Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

Masz komin ceglany? albo stalowy? Przy zimnym kominie to jeszcze można powiedzieć,że dym się może cofnąć, ale też nie powinien!

Dobrze Ci to instalatorzy złożyli?

1. Na łączeniu z kotłem powinna byc uszczelka, jak się uszkodziła przy demontażu, to należy tam dać slicon, choćby czerwony na 350st.C, lepiej czarny na 1200st.C

2. Pod koszem powinna być uszczelka gumowa

3. Klapa kosza, tj tylne zawiasy tez idzie podregulować

4. Można deczko dociągnąc motoreduktor, między nim a korpusem palnika też jest przekładka gumowa

W zasadzie to trzeba zacząć od tego, gdzie ten dym widziałeś?

Resztę oczywiście ogarniemy, kwestia zapoznania się ze sterownikiem i ogarnięcia zasad pracy własnej instalacji.

Pierwszy sezon to wyższe spalanie, wygrzewanie i nauka

Dym widziałem w środku w podajniku, od dołu szedł, na razie nic nie ruszam niech oni się wykażą, silikon mam jakby co na 1200 C, tylko dziwne bo rano żadnego dymu nie było. No ale liczę później na pomoc w zakresie pracy z tym kotłem bo jestem totalnie zielony w tej dziedzinie.

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mi się wydaje że ty piszesz o dymie z zasobnika na węgiel ?

Jeśli otworzysz pokrywę a dmuchawa pracuje wtedy każdy przydymi.

Dym będzie wychodził od dołu przez węgiel.

Dokładnie tak u mnie jest, ale dużo coś tego było, ale okazało się że w kominie tam jakiś drzwiczek jeszcze nie maja założone tylko zakryte regipsem taka prowizorka , wiec może to jest powód.

Po pierwszej dobie, rozruch całego centralnego ( grzejniki i podłogówka), temperatura na piecu była 58 C poszło 100kg ekogroszku!!!, czy to normalne???. Teraz już mam ustawione 50 C i tylko podłogówka chodzi zobaczymy teraz.

Jak pracuje dmuchawa i otwierana będzie klapa kosza, to przy palniku żeliwnym takie zachowanie będzie częste. (wydymianie) klapę otwierać, czy tez dosypywać węgla przy niepracującym nadmuchu

100kg/24h to ok.25kW mocy uzyskanej i stale oddawanej dla węgla ok. 26-27MJ/kg

Co to za węgiel? Jakiś czech, czy jakiś słabszy rusek?

Zostawić 50st.C i spokojnie wygrzewać.

Jak pracuje dmuchawa i otwierana będzie klapa kosza, to przy palniku żeliwnym takie zachowanie będzie częste. (wydymianie) klapę otwierać, czy tez dosypywać węgla przy niepracującym nadmuchu

100kg/24h to ok.25kW mocy uzyskanej i stale oddawanej dla węgla ok. 26-27MJ/kg

Co to za węgiel? Jakiś czech, czy jakiś słabszy rusek?

Zostawić 50st.C i spokojnie wygrzewać.

http://www.ekobran.pl/product/categories ten wegiel

Patrząc na reportaż TVN na temat pewnych składów węgla zajmujących się handlem węglem rosyjskim można zakładać,że ma to w przybliżeniu 23 a pewnie max.24MJ/kg

Jak uczciwie przygotowany bez kamieni, to plus z tego taki, że powinien ładnie się wypalać. Tyle,że go pójdzie deko więcej.

Kwestia spokojnego wygrzania obiektu

Patrząc na reportaż TVN na temat pewnych składów węgla zajmujących się handlem węglem rosyjskim można zakładać,że ma to w przybliżeniu 23 a pewnie max.24MJ/kg

Jak uczciwie przygotowany bez kamieni, to plus z tego taki, że powinien ładnie się wypalać. Tyle,że go pójdzie deko więcej.

Kwestia spokojnego wygrzania obiektu

ok dzięki, to jakiego węgla mam szukać u nas w pomorskim pewnie może być z tym problem, jakies firmy konkretne, wybaczcie ale będe zadawał wiele pytań bo się z bloku do domu jednorodzinnego wprowadzam i to wszystko jest dla mnie nowe

Nie od dzis wiadomo że najsłabszym ogniwem w dzisiejszych czasach sa INSTALATORZY !!! kotły nawalone sa elektroniką , czujnikami etc... a instalatorzy dalej są w XX w.. co z tego ze kotły wypasione,sterowniki coraz lepsze które realnie powodują oszczędności w ilościach spalonego eko i komforcie cieplnym w domu ,jak instalatorzy nie umieją ich podłączyć czy ustawić, nie wspominając o takich Kwiatkach jak Jarecki pisze...

ok dzięki, to jakiego węgla mam szukać u nas w pomorskim pewnie może być z tym problem, jakies firmy konkretne, wybaczcie ale będe zadawał wiele pytań bo się z bloku do domu jednorodzinnego wprowadzam i to wszystko jest dla mnie nowe

Na razie spalaj ten co masz bo na lato jest ok.

Do wygrzania podłogówki to normalne, że tyle go poszło - u sąsiada jest tak samo na początku każdego sezonu grzewczego - dlatego w okresach przejściowych grzeje kominkiem.

Podłogówka ma bardzo dużą bezwładność i potrzeba dnia na jej rozgrzanie a gdy się ociepli to 2 dni stygnie.

Dlatego przy dużej ilości podłogówki na okresy przejściowe dobrze mieć kominek lub klimatyzator z funkcją pompy ciepła.

Co do ekogroszku to w skrócie - warto na zimę zamówić sobie Wesołą, więcej na temat w odpowiednim wątku pod linkiem:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?164725-Ranking-paliwa-typu-ekogroszek/page335

lub u mnie w stopce jest link do wątku z wynikami moich testów.

Nie od dzis wiadomo że najsłabszym ogniwem w dzisiejszych czasach sa INSTALATORZY !!! kotły nawalone sa elektroniką , czujnikami etc... a instalatorzy dalej są w XX w.. co z tego ze kotły wypasione,sterowniki coraz lepsze które realnie powodują oszczędności w ilościach spalonego eko i komforcie cieplnym w domu ,jak instalatorzy nie umieją ich podłączyć czy ustawić, nie wspominając o takich Kwiatkach jak Jarecki pisze...

To prawda - aż mi się przypomina rada mojego sprzed lat nt ustawienia sterownika : kup pan sobie skrzynkę piwa, weź instrukcję, posiedź z tydzień w kotłowni to powoli sobie sam pan wszystko poustawiasz :eek:

Witam

Jaką masz temperaturę powrotu? W pierwszych dniach wygrzewania posadzki temp. powrotu była bardzo niska. Piec pracował cały czas. Spalanie było olbrzymie. Po kilku dniach zaczęło się poprawiać. Piec dochodził do temp. zadanej. Spaliłem ok. 700kg. ekogroszku przez 20 dni grzania. Faktem jest, że temp. w domu oscylowała między 27-30C. Codziennie zwiększałem temp. podłogówki. Przez 6 dni ustawione miałem na 50 C.

Koledzy z forum uprzedzali mnie, że podłogówka będzie potrzebowała mnóstwo energii, aby się wygrzać i to się sprawdziło. Pod koniec grzania nakleiłem folię na posadzkę. Po 48 godz. nie zaobserwowałem,żeby skropliła się woda pod folią.

[ATTACH=CONFIG]263443[/ATTACH]

Wczoraj odpalony :)

Tak patrze i jesteś kolejną osobą, gdzie instalator lub Ty sam zdecydowałeś się na montaż sterownika na koszu zasypowym

Masz Iryda PID, szczerze mówiąc najczęściej w ostatnim czasie wybierane sterowanie.

Jest opcja z taką dość fajną obudową strikte pod montaż na koszu zasypowym, dość fajnie się to wówczas wizualnie komponuje i nie ma kabelków na kotle, wszystko sobie schodzi tyłem za koszem.

Cały czas się zastanawiam, czy nie montować i nie zamawiać takiej dedykowanej pod kosze wersji Iryda.

Jestem ciekaw, co o tym myślą pozostali czytelnicy wątku

Tak patrze i jesteś kolejną osobą, gdzie instalator lub Ty sam zdecydowałeś się na montaż sterownika na koszu zasypowym

Masz Iryda PID, szczerze mówiąc najczęściej w ostatnim czasie wybierane sterowanie.

Jest opcja z taką dość fajną obudową strikte pod montaż na koszu zasypowym, dość fajnie się to wówczas wizualnie komponuje i nie ma kabelków na kotle, wszystko sobie schodzi tyłem za koszem.

Cały czas się zastanawiam, czy nie montować i nie zamawiać takiej dedykowanej pod kosze wersji Iryda.

Jestem ciekaw, co o tym myślą pozostali czytelnicy wątku

Sterownik mam na koszu bo mi się kable z czopuchem stykały i by się potopiły, chciałbym jakieś foto tej obudowy.

Gdzie mam sprawdzić tą temperature powrotu? U mnie podłogówka jest ustawiona na 40 C. No i drugi zasyp 75 kg wyszło mi teraz dokładnie 31 kg na dobę po tych 100 kg na starcie to różnica ogromna. No i najlepsze już miałem dzisiaj rano pierwszą zerwaną zawleczkę :)

Kolejne głupie pytanie.... rozumiem że ten sterownik teraz chodzi na tym PID ???? a jak się sam chciałbym pobawić to trzeba wejść w tryb ręczny?

Leszczu, mam nadzieję,że nie trafiłeś takiego ruska:

http://uwaga.tvn.pl/65369,news,,skladyweglapl__najwiekszy_detaliczny_sprzedawca_opalu_w_polsce__w_tarapatach,reportaz.html

http://uwaga.tvn.pl/65369,wideo,435061,skladyweglapl__najwiekszy_detaliczny_sprzedawca_opalu_w_polsce__w_tarapatach_czesc_2,skladyweglapl__najwiekszy_detaliczny_sprzedawca_opalu_w_polsce__w_tarapatach,reportaz.html

Co do PID-a, trzymasz dłużej guzik MENU/DALEJ

zjedź na więcej opcji

wbij kod 10

ustaw pracę PID na wyłączoną, dalej guzik INFO/WSTECZ do wyjścia i zapisu do menu głównego

wówczas zrobi się prościej i będziesz miał typowego dwustana.

Jak chcesz się pobawić w dwustan, to zacznij od takich parametrów:

pauza podawania 30sekund

nadmuch 15-17bieg

czas pracy podajnika 3sekundy

podtrzymanie trzeba dobrać do instalacji, bywa,że ma sens częstsze krótsze dmuchnięcie, wówczas np.:

co 5minut

na 8sekund

krotność 5-6

lub dla innej instalacji/węgla robisz:

pauza podtrzymania 20 lub więcej minut

dmuchnięcie 10sekund

krotność 1-2

Leszczu, mam nadzieję,że nie trafiłeś takiego ruska:

http://uwaga.tvn.pl/65369,news,,skladyweglapl__najwiekszy_detaliczny_sprzedawca_opalu_w_polsce__w_tarapatach,reportaz.html

http://uwaga.tvn.pl/65369,wideo,435061,skladyweglapl__najwiekszy_detaliczny_sprzedawca_opalu_w_polsce__w_tarapatach_czesc_2,skladyweglapl__najwiekszy_detaliczny_sprzedawca_opalu_w_polsce__w_tarapatach,reportaz.html

Co do PID-a, trzymasz dłużej guzik MENU/DALEJ

zjedź na więcej opcji

wbij kod 10

ustaw pracę PID na wyłączoną, dalej guzik INFO/WSTECZ do wyjścia i zapisu do menu głównego

wówczas zrobi się prościej i będziesz miał typowego dwustana.

Jak chcesz się pobawić w dwustan, to zacznij od takich parametrów:

pauza podawania 30sekund

nadmuch 15-17bieg

czas pracy podajnika 3sekundy

podtrzymanie trzeba dobrać do instalacji, bywa,że ma sens częstsze krótsze dmuchnięcie, wówczas np.:

co 5minut

na 8sekund

krotność 5-6

lub dla innej instalacji/węgla robisz:

pauza podtrzymania 20 lub więcej minut

dmuchnięcie 10sekund

krotność 1-2

Dzięki , wczoraj się rozliczyłem z instalotarem :) mam nadzieje że go już nie zobaczę, dzięki za rady bo ja już przez parę wpisów tutaj dowiedziałem dużo więcej niż od tego gościa co to zakładał. Piec musiałem zagasić bo w poniedziałek z kafelkami zaczynamy. Wiec teraz odpalę piec pewnie już na okres zamieszkania, a teraz to edukacja o zasadach działania pieca.

Jedyne co mi przychodzi do głowy to ustawić CWU na 40, CO na 60 i np. wyciągnąć wtyczkę od pompy CO ze stera. Albo "skręcić" zawór n-drożny jak jest na mały obieg . Nie będzie wtedy odbioru ciepła na CO. Nie wiem czy to do końca bezpieczne rozwiązanie, bo w przypadku zwarcia wyjścia na silnik podajnika lub dmuchawy (praca ciągła ) i przegrzania kotła ster włącza pompę CO i CWU na stałe żeby był odbiór.

U mnie jest CO na stop a CWU na 45 i temperaura na kotle waha się od 60 st przy nagrzewaniu bojlera do 40 po paru godzinach.

Przez miesiąc miałem ustawiony tryb "zimowy" (nastawa CO na 60 st) ale wyjętą wtyczkę od pompy CO; grzałem tylko CWU na nastawie 40 st. W efekcie kocioł się dogrzewał nierzadko do 80 st. Dzisiaj w nocy doszedł aż do 90 st. i wszedł w tryb awarii. Nadmiar ciepła poszedł na zasobnik CWU, co zbiło temperaturę kotła o ok. 10 st. Wnioskuję, że nie jest to więc rozwiązanie w pełni bezpieczne ani praktyczne. Pracuję w trybie PID.

Ponawiam zatem pytanie do forumowiczów:

Chcę mieć wyłączone ogrzewanie CO, pozostawić tylko grzanie CWU. Jak to zrobić, aby kocioł utrzymywał temperaturę 60 st. C, a zasobnik CWU był grzany tylko do 40 st. C? Mam sterownik Cobra i kocioł Skam-P Premium 12 kW. Moim celem jest uniknięcie korozji niskotemperaturowej.

nie ma sensu się bawić w trzymanie na kotle latem 60stC moim zdaniem

u mnie powrót jest z termometrem i kontroluję wahania temperatur, nie spada poniżej 34stC, w komorze spalania jest sucho

sugeruję ustawić tryb letni i dać sobie spokój. przebijać i tak będzie bo po wyłączeniu grzania jest zapas na palniku. aby przebicie było mniejsze obniżyć moc albo przejść na dwustan z niską mocą