Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

Stawiam na zawiechę w koszu, ten licznik nie waży przecież paliwa tylko zlicza czas pracy podajnika.

a jak wyglądał wykres z tego dnia, temp. jakoś mocno spadła i długo nie mogła być odrobiona?

Kojarzę,że opalasz miałem, stąd pewnie się jakiś lej zrobił i zwiesiło się to nad ślimakiem w koszu

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Będziesz mógł,

jak kojarzę kol.Domin83 miał podobnie, więc jak czyta, to może fotkę pyknąć jak ma to podłączone...

Trzeba to podać w zamówieniu, ale dla 12kW idzie to zrobić

Nie jestem taki pewien bo w DTR jest wysokość do krawędzi czopucha 1050mm, więc raczej nici. Jeśli można to poproszę zdjęcia.

Witam

Posiadam nowy domek ok. 240m kwadratowych powierzchni mieszkalnej (w tym 40m podłogówki) + garaż (warsztat o wysokości 3,6 m) ok. 95m w którym utrzymywana jest temperatura ok. 15 stopni C oraz termę 150l. Grzejniki PURMO z głowicami termostatycznymi na ścianach. Budynek zbudowany jest z suporeksu 25cm + styropian 15cm. Strop między piętrem a strychem ocieplony styropianem.

Do tej pory ogrzewałem zwykłym piecem z nadmuchem (SEKOM 24/28 kW) i chcę zmienić teraz na kocioł z podajnikiem. . Piec wykorzystywany jest przez cały sezon ( poza sezonem grzewczym do grzania wody użytkowej w termie). Ponieważ z działalności posiadam dużo kartonów chciałbym mieć nadal możliwość ogrzewania wody użytkowej poza sezonem grzewczym w taki sposób.

Zastanawiam się nad zakupem pieca SKAM-P 17kW. I teraz pytanie czy będzie wystarczający (poprzedni piec uważam, że był dla moich warunków i potrzeb za duży).

A jaki sterownik do tego układu?

A jaki sterownik do tego układu?

Zależy co dla Ciebie jest ważniejsze, masz opcje:

1. W cenie z Irydem PID, ten obsługuje pompę c.o., cwu, cyrkulacyjną (to np. możesz dać na warsztat, wybrać w niej pracę ciągłą a w strefach czasowych dac godziny działania stosownie do godzin pracy...), podłogową oraz obsłuży także siłownik zaworu mieszającego.

Podłogówką w nim możesz sterować albo za pomocą siłownika zaworu i pompy za zaworem albo po zmianie w sofcie masz tak jak w Bruli, czyli wykorzystujesz sam czujnik (który jest w zestawie) i dajesz w opcjach pompa podłogowa bez siłownika zaworu.

Ten rozbudujesz o:

a) czujnik spalin -70zł

b) czujnik pogodowy - 45zł cyfrowy DS18b20 w szczelnej obudowie z przewodem 10m

c) panel domowy pilot G za 160zł

2. Za dopłatą bierzesz Bruli sterowany przez internet, tutaj obsłużysz pompę c.o., cwu a ostatnią z mieszającej możesz przełączyć na podłogową. Nie obsługuje siłownika zaworu, więc trzeba to brać pod uwagę przy danej instalacji grzewczej. Są programatory na wszystkie pompy, jest czujnik wewn/zewn, spalin

Dokupić można dodatkowy czujnik do zastosowania do podłogówki lub wykorzystać jeden z tych w zestawie jak nie planujesz któregoś wykorzystać np. wewnętrznego...

3. Może być z SPP i modułem internetowym BET, ten idzie sterowac przez internet, są już programatory na temp. powietrza oraz kotła, trzeba jednak zaznaczyć,że urządzenie obsługuje pompę c.o. oraz cwu, także nie steruje zaworem mieszającym

4. Może być cobra z e-m typowo obsługa pompy c.o., cwu, kolorowy wyświetlacz, strefy, usb a jak chcemy obsłużyć podłogówkę, to do tego trzeba moduł alligator za 369zł, wówczas dochodzi obsługa siłownika zaworu, pompy za zaworem i dodatkowej cyrkulacyjnej. Ten układ za zaworem nie ma jednak stref czasowych i nie idzie go sterować pogodowo.

Edytowane przez Jarecki79

Nie jestem taki pewien bo w DTR jest wysokość do krawędzi czopucha 1050mm, więc raczej nici. Jeśli można to poproszę zdjęcia.

Tak jest typowo, ale jak mówiłem idzie to do tej wysokości konkretnie przy kotle 12kW zrobić.

Podstawa kotła jest bez wody, więc deczko tutaj oraz kwestia mocowania samej końcówki kominowej i jej wykonania.

Fotkę takiego czopucha robionego na 96cm wys.mam w fonie, podaj na priva swój numer telefonu, to Ci kolego puszczę MMS-em

Edit

P.S.

Jarecki79 "chodzi mi po głowie" palnik od Ciebie

Jak dobrze kojarze osobę z nickiem, to Tomek jutro Eco-Burn jedzie, powinien być w środę.

Tak jak chciałeś masz dwie głowice.

Jak podłączysz przez ten długi weekend, to daj znać co i jak.

No i czym zdecydowałeś się palić czy tym miałem czy retopalem

Jak miałem, to mam nadzieje,że już coś się dosusza ;)

Strzał w dziesiątkę. Dzięki za dobre informacje. Natomiast weekend mam pracujący więc raczej z montażu nici, trochę się w czasie odwlecze. Jeśli chodzi o opał to mam jeszcze z tego ciepłego sezonu sporo retopalu (zakupiony w lutym 2013), styknie do chwili aż nowy opał się wysuszy. Jeżeli chodzi o paliwo do Ardeo mocno obstaję przy miałach. Bankowo zakupię 23, 25 oraz w mniejszej ilości 19, Kobra64 troszkę mnie wystraszył że będzie sporo pinkolenia z tym miałem ale popróbować trzeba.

Edit

To będę miał już fajny komplet: "Kocur" Boleckiego w postaci pandemii czy innej zarazy i Ardeo

Edytowane przez T_W

Z tymi 23 i 25 to powinno gładko Ci pójść. Ale na tą 19 - stkę to się uwziąłeś naprawdę - ja tylko dla testu to paliłem, nie chciałoby mi się na stałe użerać z wywalaniem tak masakrycznych ilości popiołu. No i jak już musisz to latem kupuj, po co najmniej 2 tygodniach lampy. Inaczej oszczędności pójdą Ci z wodą.

kobra64

Staram się kupować koniec maja do max połowy sierpnia. W 2012 miałem małą wpadę i wyszło że kupowałem w lutym 2013. Miałem 19 paliłem w piecu zasypowym około 15 lat ale łącznie z orzechem, jeśli miałem czas i przypilnowałem pieca na ruszt szła sama 19-tka, spokojnie spalana z odpowiednią ilością powietrza potrafiła się spalić prawie bez spieków. Sądzę że Ardeo i dobry sterownik powinny to zrobić jeszcze lepiej niż ja na dolniaku. Pozostaje kwestia "nadziarnia" na które zwracałeś mi uwagę, tutaj faktycznie na to kiedyś nie zwracałem uwagi. No to czas będzie to sprawdzić. Kupię testowo 2t i zobaczymy. Jeśli chodzi o popiół spieki, to trzeba sprawdzić co będzie większe moje lenistwo czy chęć wykorzystania choćby w ciepłych okresach taniego paliwa w postaci tej 19. Czas pokaże.

A czy Pan Panie Jarku też uważa, że 17kw w moim przypadku wystarczy?

Ja mam 25kW na 280m2 starego budynku bez izolacji, tylko dach ocieplony, 90%stare, pierwsze plastiki, stara instalacja z dużą ilością wody.

Z tego ok.70-80m2 stanowi taki ogrzewany magazyn do którego idzie izolowana rura po zewnątrz. To jest zima cały czas grzane.

W tym roku co prawda zimy wielkiej nie było, ale max. spalanie u mnie wyniosło 55kg/24h (spodziewałem się,że dojdzie pod 70-75, bo tak było zeszłej zimy w duże mrozy)

Wcześniej jak nie miałem ocieplonego dachu, to przy kotle miałowym sekom-45 max. spalanie dobowe miału no-name potrafiło podejść pod 110-120kg

Zatem dla nowego domu gdy jego część nie jest grzana non-stop i w dodatku do +15st.c to styknie z powodzeniem 17-ka

Możesz wybrać z ardeo eco-burn, przy tym palniku idzie wymienić górną głowicę (ok.100zł) i spokojnie zwiększysz sobie możliwości zestawu jak masz obawy o ogrzanie całości w mrozy (kapke wyższa t.spalin, ale te 2-3tygodnie można tak obskoczyć bez problemu). Nie będzie jednak takiej potrzeby.

Jeszcze się odniosę do tego:

"Ponieważ z działalności posiadam dużo kartonów chciałbym mieć nadal możliwość ogrzewania wody użytkowej poza sezonem grzewczym w taki sposób."

W skamie od lutego jest montowany nowy deflektor-separujący, rozwiązanie chronione zgłoszeniem patentowym

(na stronie głównej jest fotka przy opisie kotłów)

Może także służyć jako ruszt awaryjny, mocowane jest na dwóch wysokościach

Na dole jak przełożysz ten deflektor środek jest tak wykonany, że zakryje otwór palnika....

"Pojemność" komory zastępczej to wówczas 36cm szer., dł.40cm, wysokośc do wykorzystania 32cm dla kotła 17kW, więc na kartony styknie

• 2 weeks później...

Minertu dobrze mówi.

Może być np. Euroster 2000 czy jakis Auraton 2005 czy coś z Delta-Dore itd. itp.

Pytanie, czy być musi, Bruli jest sterowany przez internet, w zestawie miałeś w takiej plastikowej kostce czujnik wewnętrzny i zewnętrzny.

Taką jedną kostkę montujesz gdzieś w pomieszczeniu wzorcowym (najlepiej schowaną, bo piękne to nie jest) i masz funkcje termostatu z wizualizacją wszystkiego przez neta.

Nie wiem zatem czy jest sens kupowania takiego uniwersalnego termostatu do tego konkretnego sterownika