Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Trammel zawsze jest coś za coś.

Do jesieni będzie korekta małego appm (ekoenergia od mocy 25kW w górę)

Nowe ardeo już w fazie testów.

Ja z kolei dzisiaj zacząłem próby takiej przyszłej wersji Skam-Pell

Sprawdzam też, czy mój projekt, który zgłoszony jest do ochrony patentowej o nazwie deflektor-separujący daje rade przy palniku typowo pelletowym

2przekładnie z silnikami o łącznej mocy całych 16W.....

palnik pellet2.jpgsterownik pellet.jpg

Edytowane przez Jarecki79

Jak masz na Piasta blisko i Twój palnik radzi sobie z miałami, poczekaj do kwietnia i bierz miał 25 - będziesz zadowolony. Przeszło stówkę tańszy od Retopalu a różnicy w spalaniu i zużyciu raczej nie zauważysz.

Dzięki za odpowiedź. Obecny palnik to zwykła "fajka" w agonii, rozglądam się za jego następcą. Być może będzie to Ardeo lub coś brucero-podobnego. Na piecu siedzi "kocur" (SPP- nowy nabytek).

Jeśli chodzi o miał to bardziej zerkam na 23D i właśnie na 25D, 19 sprawdzę chciałbym nią palić w cieplejszych okresach i na wodę w lecie.

Trammel zawsze jest coś za coś.

Do jesieni będzie korekta małego appm (ekoenergia od mocy 25kW w górę)

Nowe ardeo już w fazie testów.

Ja z kolei dzisiaj zacząłem próby takiej przyszłej wersji Skam-Pell

Sprawdzam też, czy mój projekt, który zgłoszony jest do ochrony patentowej o nazwie deflektor-separujący daje rade przy palniku typowo pelletowym

2przekładnie z silnikami o łącznej mocy całych 16W.....

[ATTACH=CONFIG]246094[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]246095[/ATTACH]

Widzę Jarek że się przesiadłeś na stery RK ;)

Widzę Jarek że się przesiadłeś na stery RK ;)

Tak czekałem, kiedy się odezwiesz hehe

Nie, to za grube słowo, mam cały zestaw testowo podłączony, tak to było zgrane i w zasadzie dałem start i się rozpaliło, moduluje, działa, dopala etc.

Jedynie ograniczyłem moc max (ma wpływ na ilość podawanego pelletu), reszta fabrycznie i daje radę.

Temp. na kotle faluje, bo działa to na zasadzie rozpalenie, osiągnięcie temp., dopalanie, wygaszanie, czyszczenie paleniska...

Na dom jednak stabilnie, bo tam kręci siłownik zaworu sterowany z iryda

Pellet do prób był po 850zł, ale wiem,że można zdobyć taniej.

Edytowane przez Jarecki79

• 3 weeks później...
Jarek mam do Ciebie pytanie. Mianowicie chciałbym latem spróbować przełożyć palnik Ardeo ze Skama o Defro a fajkę z Defro dać do Skama. No i kwestie są takie: Czy nie stracę gwarancji na Skama? Płyta montażowa fajki w Defro ma wymiar 250 x 350, Ardeo podaje minimalny wymiar otworu 190 x 250, więc raczej nie powinno być problemów?

Jarek mam do Ciebie pytanie. Mianowicie chciałbym latem spróbować przełożyć palnik Ardeo ze Skama o Defro a fajkę z Defro dać do Skama. No i kwestie są takie: Czy nie stracę gwarancji na Skama? Płyta montażowa fajki w Defro ma wymiar 250 x 350, Ardeo podaje minimalny wymiar otworu 190 x 250, więc raczej nie powinno być problemów?

Chcesz to przełóż.

Ardeo ma sporo szerszą ramkę montażową, w defro będziesz pewnie musiał podciąć izolację jakąś "boszką"

Do Skama aby włożyć fajkę pewnie dociąc kawałek blachy, bo ramki do fajek są wąskie i wysokie, na szerokość chyba nie przypasuje otwór od ardeo.

Nie jestem pewien, czy "wiadro" od fajki wejdzie przez otwór wycinany pod ardeo, jak zdejmiesz całą górę paleniska z fajki i może po odkręceniu dekla na dole...

Kwestia próby, w każdym razie co do fajki, to problemu z mojej strony żadnego nie ma.

Podobnie jak ze sterem, miałeś swój- założyłeś, a dalej to kwestia, abyś dobrze go ustawił.

ale Jarek tez wkłada rynny do Skamów .

Rynny do skamów to kilka wyjątków, jak nic innego nie dało rady wymyślić. Na palcach jednej ręki mogę to policzyć w zasadzie wystarczy liczenie do dwóch mówiąc konkretnie o skamie....

Do skamów montowane są do 17kw appm-1 od 25kW ekoenergia w serii premium lub palnik ardeo w serii plus

Widzę że mam białego kruka :)

Ja tam sobie ten palniczek chwalę. Już prawie 3 sezon - spala ładnie , nie kopci na dobrym eko.

Jak trzeba to idzie ostro ale w trybie lato też daje radę.

W tej chwili na 2-stanie ( Cobra ) ok. 8 kg groszku na dobę, z tego 4 kg to ciepła woda. No i cicho pracuje.

Poza tym nie potrzeba tych 0,5 metra od strony zasobnika na obsługę.Fajna sprawa w ciasnej kotłowni.

Tak sobie wymyśliłem że zamienię je na palniki, bo w zakładzie starczy mi na spoko Jaret nawet na spore mrozy, więc fajka będzie OK a i opał tani. No ale w chacie mam spore zapotrzebowanie a dobry kaloryczny i nie zanadto spiekający miał ze 2 - 2,5 stówki tańszy od dobrego ekogroszku. To może się coś niecoś przyoszczędzi na takiej zamianie skoro już wiem że w Ardeo miał się palić da - i to taki bardzo badziewiasty.

Widzę że mam białego kruka :)

.

Aż tak to nie. Do rynny była zrobiona i przebadana w Łodzi konstrukcja kotła OPAL-uni

Tego kotła poszło więcej. Atest jest chyba jeszcze rok czy 2lata ważny, tylko zainteresowanie mniejsze rynnami. One jednak mają wyższe emisje pyłów.

Do Skamów to takie przypadki jak Twój i pod rynnę dół kotła musiał być przerobiony.

Były to 2 lub 3kotły na bazie skama z rynną apps-r.

Tak sobie wymyśliłem że zamienię je na palniki, bo w zakładzie starczy mi na spoko Jaret nawet na spore mrozy, więc fajka będzie OK a i opał tani. No ale w chacie mam spore zapotrzebowanie a dobry kaloryczny i nie zanadto spiekający miał ze 2 - 2,5 stówki tańszy od dobrego ekogroszku. To może się coś niecoś przyoszczędzi na takiej zamianie skoro już wiem że w Ardeo miał się palić da - i to taki bardzo badziewiasty.

Słusznie, jak w domu większe spalanie a już wiesz, że na ardeo suchy miał bez problemu idzie spalić,to warto zmienić.

Nie zgodził bym się na zmianę na rynnę, bo jak pisałem wyżej w takim wypadku dół kotła musi być inaczej wykonany.

W firmie fajkę zostawić i Jaret styknie.

• 2 weeks później...

Witam szanownych użytkowników. Mam na imię Robert i od niedawna mam nową zabaweczkę w kotłowni pod nazwą SKAM-P 12kW z brulim i palnikiem ekoenergii :)

Ogólnie nie mam większych zastrzeżeń co do kociołka, ale jak już tu się do was zwracam o pomoc to coś na rzeczy musi być. Chodzi o fakt nierównomiernego palenia węgla na palniku. Zdecydowanie więcej żaru jak i płomieni jest od strony zasobnika. Uprzedzając odpowiedzi: koronę uszczelniałem dokładnie 3 razy, podajnik wypoziomowany, węgiel też już zmieniałem... Nadal jest ten sam objaw. Jedyne co mnie ostatnio zastanowiło przy czyszczeniu to fakt, że jakaś część powietrza przedostaje się do ślimaka i wylatuje właśnie bliżej zasobnika. Czy tak powinno być? I co ew. można jeszcze zrobić, żeby centralnie w palniku się paliło?

W skrócie:

- masz palnik APPM-1 w kotle 12kW (z małej ekoenergii już dość dawno zrezygnowaliśmy)

- fotki uszczelnienia sa na początku instrukcji, slicon powinien pójść w rowek, ale tez na łączeniu nacięć z korpusem palnika, to bardzo ważne, odlew korpusu jest ze stożka.

Można to wykonac na zewnątrz kotła, odwracamy głowicę i slicon w rowek i od wewnętrznej strony na dole nacięć.

Pykam taką starsza fotkę, co by było wiadomo o co chodzi.

silicon pod głowicę czarny na 1200stC.jpg

- tak, w tym palniku jest 1otworek powietrza podający powietrze na ślimak zgodnie ze zgłoszeniem patentowym tego modelu palnika. W kilku przypadkach (ma to pewnie związek z ciągiem kominowym) był sens go zakleić. Po zdjęciu paleniska idzie ten otworek wyczuc palcem, jest niedaleko od paleniska na środku odlewu między komora powietrza dmuchawy a komorą ze ślimakiem. Możesz go zakleić. Poprawić to powinno przesunięcie ognia, zaszkodzic może natomiast w ten sposób, że przy pracującej dmuchawie i chęci otwarcia kosza może mocniej wydymić. Kosz nalezy otwierać zawsze, gdy dmuchawa nie pracuje.

silicon pod głowicę czarny na 1200stC.jpg

W skrócie:

- masz palnik APPM-1 w kotle 12kW (z małej ekoenergii już dość dawno zrezygnowaliśmy)

- fotki uszczelnienia sa na początku instrukcji, slicon powinien pójść w rowek, ale tez na łączeniu nacięć z korpusem palnika, to bardzo ważne, odlew korpusu jest ze stożka.

Można to wykonac na zewnątrz kotła, odwracamy głowicę i slicon w rowek i od wewnętrznej strony na dole nacięć.

Pykam taką starsza fotkę, co by było wiadomo o co chodzi.

[ATTACH=CONFIG]252653[/ATTACH]

- tak, w tym palniku jest 1otworek powietrza podający powietrze na ślimak zgodnie ze zgłoszeniem patentowym tego modelu palnika. W kilku przypadkach (ma to pewnie związek z ciągiem kominowym) był sens go zakleić. Po zdjęciu paleniska idzie ten otworek wyczuc palcem, jest niedaleko od paleniska na środku odlewu między komora powietrza dmuchawy a komorą ze ślimakiem. Możesz go zakleić. Poprawić to powinno przesunięcie ognia, zaszkodzic może natomiast w ten sposób, że przy pracującej dmuchawie i chęci otwarcia kosza może mocniej wydymić. Kosz nalezy otwierać zawsze, gdy dmuchawa nie pracuje.

I dokładnie tak uszczelniłem. A co do otwierania kosza podczas pracy dmuchawy też już doświadczyłem... no nic po powrocie z wyjazdu rozbiorę palnik i zakleję tą dziureczkę.