tesel 15.04.2014 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Ja widzę, że tu każdy chwali co sam ma, a ja tylko potrzebowałem obiektywnej rady, wiec dalej nic nie wiem Potrzebujesz rady ale upierasz się przy swoim.Karoka dobrze pisze.Chcesz robić na siłownikach to musisz mieć do nich sterowniki.I to do każdego osobny.Czyli centralka.W pierwszym poście na tej stronie napisałeś,że Ty się nie upierasz tylko instalator.Najpierw zdecyduj kogo będziesz słuchał.Instalatora,który wsadzi Ci co tylko będzie chciał i to z najwyższej półki.W końcu to Ty a nie on za to zapłaci.Czy słuchasz bezstronnych userów ,którzy doradzają za free.Jeśli słuchasz instalatora to po co nas pytasz.Bez obrazy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzy00 15.04.2014 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 A ja napiszę tak: sterowanie podłogówką to ja robię ~~ sam na zaworze termostatycznym 3-drożnym co ok. 8-9 st C na dworze, i tj średnia dobowa- wychodzi na to, że w roku ruszam tym zaworem mniej więcej max 10 razy w górę bądź w dół. Temp podłogi ma to do siebie, że mniej grzeje jak jest cieplej i odwrotnie, lecz nie piszę że nie ma potrzeby regulowania tym(tak się nie da), chyba,że ktoś ma za dużo $ to wtedy kombinuje z osobnymi sterowaniami. Z doświadczenia wiem,że im więcej automatyki tym więcej możliwości uszkodzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 15.04.2014 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 ... Z doświadczenia wiem,że im więcej automatyki tym więcej możliwości uszkodzeń. I więcej kłopotów z wysterowaniem.Nie piszę tu o zaworach z siłownikami,ale o innych bajerach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzy00 15.04.2014 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 dakładnie- problemy z wysterowaniem tj to co jest najgorsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszczu 791 15.04.2014 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Ja pierdziele , przecież się przy niczym nie upieram, a atak na mnie to juz kompletnie jest nie zrozumiały, koszt tych sterowników z siłownikami to ok 700 zł nie wiem czy to dużo czy mało. Zależy mi tylko na tym żeby jak sie np nagrzeje w łazience od słonca to tam zmniejsze temperaturę, wiem ,wiem ,że mogę to na rozdzielaczu ręcznie zrobić , albo mieć wygodę za te 700 zł. To niech mi jakiś mądrala napisze jakim cudem mam zmniejszyć temperturę tylko w łazience termostatem na mieszaczu????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 15.04.2014 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Jak koledzy zaznaczyli, nikt Cię niema zamiaru atakować, pytasz to odpowiadamy z naszej wiedzy co wiemy, nie jesteśmy tu po to żeby się wyśmiewać czy atakować innych userów, nie taka jest idea tego forum.Ja szanuję to co chcesz zrobić, skoro Cię stać, tak chcesz, tak sobie wymarzyłeś to niech tak będzie, Ty za to płacisz i Ty masz być z tego zadowolony a nie ja, instalator czy któryś z tutaj piszących.Dobrze dopytaj o te ceny bo widzę że ktoś nie powiedział Ci dokładnie wszystkiego i później będzie no prosze pana a jeszcze to i jeszcze to i jeszcze tamto.Zapoznaj się z cenami samych centralek np. Fibaro, popytaj na forum tych co coś takiego mają i używają.Jeśli masz mnie mieć za wroga to dziękuję, pozdrawiam i życzę trafnego wyboru i naprawdę nie odbieraj tego jako moją złośliwość ba tak nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 15.04.2014 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Sam musisz znaleźć swój złoty środek. Za dużo komplikacji - możesz nie ogarnąć elektroniki np. zbyt duże zmiany przepływów- psują proces spalania Co się da - warto uprościć, co trzeba- dążyć do własnej wygody. Moim zdaniem grzejniki- termostaty, są też takie ze sterowaniem elektronicznym, które można programować jak ktoś lubi gadżetyPodłogówka - jak będziesz uważał za słuszne. Jak mówiłem może być z Iryda przez siłownik zaworu, można to wysterować w/g stref czasowych w irydzie albo w/g czujnika pogodowego albo z poziomu pilota... a bardziej precyzyjnie to już w taki sposób jak choćby sam przedstawiasz. Ze spokojem pogadaj z tym swoim instalatorem, jak Ci dał tyle propozycji, to pewnie go podpytywałeś a skoro propozycje dał, to widocznie kilka takich rozwiązań już robił..skoro tak, to może zna jakiegoś klienta z podobnym rozwiązaniem u którego mógłbyś zobaczyć efekty jego pracy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzy00 15.04.2014 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Ja napisałem tylko, że sterowanie zaworem 3-dr termo jest sporadyczne i jeśli mam ustawione na jego wyjściu 24"C to tyle co najwyżej ma podłoga, a jeśli w pomieszczeniu dogrzeje słońce, to zanim sterownik z siłownikiem i płytą betonu w podłodze zareagują to słońca już nie będzie i znów reakcja całego zespołu mija się z czasem, tak czy siak podłoga nie odda więcej temp do pomieszczenia niż w tymże pomieszczeniu jest - ale tj moje zdanie. Jeśli moje posty odebrałeś jako atak na Twą osobę to ja nie chciałbym być na miejscu Twego montera - PS. odbież to jako żart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszczu 791 15.04.2014 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 no wkońcu jakies konkrety, jarecki najbardziej konkretny, myśle że zacznę od samego pieca i sterownika iryd i zobaczę , nie wiem tylko co z ta pogodówka , warto??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robosek 16.04.2014 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Ja bym zrobil tak:1.Zawor 3d termostatyczny do ustawienia temp na rozdzielaczu2.Listwa rozdzielacza (koszt okolo 160zl)3.silowniki do zaworow na rozdzielaczu (koszt okolo 50zl szt)4.Panel pokojowy do sterowania temp (koszt okolo 100zl szt)i steruje kazde pomieszczenie oddzielniePozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszczu 791 16.04.2014 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Ja bym zrobil tak: 1.Zawor 3d termostatyczny do ustawienia temp na rozdzielaczu 2.Listwa rozdzielacza (koszt okolo 160zl) 3.silowniki do zaworow na rozdzielaczu (koszt okolo 50zl szt) 4.Panel pokojowy do sterowania temp (koszt okolo 100zl szt) i steruje kazde pomieszczenie oddzielnie Pozdr Jak ja tak chciałem zrobić to tutaj na mnie zaraz nakrzyczeli he he he Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 16.04.2014 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Ja pierdziele , przecież się przy niczym nie upieram, a atak na mnie to juz kompletnie jest nie zrozumiały, koszt tych sterowników z siłownikami to ok 700 zł nie wiem czy to dużo czy mało. Zależy mi tylko na tym żeby jak sie np nagrzeje w łazience od słonca to tam Ja w domu mam i podłogówkę jak i grzejniki. Sterowanie grzejnikami - pikuś. Montujesz na każdym termostat , ustawiasz temp. i zapominasz ... Termostaty i grzejniki mają to do siebie że szybko reagują na zmiany temperatury. Mam na poddaszu i wystarczy że mocno świeci sloneczko które nagrzewa poddasze to termostaty albo zmniejszają grzanie albo się wyłączają nie pozwalając na przegrzewanie pomieszczenia. Jeśli więc zależy Ci na "zyskach od słońca" to grzejniki jako że szybko reagują mogą to zapewnić. Podłogówka. Ja bym się nie bawił w siłowniki na każdej linii i termostaty. Podłogówka jest baaardzo wolna. Na każdą reakcję czekać nawet kilkanaście (kilkadziesiąt) godzin , więc jej regulacja musi być wykonana dużo szybciej i osobiście uważam że siłowniki z oddzielnymi sterownikami są bez sensu ze względu na olbrzymią bezwładność podłogówki i zbyt długi czas oczekiwania na zmiany. Tutaj polecam po prostu sterownik pogodowy z silownikiem który będzie dbał aby pomieszczenia nie były ani przegrzane ani wychłodzone. I tyle ... Na jakieś zyski od słońca nie masz co liczyć ze względu na dużą bezwładność ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 16.04.2014 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Jak ja tak chciałem zrobić to tutaj na mnie zaraz nakrzyczeli he he he W jaki sposób jeden panel pokojowy ma sterować kilkoma siłownikamì w różnych pomieszczeniach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robosek 16.04.2014 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 W jaki sposób jeden panel pokojowy ma sterować kilkoma siłownikamì w różnych pomieszczeniach ? dobre jeden nie do kazdego pomieszczenia oddzielny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sana 17.04.2014 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 sana, wystarczy. Czy podczas mrozów będzie dawał sobie radę i czy nie ma przeciwskazań gdy będzie chodził na maxa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 17.04.2014 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 Czy podczas mrozów będzie dawał sobie radę i czy nie ma przeciwskazań gdy będzie chodził na maxa Im bliżej mocy znamionowej tym lepiej (wyższa sprawność ) w razie "W" pojdzie wyżej jak te 17-cie, puścisz tylko trochę więcej kominem. Moja filozofia jest taka że lepiej przez tydzień czy dwa w roku puścić troszkę więcej kominem niż cały sezon kocioł ma się kisić. Myślę że nigdy nie zbliży się nawet do mocy znamionowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sana 17.04.2014 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 Właśnie tak miałem w obecnym kotle, że przez większość swojej pracy się kisił, gdyż był za duży. Żeby nie gasić i rozpalać codziennie, to pracował ciągle ale wtedy był bardzo zduszony i potrafił oblepiać się smołą.Dziękuję za podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 25.04.2014 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 Many... nie wiem czy zaglądasz i czytasz... Maciej i jak tam po tych kilku dniach, jakieś wnioski idzie wyciągnąć?Fajniejszy popiół, bardziej czysty wymiennik? Deczko widzisz różnicy w ilości spalanego paliwa, czy to jeden grzyb? Przyzwyczaiłeś się do obsługi, jakieś może małe uwagi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Many 25.04.2014 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 Many... nie wiem czy zaglądasz i czytasz... Maciej i jak tam po tych kilku dniach, jakieś wnioski idzie wyciągnąć? Fajniejszy popiół, bardziej czysty wymiennik? Deczko widzisz różnicy w ilości spalanego paliwa, czy to jeden grzyb? Przyzwyczaiłeś się do obsługi, jakieś może małe uwagi? Witam na razie się douczam ale podoba mi się praca tego sterownika, na samo cwu około 2,3 kg .Piecyk czysty bez sadzy tylko pył popiół też ładnie wygląda,lecz po tygodniu zabawy za wiele go nie ma. Jednym słowem fajnie działa tło. Bruli sprzedany czekamy do jesieni... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzy00 25.04.2014 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 co może być przyczyną takiego skoku spalania?? czyżby sie zawiesił opał w koszu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts