Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

Miałem jeszcze dwa przypadki z zamianą strony mocowania dmuchawy.

Dmuchawę można mocować po dwóch stronach, w tym małym kotle kojarzę,że przy którejś stronie montażu palnika jest kłopot z miejscem na montaż dmuchawy z danej strony

To też możesz spróbować.

Zmienia się wówczas główny strumień dystrybucji powietrza a głowica jest napowietrzona z jednej strony bardziej intensywnie a z drugiej rzadziej.

Jak się zmieści puszka silnika przy samej izolacji kotła, to możesz zamienić stronę mocowania dmuchawy. Jak się nie boisz rozkręcać, to puszkę z dmuchawy idzie odkręcić od obudowy dmuchawy, nie próbowałem czy idzie ją przykręcić od czoła, ale pewnie tak, w każdym razie z tym można też zakombinować, jak chcesz powalczyć o lepsze efekty pracy na swoim obiekcie, kominie, instalacji.

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam szanownych użytkowników. Mam na imię Robert i od niedawna mam nową zabaweczkę w kotłowni pod nazwą SKAM-P 12kW z brulim i palnikiem ekoenergii :)

Ogólnie nie mam większych zastrzeżeń co do kociołka, ale jak już tu się do was zwracam o pomoc to coś na rzeczy musi być. Chodzi o fakt nierównomiernego palenia węgla na palniku. Zdecydowanie więcej żaru jak i płomieni jest od strony zasobnika. Uprzedzając odpowiedzi: koronę uszczelniałem dokładnie 3 razy, podajnik wypoziomowany, węgiel też już zmieniałem... Nadal jest ten sam objaw. Jedyne co mnie ostatnio zastanowiło przy czyszczeniu to fakt, że jakaś część powietrza przedostaje się do ślimaka i wylatuje właśnie bliżej zasobnika. Czy tak powinno być? I co ew. można jeszcze zrobić, żeby centralnie w palniku się paliło?

Nie zawsze się tak uda aby paliło się na całym palniku.Wszystko zależy z jaką mocą on pracuje.

A czy masz taką potrzebę?

Masz sterownik dostępny?

Palniki mają swoje zakresy mocy z jaką mogą pracować.U ciebie widoczni leci na minimum.

Wklej fotę jak to wygląda.

Potrzeba jest taka żeby się ładnie i co najważniejsze wszystko spalało. Wcześniej miałem sporo niespalonego węgla zwłaszcza po przeciwnej stronie niż jest kosz zasypowy. Po poście Jarecki79 wygasiłem kociołek wyczyściłem kanały powietrzne... I .... Zakleiłem ten otworek co doprowadza powietrze do ślimaka oraz przytkałem śrubkami trzy otwory chyba dopalające (oczywiście od strony kosza). Efekt jest taki, że na całym palniku jest żar i płomienie są na tyle duże, że zaglądając można sobie brwi opalić. :p

A sterownik wisi na: https://esterownik.pl/sterownik/4312

Zaraz zacznie młode kąpiel to podejdę do kotłowni i zobaczę jak wychodzi z czuwania do pracy.

Co do statystyk nie sugerowałbym się wcale... testowałem pare węgli plus to co mi zostało z zasypowca...

Edytowane przez robrog

Witam po dłuższej przerwie.

Miałem podobny problem jak kolega robrog z palnikiem APPM-1. Przy małych mocach węgiel palił się bardziej od strony kosza ale w popielniku żadnych niedopałów nie było. W oprogramowaniu PID Cobry pomagało załączenie przedmuchów jak dla miału. Teraz jadę na sofcie serii S i ten problem nie występuje. Chociaż jak próbowałem zejść z mocą w nastawach sterownika to się pojawiał. Wygląda na to że ten palnik lubi jak się go od czasu do czasu mocniej przewietrzy.

Zastanawiam się czy nie było by celowe wprowadzenie asymetrii w napowietrzaniu i zaślepienie kilku otworów od strony kosza.

Edytowane przez an2lec

Wygląda na to że ten palnik lubi jak się go od czasu do czasu mocniej przewietrzy.

Zastanawiam się czy nie było by celowe wprowadzenie asymetrii w napowietrzaniu i zaślepienie kilku otworów od strony kosza.

Ale ten palnik jest z asymetrycznym napowietrzeniem

Z jednej strony masz większe przerwy i jest ich mniej i zaczynają się dalej od kosza a z drugiej strony masz gęściej napowietrzony i startuje to bliżej kosza.

Można zakleić jak już mówiłem ten otworek

Można także zamienić stronę montażu dmuchawy, tak, aby pierwszy strumień powietrza leciał na drugą ściankę

Ten palnik lubi jak mu się okresowo nieco kopnie dmuchawą

Doszedłem do podobnych wniosków. Potwierdza się też to że poniżej pewnej mocy lepiej jak sterownik przejdzie z pracy ciągłej na dwustanową z podtrzymaniem. Jak już pisałem odkąd używam softu S tego zjawiska nie obserwuję. Mam jednak taką naturę że zawsze próbuję ulepszyć to co jest już dobre ;) . Sugerowałem powiększenie asymetrii bo być może obniżyłoby to minimalną moc palnika.

Witam

Panowie co sądzicie o groszku Pieklorz z Piekar Śląskich do Skam Premium 12 kW? Czy będzie odpowiedni to tego kotła? Czy nie będzie kłopotów z ustawieniami?

Ten opał, pod warunkiem, że to faktycznie pieklorz jest dobry, ale na zimę

na teraz to go szkoda..tak ciepła wiosna czy początek ciepłej jesieni to lepiej kupić jakiegoś jareta, retopal czy max.jaret plusa . W takiej pogodzie pieklorz może być kłopotliwy z przegrzewaniem podajnika np....

Jakby co, to pisz na wątku o SPP czy na forum Bolka, jak Ci wygodniej

wątek jest tutaj:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?219967-Sterownik-SPP/page21

co do pierwszej obsługi, to Ci na priva napisałem

a jak odpalisz i będziesz miał pytania, to pewnie na wątku o SPP czy Dziubek czy Kobra pomogą.

Ja mam jutro gości, a też w weekend to staram się trzymać tego, aby był to czas dla rodziny.

Jak będzie chwilka to oczywiście zerknę :) ew. odpisze w poniedziałek.

Witam,

Jestem na etapie , planowania zakupu pieca na Ekogroszek, dom nowy ocieplony styro 15 o powierzchni urzytkowej 150 m , planuję zakupić Skam - p premium 12kw ( nie za mala moc?). Instalację w domu ma mieszaną w salonie , wiatrołapie , łazenka podłogówka, pokoje grzejniki. Tutaj pojawia się mój problem. Chciałbym mieć mozliwość sterowania tym wszytkim, mieć mozliwość ustawienia temperatury w pomieszczeniach( Np niższej w wiatrołapie, czy na piętrze) . Mój hydraulik przedtawiał mi już 5 wersji :) Szalu dostaje. Na dzien dzisiejszy propozycja jest taka. Regulatory pokojowe do podłogówki Aurotron + siłowniki na rozdzielaczu na obiegi. Czy to jest dobre rozwiązanie. Czy ktoś mi może podpowiedzieć jak to rozwiazać??

=

Witam,

Jestem na etapie , planowania zakupu pieca na Ekogroszek, dom nowy ocieplony styro 15 o powierzchni urzytkowej 150 m , planuję zakupić Skam - p premium 12kw ( nie za mala moc?). Instalację w domu ma mieszaną w salonie , wiatrołapie , łazenka podłogówka, pokoje grzejniki. Tutaj pojawia się mój problem. Chciałbym mieć mozliwość sterowania tym wszytkim, mieć mozliwość ustawienia temperatury w pomieszczeniach( Np niższej w wiatrołapie, czy na piętrze) . Mój hydraulik przedtawiał mi już 5 wersji :) Szalu dostaje. Na dzien dzisiejszy propozycja jest taka. Regulatory pokojowe do podłogówki Aurotron + siłowniki na rozdzielaczu na obiegi. Czy to jest dobre rozwiązanie. Czy ktoś mi może podpowiedzieć jak to rozwiazać??

=

Najprościej to chyba zamontować głowice termostatyczne na grzejnikach a na podłogówkę standardowo mieszacz z termostatem.

Jak duży będziesz miał bojler ?

Jeszcze nie wiem , może 150 -200 litrów, mieszacz z termostatem czyli co?? sory ale ja laik jestem w tym temacie , chodzi o ten zawór 3d? Instalacje mam mieć z wymiennikiem płytowym , czyli obwód otawarty na piecu i zamkniety na dom? To dlaczego oni mi tu chcą do podłogówki te regulatory z siłownikami zakładać ??? Ma to sens wogóle? A czujnik pogodowy i regulator pilot -g tak wersja tez była :) Co fachowiec to inna opinia . Wkurza mnie ju z to.

Jeszcze nie wiem , może 150 -200 litrów, mieszacz z termostatem czyli co?? sory ale ja laik jestem w tym temacie , chodzi o ten zawór 3d? Instalacje mam mieć z wymiennikiem płytowym , czyli obwód otawarty na piecu i zamkniety na dom? To dlaczego oni mi tu chcą do podłogówki te regulatory z siłownikami zakładać ??? Ma to sens wogóle? A czujnik pogodowy i regulator pilot -g tak wersja tez była :) Co fachowiec to inna opinia . Wkurza mnie ju z to.

Wtedy podłogówką będzie CI sterowała osobna centralka, w każdym pomieszczeniu czujnik temperatury, na sekcjach siłowniki które będę otwierać przypływ na odpowiednie pomieszczenia wg. informacji zebranych z czujników tam zamontowanych. To precyzyjne sterowanie ale dość kosztowne.

Można zrobić też dobrze i taniej.