Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

Na stronie E-M jest nieco starsza wersja, Pitman wyśle oficjalny soft w nowszym wydaniu.

Ty masz 40kW jak pamiętam, więc eski nie wysyłam, tym bardziej,że masz alligatory, u mnie w domu przy jednym siłowniku zaworu eSka mi falowała strasznie, poczekamy tutaj na dalsza pracę Włodka.

Jacek, przeczytałem, dzwoniłem wczoraj do kierownika z Ewmaru od przekładni, podawałem mu numer telefonu i prosiłem, aby sprawę przyspieszyć i wyjaśnić.

Odzywali się wczoraj z Ewmaru?

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A moj skam nawalił po 1,5 miesiaca paracy. ŚLIMAK sie praktycznie wcale nie kreci a silnik niby działa

Serwis od podajnika działa w takim tempie jak ten ślimak, po 4 dniach wysłali w końcu kuriera po motoreduktor. miało być od reki załatwione.

A narazie stoi w miejscu, ja dzwonie, oni maja oddzwonić i cisza. 9 dzień bez pieca w sezonie zimowym, miło.

Cześć Jacek, to jeszcze nie masz tego motoreduktora????

Cześć Jacek, to jeszcze nie masz tego motoreduktora????

Zatkał mnie ten wpis.

Jacek do mnie dzwonił 14-go, że ślimak wolniej podaje, aby wszystko było od ręki bezpośrednio kontaktowałem się z kierownikiem w ewmarze, wysyłałem mu tez wówczas prośbę na maila o priorytetowe potraktowanie sprawy. Byłem przekonany,że to od ręki będzie załatwione, bo niczego od dołu nie zgłaszałem, tylko bezpośrednio do kierownika.

Wczoraj zrobiłem tam małą wojnę, tłumaczyli,że dopiero przekładnia doszła,że firmę mają rozrzuconą w mieście, przekładnia na serwisie itd. kierownik obiecywał,że sprawę już na 100% będzie pilotował i będzie dzwonił do klienta.

Pół godzinki temu wyczyściłem wymiennik - spaliny 25 stopni w dół. No ale nie pamiętam, kiedy poprzednio czyściłem - przy plusie na zewnątrz nie chciałem bo miałem obawy że paląc w okolicach 10 - 12 kg na dobę będę grzał .ze spaliną poniżej 60 stopni. Te rurki nad ostatnią półką przy górnym wylocie spalin jednak robią bardzo dobrą robotę. Zresztą cały zastaw jest OK - Ardeo pali czysto i skutecznie, wymiennik odbiera chyba wszystko co się da odebrać a SPP jest jakby stworzony do spalania mieszanki z udziałem antracytu - dzięki swojemu sposobowi dmuchania i wykorzystaniu tła utrzymuje żar cały czas jasny, nie przygasa.

Zatkał mnie ten wpis.

Jacek do mnie dzwonił 14-go, że ślimak wolniej podaje, aby wszystko było od ręki bezpośrednio kontaktowałem się z kierownikiem w ewmarze, wysyłałem mu tez wówczas prośbę na maila o priorytetowe potraktowanie sprawy. Byłem przekonany,że to od ręki będzie załatwione, bo niczego od dołu nie zgłaszałem, tylko bezpośrednio do kierownika.

Wczoraj zrobiłem tam małą wojnę, tłumaczyli,że dopiero przekładnia doszła,że firmę mają rozrzuconą w mieście, przekładnia na serwisie itd. kierownik obiecywał,że sprawę już na 100% będzie pilotował i będzie dzwonił do klienta.

Dziś rano dotarła paczka.

Zamontowałem i juz działa naszczeście.

Co było dokładnie nie wiem ale wymienili caly silnik.

Mimo wszystko dzieki za interwencje:)

Kobra grzejąc Skam-P 17kW z górnym wyjściem spalin firmę, gdzie są wysokie pomieszczenia też ma fajne, niskie spalanie.

Kobra- ile Ci teraz przy mrozach wychodzi?

U mnie szło wcześniej ok. 1woreczek na dobę a ostatnie dni przy mrozach dosypuje po ok.2woreczki, mam ok.280m2, z czego magazyn ok.70m2 wysoki ok.4m

Ocieplony tylko dach, wełny między ścianami nawet nie liczę, bo położona tak, jakby jej nie było... plus nieszczelne, stare okna.... i się wynik robi...

Skam-P 12 kW i Wesoła z ostatnich 41 godzin średnia 21 kg / doba , średnia moc 5,36 kW , 22,18 MJ z 1 kg. Kocioł przed zasypem czyszczony, więc z czasem sprawność będzie spadała, obecnie przyjmując dla Wesołej 29 MJ byłoby to 76% .

Ogrzewane tylko 100 metrów i duże braki w ociepleniu.

Kilka dni wcześniej średnia ok. 15 kg , ale było cieplej, cegiełki w wymienniku na półkach i spaliny 30 stopni niższe.

Edytowane przez wojtek65

Jeden użytkownik, który też posiada Skam-Pa 12kW, ale na małym palniku żeliwnym wspominał ostatnio,że na mocy 5,5kW wyciąga aktualnie 60,1%sprawności

Myślę,że jest jeszcze o co powalczyć u niego.

Patrząc na palniki to w Twoim wyjście na paliwo 10x11cm a w tamtym 10x14cm.... dalej kwestia napowietrzenia, głębokości palnika i dojścia do optymalnej pracy.

Pamiętam, jak pisałeś ok.80 czy 82%sprawności, ale nie pamiętam na jakiej to było mocy i na jakim paliwie.

W każdym razie wychodzi, że na zbliżonych mocach ardeo jest do przodu o nieco >15%sprawności obecnie na tych konkretnych 2kotłach.....

Obaj pracujecie w dwustanie.

Czekam co mu wyjdzie w następnych testach....

Witam ponownie,

tak jak pisałem mój skam 25kw spala w tej chwili ok. 17kg na dobę.

Piec mam przewymiarowany...bo powierzchni użytkowej mam tylko 190m2.

Po początkowych problemach z ustawieniem pieca, teraz(od dwóch miesięcy) mam tak jak chciałem - czyli -pył w popielniku, w kominie sucho, czopuch gorący i małe spalanie(mniej już nie potrafię poustawiać). Temperatura w chacie - 22-23 stopnie

Zbiornik na cwu mam 400 litrów, trochę podłogówki i grzejniki purmo z głowicami termo,.

Korzystam ze stref czasowych i tygodniowych przy grzaniu cwu, cyrkulacja w nocy nie chodzi.

Zawór trójdrożny-ręczny.

Moje ustawienia -

- co - 55stopni

- cwu - 50stopni

- dmuchawa - 5/85

- podawanie - 27/4

Palę ekogroszkiem Kazimierz/Juliusz - wsypuję w każdą sobotę 5 worków(po 25kg) i wystarcza to na 7-8dni...

Pozdrawiam - aby tak dalej...

Edytowane przez volfram2002

Skam-P 12 kW i Wesoła z ostatnich 41 godzin średnia 21 kg / doba , średnia moc 5,36 kW , 22,18 MJ z 1 kg. Kocioł przed zasypem czyszczony, więc z czasem sprawność będzie spadała, obecnie przyjmując dla Wesołej 29 MJ byłoby to 76% .

Ogrzewane tylko 100 metrów i duże braki w ociepleniu.

Kilka dni wcześniej średnia ok. 15 kg , ale było cieplej, cegiełki w wymienniku na półkach i spaliny 30 stopni niższe.

Dla Wesołej zakładam 29,5 MJ/kg bo tyle wyszło na ostatnich badaniach.

22,18 MJ/kg to całkiem zacny wynik - mój rekord na tym węglu to 23,54 MJ/kg [ster Bruli DC, palnik Pancerpol], ale to na mniejszej mocy było - teraz zobaczę jak będzie bo trochę się spieki robią gdy palnik działa na większej mocy.

Ja pracuję na Irydzie, bo on nie ma alarmu nie osiągnięcia temperatury.

2dni temu miałem 7sek podawanie, 54sek pauza, nadmuch max.17bieg i spokojnie sobie pracował....

Wczoraj wieczorem spadło do -13,5st.C, pogodówka przestawiła kocioł na 56st.C, na pilocie na dom dałem 54st.C i kocioł gibał non stop na 100% w/g sterownika

W sypialni miałem 22,5-23st.C

w nocy i nad ranem spadło na -16,5st.C i nastawy były za cieniutkie, temp. na kotle spadła na 52st.C, w chacie 21st.C.... kobiety w lament.....

Od rana parametry mam 7sek / 30sek i nadmuch 32 i pełne otwarcie przysłony na dmuchawie 40W.... przy mniejszym nadmuchu i takim podawaniu niedopał.

Kwestia kolejnych 2-3dni przy takich temp., czy mogę zejść do ok. 28-29biegu, w labo kojarzę,że 25kW było chyba na 34 czy 36biegu przy tym palniku i dmuchawie, którą mam na kotle.

https://ekotlownia.pl/sterownik/35

On tylko monitoruje prace kotła, prawdziwe jest wskazanie t.spalin, t. na kotle zaniżona ok.10st.C, bo czujnik w innym miejscu.T.cwu jest na spp nie mierzona.

Nie wspominam o tym,że neta mi rwie w kotłowni (bezprzewodowo)

Wczoraj jeszcze mały myk zrobiłem i t.spalin spadły mi o 20st.C

Jak tak dalej pójdzie, to ok. 23ej spalanie dobowe będę miał w pobliżu 75kg......

ale cóż- chata-durszlak. :)

dopisek 26.01

Jednak nie pociągnęło takiej ilości paliwa, poszło ok.2woreczki, tyle dosypałem i poziom był mniej-więcej równy z tym dobę wcześniej.

Edytowane przez Jarecki79

Dla Wesołej zakładam 29,5 MJ/kg bo tyle wyszło na ostatnich badaniach.

22,18 MJ/kg to całkiem zacny wynik - mój rekord na tym węglu to 23,54 MJ/kg [ster Bruli DC, palnik Pancerpol], ale to na mniejszej mocy było - teraz zobaczę jak będzie bo trochę się spieki robią gdy palnik działa na większej mocy.

Sądziłem że Twój ostatni rekord 22,74 MJ czy coś koło tego, to już granica, ale poprzeczka idzie coraz wyżej. Dla mnie to dobra wiadomość bo mogę jeszcze trochę się postarać o lepszy wynik, bez posądzenia że uczeń chce przerosnąć mistrza:D Przy mniejszej mocy z dodatkami w wymienniku też miałem 22,2 MJ, więc jak przy większej je włożę to może będzie lepiej. Żeby tylko mrozów wystarczyło.

Cześć

Czy w sofcie S08g lub w nowszym (sterownik Cobra) da się jakoś korygować moc dmuchawy, jak to się wcześniej robiło ustawiając moc dmuchawy min i max? O ile widzę jest tylko korekta mocy, ale zakładam że w ten sposób można zmienić jednocześnie podawanie i moc dmuchawy czyli moc max kotła.

Pytam bo mam wgrany S08g, wersja 12kW na dmuchawę WBS i przy ostatnich mrozach musiałem zmienić korektę z -15 na +50 żeby trzymał 54 stopnie i dogrzewał CWU. Minus taki, że dmuchawa chodzi na max obrotach i mam wrażenie że za mocno dmucha co odbija się na spalaniu.

Pozdrawiam

Paweł