arthek 16.02.2014 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Kaszpir, jak użytkownik czy jego instalator nie ma innych życzeń, to jest na górze 1krócicec 1,5cala i 1powrót też 1,5cala Czasami instalatorzy proszą o montaż 1i1/4cala lub osobno na bojler-, to najczęściej 1cal. hiro77 Many miał małe zużycie, jak chciał sobie zmodyfikować, to mówiłem,że przy spalaniu dobowym do ok.35kg będzie dobrze Zatem do dużej ekoenergii dokupił środek od małej, od małej palenisko, które mu napowietrzyłem z rozstawem i rozmiarem otworów z palnika ardeo, dokupił też ślimak od małej ekoenergii. We własnym zakresie to złożył i kojarzę,że musiał coś spasować, chyba dystanse na ślimaku (ślimaki były zmieniane na końcu, chyba są lane w 2odlewniach) Ta zmodernizowana mała ekoenergia ( w/g ARDEO) jest teraz montowana w SKAM-P 12 KW i 17KW ? Lepsza jest od APPM-1 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 16.02.2014 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Ta zmodernizowana mała ekoenergia ( w/g ARDEO) jest teraz montowana w SKAM-P 12 KW i 17KW ? Lepsza jest od APPM-1 ? Nie- krótko mówiąc. Tamten kolega miał wcześniej dużą wersję palnika ekoenergia a chciał przerobić na małą wersję i przerobił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 16.02.2014 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Nie- krótko mówiąc. Bo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek65 16.02.2014 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Ja stwierdziłem że drobny miał Marcel to za wysokie progi na moje nogi- 1 fotka po drugim wygaśnięciu. Następne to coś co było kupowane jako miał z Piasta, pozostałości po miałowcu dla porównania. Po 4 dniach palenia . Co ciekawe w obu kotłach dał podobną ilość MJ. Z doświadczeniem kobry64 inaczej by to wyglądało. Po Piaście wczoraj bróbowałem zmierzyć się z innym miałem tak samo drobnym jak Piast i Marcel i też poległem ale było w nim więcej pyłu, który tak go uszczelniał że nie dało go przedmuchać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 16.02.2014 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Ja nawet nie zamierzam się przymierzać do takiego czegoś jak drób z Marcela czy innych podobnych. Szkoda czasu, jeżeli i tak wiadomo że dupa jest z tyłu. Jak skończę te miały o niskich wartościach opałowych sprawdzać, spróbuję czegoś typu 32.2. Typ 33 to można z groszkiem próbować walczyć, ale raczej nie z miałami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek65 16.02.2014 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Co do Marcela też się tego spodziewałem, ale na prostej drodze nie nauczysz się jeździć. A co do miału z fotek to jak sądzisz, zejście z kopcem niżej dałoby lepszy efekt ? Jarecki nowy rusztodeflektor zasypany pyłem, który bez niego zalegałby na półkach, więc to chyba jego dodatkowa zaleta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 16.02.2014 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Wojtek, raczej wątpię, wtedy już w tyglu by się ostry żar robił - szkoda palnika. Moim zdaniem zawsze o ile to możliwe powinno się palić dość wysoko, wtedy jest szansa na długie życie ślimaka i tygla, a obrotówce wydaje mi się to tym bardziej ważne żeby się to zanadto nie grzało. A tak poza tym - miał z Piasta raczej nie bywa szczególnie drobny, nawet w 19 sporo zawsze jest węgielków. To Czeczott ma takie drobne frakcje - o do 6 na przykład. Chociaż może już tylko takie dinozaury jak ja uparcie nie chcą Czeczotta Piastem II nazywać. Odsiewałeś go żeby był taki drobny czy taki drobny już kupiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 16.02.2014 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Co do Marcela też się tego spodziewałem, ale na prostej drodze nie nauczysz się jeździć. A co do miału z fotek to jak sądzisz, zejście z kopcem niżej dałoby lepszy efekt ? Jarecki nowy rusztodeflektor zasypany pyłem, który bez niego zalegałby na półkach, więc to chyba jego dodatkowa zaleta. Mi się wydaje,że do tego miału to najzwyczajniej w świecie powinieneś ten obrót włączyć.... i wówczas byłoby lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek65 16.02.2014 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 (edytowane) To jest miał kupowany po 540 za tonę jeszcze w 2012 pod koniec roku. Na zdjęciu wygląda lepiej, bo drobnica poleciała już głębiej. Kiedyś z tego składu wziąłem 2 próbki do miałowca z 2 świeżo przywiezionych transportów, z jednej było 132 kWh a drugiej 164 kWh a papiery i cena ta sama. Kaloryczność podobno 23 MJ , u mnie średnia z 4 dni 16,3 MJ i zaczęło spadać bo kocioł się zabrudził. Jeżeli nie obniżenie kopca,a tego niechciałem robić to większy nadmuch czyli też moc i dłuższe podtrzymanie, też nie dobrze, po prostu już za ciepło i brak praktyki. Obrotu dawno nie włączałem ale kiedyś miałem wrażenie że bardziej dmucha taką obrączką wzruszaną a przez to środkiem jeszcze mniej. Szkoda że nie próbowałem z obrotem tylko kombinowałem z powietrzem antyspalinowym. Edytowane 16 Lutego 2014 przez wojtek65 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 16.02.2014 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Z Marcelem i tak byłoby raczej ciężko. Ale do Piasta by się ten obrót przydał na pewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 17.02.2014 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 No i mi się jednak końcówka z rana powiesiła, przebiłem i myślałem że będzie - ale się powiesiło jeszcze 2 razy. Wybrałem z kosza, dopali się to co w rurze. Próby odwołane - do czasu wysuszenia tego badziewia. Pewnie za tydzień się spróbuje. Ciepło jest, to Jaretem teraz zasypałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzM79 17.02.2014 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 No i mi się jednak końcówka z rana powiesiła, przebiłem i myślałem że będzie - ale się powiesiło jeszcze 2 razy. Wybrałem z kosza, dopali się to co w rurze. Próby odwołane - do czasu wysuszenia tego badziewia. Pewnie za tydzień się spróbuje. Ciepło jest, to Jaretem teraz zasypałem. Witam. Mam zamiar kupić na pierwszy sezon ekogroszek Jaret. Chętnie zapoznam się z opiniami. Posiadam piec skam 12kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 17.02.2014 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Witam. Mam zamiar kupić na pierwszy sezon ekogroszek Jaret. Chętnie zapoznam się z opiniami. Posiadam piec skam 12kW. Kupuj, mniej kaloryczny, ale też mało problematyczny, jak już mieszkasz, sa meble, drzwi, domek ocieplony - pewnie nic więcej nie będzie trzeba.... możesz także spróbować deko mocniejszego miksu o nazwie Jaret-Plus, sam będę nim palił za kilka dni. Mam jeszcze oryginalnie pakowane worki pieklorza, które chcę spróbować w pierwszej kolejności od środy,,, stosowne fotki wstawię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 17.02.2014 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Witam. Mam zamiar kupić na pierwszy sezon ekogroszek Jaret. Chętnie zapoznam się z opiniami. Posiadam piec skam 12kW. Jaret to bezproblemowy węgiel w spalaniu z tym że kaloryczność mizerna, trochę mocniejszy od czecha i nie smoli pieca. Znajdź dobrego Jareta Plusa i cały rok bez problemu przelecisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 18.02.2014 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Jak się wiedzie, to po całości. Wczoraj zawiecha w koszu, dzisiaj rano też wygaszone - zawleczka. Kamyczek się trafił w Jarecie dość twardy. Limit awarii na ten rok wyczerpany, a to dopiero luty. Swoją drogą pouczające zajęcie - po blisko 10 latach palenia w kotle z podajnikiem pierwszy raz robiłem swoją zawleczkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzM79 18.02.2014 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Kupuj, mniej kaloryczny, ale też mało problematyczny, jak już mieszkasz, sa meble, drzwi, domek ocieplony - pewnie nic więcej nie będzie trzeba.... możesz także spróbować deko mocniejszego miksu o nazwie Jaret-Plus, sam będę nim palił za kilka dni. Mam jeszcze oryginalnie pakowane worki pieklorza, które chcę spróbować w pierwszej kolejności od środy,,, stosowne fotki wstawię Wielkie dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzM79 18.02.2014 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Jaret to bezproblemowy węgiel w spalaniu z tym że kaloryczność mizerna, trochę mocniejszy od czecha i nie smoli pieca. Znajdź dobrego Jareta Plusa i cały rok bez problemu przelecisz. Wielkie dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 21.02.2014 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 Wczoraj po południu znów zasypałem ten miał 19D, przesechł już co nieco. Wygląda że doszedł na palnik koło północy. Rano czyszczenie pieca, zmiana ustawienia licznika spalania na 6 gramów/ sekunda ( tak mniej więcej wychodzi ) małe korekty nastaw i naprzód - zobaczymy co z tego wyjdzie. Załączam zdjęcia miału i palnika po tych kilku godzinach pracy, popiół był wymieszany z tym z Jareta więc nie daję zdjęcia - jak nic się nie stanie dam jutro. Ale nie wygląda najgorzej - są spieki żużlowe, ale nie tak znów dramatycznie wielkie. Ostatnie zdjęcie palnika w trakcie pracy tła, dwa pierwsze przy pracy dmuchawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czechu77 21.02.2014 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 No ładnie to na palniku wygląda. Ciekaw jestem o ile wyższe spalanie Ci wyjdzie w stosunku do poprzedniego opału? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 21.02.2014 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 Spodziewam się, ze ze 40 - 50% więcej powinien zeżreć. Zobaczymy jutro co licznik pokaże - o ile warunki zewnętrzne będą podobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts