na piecu jest 54 stopnie. Co prawda piec jest mocno przyciśniety do ściany, palenisko wygląda ok - jedyne co mnie dziwi że to to że mechanizm palenisko/ślimak jest na tyle krótkie po włożeniu do Skama że poprostu dotąd sięga i nie wypada to idealnie centralnie względem szerokości pieca

Wydaje się , że na chwilę obecną opanowałem palenie.

Chyba za bardzo jednak przysłona była przymknięta(TERAZ OTWORZYŁEMNA JAKIEŚ 3CM) i dlatego spaliny były mokre i zimne-komin się nie nagrzewał i był cały mokry, popielnik także.

Mam piec - 25kW chyba przewymiarowany(ach ci MĄDRZY hydraulicy!!!!), a chałupa dobrze ocieplona-zapotrzebowanie jest małe.

Od doby piec chodzi tak jak marzyłem..... palenisko oki, spieków prawie nie ma, komin i piec w środku suchutkie, opału idzie mało.

Moje ustawienia dla COBRY i softu 33

- pauza/podawanie - 4/28

- nadmuch - 5/85

- min moc - 2

Trochę podłogówki, na grzejnikach głowice, zawór ręczny 3-drożny przy piecu.

Poobserwuję jeszcze ze dwie doby coby być pewnym sukcesu.

Mam pytanie o temperature podajnika. Jest ona u mnie dość wysoka,:

https://remote.esterownik.pl/device/3259/ jaki może być tego powód, bo momentami sięga 46 stopni jak na piecu jest 54 stopnie. Co prawda piec jest mocno przyciśniety do ściany, palenisko wygląda ok - jedyne co mnie dziwi że to to że mechanizm palenisko/ślimak jest na tyle krótkie po włożeniu do Skama że poprostu dotąd sięga i nie wypada to idealnie centralnie względem szerokości pieca

Spoko, bywa,że u niektórych temp. idzie pod 70st.C

taki urok tych żeliwnych,że się grzeją.....

Powietrze podawane tylko górą, nie chłodzi ślimaka na około.

Producent palnika od jakiegoś czasu daje taką trójkątną blaszkę, do której mocowany jest ten czujnik,powinien być możliwie blisko kosza

Cześć

Mój piec to Ogniwo 17kW, sterownik Cobra, dmuchawa RV12PM - z tego co widzę zbliżona do WBS6a i tą wersję softu wgrałem.

Od marca do teraz miałem soft S08g i muszę powiedzieć że do grzania CWU śmigał idealnie - małe zużycie węgla i czysty piec.

Czy na pewno S10p działa lepiej od S08g?

Pozdrawiam

Paweł

RV-12 ma inna charakterystykę zarówno od 13ki jak też WBS-a

Jak Ci dobrze chodziło na sofcie 08, to go wgraj.

Dzieki jednak za wpis, Włodek musi widzieć,że nie jest tak różowo, jak to opisuje w ostatnim czasie i do jego tzw Game Over droga daleka i wyboista....

Mam pytanko , jakiej średnicy jest króciec zasilający w kociołku 12 kw 11/2 czy 11/4 cala ????

Typowo 1,5cala z gwintem zewnętrznym, powrót także 1,5cala

Na życzenie od 1cala do 2cali...., instalatorzy często chcą na C.O. 1i1/4cala oraz osobny 1cal na bojler

Osobne zasilenie na bojler trzeba zamówić, nie jest dodatkowo płatne. Powrót jest jednak robiony 1wspólny.

Spoko, bywa,że u niektórych temp. idzie pod 70st.C

taki urok tych żeliwnych,że się grzeją.....

Powietrze podawane tylko górą, nie chłodzi ślimaka na około.

Producent palnika od jakiegoś czasu daje taką trójkątną blaszkę, do której mocowany jest ten czujnik,powinien być możliwie blisko kosza

a czy normalnym jest również ze temperatura kosza przekracza zdecydowanie temperaturę na piecu: kosz ok 60 st. C podczas gdy zadana jest temperatura 45 st. C?

no i te skropliny w koszy mimo pracy pieca na wyższych obrotach też nie znikają - chyba jednak jest jakiś problem?

scr1.jpg

tak, palisz pieklorzem i to jest ten problem...

Palnik idzie w podtrzymanie, dłużej stoi, ta masa żeliwa się grzeje i strefa odparowania wilgoci jest w pobliżu kosza, kosz jest stalowy, jego ścianki są zimniejsze i na nim się wykrapla..

inna opcja może być tylko taka,że pojawiła się nieszczelnośc kosza, poprawić uszczelkę albo pod klapą (to są takie od okien) albo doszczelnić sliconem czerwonym na połączeniu kosza z podajnikiem)

zasyp miałem czy retopalem czy jaretem i problemu nie będzie, jeżeli kosz szczelny.

Edytowane przez Jarecki79

Tak sobie czytam to forum a zwłaszcza wypowiedzi jareckiego79 odnośnie doboru kotła do powierzchni domu i myślę,że chyba zostałem wprowadzony w błąd przy kupnie pieca. Doradzono mi piec tłokowy 35kw mocy nominalnej, 28kw mocy użytkowej do domu 120m2 nieocieplonego (ocieplony tylko strop steropianem 6cm), dwie kondygnacje po 60m2. Tak stwierdził mój hydraulik. Co ciekawe, dzwoniąc do producenta piecy firmy Kotrem, także telefonicznie po podaniu powierzchni i parametrów domu doradzono mi taki model pieca. Co wiecej program komputerowy na stronie producenta również proponuje piec o mocy nominalnej 35 (28 uzytkowej).Pytanie jest zatem dlaczego producenci i hydraulicy doradzają tak przewymiarowane piece? Z tego co czytam wystarczyłoby 12kw np. Sekom premium, w którym także mozna spalac paliwa o uziarnieniu do 31mm czyli np miał czy czeski ekogroszek. Zimą używam czeskiego groszku i spalam ok.5.5 tony. ( obecnie 90 m ogrzewam+ bojler 140 lit. Dwupłaszczowy). Taki bojler ma moc płaszcza ok 16 kw i to podobno dlatego także lepiej jest mieć większy piec.

Tak sobie czytam to forum .

Szkoda, że teraz dopiero czytasz forum czyli po zakupie kotła. Powody dla których doradzono ci taki kocioł są moim zdaniem są dwa : 1. producent lub instalator doradzają wiekszy, żeby w razie dużego mrozu/słabego opału/złych ustawień kotła nie okazało się, że kocioł nie da rady dogrzać. 2. większy kocioł większa kasa dla producenta i dystrybutora. Ja mam kocioł 12kW w nowej średnio izolowanej chałupie. Ogrzewam 160m kw. pow. mieszkalnej + dogrzewam 85m. kw. suteryny + 200l bojler i kocioł za bardzo nie ma co robić - spalanie z ostatnich kilku dni ok. 14kg/dobe miału. Mimo to, życzę powodzenia w ogarnięciu kotła. Moim zdaniem przewymiarowanie kotła w granicach rozsądku to nie katastrofa jak niektórzy sugerują na tym forum. Szwagier posiada kocioł 25kw Ekocentra chyba już z 9 lat. ogrzewa tym 100m kw. ocieplonej chałupy i wszystko jest ok. Kocioł nie dymi, nie zarast, spalanie 3T na sezon.