Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

Witam

Panowie co sądzicie o groszku Pieklorz z Piekar Śląskich do Skam Premium 12 kW? Czy będzie odpowiedni to tego kotła? Czy nie będzie kłopotów z ustawieniami?

Paliłem tym węglem.Jest to najlepszy węgiel jakim paliłem.Ale cena:(.U nas 980zł/t workowany.

Spala się na pyłek.Szybko piec dochodzi do zadanej.Ale tak jak koledzy napisali.Szkoda go na ciepłe dni.

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tesel mi z tego wyszło z 75kg partii próbnej raptem 4kg popiołu.

To jednak opał na zimę, teraz to go jednak szkoda.....

leszczu można jak minertu mówi:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?169888-kocio%C5%82-SKAM-P-i-sterownik-Puma&p=6447949&viewfull=1#post6447949

wówczas np. Bruli ma obsługę 3pomp, c.o., cwu i ostatnią robisz jako podłogowa, tutaj bez siłownika mieszacza.... wszystko kwestia tego jak to zrobi instalator

można grzejniki z poziomu iryda i wyjścia c.o.

podłogówkę ze sterowanym mieszaczem i osobną pompą...

można dodać cz.spalin, pogodowy

można pogodowo sterować temp. na podłogówkę a np. z pilota g zmieniać nastawe kotła na grzejniki...

Rozwiązań instalacji jest cała masa.

Generalnie jak więcej pomp, to albo Bruli albo Iryd moim zdaniem

U mnie to ma wyglądać dokładnie tak: Dom 150 m pow użytkowej , piec skam - p premium 12 kw, sterownik Iryd PID , układ oparty na wymienniku ciepła, na piecu otwarty na dom zamkniety, podłogówka dół salon ( dodatkowo 1 grzejnik) , kuchnia, wiatrołap, łazienka. Góra; Pokoje grzejniki, łazienka i korytarz podłogówka. osobne regulatory w salonie, kuchni, łazience i wiatrołapie, to samo góra regulatory w łazience i korytarzu. Czy to wystarczy??? Już teraz widzę że u góry w łazience przy słonecznym dniu jest cieplej niż np w wiatrołapie więc wychodzi mi na to że takie sterowanie osobnymi obiegami ma sens , bo po co mi taka sama tempertura w łazience i salonie??? A może błądze???

Ja się nie upieram , tylko mój instalator , przeciez ja tego nie robię, po za tym co ty masz na mysli pisząc o centralce??? dla mnie te regulatory z siłownikami przy rozdzielaczu to takie termostaty jak przy grzejniku, przykrecasz i masz mniejsza temperaturę, tak to rozumiem . Na logike ma to sens , bo po co taka sama temperatura np. w wiatrolapie i na górze w łazience ??? Wiadomo że tam beda inne warunki cieplne.

Przy takim sterowaniu coś musi starować tymi siłownikami no nie ?

I nie są to termostaty przy rozdzielaczu na sekcjach.

Tam są silowniki które otwierają przeplywy bądź je zamykają na pętle zgodnie z tym jakie temp. Odczytują czujniki w pomieszczeniach.

To tak po krótce.

Moźna też może trochę mniej precyzyjnie ale dobrze i przede wszystkim taniej.

Jak Iryd, to można w taki sposób:

- pompa cyrkulacyjna ustawiona na prace ciągła na małym obiegu między kotłem a wymiennikiem

- pompa c.o. na grzejniki, ją można np. z poziomu pilota czy innego termostatu wykorzystać jak będzie przy pracy z temp. pomieszczenia (wówczas przerywana praca pompy c.o.), tyle,że skoro na grzejnikach będa głowice termostatyczne, to moim zdaniem daje to większy komfort

- pompa podłogowa może być z wykorzystaniem siłownika zaworu mieszającego lub bez siłownika zaworu (wybór w sofcie)

- pompa ładująca bojler (zasobnik CWU)

To w kwestii tego, co idzie zrobić ze sterownika a dalej to już kwestia portfela i pomysłu sterowania danymi pętlami jak mówi Karoka

albo przez internetowy Bruli, on obsłuży 3pompy, instalator musi przemyślec wówczas kwestie podłogówki, bruli nie obsłuży siłownika zaworu

Natomiast daje możliwość sterowania oraz podglądu przez internet, jak jest to potrzebne.

Przy Bruli pompę między kotłem a wymiennikiem na stałe do prądu

pompa c.o. na grzejniki

pompa cwu na bojler

w sofcie zamienić pompę mieszającą na podłogową i reszta w/g pomysłu sterowania pętlami podłogówki

Kwestia tego, co jest potrzebne.

Witam

Posiadam nowy domek ok. 240m kwadratowych powierzchni mieszkalnej (w tym 40m podłogówki) + garaż (warsztat o wysokości 3,6 m) ok. 95m w którym utrzymywana jest temperatura ok. 15 stopni C oraz termę 150l. Grzejniki PURMO z głowicami termostatycznymi na ścianach. Budynek zbudowany jest z suporeksu 25cm + styropian 15cm. Strop między piętrem a strychem ocieplony styropianem.

Do tej pory ogrzewałem zwykłym piecem z nadmuchem (SEKOM 24/28 kW) i chcę zmienić teraz na kocioł z podajnikiem. . Piec wykorzystywany jest przez cały sezon ( poza sezonem grzewczym do grzania wody użytkowej w termie). Ponieważ z działalności posiadam dużo kartonów chciałbym mieć nadal możliwość ogrzewania wody użytkowej poza sezonem grzewczym w taki sposób.

Zastanawiam się nad zakupem pieca SKAM-P 17kW. I teraz pytanie czy będzie wystarczający (poprzedni piec uważam, że był dla moich warunków i potrzeb za duży).

no jednak chyba w to wejdę, regulator pokojowy + siłownik na rozdzielaczu, a odpuszczę sobie czujnik pogodowy i ten pilot -g , no i piec skam - p premium oczywiście :)

Strasznie motasz powiem, niech Ci to ktoś dobrze wytłumaczy.

Po co Ci ten siłownik ? żeby dodatkową kasę wywalić ?

A z resztą.

no jednak chyba w to wejdę, regulator pokojowy + siłownik na rozdzielaczu, a odpuszczę sobie czujnik pogodowy i ten pilot -g , no i piec skam - p premium oczywiście :)

Ja to widzę tak:

Ogrzewanie podłogowe ma to do siebie, że ma ogromną bezwładność. Mijają się zatem z celem wszelkie próby sterowania temperaturą w ciagu doby. Korzystniej ustawić jedną stałą temperaturę. Wykonawca ogrzewania powinien dobrać tak moc grzewczą podłogi w poszczególnych pomieszczeniach, by odpowiadała Twoim preferencjom temperaturowym. Do tego zawór mieszający sterowany pogodowo. Tym sposobem jedno urządzenie steruje właściwym komfortem w domu.