Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

Testuję nowy soft od kilku godzin i powiem, że posiadacze instalacji z głowicami termo na grzejnikach powinni być zachwyceni. Sterownik ładnie trzyma temperaturę mimo skoków obciążenia. Można sobie proównać z trybem dwustanowym - podobne wahania, czyli w zakresie 5 stopni. Mi się podoba, choć zawsze pozostanie ciekawość co by było gdyby... jeszcze bardziej przyspieszyć reakcję sterownika;)

Zrzut ekranu dla jasności:

http://img859.imageshack.us/img859/2365/puma4.jpg

Edit: mniejsza fota

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzisiaj zaktualizowałem soft na pumie. Do tej pory wyglądało to tak jak na poniższym linku (Pu_v7_7B).

http://ppietrz.pxd.pl/zdjecie/545094/1/wykres08-11marca2011

Wykres obejmuje ostatnie 4 dni. Widać na nim, że moc kotła oscylowała w granicach 20-50 % Przy zużyciu CWU sterownik wykraczał poza ten zakres aby nadrobić różnicę temperatur. Większe odchyłki temperatur niż o 1 stopień zawdzięczam zapewne głowicom termostatycznym (zainstalowane na połowie grzejników).

Parametry: Dmuchawa 72% odsłonięta na full; 75 przerwa podawanie 10. Pompa CWU włączona non stop poza sterownikiem bo mam źle podpięty czujnik do boilera. Zużycie ekogroszku 20kg/dzień.

Odczekam 4 dni i porównam z wykresem z nowego softu.

Nie widzę żadnych zmian w stosunku do 7.7x7 ...

Są zmiany i to duże. Chyba za bardzo nie wgłębiasz się z działanie sterownika i przez to nie widzisz różnicy :p

Zmiany widoczne na "oko":

1. W menu użytkownika w 7.x7 przy przejściu przez całe menu i powrót do pierwszej ikony powodował odłączenie na ułamek sekundy wszystkich urządzeń (dmuchawa, ślimak, pompy) w 7.x8 poprawiono

2. Poprawiono kilka drobnych błędów w menu serwisowym, bez znaczenia dla użytkownika.

3. Inne drobne poprawki ... :D

Czego nie poprawiono a zgłosiłem P. Cyprianowi:

1. Przy rozpalaniu jak rozkręcisz dmuchawę ręcznie i przelecisz całe menu wracając do ikony dmuchawy wyświetla się 0% a dmuchawa chodzi

2. Od x czasu jest problem z strefą w C.O. Ucieka ustawienie z godziny 24 oraz jak dobrze pamiętam chyba 2

3. Zdublowane są ustawienia dla płynności pompy (mowa o ustawieniu pompy energooszczędnej). Jest ustawienie w menu użytkownika i serwisowym. Jedno ustawienie drugiego nie zmienia, a oba służą do tego samego.

Jak doszły mnie słuchy w "nowym" sofcie miała się zmienić również obsługa sterownika. Po menu mieliśmy się poruszać za pomocą "+" oraz "-" a widzę że dalej jest "enter"

Damianlisu

To z przejściem strefy z 24 jest mi znane, ale z tego co wiem, będzie to szukane w późniejszym terminie.

To się ciągnie od kilku softów, trzeba to znaleźć, będzie na to czas w cieplejszym okresie.

Teraz chodzi o dobre menu pompy cyrkulacyjnej i jej sprawną obsługę.

Menu serwisowe, gdzie masz tę pompę jest zrobione na potrzeby serwisu producenta i nie ma służyć użytkownikowi, sa tam wyciągnie pewne dane do prób.

Menu serwisowe było potrzebne programiście, p.Włodkowi do wewnętrznych prac.

Natomiast menu klienta zawierać ma efekt tych prac i być funkcjonalne dla użytkowników.

U mnie również nowa wersja już zainstalowana, ze zmian jakie zauważyłem to:

- w trybie ręcznym przy ikonie pompy co pokazuje się aktualna temp - przyda się przy rozpalaniu, przy przejściu pomiędzy ostatnią a pierwszą ikoną na moment wszystko jest rozłączane,

- w menu użytkownika opcja trybu pracy pompy co, oraz przy nadmuchu doszło ustawienie minimalnego nadmuchu - kiedy należy używać minimalnej nastawy?

- w menu serwisowym (3111) doszła opcja "dmuchanie rozpalanie" - czy to też dotyczy ekogroszku czy tylko przy paleniu peletami?

- wydaje mi się, że w trybie PID bardziej agresywnie (szybciej) dochodzi do temp. zadanej.

Co oznaczają opcje faza przedmuch i blokada przedmuch? Były już wcześniej.

W nowej wersji przepisałem ustawienia z poprzedniej:

- podawanie 40/7,

- max modulacja 30,

- wysokość kopca -1,

- max siła nadmuchu 82.

Załączam fotkę jak wygląda popiół przy powyższych ustawieniach (dmuchawa przymknięta o 1/3), oraz wykres pracy.

- w menu użytkownika opcja trybu pracy pompy co, oraz przy nadmuchu doszło ustawienie minimalnego nadmuchu - kiedy należy używać minimalnej nastawy?

To jest po to, aby sterownik mógł obsłużyć więcej dmuchaw na rynku. Głównie chodziło o opcję obsługi WPa07 z silnikiem 34W, która startuje od 10% obrotów minimalnych. Generalnie jednak można tym parametrem wcześniej wprowadzić sterownik np. w podtrzymanie.

- w menu serwisowym (3111) doszła opcja "dmuchanie rozpalanie" - czy to też dotyczy ekogroszku czy tylko przy paleniu peletami?

Tego akurat jeszcze nie wiem.

- wydaje mi się, że w trybie PID bardziej agresywnie (szybciej) dochodzi do temp. zadanej.

Tak, taki był cel, zmiana dynamiki reakcji

Co oznaczają opcje faza przedmuch i blokada przedmuch? Były już wcześniej.

To te podbicia mocy dmuchawy, jak dobrze kojarzę parametr (blokada przedmuch). Aktywne/nieaktywne

Jarecki79, wiem iż zahaczyłem o funkcje serwisowe, to tak z rozpędu.

Wiele drobnych moich uwag zostało poprawionych, czasami można zauważyć jakiś błąd w działaniu w strefie "użytkownika" mając dostęp do menu serwisowych. Dla przykładu w wersji 7.7W był błąd gdzie drastycznie zmniejszając w 3111 pauzę funkcja ADC zwiększała podawanie, teraz jest OK.

Tak na marginesie czy ktoś orientuje się w jaki sposób wydłużyć czas co ile będzie przedmuch podczas gdy piec stoi na mocy minimalnej ? Bardzo często (zwłaszcza teraz gdy robi się ciepło) gdy puma przeciągnie temp przedmuchy powodują iż poważnie zapada mi się palenisko.

Jarecki79, wiem iż zahaczyłem o funkcje serwisowe, to tak z rozpędu.

Wiele drobnych moich uwag zostało poprawionych, czasami można zauważyć jakiś błąd w działaniu w strefie "użytkownika" mając dostęp do menu serwisowych. Dla przykładu w wersji 7.7W był błąd gdzie drastycznie zmniejszając w 3111 pauzę funkcja ADC zwiększała podawanie, teraz jest OK.

Tak na marginesie czy ktoś orientuje się w jaki sposób wydłużyć czas co ile będzie przedmuch podczas gdy piec stoi na mocy minimalnej ? Bardzo często (zwłaszcza teraz gdy robi się ciepło) gdy puma przeciągnie temp przedmuchy powodują iż poważnie zapada mi się palenisko.

Nad tym się nie zastanawiałem, ale jeżeli nic nie uległo zmianie w stosunku do Ognika pid, to powinno to być w/g wzorów:

Podtrzymanie Ognia = (Przerwa Między Dawkami / Minimalna Moc Kotła) * Moc Dmuchawy

np. Pauza między dawkami dla 100%mocy = 50sekund

Minimalna moc kotła 3

Moc dmuchawy np. 75

50/3 = 16,66

16,66 * 75 = 1250sekund do podtrzymania

Sama dmuchawa natomiast powinna się załączać w/g schematu:

500sekund/minimalna moc kotła

czyli dla mocy minimalnej 3% 500/3= 166sek (2min.46sek)

dla mocy minimalnej 2% = 500/2 = 250sek (4min.10sek)

dla mocy minimalnej 1% = 500/1 = 500sek (8min.20sek)

Czyli jest dobrze :), te spieki to chyba faktycznie dopalone, tzn dosyć łatwo można je pokruszyć. Poniżej wykres pracy z ostatnich 2 dni, ostatni dzień to już nowy soft 7x8 (poprzedni był 7.7W). Wyraźnie widać różnicę w pracy, agesywniejsze wchodzenie z mocą powoduje już większe przeciągnięcia temp. niż poprzednio. Na zewnątrz zrobiło sie cieplej, termostaty sie poprzymykały, zawór 3dr do podłogówki też przymknięty więc kocioł chodzi na minimum, tyle tylko co by "na sobie" utrzymać temp. zadaną.

Andrew, Ty już normlanie w tym domu mieszkasz, czy jeszcze coś się tam robi, buduje?

Masz już wszędzie meble, drzwi itd. ?

Jak teraz wygląda u Ciebie spalanie dobowe?

Jeszcze nie mieszkam, parter już wykończony, teraz jest wykańczane poddasze, tutaj drzwi jeszcze nie ma, dokańczane jest docieplenie drugą warstwą wełny. Przez zimę jej nie było więc trochę ciepła niepotrzebnie uciekało. Grzejąc od 1 listopada, spaliłem do teraz 3,5t ekogroszku Retopal, nie wiem jakie panowały temp. bo podłogówkę steruje jeszcze "ręcznie" ale zimno nigdy nie było. Od wczoraj to popiołu niewiele, groszku poszło malutko, ale to dlatego że piec nie ma czego grzać. CWU jeszcze nie włączone.

Nie chciałbym się powtarzać z marudzeniem o temp. powrotu widoczną gdzieś na pulpicie pumy, ale mogłaby chociaż być na wykresie z archiwum. No chyba że gdzieś jest i jej nie znalazłem.

Na chwile obecną jest w serwisowym menu kodowym, które może być użyteczne podczas pracy..

Kilku klientów tez mnie o to prosiło, zgłaszałem sprawę do Włodka, aby można było to wyciągnąć na dół wyświetlacza obok %wykorzystania mocy.

Witam,

jestem w bliskich kontaktach z p.Włodkiem i rozmawiałem z nim na temat tej temp. Mianowicie temp. powrotu nie będzie umieszczona na podlądzie bezpośrednim. Jak chce się zobaczyć temp. to można to sprawdzić w menu 1982.

Wydaje mi się, że jak zaznaczy się na wykresie temp. spalin to powinno pokazać temp. powrotu. Na tym samym złaczu montowany jest czujnik spalin dla biopaliwa.

Dmuchawa w menu serwisowym ustawiana jest tylo w przypadku biopaliwa. Dla węgla ona nie ma znaczenia.

Pozdrawiam

Witam,

jestem w bliskich kontaktach z p.Włodkiem i rozmawiałem z nim na temat tej temp. Mianowicie temp. powrotu nie będzie umieszczona na podlądzie bezpośrednim. Jak chce się zobaczyć temp. to można to sprawdzić w menu 1982.

Wydaje mi się, że jak zaznaczy się na wykresie temp. spalin to powinno pokazać temp. powrotu. Na tym samym złaczu montowany jest czujnik spalin dla biopaliwa.

Dmuchawa w menu serwisowym ustawiana jest tylo w przypadku biopaliwa. Dla węgla ona nie ma znaczenia.

Pozdrawiam

Dzięki za kolejny kod do Pumy :)

Co do temp. spalin to wygląda tak jak poniżej, jeżeli faktycznie jest temp. powrotu to trzeba wyniki podzielić przez 10, chociaż nie jestem do końca przekonany czy to jest temp. powrotu, bo nawet dzieląc przez 10 jest dosyć wysoka. Przeglądając wykres wychodzi mi, że ta temp jest o 2-3 stopnie niższa niż temp. na kotle. Czy to możliwe?

Nie wiem co to za temp. ale podobna jest do temp. kotła.

Nie wiem jaką masz wersję programu do archiwum ale jak chcesz to napisz mi priv. adres to ci poślę nowszą wersję.

Dawno nie sprawdzałem archiwum bo ja mam bezpośredni podgląd przez internet.

A jaką masz datę kompilacji swojej wersji?

Uważam, że automatyczne tworzenie archiwum byłoby bardzo przydatne...