GrzegorzM79 12.05.2014 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Muszę się jeszcze sporo nauczyć o tym sterowniku i paleniu ekogroszkiem. Jeszce jedno pytanie.Jeżeli czujnik temp.wewnętrznej prześle info o uzyskaniu temperatury zadanej ( takiej jak ma być według mnie) to wyłączy np. pompę od podłogówki?Tak argumentuje zakup termostatu mój hydraulik.Tylko Panowie bez "polewki" z moich pytań. Jestem zielony. Prawdopodobnie będę jeszcze zaśmiecał forum dziwnymi pytaniami.Z drugiej strony po to jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 12.05.2014 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Muszę się jeszcze sporo nauczyć o tym sterowniku i paleniu ekogroszkiem. Jeszce jedno pytanie. Jeżeli czujnik temp.wewnętrznej prześle info o uzyskaniu temperatury zadanej ( takiej jak ma być według mnie) to wyłączy np. pompę od podłogówki? Tak argumentuje zakup termostatu mój hydraulik. Tylko Panowie bez "polewki" z moich pytań. Jestem zielony. Prawdopodobnie będę jeszcze zaśmiecał forum dziwnymi pytaniami. Z drugiej strony po to jest... Tak ten czujnik wyłączy pompkę. Załączy ponownie wg histerezy jaką ustawisz dla tego czujnika. można w bruli sterować tak dwoma pompkami. jeśli podepniesz czujnik pod zaciski w płycie czujnik wew. Sterował będzie pompką pod gniazdem co, jeśli pod zaciski t. Zaw będzie sterować pomką podłogówki wpiętą pod gniazdo pomki mieszającej którą w oprogramowaniu ustawiasz na podłogowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzM79 12.05.2014 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Tak ten czujnik wyłączy pompkę. Załączy ponownie wg histerezy jaką ustawisz dla tego czujnika. można w bruli sterować tak dwoma pompkami. jeśli podepniesz czujnik pod zaciski w płycie czujnik wew. Sterował będzie pompką pod gniazdem co, jeśli pod zaciski t. Zaw będzie sterować pomką podłogówki wpiętą pod gniazdo pomki mieszającej którą w oprogramowaniu ustawiasz na podłogowa. Super. Generalnie chodzi mi właśnie o podłogówkę. Czyli czujnika ma być w domu, ale podpięty pod zaciski t. zewnętrzna, ? Czy dobrze zrozumiałem? Czy mam umieścić go na zewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 12.05.2014 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Super. Generalnie chodzi mi właśnie o podłogówkę. Czyli czujnika ma być w domu, ale podpięty pod zaciski t. zewnętrzna, ? Czy dobrze zrozumiałem? Czy mam umieścić go na zewnątrz? Jak chcesz mieć to pod podłogówkę, to na płytce jest napis T.ZAW i tam podłączysz ten czujnik Jak pisałem wcześniej taka plastikowa, szara kostka, ciągniesz kabelek z pokoju do kotłowni i podłączasz do stera w to opisane miejsce. Reszte przestawiasz w sofcie jak Karoka pisał (z pompy mieszającej na podłogową...) Na zewnątrz to możesz mieć drugi czujnik i wówczas mieć programator pogodowy.... to też masz w zestawie ze sterem. Ustawiasz sobie to wszystko najlepiej przez www, bo wówczas jest to najbardziej czytelne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roizdek 12.05.2014 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Proszę o poradę. Kończy się sezon grzewczy i chcę wyłączyć ogrzewanie CO, pozostawić tylko grzanie CWU. Jak to zrobić, aby kocioł utrzymywał temperaturę 60 st. C, a zasobnik CWU był grzany tylko do 40 st. C? Mam sterownik Cobra i kocioł Skam-P Premium 12 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trammel 12.05.2014 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Proszę o poradę. Kończy się sezon grzewczy i chcę wyłączyć ogrzewanie CO, pozostawić tylko grzanie CWU. Jak to zrobić, aby kocioł utrzymywał temperaturę 60 st. C, a zasobnik CWU był grzany tylko do 40 st. C? Mam sterownik Cobra i kocioł Skam-P Premium 12 kW. Jedyne co mi przychodzi do głowy to ustawić CWU na 40, CO na 60 i np. wyciągnąć wtyczkę od pompy CO ze stera. Albo "skręcić" zawór n-drożny jak jest na mały obieg . Nie będzie wtedy odbioru ciepła na CO. Nie wiem czy to do końca bezpieczne rozwiązanie, bo w przypadku zwarcia wyjścia na silnik podajnika lub dmuchawy (praca ciągła ) i przegrzania kotła ster włącza pompę CO i CWU na stałe żeby był odbiór. U mnie jest CO na stop a CWU na 45 i temperaura na kotle waha się od 60 st przy nagrzewaniu bojlera do 40 po paru godzinach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzM79 16.05.2014 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 WitamPiec Skam 12 kW odpalony.Pompa co podłączona. Pompa od podłogówki podłączona do wejścia pompy mieszającej (i jako pompa mieszająca ustawiona w sofcie). Jak zmieniłem na pompę podłogową to nie działała. Mam więc pytanie, czy aby zmienić w sofcie na pompę podłogową muszę mieć wpięty czujnik temperatury wewnętrznej?Temp. kotła ustawiona na 50 C. Spalanie grupowe. Problem polega na wahaniu temperatury kotła. Spada nawet do 35 C. Potem wzrasta i pompy załączają się. Temp. spada to pompy przestają działać. Czy tak się dzieje przy pierwszym odpaleniu i wygrzewaniu instalacji czy coś jest nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 16.05.2014 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 (edytowane) Tak to normalne z tym wyłaczaniem, kocioł sam się dogrzewa poniżej min. i włącza pompki.Tak bez czujnika się nie właczy tyle trzeba wpiąć go w odpowiednie zaciski płyty. Edytowane 16 Maja 2014 przez karoka65 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzM79 17.05.2014 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2014 witamKocioł ustawiony na 45C. Temp. około 41,6 i nie jest w stanie osiągnąć temp. zadanej. Pompy cały czas chodzą, dmuchawa również. Coraz więcej spieków. Jak wyłączyć pompę na grzejniki? Czy coś zmienić w ustawieniach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carlosso 18.05.2014 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 Witam. Poszukuję adresu mail do jareckiego. Dzięki pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 19.05.2014 02:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 Witam. Poszukuję adresu mail do jareckiego. Dzięki pozdrawiam Napisz mu PW to się odezwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 19.05.2014 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 GrzegorzM79To 12kW masz z małym żeliwnym palnikiem czy z ardeo z głowica obrotową?Rozumiem,że palenisko uszczelnione sliconem zgodnie z fotografią i opisem na początku DTR kotła? Rozumiem także,że wygrzewasz budowę, nie mieszkasz?Brak drzwi, mebli itd. Możesz zatem ustawić wyższy zakres pracy, albo zadaj na początek min-max moc identycznie 12kWalbo wybierz w Bruli min12kW a max.16kW Przy wygrzewaniu i mocnym grzaniu szału z popiołem nie będzie, spieki mogą być i spalanie wyższe.Ważne, aby opał był suchy. Dla włączenia pompy podłogowej musisz mieć podłączony czujnik do wyjścia T.ZAW na płytce, czujnik powiesić w pomieszczeniu referencyjnym, gdzie jest podłogówkaW kartoniku były 2czujniki, takie szare, plastikowe kostki, domyślnie jako wewnętrzny i zewnętrzny, jeden z tego możesz wykorzystac do obsługi podłogówki albo zamówić od elektro-system czy kupić od chłopaków z forum minertu lub karoki dodatkowy, trzeci czujnik dla tej podłogówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzM79 19.05.2014 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 GrzegorzM79 To 12kW masz z małym żeliwnym palnikiem czy z ardeo z głowica obrotową? Rozumiem,że palenisko uszczelnione sliconem zgodnie z fotografią i opisem na początku DTR kotła? Rozumiem także,że wygrzewasz budowę, nie mieszkasz? Brak drzwi, mebli itd. Możesz zatem ustawić wyższy zakres pracy, albo zadaj na początek min-max moc identycznie 12kW albo wybierz w Bruli min12kW a max.16kW Przy wygrzewaniu i mocnym grzaniu szału z popiołem nie będzie, spieki mogą być i spalanie wyższe. Ważne, aby opał był suchy. Dla włączenia pompy podłogowej musisz mieć podłączony czujnik do wyjścia T.ZAW na płytce, czujnik powiesić w pomieszczeniu referencyjnym, gdzie jest podłogówka W kartoniku były 2czujniki, takie szare, plastikowe kostki, domyślnie jako wewnętrzny i zewnętrzny, jeden z tego możesz wykorzystac do obsługi podłogówki albo zamówić od elektro-system czy kupić od chłopaków z forum minertu lub karoki dodatkowy, trzeci czujnik dla tej podłogówki Palnik żeliwny. Hydraulik uszczelnił silikonem od dołu i z góry. Tak wygrzewam posadzkę przed płytkami około 110 m2. Moje spostrzeżenia jako laika: jeśli ustawię priorytet CWU to piec osiąga temp. zadaną i przechodzi w tryb "uśpienia". Jeśli grzeją same grzejniki to z osiągnięciem temp. zadanej też nie ma problemu. Jak odpalę pompę mieszającą, pod którą jest podłogówka to temp. spada. Wnioskuję, że temp. powrotu wody z podłogówki mała.Stąd problem z osiągnięciem temp. zadanej. Aby podwyższyć temp. powrotu do pieca ustawiłem pompę CWU jako CWU plus mieszającą. Czy jest możliwość wyłączenia pompy CO i czy to pomoże osiągnąć temp wyższą powrotu i mniej paliwożerną pracę pieca. Jak dotąd dmuchawa i pompy pracują bez przerwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 19.05.2014 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 Oczywiście że można spowodować wyłączenie pompki CO. Niestety podłogówka to nie grzejniki i nie rozgrzejesz jej w dwie czy trzy godziny, trzeba trochę energii w nią wpakować co wiąże się ze zwiększonym zużyciem paliwa, cudów niema Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzM79 21.05.2014 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 Oczywiście że można spowodować wyłączenie pompki CO. Niestety podłogówka to nie grzejniki i nie rozgrzejesz jej w dwie czy trzy godziny, trzeba trochę energii w nią wpakować co wiąże się ze zwiększonym zużyciem paliwa, cudów niema Witam Chodzi mi o wygrzewanie podłogówki więc grzejniki nie są mi potrzebne. Jak zatem wyłączyć pompę CO w spalaniu grupowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 21.05.2014 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 Witam Chodzi mi o wygrzewanie podłogówki więc grzejniki nie są mi potrzebne. Jak zatem wyłączyć pompę CO w spalaniu grupowym? Jeśli masz zamontowany czujnik wewnętrzny to wystarczy w programatorze dla czujnika pokojowego ustawić temp. niższą niż obecnie jest w pomieszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 22.05.2014 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 wypiąć wtyczkę od pompy c.o. i na szybko wystarczy albo jak mówi karoka przez programator t.wewnętrznej zakombinować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 02.06.2014 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 Chciałbym Wam ku rozwadze napisać dzisiejszy przypadek...Dużo już głupoty monterów przerabiałem, ale cały czas mnie życie zaskakuje. "Insztalatorzy" podłączyli kobietce kociołek, wybrała z Bruli, bo chciała internet itd., przypuszczam po telefonie,że nie podłączyli zapewne cz.wewn,zewn a o internecie to chyba nie słyszeli.... (może całe szczęście,że nic nie próbowali do elektroniki podłączać, bo jeszcze by ich prąd zabił) Instalatorzy podłączyli i sobie poszli i kazali kobiecie rozpalić..... Bidna dzwoniła, bo jej nie szło..... Oto co wymyślili FACHOFCY......Przełożyli płyty (ten deflektor separujący) na dolne mocowanie i powiedzieli, że ma rozpalić jak węgiel z kosza zostanie wypchnięty przez te otwory.... Zatkało mnie..... jednak człowiek całe życie się uczy. Kiedyś Wiesiu przy sztokerze miał przykład Fachofca, niby serwisanta z papierami sztokerów...tam wpadł gieniusz na pomysł,żeby węgiel z kosza wypchnąć do popielnika i tam rozpalić, to mu się nawet udało, ale dzwonił, bo za wolno podnosiła się temperatura.. Dzisiaj się przekonałem,że taki pomysł można "przebić" słów brakuje, ale pośmiać się można! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszczu 791 03.06.2014 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 Wczoraj odpalony Skam - p premium 12 kw , grzejniki ok, podłogówka nie wszędzie pali, pewnie zapowietrzona, na razie ustawili mi na piecu 58 stopni na przepalenie.Spieków nie ma , ale wieczorem dym mi szedł z podajnika, rano przestał. Teraz muszę sam się nauczyć jak to obsługiwać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 03.06.2014 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 Masz komin ceglany? albo stalowy? Przy zimnym kominie to jeszcze można powiedzieć,że dym się może cofnąć, ale też nie powinien!Dobrze Ci to instalatorzy złożyli? 1. Na łączeniu z kotłem powinna byc uszczelka, jak się uszkodziła przy demontażu, to należy tam dać slicon, choćby czerwony na 350st.C, lepiej czarny na 1200st.C2. Pod koszem powinna być uszczelka gumowa3. Klapa kosza, tj tylne zawiasy tez idzie podregulować4. Można deczko dociągnąc motoreduktor, między nim a korpusem palnika też jest przekładka gumowa W zasadzie to trzeba zacząć od tego, gdzie ten dym widziałeś? Resztę oczywiście ogarniemy, kwestia zapoznania się ze sterownikiem i ogarnięcia zasad pracy własnej instalacji.Pierwszy sezon to wyższe spalanie, wygrzewanie i nauka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts