Many 28.01.2014 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Jarku w moim skamp 25 KW mała ekoenergia sprawuje się super...pozdrawiam:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 28.01.2014 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Jarku w moim skamp 25 KW mała ekoenergia sprawuje się super... pozdrawiam:yes: W 25kW masz dużą Ekoenergię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 29.01.2014 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 W 25kW masz dużą Ekoenergię Nie ma, bo modernizował na małą. Kupował małe palenisko, które ma napowietrzone w/g wzoru ardeo,nowy odlew korpusu wewnątrz oraz nowy ślimak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 29.01.2014 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 Jarku w moim skamp 25 KW mała ekoenergia sprawuje się super... pozdrawiam:yes: W te większe mrozy, co były jak to się sprawowało, ile max. poszło Ci na dobę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 29.01.2014 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 Jarecki powiedz jaki rozmiar jest wyjścia na CO w Skamp-P 12KW ? Ile to cali ? Pytam , bo chce zrobić małą przeróbkę w kotowni ... Obecnie mimo że rura wyjściowa z kotła jest duża to jest jakaś dana redukcja i wychodzi na rurę chyba fi22 Chce aby woda wypływała na max przekroju rury (takiej samej przekroju jak wyjście z kotła) i wtedy aby hydraulik zamontował na trójnikach ocynk i wtedy a każdego trójnika i po redukcji szło by bezpośrednio do bojlera , do pompy grzejnikowej i do zaworu czterodrożnego , czyli po prostu usunąć znajdującą się na początku bezsensowną zwężkę , która od razu zmniejsza przepustowość do fi22 , a potem znów są trójniki i itd i jeszcze mniej wody niż by moglo idzie dalej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 29.01.2014 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 Nie ma, bo modernizował na małą. Kupował małe palenisko, które ma napowietrzone w/g wzoru ardeo,nowy odlew korpusu wewnątrz oraz nowy ślimak. Czyli nowy palnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hiro77 29.01.2014 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 Nie ma, bo modernizował na małą. Kupował małe palenisko, które ma napowietrzone w/g wzoru ardeo,nowy odlew korpusu wewnątrz oraz nowy ślimak. Jak to modernizował na małą ? Co znaczy napowietrzanie w/g wzoru ardeo ? Napisz coś więcej, może jakieś zdjęcia jak to wygląda. Jak jest lepiej niż na dużej ekoenergii to może ja bym coś "zmodernizował" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 29.01.2014 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 Kaszpir, jak użytkownik czy jego instalator nie ma innych życzeń, to jest na górze 1krócicec 1,5cala i 1powrót też 1,5calaCzasami instalatorzy proszą o montaż 1i1/4cala lub osobno na bojler-, to najczęściej 1cal. hiro77 Many miał małe zużycie, jak chciał sobie zmodyfikować, to mówiłem,że przy spalaniu dobowym do ok.35kg będzie dobrzeZatem do dużej ekoenergii dokupił środek od małej, od małej palenisko, które mu napowietrzyłem z rozstawem i rozmiarem otworów z palnika ardeo, dokupił też ślimak od małej ekoenergii. We własnym zakresie to złożył i kojarzę,że musiał coś spasować, chyba dystanse na ślimaku (ślimaki były zmieniane na końcu, chyba są lane w 2odlewniach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 29.01.2014 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 Czyli nowy palnik Nie, od starego został zewnętrzny korpus z mocowaniem kosza oraz motoreduktor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nikola.D 30.01.2014 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Witam. Jestem tutaj nowa, więc z góry przepraszam jeśli coś pomieszam. Chodzi o piec a właściwie o prawidłowe ustawienia sterownika "cobra". Z ważniejszych informacji które wylapalam czytając ten temat to:Dom 120m2, ocieplony, piec "Gregor", sterownik cobra elektro-miz, zawór 4d (kupiłam aligatora ale okazało się, że zawór nie posiada możliwości podłączenia), na dole mam podłogowe ogrzewanie + 2 grzejniki, góra 4 pomieszczenia na grzejnikach plus podłoga w łazience. Od jakiegoś czasu jestem zmuszona do samodzielności w zakresie obsługi tego domu. Problem dotyczy ustawienia odpowiedniej ilości powietrza chyba bo piec ma problem z "spiekami"/"szlaka" (czy jak to się nazywa) i z tym, że strasznie się budzi w środku - do tego stopnia, że codziennie muszę go skrobac z czarnych włosów i nigdy nie dopalil węgla do końca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nikola.D 30.01.2014 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Pisze z telefonu i dostrzegłam, że pominęłam kilka ważnych rzeczy. Moc pieca 19kw (mówią, że za duży i stąd problemy). Ustawienia sterownika to 30/4, moc dmuchawy 50%, średnio w ciągu doby spala ok 25kg. Zawór jest tak otwarty by mało grzać powrót - specjaliści których wzywam mówią, że mam termostaty na kaloryferach to powinno tak zostać. Problem ten mam już dłuższy czas ale nie pisałam wcześniej bo nie wiedziałam o czym. Trochę się doedukowalam i nabrałam w końcu odwagi. Sporo się nauczyłam bo gdy zostałam z tym wszystkim sama to pierwszy raz kotłownię zobaczyłam:) Teraz już wiem trochę więcej i biceps mi rośnie od walki z ciężkimi workami! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 30.01.2014 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 zmień wysokość nadmuchu na wyższą na poczatek około 65% bo do tych parametrów to jest za małojeśli nadal będzie smolić to jeszcze odrobinę w górę jeśłi się orientujesz mocniej w sterowniku to napisz czy pracuje z włączonym PID czy dwustanowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 30.01.2014 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Nikola.D przejdźmy na wątek konstruktora sterownika Cobra - Włodka PID: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?211590-Sterowanie-wg-W%C5%82odka_PID/page99 Tam już udzielę podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 15.02.2014 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 Wczoraj zasypałem najgorszy syf jaki sprzedaję - miał 19 D z Piasta. Wartość opałowa do 19 MJ, popiół do 25%, RI 0, niestety temperatury spiekania i płynięcia popiołu bardzo marne. Na razie wygląda, że się to skutecznie wymieszało z resztką ekogroszku, jaka była jeszcze w koszu. Efekt niezły, w popielniku i na palniku też. Ciekawe co pokaże, jak zacznie się palić sam ten badziew ( mam to na placu, bo ludzie chcą czegoś taniego do kotłów miałowych ). Wtedy porobię fotki. Spalanie ze statystyk nie będzie przez kilka najbliższych dni wiarygodne - mam ustawiony przesyp 5 gramów na sekundę ( czyli 30 deko na minutę pracy ślimaka ), taki był na dotychczasowym opale a ten miał jest na pewno ze 30% cięższy ( znaczy - ma większą masę nasypową ). Jak skończę ten test, spróbuję miałem 19 z Janiny - parametry podobne do tego z PIasta, tylko popiół do 12%. Później na tapetę wezmę miał 20 z Janki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 15.02.2014 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 Wiesz, Ty to już "szpec" jesteś, kilka lat ze swoim defro, u ludzi też kociołki ustawiasz... Jak tylko nie będzie to błoto, aby się nie zawiesiło, to jestem pewien,że go dobrze ustawisz do spalania.Czekam zatem na fotki ze spalania tych miałów, może będzie można uczciwie innym dany miał do podajnika polecić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 15.02.2014 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 Ten z Piasta to nie jest do polecenia nikomu - to jest test absolutnie ekstremalnego badziewia dla sprawdzenia możliwości palnika i sterownika w walce z dającym masę szlakującego popiołu opałem. Do 25% popiołu o niskich temperaturach topnienia i spiekania - nie w kij dmuchał. W miałowcach potrafi zrobić taką szlakę którą prawie wykuwać z kotła trzeba - kto palił miałowcem wie o czym mówię. Pogoda trochę mi zrobiła na złość, bo liczyłem na ujemne temperatury w trakcie tego testu. Miały z Janki to zupełnie inna historia - popiołu przeszło 2 razy mniej i już bardziej cywilizowany. Na teraz powiem tak - dzięki Jarek że mi tak trochę na siłę wepchnąłeś ten większy palnik. Różnica tylko w talerzu - więc jak zechcę będę miał mniejszy. Ale dla tego miału duży talerz jest naprawdę przydatny. Zresztą na ekogroszku też zwiększa możliwość dobrej regulacji mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czechu77 15.02.2014 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 mam ustawiony przesyp 5 gramów na sekundę ( czyli 30 deko na minutę pracy ślimaka ), taki był na dotychczasowym opale a ten miał jest na pewno ze 30% cięższy ( znaczy - ma większą masę nasypową ). Jak skończę ten test, spróbuję miałem 19 z Janiny - parametry podobne do tego z PIasta, tylko popiół do 12%. Później na tapetę wezmę miał 20 z Janki. Kobra - nie wiem czy w palniku APPM-1 ślimak ma tą samą wydajność, ale u mnie na miale z Piasta wychodziło 22kg/h czyli 6,1g/s, podczas gdy na ekogroszku miałem coś koło 18kg/h Jeszcze jedno - mógłbyś wyjaśnić o co chodzi z tym RI. Podajesz, że ten twój Piast ma wartość 0, jednocześnie piszesz, że ma niską temp. spiekania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 15.02.2014 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 RI to liczba Rogi - określa zdolność węgla do spiekania. Im wyższe RI tym większa skłonność węgla do tworzenia spieków koksowych. Temperatury spiekania popiołu to druga sprawa - to z kolei określa temperatury przy których popiół się topi, płynie i spieka tworząc szlakę - spieki żużlowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 16.02.2014 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 (edytowane) Wygląda na to, że na razie żre tego syfa bez problemowo. Jedyne zmiany jakie wprowadziłem w ustawieniach to całkowicie otworzyłem przesłonę i włączyłem podbicie startu dmuchawy na 1 ( przy pracy na ekogroszku podbicie było wyłączone a przesłona uchylona ok. 2 cm ). Licznik pokazał 9,9 kg/doba - myślę że realnie będzie ze 13 kilo, bo przesyp jest ustawiony tak jak był dla ekogroszku a to jest ze 30% cięższe. Czyli doba wyszła około 5 zeta według ceny sprzedaży tego badziewu. Popiół i stan na palniku oceni się w poniedziałek - dziś nie chce mi się jechać do zakładu. Edytowane 16 Lutego 2014 przez kobra64 dopisek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arthek 16.02.2014 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Nie ma, bo modernizował na małą. Kupował małe palenisko, które ma napowietrzone w/g wzoru ardeo,nowy odlew korpusu wewnątrz oraz nowy ślimak. Można kupić gotową tak zmodernizowaną małą ekoenergię ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts