kobra64 03.03.2014 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 Spiekający groszek potestuję jak mi się ten miał skończy. Przy obecnej pogodzie to z 5 - 6 dni jeszcze się badziewie popali. Później może jakieś Jankowice zapodam, to już będzie wyzwanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 03.03.2014 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 (edytowane) Trammel zawsze jest coś za coś. Do jesieni będzie korekta małego appm (ekoenergia od mocy 25kW w górę) Nowe ardeo już w fazie testów. Ja z kolei dzisiaj zacząłem próby takiej przyszłej wersji Skam-Pell Sprawdzam też, czy mój projekt, który zgłoszony jest do ochrony patentowej o nazwie deflektor-separujący daje rade przy palniku typowo pelletowym 2przekładnie z silnikami o łącznej mocy całych 16W..... Edytowane 3 Marca 2014 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T_W 04.03.2014 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 Jak masz na Piasta blisko i Twój palnik radzi sobie z miałami, poczekaj do kwietnia i bierz miał 25 - będziesz zadowolony. Przeszło stówkę tańszy od Retopalu a różnicy w spalaniu i zużyciu raczej nie zauważysz. Dzięki za odpowiedź. Obecny palnik to zwykła "fajka" w agonii, rozglądam się za jego następcą. Być może będzie to Ardeo lub coś brucero-podobnego. Na piecu siedzi "kocur" (SPP- nowy nabytek). Jeśli chodzi o miał to bardziej zerkam na 23D i właśnie na 25D, 19 sprawdzę chciałbym nią palić w cieplejszych okresach i na wodę w lecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 04.03.2014 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 Sam się właśnie też zastanawiam nad paleniem 19 w okresach przejściowych i na CWU - ale raczej byłaby to Janka. Jednak Piast ma 2 razy więcej popiołu, a cena ta sama - po co się męczyć za friko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
0degree 04.03.2014 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 Trammel zawsze jest coś za coś. Do jesieni będzie korekta małego appm (ekoenergia od mocy 25kW w górę) Nowe ardeo już w fazie testów. Ja z kolei dzisiaj zacząłem próby takiej przyszłej wersji Skam-Pell Sprawdzam też, czy mój projekt, który zgłoszony jest do ochrony patentowej o nazwie deflektor-separujący daje rade przy palniku typowo pelletowym 2przekładnie z silnikami o łącznej mocy całych 16W..... [ATTACH=CONFIG]246094[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]246095[/ATTACH] Widzę Jarek że się przesiadłeś na stery RK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 04.03.2014 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 (edytowane) Widzę Jarek że się przesiadłeś na stery RK Tak czekałem, kiedy się odezwiesz hehe Nie, to za grube słowo, mam cały zestaw testowo podłączony, tak to było zgrane i w zasadzie dałem start i się rozpaliło, moduluje, działa, dopala etc. Jedynie ograniczyłem moc max (ma wpływ na ilość podawanego pelletu), reszta fabrycznie i daje radę. Temp. na kotle faluje, bo działa to na zasadzie rozpalenie, osiągnięcie temp., dopalanie, wygaszanie, czyszczenie paleniska... Na dom jednak stabilnie, bo tam kręci siłownik zaworu sterowany z iryda Pellet do prób był po 850zł, ale wiem,że można zdobyć taniej. Edytowane 4 Marca 2014 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 23.03.2014 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Jarek mam do Ciebie pytanie. Mianowicie chciałbym latem spróbować przełożyć palnik Ardeo ze Skama o Defro a fajkę z Defro dać do Skama. No i kwestie są takie: Czy nie stracę gwarancji na Skama? Płyta montażowa fajki w Defro ma wymiar 250 x 350, Ardeo podaje minimalny wymiar otworu 190 x 250, więc raczej nie powinno być problemów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 23.03.2014 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Nie chcę wychodzić przed szereg ale Jarek tez wkłada rynny do Skamów także chyba nie będzie robił Ci problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 23.03.2014 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Jarek mam do Ciebie pytanie. Mianowicie chciałbym latem spróbować przełożyć palnik Ardeo ze Skama o Defro a fajkę z Defro dać do Skama. No i kwestie są takie: Czy nie stracę gwarancji na Skama? Płyta montażowa fajki w Defro ma wymiar 250 x 350, Ardeo podaje minimalny wymiar otworu 190 x 250, więc raczej nie powinno być problemów? Chcesz to przełóż. Ardeo ma sporo szerszą ramkę montażową, w defro będziesz pewnie musiał podciąć izolację jakąś "boszką" Do Skama aby włożyć fajkę pewnie dociąc kawałek blachy, bo ramki do fajek są wąskie i wysokie, na szerokość chyba nie przypasuje otwór od ardeo. Nie jestem pewien, czy "wiadro" od fajki wejdzie przez otwór wycinany pod ardeo, jak zdejmiesz całą górę paleniska z fajki i może po odkręceniu dekla na dole... Kwestia próby, w każdym razie co do fajki, to problemu z mojej strony żadnego nie ma. Podobnie jak ze sterem, miałeś swój- założyłeś, a dalej to kwestia, abyś dobrze go ustawił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 23.03.2014 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 ale Jarek tez wkłada rynny do Skamów . Rynny do skamów to kilka wyjątków, jak nic innego nie dało rady wymyślić. Na palcach jednej ręki mogę to policzyć w zasadzie wystarczy liczenie do dwóch mówiąc konkretnie o skamie.... Do skamów montowane są do 17kw appm-1 od 25kW ekoenergia w serii premium lub palnik ardeo w serii plus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trammel 23.03.2014 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Widzę że mam białego kruka Ja tam sobie ten palniczek chwalę. Już prawie 3 sezon - spala ładnie , nie kopci na dobrym eko. Jak trzeba to idzie ostro ale w trybie lato też daje radę. W tej chwili na 2-stanie ( Cobra ) ok. 8 kg groszku na dobę, z tego 4 kg to ciepła woda. No i cicho pracuje. Poza tym nie potrzeba tych 0,5 metra od strony zasobnika na obsługę.Fajna sprawa w ciasnej kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 23.03.2014 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 No właśnie pamiętam że ktoś z forum ma rynnę przy Skamie.U Ciebie chyba było za ciasno na APPM-1 nie byłoby miejsca na ewentualną obsługę ?Chyba gdzieś fotka kiedyś była na forum ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 23.03.2014 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Tak sobie wymyśliłem że zamienię je na palniki, bo w zakładzie starczy mi na spoko Jaret nawet na spore mrozy, więc fajka będzie OK a i opał tani. No ale w chacie mam spore zapotrzebowanie a dobry kaloryczny i nie zanadto spiekający miał ze 2 - 2,5 stówki tańszy od dobrego ekogroszku. To może się coś niecoś przyoszczędzi na takiej zamianie skoro już wiem że w Ardeo miał się palić da - i to taki bardzo badziewiasty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trammel 23.03.2014 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Tak, kocioł stoi przy ścianie. Inny od standardowego mam też wylot z czopucha. A to pierwsze odpalenie wiosną 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 24.03.2014 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 Widzę że mam białego kruka . Aż tak to nie. Do rynny była zrobiona i przebadana w Łodzi konstrukcja kotła OPAL-uni Tego kotła poszło więcej. Atest jest chyba jeszcze rok czy 2lata ważny, tylko zainteresowanie mniejsze rynnami. One jednak mają wyższe emisje pyłów. Do Skamów to takie przypadki jak Twój i pod rynnę dół kotła musiał być przerobiony. Były to 2 lub 3kotły na bazie skama z rynną apps-r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 24.03.2014 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 Tak sobie wymyśliłem że zamienię je na palniki, bo w zakładzie starczy mi na spoko Jaret nawet na spore mrozy, więc fajka będzie OK a i opał tani. No ale w chacie mam spore zapotrzebowanie a dobry kaloryczny i nie zanadto spiekający miał ze 2 - 2,5 stówki tańszy od dobrego ekogroszku. To może się coś niecoś przyoszczędzi na takiej zamianie skoro już wiem że w Ardeo miał się palić da - i to taki bardzo badziewiasty. Słusznie, jak w domu większe spalanie a już wiesz, że na ardeo suchy miał bez problemu idzie spalić,to warto zmienić. Nie zgodził bym się na zmianę na rynnę, bo jak pisałem wyżej w takim wypadku dół kotła musi być inaczej wykonany. W firmie fajkę zostawić i Jaret styknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 24.03.2014 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 Jarek taki jest plan - co wyjdzie zobaczymy. Dniówkę roboty warto poświęcić żeby się przekonać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robrog 03.04.2014 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 Witam szanownych użytkowników. Mam na imię Robert i od niedawna mam nową zabaweczkę w kotłowni pod nazwą SKAM-P 12kW z brulim i palnikiem ekoenergii Ogólnie nie mam większych zastrzeżeń co do kociołka, ale jak już tu się do was zwracam o pomoc to coś na rzeczy musi być. Chodzi o fakt nierównomiernego palenia węgla na palniku. Zdecydowanie więcej żaru jak i płomieni jest od strony zasobnika. Uprzedzając odpowiedzi: koronę uszczelniałem dokładnie 3 razy, podajnik wypoziomowany, węgiel też już zmieniałem... Nadal jest ten sam objaw. Jedyne co mnie ostatnio zastanowiło przy czyszczeniu to fakt, że jakaś część powietrza przedostaje się do ślimaka i wylatuje właśnie bliżej zasobnika. Czy tak powinno być? I co ew. można jeszcze zrobić, żeby centralnie w palniku się paliło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 03.04.2014 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 W skrócie: - masz palnik APPM-1 w kotle 12kW (z małej ekoenergii już dość dawno zrezygnowaliśmy) - fotki uszczelnienia sa na początku instrukcji, slicon powinien pójść w rowek, ale tez na łączeniu nacięć z korpusem palnika, to bardzo ważne, odlew korpusu jest ze stożka. Można to wykonac na zewnątrz kotła, odwracamy głowicę i slicon w rowek i od wewnętrznej strony na dole nacięć. Pykam taką starsza fotkę, co by było wiadomo o co chodzi. - tak, w tym palniku jest 1otworek powietrza podający powietrze na ślimak zgodnie ze zgłoszeniem patentowym tego modelu palnika. W kilku przypadkach (ma to pewnie związek z ciągiem kominowym) był sens go zakleić. Po zdjęciu paleniska idzie ten otworek wyczuc palcem, jest niedaleko od paleniska na środku odlewu między komora powietrza dmuchawy a komorą ze ślimakiem. Możesz go zakleić. Poprawić to powinno przesunięcie ognia, zaszkodzic może natomiast w ten sposób, że przy pracującej dmuchawie i chęci otwarcia kosza może mocniej wydymić. Kosz nalezy otwierać zawsze, gdy dmuchawa nie pracuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robrog 03.04.2014 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 W skrócie: - masz palnik APPM-1 w kotle 12kW (z małej ekoenergii już dość dawno zrezygnowaliśmy) - fotki uszczelnienia sa na początku instrukcji, slicon powinien pójść w rowek, ale tez na łączeniu nacięć z korpusem palnika, to bardzo ważne, odlew korpusu jest ze stożka. Można to wykonac na zewnątrz kotła, odwracamy głowicę i slicon w rowek i od wewnętrznej strony na dole nacięć. Pykam taką starsza fotkę, co by było wiadomo o co chodzi. [ATTACH=CONFIG]252653[/ATTACH] - tak, w tym palniku jest 1otworek powietrza podający powietrze na ślimak zgodnie ze zgłoszeniem patentowym tego modelu palnika. W kilku przypadkach (ma to pewnie związek z ciągiem kominowym) był sens go zakleić. Po zdjęciu paleniska idzie ten otworek wyczuc palcem, jest niedaleko od paleniska na środku odlewu między komora powietrza dmuchawy a komorą ze ślimakiem. Możesz go zakleić. Poprawić to powinno przesunięcie ognia, zaszkodzic może natomiast w ten sposób, że przy pracującej dmuchawie i chęci otwarcia kosza może mocniej wydymić. Kosz nalezy otwierać zawsze, gdy dmuchawa nie pracuje. I dokładnie tak uszczelniłem. A co do otwierania kosza podczas pracy dmuchawy też już doświadczyłem... no nic po powrocie z wyjazdu rozbiorę palnik i zakleję tą dziureczkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts