tesel 14.04.2014 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Witam Panowie co sądzicie o groszku Pieklorz z Piekar Śląskich do Skam Premium 12 kW? Czy będzie odpowiedni to tego kotła? Czy nie będzie kłopotów z ustawieniami? Paliłem tym węglem.Jest to najlepszy węgiel jakim paliłem.Ale cena:(.U nas 980zł/t workowany. Spala się na pyłek.Szybko piec dochodzi do zadanej.Ale tak jak koledzy napisali.Szkoda go na ciepłe dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 14.04.2014 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Tesel mi z tego wyszło z 75kg partii próbnej raptem 4kg popiołu.To jednak opał na zimę, teraz to go jednak szkoda..... leszczu można jak minertu mówi:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?169888-kocio%C5%82-SKAM-P-i-sterownik-Puma&p=6447949&viewfull=1#post6447949wówczas np. Bruli ma obsługę 3pomp, c.o., cwu i ostatnią robisz jako podłogowa, tutaj bez siłownika mieszacza.... wszystko kwestia tego jak to zrobi instalator można grzejniki z poziomu iryda i wyjścia c.o.podłogówkę ze sterowanym mieszaczem i osobną pompą...można dodać cz.spalin, pogodowymożna pogodowo sterować temp. na podłogówkę a np. z pilota g zmieniać nastawe kotła na grzejniki... Rozwiązań instalacji jest cała masa. Generalnie jak więcej pomp, to albo Bruli albo Iryd moim zdaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszczu 791 14.04.2014 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 U mnie to ma wyglądać dokładnie tak: Dom 150 m pow użytkowej , piec skam - p premium 12 kw, sterownik Iryd PID , układ oparty na wymienniku ciepła, na piecu otwarty na dom zamkniety, podłogówka dół salon ( dodatkowo 1 grzejnik) , kuchnia, wiatrołap, łazienka. Góra; Pokoje grzejniki, łazienka i korytarz podłogówka. osobne regulatory w salonie, kuchni, łazience i wiatrołapie, to samo góra regulatory w łazience i korytarzu. Czy to wystarczy??? Już teraz widzę że u góry w łazience przy słonecznym dniu jest cieplej niż np w wiatrołapie więc wychodzi mi na to że takie sterowanie osobnymi obiegami ma sens , bo po co mi taka sama tempertura w łazience i salonie??? A może błądze??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 14.04.2014 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Czyli upierasz się przy centralce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszczu 791 14.04.2014 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Ja się nie upieram , tylko mój instalator , przeciez ja tego nie robię, po za tym co ty masz na mysli pisząc o centralce??? dla mnie te regulatory z siłownikami przy rozdzielaczu to takie termostaty jak przy grzejniku, przykrecasz i masz mniejsza temperaturę, tak to rozumiem . Na logike ma to sens , bo po co taka sama temperatura np. w wiatrolapie i na górze w łazience ??? Wiadomo że tam beda inne warunki cieplne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 15.04.2014 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Przy takim sterowaniu coś musi starować tymi siłownikami no nie ?I nie są to termostaty przy rozdzielaczu na sekcjach.Tam są silowniki które otwierają przeplywy bądź je zamykają na pętle zgodnie z tym jakie temp. Odczytują czujniki w pomieszczeniach.To tak po krótce.Moźna też może trochę mniej precyzyjnie ale dobrze i przede wszystkim taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 15.04.2014 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Jak Iryd, to można w taki sposób:- pompa cyrkulacyjna ustawiona na prace ciągła na małym obiegu między kotłem a wymiennikiem- pompa c.o. na grzejniki, ją można np. z poziomu pilota czy innego termostatu wykorzystać jak będzie przy pracy z temp. pomieszczenia (wówczas przerywana praca pompy c.o.), tyle,że skoro na grzejnikach będa głowice termostatyczne, to moim zdaniem daje to większy komfort- pompa podłogowa może być z wykorzystaniem siłownika zaworu mieszającego lub bez siłownika zaworu (wybór w sofcie)- pompa ładująca bojler (zasobnik CWU) To w kwestii tego, co idzie zrobić ze sterownika a dalej to już kwestia portfela i pomysłu sterowania danymi pętlami jak mówi Karoka albo przez internetowy Bruli, on obsłuży 3pompy, instalator musi przemyślec wówczas kwestie podłogówki, bruli nie obsłuży siłownika zaworuNatomiast daje możliwość sterowania oraz podglądu przez internet, jak jest to potrzebne.Przy Bruli pompę między kotłem a wymiennikiem na stałe do prądupompa c.o. na grzejnikipompa cwu na bojlerw sofcie zamienić pompę mieszającą na podłogową i reszta w/g pomysłu sterowania pętlami podłogówki Kwestia tego, co jest potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 15.04.2014 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Jarek ani jednym ani drugim sterownikiem nie uzyskasz tego o czym kolega pisze.Albo porządny rozdzielacz i doregulowawnie przeplywami albo centralka.Jednym czujnikiem czy pilotem nie utrzymasz żądanych temp w kilku pomieszczeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszczu 791 15.04.2014 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 No przecie piszę że regulatory pokojowe na każde pomieszczenie i siłowniki na rozdzielaczu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 15.04.2014 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 No przecie piszę że regulatory pokojowe na każde pomieszczenie i siłowniki na rozdzielaczu no przecie pisze że do tego trzeba dodatkowe sterowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszczu 791 15.04.2014 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 no przecie pisze że do tego trzeba dodatkowe sterowanie no jednak chyba w to wejdę, regulator pokojowy + siłownik na rozdzielaczu, a odpuszczę sobie czujnik pogodowy i ten pilot -g , no i piec skam - p premium oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sana 15.04.2014 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Witam Posiadam nowy domek ok. 240m kwadratowych powierzchni mieszkalnej (w tym 40m podłogówki) + garaż (warsztat o wysokości 3,6 m) ok. 95m w którym utrzymywana jest temperatura ok. 15 stopni C oraz termę 150l. Grzejniki PURMO z głowicami termostatycznymi na ścianach. Budynek zbudowany jest z suporeksu 25cm + styropian 15cm. Strop między piętrem a strychem ocieplony styropianem.Do tej pory ogrzewałem zwykłym piecem z nadmuchem (SEKOM 24/28 kW) i chcę zmienić teraz na kocioł z podajnikiem. . Piec wykorzystywany jest przez cały sezon ( poza sezonem grzewczym do grzania wody użytkowej w termie). Ponieważ z działalności posiadam dużo kartonów chciałbym mieć nadal możliwość ogrzewania wody użytkowej poza sezonem grzewczym w taki sposób.Zastanawiam się nad zakupem pieca SKAM-P 17kW. I teraz pytanie czy będzie wystarczający (poprzedni piec uważam, że był dla moich warunków i potrzeb za duży). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 15.04.2014 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 no jednak chyba w to wejdę, regulator pokojowy + siłownik na rozdzielaczu, a odpuszczę sobie czujnik pogodowy i ten pilot -g , no i piec skam - p premium oczywiście Strasznie motasz powiem, niech Ci to ktoś dobrze wytłumaczy. Po co Ci ten siłownik ? żeby dodatkową kasę wywalić ? A z resztą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 15.04.2014 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 sana, wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 15.04.2014 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 no jednak chyba w to wejdę, regulator pokojowy + siłownik na rozdzielaczu, a odpuszczę sobie czujnik pogodowy i ten pilot -g , no i piec skam - p premium oczywiście Ja to widzę tak: Ogrzewanie podłogowe ma to do siebie, że ma ogromną bezwładność. Mijają się zatem z celem wszelkie próby sterowania temperaturą w ciagu doby. Korzystniej ustawić jedną stałą temperaturę. Wykonawca ogrzewania powinien dobrać tak moc grzewczą podłogi w poszczególnych pomieszczeniach, by odpowiadała Twoim preferencjom temperaturowym. Do tego zawór mieszający sterowany pogodowo. Tym sposobem jedno urządzenie steruje właściwym komfortem w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 15.04.2014 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Wszystko się zgadza QIM tylko co wtedy gdy podłogówka jest już zrobiona a instalator zrobił tak "jak się robi" to od 10-ciu czy 15-tu lat ? Jak wiesz to często i gęsto żeby zaoszczędzić robi się to też "tymi ręcami" bo kolega tak zrobił to i u mnie będzie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 15.04.2014 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 (edytowane) To pytanie jest do leszczu, nie do mnie....A tak w ogóle to niech sobie założy zawory termostatyczne na tę podłogówkę z głowicami z kapilarami. Edytowane 15 Kwietnia 2014 przez QIM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszczu 791 15.04.2014 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Ja widzę, że tu każdy chwali co sam ma, a ja tylko potrzebowałem obiektywnej rady, wiec dalej nic nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 15.04.2014 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 O przepraszam, ja nic takiego nie użytkuję, o czym tu napisałem. Sam musisz podjąć decyzję, inni co najwyżej mogą coś zasugerować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 15.04.2014 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Leszczu ja nawet nie mam podłogówki Za to wiem co nieco jak można ją sterować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts