andrew01 13.03.2011 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 Nie wiem co to za temp. ale podobna jest do temp. kotła. Nie wiem jaką masz wersję programu do archiwum ale jak chcesz to napisz mi priv. adres to ci poślę nowszą wersję. Dawno nie sprawdzałem archiwum bo ja mam bezpośredni podgląd przez internet. Ja mam GraphDisplay v2 admin_17_10_2010.exe, data kompilacji: Oct 17 2010 19:23:19 Mógłbym prosić o jakieś info odnośnie tego podglądu przez internet? Kojarzę, że trzeba mieć moduł Buran, ale nic więcej nie wiem, gdzie go kupić, ile kosztuje, na co pozwala itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nela_32 14.03.2011 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 Witam,mam też wersję z 17_10_2010. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 14.03.2011 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 No to wszyscy mają tą samą wersję Coś nikt się nie wypowiada na temat modułu Buran... nawet google milczy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 14.03.2011 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 Trzeba pytać o buran-a w Elektro-Miz. Też bym sobie życzył, aby był wyceniony na stronie Elektro-Mizu (w korzystnej dla użytkowników cenie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 14.03.2011 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 1982 - to ekran podobny do tego, który jest/był dostępny przy włączaniu Pumy z wciśnietym guzikiem (nie pamiętam którym), jednym z dwóch dolnych wskazań jest pewnie temp. powrotu, ale dokładnie to który? Odnośnie agresywniejszej pracy to jak poprzednio były temperatury +/- 2,5 stopnia, to teraz jest +/- 5 stopni. U mnie jest podobnie jak u Budowniczego, czyli piec chodzi przed wymiennikiem na układzie zamkniętym i jak nie ma odbioru ciepła to w zasadzie powrót powinien być o temp takiej jak zasilanie. Może Puma powinna bardziej brać pod uwagę różnicę temperatur pomiędzy temp. zmierzoną na kotle i temp. powrotu, i jak jest różnica niewielka to tak delikatniej z mocą? Z ciekawostek to z licznika wynika, że w podtrzymaniu podawanie ekogroszku idzie co około 20 minut, nie mam pojęcia czy to dużo/mało. Wie ktoś może co oznaczają: - zworki P T K z lewej strony. - liczba "Reset", - ilość błedów tl, - wskazania w dolnym lewy rogu, u mnie na pozycji dziesiętnej zmiania się 0/1. A z tym automatycznym archiwum to jest szansa? Co prawda gniazdo USB jest tym zarezerwowanym dla urządzeń peryferyjnych (B), ale jak by trzeba było to przejściówkę by się wykombinowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 14.03.2011 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 1982 - to ekran podobny do tego, który jest/był dostępny przy włączaniu Pumy z wciśnietym guzikiem (nie pamiętam którym), jednym z dwóch dolnych wskazań jest pewnie temp. powrotu, ale dokładnie to który? Odnośnie agresywniejszej pracy to jak poprzednio były temperatury +/- 2,5 stopnia, to teraz jest +/- 5 stopni. U mnie jest podobnie jak u Budowniczego, czyli piec chodzi przed wymiennikiem na układzie zamkniętym i jak nie ma odbioru ciepła to w zasadzie powrót powinien być o temp takiej jak zasilanie. Może Puma powinna bardziej brać pod uwagę różnicę temperatur pomiędzy temp. zmierzoną na kotle i temp. powrotu, i jak jest różnica niewielka to tak delikatniej z mocą? Z ciekawostek to z licznika wynika, że w podtrzymaniu podawanie ekogroszku idzie co około 20 minut, nie mam pojęcia czy to dużo/mało. Wie ktoś może co oznaczają: - zworki P T K z lewej strony. - liczba "Reset", - ilość błedów tl, - wskazania w dolnym lewy rogu, u mnie na pozycji dziesiętnej zmiania się 0/1. A z tym automatycznym archiwum to jest szansa? Co prawda gniazdo USB jest tym zarezerwowanym dla urządzeń peryferyjnych (B), ale jak by trzeba było to przejściówkę by się wykombinowało. Nad tym napisem z x8 druga od dołu temp. to odczyt powrotu - 59.1 czwarta od dołu zasilania - 59.4 pierwsze od góry to czujnik kosza jak dobrze pamiętam któras pozycja to był odczyt CWU a któraś temp. płytki sterownika z tych pozostających..... Na podawanie w podtrzymaniu ma wpływ moc minimalna i max. siła nadmuchu... Zadaj może niższą moc minimalną np. 2 lub 1% (jeżeli nie gaśnie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 14.03.2011 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 Nad tym napisem z x8 druga od dołu temp. to odczyt powrotu - 59.1 czwarta od dołu zasilania - 59.4 pierwsze od góry to czujnik kosza jak dobrze pamiętam któras pozycja to był odczyt CWU a któraś temp. płytki sterownika z tych pozostających..... Na podawanie w podtrzymaniu ma wpływ moc minimalna i max. siła nadmuchu... Zadaj może niższą moc minimalną np. 2 lub 1% (jeżeli nie gaśnie) Dzięki, spróbuje moc zmniejszyć, ale palenisko nie będzie się wtedy za mocno zapadało? 24.5 to będzie CWU, ta ostatnia 49,9 to wychodzi na temp. płytki PCB - czy nie za wysoka? Tak w ogóle to ciekawe jakie tajemnice kryje jeszcze menu Pumy Można by szukać ale 9999 kombinacji to trochę dużo Chociaż z drugiej strony gdyby podzielić zakres na kilka, kilkanaście osób to już by było realniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nela_32 14.03.2011 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 To ci podpowiem.Pod kodem 3105 można wybrać sobie wersję jezykową dla komunikatów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nela_32 14.03.2011 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 Przypomniało mi się jeszcze jedno.Jak wyłączysz Pumę na 0, przytrzymaj klawisz (-) i jednocześnie włącz Pumę to pokaże się menu testowe w którym można sprawdzić wszystkie wyjścia 230V. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 14.03.2011 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 hmmm jest jeszcze menu obsługi zaworu mieszającego (ale to jest przygotowane do przyszłego osobnego modułu rozszerzającego Pumę czy też Cobrę)jest menu do pompy cyrkulacyjnej dla PUMY, ale to jeszcze jest w trakcie prac, także trzeba poczekać.. W każdym razie chcę uściślić jak to wygląda z podtrzymaniem ognia w pumie. Jeden wzór podałem dobrze a drugi jest inny. Ten był dobry:Tj. okres dmuchnięć:500sekund/minimalna moc kotła np. 500/3 = 166sek500/2 = 250sek500/1 = 500sek Natomiast na podanie jest nieco inny wzór:(Przerwa między dawkami dla 100%mocy/ Minimalna moc kotła) x 100%Dla przykładu:50sekund przerwaMoc minimalna 3% Tp = (50/3) x 10050/3 = 16,6616,66 x 100 = 1666sekund = 27,7min Trochę to dziwnie zapisuje, bo na forum nie da się inaczej wzoru podać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 14.03.2011 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 To by sie zgadzało, u mnie pokazało 1333 = 40/3*100 A tak z innej trochę beczki dwie sprawy: a) kiedy w Pumie pokaże się alarm niezamkniętej pokrywy? Gdyby jakaś krańcówka była to bym zrozumiał, ale bez niej.. jest na to jakiś inny sposób?b) czy jak na grzejnikach pozamykają się termostaty (są na wszystkich grzejnikach) to czy ma to wpływ na żywotność pompki co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nela_32 14.03.2011 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 To by sie zgadzało, u mnie pokazało 1333 = 40/3*100 b) czy jak na grzejnikach pozamykają się termostaty (są na wszystkich grzejnikach) to czy ma to wpływ na żywotność pompki co? A zdażyło ci się kiedyś, że wszystkie zawory na raz pozamykały się? Zawsze jakiś zawór jest niedomknięty chyba, że poustawiane są na gwiazdce lub 1-2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 14.03.2011 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 To by sie zgadzało, u mnie pokazało 1333 = 40/3*100 A tak z innej trochę beczki dwie sprawy: a) kiedy w Pumie pokaże się alarm niezamkniętej pokrywy? Gdyby jakaś krańcówka była to bym zrozumiał, ale bez niej.. jest na to jakiś inny sposób? b) czy jak na grzejnikach pozamykają się termostaty (są na wszystkich grzejnikach) to czy ma to wpływ na żywotność pompki co? Chodzi Ci o pokrywę kosza? Nie ma takiego wymogu na rynku polskim, z tego co się orientuję podobno jest to w wersjach PUMY wysyłanych za granicę. Tam po otwarciu pokrywy ma stawać dmuchawa, nie pamiętam, czy dotyczy to też podajnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 15.03.2011 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 A zdażyło ci się kiedyś, że wszystkie zawory na raz pozamykały się? Zawsze jakiś zawór jest niedomknięty chyba, że poustawiane są na gwiazdce lub 1-2. Na gwiazdce nie mam (poza garażem), ale jak się zrobi ciepełko to się chyba przymykają, ale czy całkiem to nie mam pojęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 15.03.2011 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Chodzi Ci o pokrywę kosza? Nie ma takiego wymogu na rynku polskim, z tego co się orientuję podobno jest to w wersjach PUMY wysyłanych za granicę. Tam po otwarciu pokrywy ma stawać dmuchawa, nie pamiętam, czy dotyczy to też podajnika. Tak, chodziło o pokrywę kosza, w instrukcji jest wypisanych aż 15 rodzajów alarmu i stąd moje pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 16.03.2011 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Odnośnie agresywniejszej pracy to jak poprzednio były temperatury +/- 2,5 stopnia, to teraz jest +/- 5 stopni. U mnie jest podobnie jak u Budowniczego, czyli piec chodzi przed wymiennikiem na układzie zamkniętym i jak nie ma odbioru ciepła to w zasadzie powrót powinien być o temp takiej jak zasilanie. Może Puma powinna bardziej brać pod uwagę różnicę temperatur pomiędzy temp. zmierzoną na kotle i temp. powrotu, i jak jest różnica niewielka to tak delikatniej z mocą? Niestety także to zaobserwowałem. U mnie wahania (bez względu na zmianę długości przerwy) występują w zakresie -2,5/+5 (na poprzedniej wersji miałem stan -1/+1). Problem jest w tym, że jak sterownik osiąga zadaną temperaturę to staje z aktualną mocą (do różnicy 1 stopnia), nawet jak wynosi ona 100% a potem zbyt wolno wyhamowuje. Zauważyłem że teraz częściej wchodzi w 100% mocy a niekoniecznie jest to szczęśliwym rozwiązaniem (wcześniej tylko przy dużym zużyciu CWU). Może warto wprowadzić w menu opcję agresywności algorytmu i dać użytkownikom wybór pomiędzy poprzednim a zmodyfikowanym nowym? Niestety to komplikuje obsługę sterownika Spalania nie udało mi się porównać, bo ostatnio było u mnie +15 stopni w dzień więc wystąpiła korekta na zaworze 4D (spalanie około 100kg/6 dni). Temperatura w domu 22-23 stopnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 16.03.2011 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Wie ktoś może co oznaczają: - zworki P T K z lewej strony. - liczba "Reset", - ilość błedów tl, - wskazania w dolnym lewy rogu, u mnie na pozycji dziesiętnej zmiania się 0/1. To są oznaczenia dla serwisu, zwarcie krańcówki dla tłoka, termostat pokojowy zwarcie styków.... ilość błędów tl też dotyczy konstrukcji tłokowej, chodzi o problemy z pozycjonowaniem tłoka reset to jakieś zaburzenia, skoki napięcia, jaja z prądem prowadzące do chwilowego zaniku napięcia na sterowniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 16.03.2011 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 ppietrz a jak wygląda popiół? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 16.03.2011 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 ppietrz a jak wygląda popiół? Popiołu jest sporo niedopalonego (czarne gródki), więcej niż poprzednio. Przypuszczam, że kiedy wchodzi w większe moce aby nadrobić temperaturę nienadążna ze spalaniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 16.03.2011 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Udało Ci się zrobić korekty, które Ci wysłałem?Czy jedziesz na palniku tak jak wcześniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts