redo10000 11.12.2013 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Czytam teraz, gdyż może w niedługim czasie u rodziców będzie wymiana pieca itym razem węzmę góra 12kw na 110 m2 ocieplonego parterowego domu (sciany izolowane 10cm, strop na strych raczej słabo-stare budownictwo). Natomiast swój 35 kw piec poskromiłem tak ze daje mu dość dużą moc kosztem wahań te peratury na co ( ustawiam mu 52, ale dociaga nawet do 72) ale wtym czasie nie podaje wegla tylko dopalam podany dłuższym dmuchaniem przed przejsciem w podtrzymanie. Zbytnio także nie zarasta. Owszem stoi w podtrzymaniu az temperatura spadnie do tych 52. Skoki temperat na CO można by wyelimiować zaworem termostatycznym trojdrogowym, niestety mam tylko ręcznie ustawiany. Niemniej sprawność chyba nie najgorsza bo wg mnie ok 60%, gdyz pale 5,5t. na sezon czeskiego groszku 20MJ co daje rocznie energie rzedu 5500x5,55kWh (20MJ / 3,6MJ) 30250 kWh. Wedlug szacunkowych wyliczeń potrzebuje rocznie 90m2 x 100W/m2 x12 godzin x 30 dni x 6 miesiecy =19440 kWh co daje sprawnośc 64%, wiec chyba nie tak zle,co? O kondensacie w kominie czy piecu mowy nie ma wszedzie sucho jak pieprz. Sam tylko dorobiłem dodatkowe zabezpieczenie przed zagotowaniem wody - gdyby temperatura wzrosła powyżej 83 stopnie pompy od co i cwu właczają sie. Jak spadnie o 3 stopnie to się wylaczaja.Moj sterownik ma takie zabezpieczenie ale jest zbyt słabe tj przy 95 stopniach zała za dwie pompy, jesli za minute temperatura nie spadnie, włacza alarm i wygasza piec pozostawiajac pompy właczone- to absurd, bo potem od nowa muszę rozpalać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 11.12.2013 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Niemniej sprawność chyba nie najgorsza bo wg mnie ok 60%, gdyz pale 5,5t. na sezon czeskiego groszku 20MJ co daje rocznie energie rzedu 5500x5,55kWh (20MJ / 3,6MJ) 30250 kWh. Wedlug szacunkowych wyliczeń potrzebuje rocznie 90m2 x 100W/m2 x12 godzin x 30 dni x 6 miesiecy =19440 kWh co daje sprawnośc 64%, wiec chyba nie tak zle,co?. Komorany mają do 19,8 MJ/kg, Ledwice 17,6 MJ/kg więc zależy którym czeskim palisz. Bez ciepłomierza to wróżenie z fusów z tą sprawnością, ale może zrób OZC na stronie pod linkiem i zobacz jakie wyjdzie zapotrzebowanie na ciepło i potrzebna moc kotła: http://www.cieplowlasciwie.pl/start Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 11.12.2013 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Sporo zależy od palnika, to serce kotła.Obecne przemyślenia, aby nie więcej jak 12kw wydają się słuszne. Przy skamie może być 12kW z małym żeliwnym lub małe, obrotowe ardeo, które polecam. Oba palniki spalą miały-groszki 0-32mm, co kto woli i preferuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redo10000 11.12.2013 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Sporo zależy od palnika, to serce kotła. Obecne przemyślenia, aby nie więcej jak 12kw wydają się słuszne. Przy skamie może być 12kW z małym żeliwnym lub małe, obrotowe ardeo, które polecam. Oba palniki spalą miały-groszki 0-32mm, co kto woli i preferuje. A czy możesz napisać coś więcej o tym ardeo? Czy w częstochowie są jacyś sprwdzeni instalatorzy tych kotłów? Robiłem OZC - wyszło mi że potrzebuję pieca w granicach 10kW, tak wiec 12kW wydaje się być dobrym wyborem, ale jeszcze mam pytania dodatkowe: Ta moc nominalna 12kW to jest jak rozumiem dla groszku polskiego wysokokalorycznego - prawdopodobnie w granicach 25-28MJ. Czyli paląc np. ekogroszkiem czeskim (Most Komorany 19 - 20MJ/kg) mamy moc nie 12kW tylko ok 8 kW, a to wg OZC (zrobione orientacyjnie) może być nieco mało, gdyż maksymalnie potrzebuję 8,3KW mocy ciagłej. Druga wątpliwość dotyczy żywotności kotła przy pracy przy mocy bliskiej mocy nominalnej - czy w tym przypadku kocioł nie zużywa się szybciej, gdyż większość czasu piec pracuje, a więc blacha pieca ma w znacznej części czasu kontakt z ogniem. Czy to nie wpływa negatywnie na zywotność kotła? Przy wyborze mojego pieca (28kW mocy użytkowej 35kw nominalnej) producent przekonywał mnie że z piecem jest jak z samochodem - malucha musisz żyłować w górnym zakresie obrotów, podczas gdy mercedes osiąga bez trudu takie samo przyspieszenie prawie nie dodając gazu. W tym przypadku silnik malucha będzie znacznie szybciej do remontu niż mercedesa i że podobnie jest z piecem. Słyszałem także gdzieś opinię, że producenci polecają mniejsze piece, bo będą one pracować z większymi mocami, zatem na skutek znacznie dłuższego kontaktu z ogniem szybciej się zużyją no i klient przyjdzie po następny piec, ale nie wiem ile w tym prawdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 11.12.2013 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Spoko, bywa,że u niektórych temp. idzie pod 70st.C taki urok tych żeliwnych,że się grzeją..... Powietrze podawane tylko górą, nie chłodzi ślimaka na około. Producent palnika od jakiegoś czasu daje taką trójkątną blaszkę, do której mocowany jest ten czujnik,powinien być możliwie blisko kosza Idą i ponad 100 i to też nie powód żeby straż wzywać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 11.12.2013 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 A czy możesz napisać coś więcej o tym ardeo? Czy w częstochowie są jacyś sprwdzeni instalatorzy tych kotłów? Robiłem OZC - wyszło mi że potrzebuję pieca w granicach 10kW, tak wiec 12kW wydaje się być dobrym wyborem, ale jeszcze mam pytania dodatkowe: Ta moc nominalna 12kW to jest jak rozumiem dla groszku polskiego wysokokalorycznego - prawdopodobnie w granicach 25-28MJ. Czyli paląc np. ekogroszkiem czeskim (Most Komorany 19 - 20MJ/kg) mamy moc nie 12kW tylko ok 8 kW, a to wg OZC (zrobione orientacyjnie) może być nieco mało, gdyż maksymalnie potrzebuję 8,3KW mocy ciagłej. Druga wątpliwość dotyczy żywotności kotła przy pracy przy mocy bliskiej mocy nominalnej - czy w tym przypadku kocioł nie zużywa się szybciej, gdyż większość czasu piec pracuje, a więc blacha pieca ma w znacznej części czasu kontakt z ogniem. Czy to nie wpływa negatywnie na zywotność kotła? Przy wyborze mojego pieca (28kW mocy użytkowej 35kw nominalnej) producent przekonywał mnie że z piecem jest jak z samochodem - malucha musisz żyłować w górnym zakresie obrotów, podczas gdy mercedes osiąga bez trudu takie samo przyspieszenie prawie nie dodając gazu. W tym przypadku silnik malucha będzie znacznie szybciej do remontu niż mercedesa i że podobnie jest z piecem. Słyszałem także gdzieś opinię, że producenci polecają mniejsze piece, bo będą one pracować z większymi mocami, zatem na skutek znacznie dłuższego kontaktu z ogniem szybciej się zużyją no i klient przyjdzie po następny piec, ale nie wiem ile w tym prawdy. Pierdu, pierdu Nie robi mniejszych to chce Ci pocisnąć co ma. Im kocioł pracuje bliżej mocy nominalnej tym większa sprawność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redo10000 12.12.2013 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Hym, no właśnie ma w ofercie jeszcze mniejszy piec 18kw mocy użytkowej i 25 nominalnej,ale nie polecał go, gdyż podobno dużo pali. Różnica w cenie to 200zł netto, czyli praktycznie żadna. Ale faktycznie do rodziców wybiore znacznie mniejszy piec. Hym, a do mojego przetestuje te kulki miałowe - 10Mj/kg, czyli na tak przewymiarowany piec powinny być jak znalazł.Cena porownywalna do czecha,ale kaloryczność mniejsza ok 1.5 -2 razy, a więc sprawność powinna wzrosnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 12.12.2013 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 ...do mojego przetestuje te kulki miałowe - 10Mj/kg, czyli na tak przewymiarowany piec powinny być jak znalazł.Cena porownywalna do czecha,ale kaloryczność mniejsza ok 1.5 -2 razy, a więc sprawność powinna wzrosnąć. Może dowiedz się najpierw, ile mają popiołu. A z tą sprawnością, to coś strasznie pokręciłeś. To naprawdę nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redo10000 12.12.2013 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Popiołu mają 15-25%, czech ma 10-14%, więc z tych kulek trzebaby ok. 2 razy częściej wybierać szufladę popiołu. A co jest nie tak ze sprawnością i gdzie w takim razie tkwi błąd? Na OZC sprawność również wyszła ponad 60% przy założeniu węgla brunatnego, a takim przecież jest czeski ekogroszek- nie ma tam osobnej rubryki na czeski ekogroszek, a polski nie jest adekwatny bo ma znacznie większą kaloryczność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 12.12.2013 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Popiołu mają 15-25%... Miał węglowy przy zawartości popiołu 25-30% i zawartości wody 7-10% ma wartość opałową 19MJ/kg http://www.kwsa.pl/sprzedaz_wegla/oferta_handlowa/rynek_pozostaly Porównaj to z tymi kulkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czechu77 12.12.2013 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Miał węglowy przy zawartości popiołu 25-30% i zawartości wody 7-10% ma wartość opałową 19MJ/kg http://www.kwsa.pl/sprzedaz_wegla/oferta_handlowa/rynek_pozostaly Porównaj to z tymi kulkami. Może nie był byś taki tajemniczy i wyjaśnił o co chodzi z tą zawartością popiołu w stosunku do kaloryczności. Bełchatowski brunatny ma mniejszą kaloryczność niż te kulki i popiołu też stosunkowo mało http://www.kwbbelchatow.pgegiek.pl/index.php/oferta/sprzedaz-wegla/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 12.12.2013 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Może nie był byś taki tajemniczy i wyjaśnił o co chodzi z tą zawartością popiołu w stosunku do kaloryczności. Bełchatowski brunatny ma mniejszą kaloryczność niż te kulki i popiołu też stosunkowo mało http://www.kwbbelchatow.pgegiek.pl/index.php/oferta/sprzedaz-wegla/ Ale brunatny bełchatowski ma 55% wody. Trudno mi jest wyobrazić sobie kulki miałowe (zakładam, że z węgla kamiennego), które miałyby tyle wody w sobie, aby obniżyć kaloryczność tak mocno. Chyba, że są to kulki z miału węgla brunatnego mokrego, ale to też trudno mi sobie wyobrazić. Myślę, że to jakiś szwindel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 12.12.2013 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Tutaj jest archiwalny ciekawy artykuł n/t węgla:http://www.instalator.pl/archi/2010/mi4%28140%29/40.pdfhttp://www.instalator.pl/archi/2010/mi4%28140%29/41.pdf Wydaje mi się, pamiętając coś tam pisanego wczesniej..., że miał węglowy ma różną granulację... iles tam ziarna<5mm, ileś do 31,5mm.....jak odsiejemy tylko ten szut <5mm to mamy lichusieńkie paliwo a cos czuję,że uwaga zgłaszana przez Zawijana idzie w tym kierunku,że te kulki sa robione z takiego szutu.... Nie mam czasu czytać o tych kulkach i się z nimi nie spotkałem, to są tylko moje przypuszczenia. Może Zawijan zawodowo sie na to cudo natchnął, stąd stara się zwrócic uwagę, aby poszukac więcej informacji na jego temat, bo prawdopodobnie nie jest to paliwo rakietowe.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 12.12.2013 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Kiedyś Sławek wspominał coś o Tym że kilku cwaniaków kupiło hałdy po węglu czy zbiorniki flotacyjne??? i stwierdził, że to w końcu trafi do sprzedaży...może to ,TO?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 12.12.2013 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 http://www.taniopal.pl/pl/poradnik/kulki-mialowe/podajnik-slimakowyhttp://www.taniopal.pl/pl/poradnik/kulki-mialowe/rodzaj-mialunajlepszy jest tekst o tajemnicy przedsiębiorstwamoim zdaniem to w tych kulkach to jest cyrk i piach i karuzela łańcuchowa ale z węglem w jakimkolwiek sorcie to one niewiele mają wspólnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 12.12.2013 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Ale brunatny bełchatowski ma 55% wody. Trudno mi jest wyobrazić sobie kulki miałowe (zakładam, że z węgla kamiennego), które miałyby tyle wody w sobie, aby obniżyć kaloryczność tak mocno. Chyba, że są to kulki z miału węgla brunatnego mokrego, ale to też trudno mi sobie wyobrazić. Myślę, że to jakiś szwindel. a może to jest muł. kaloryczność by pasowała, dobra maszyna - brykieciarka powinna sobie z takim czymś dać radę. Trochę lepiszcza, popiół ołgany ( bo realnie i 40% sięgnie ) - i naprzód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek65 13.12.2013 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 Wydaje mi się, pamiętając coś tam pisanego wczesniej..., że miał węglowy ma różną granulację... iles tam ziarna<5mm, ileś do 31,5mm..... jak odsiejemy tylko ten szut <5mm to mamy lichusieńkie paliwo Tak się składa że właśnie porównuję ile da MJ ekogroszek Piekary po 820 za tonę i tyle o nim wiem, i miał Piekary w którym jest 20 % drobnicy poniżej 4-5 mm bo część z ciekawości odsiałem. Za kilka dni poznam różnicę. Już raz to robiłem ale było za dużo zmiennych - odbiór ciepła, ustawienia i nawet inny deflektor. A teraz niech Bruli się wykaże na grupowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 16.12.2013 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Wojtek65, będę potrzebował Twoje namiary i nr telefonu.Napisz mi te dane na maila. Po połowie stycznia odbieram pewne nowe elementy i chciałbym Ci jeden komplet wysłac w prezencie.Zapytam tylko, czy masz podstawową umiejętność drobnego spawania i będziesz potrafił zespawać 4-6elementów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 16.12.2013 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Do użytkowników sterownika Cobra Włodek zrobił, jak mówi wersje softu S w takiej formie,że może ją oficjalnie dać na testy poprzez stronę elektro-miz.Uwaga, bo tam wisi soft pod Sztokery i dla dmuchawy WPa06/WBS6a, proszę się jeszcze wstrzymać i tego do skamów nie wgrywać Softy do Skama będę wygenerowane w najbliższym czasie, jak się Włodek wyrobi, to może mi dzisiaj wieczorem puści. prośba do userów palących miałem węglowym, aby mogli sprawdzić nowszy soft, wiem,że Jerzy00 używa miału i czechu77, jak ktoś jeszcze prosze sie odezwać, Wam wyślę w razie W także wersję z innymi danymi wyjściowymi, jakby podstawowa wersja jeszcze nie była w stanie ogarnąć także miału. Włodek jeszcze coś poważniejszego chce wprowadzić w okresie między świętami a nowym rokiem i tam już niby na 100%ma to sobie radzić także z miałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czechu77 16.12.2013 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 No to ja oczywiście do miału poproszę. W tej chwili jadę od dwóch tygodni na wersji r ale Włodek mi wygenerował soft dla parametrów 5/85 max dmuch 90 i o dziwo pali się całkiem na tych parametrach, z tym że korekcję mocy zrobiłęm +55% bo trochę za mało opału dawało. Ciekawe jak nowszy soft się sprawdzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts