roizdek 14.06.2014 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 Mam węgiel wilgotny, z worków (suszę, ale nie do końca się to udaje), dlatego chcę mieć w kotle cały czas gorąco. A gdyby tak załączyć funkcję termostatu (który nie jest u mnie podłączony) - czy kocioł nie będzie cały czas utrzymywany w temperaturze zadanej jako CO (chcę mieć 60 st. C), ale medium nie będzie pompowane? Jest jednak w instrukcji Cobry napisane o funkcji termostatu następująco:"Czas pracy pompy c.o. w trybie styku rozwartego (nie grzejemy) jest wartością stałą i wynosi 2 min."Czy dobrze rozumiem, że przez 2 minuty w każdej godzinie pompa CO i tak będzie włączana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszczu 791 15.06.2014 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Kolejne pytania: Zostało mi duzo drewna po budowie , jak się wprowadzimy chciałbym to wykorzystać, poproszę o instrukcję obsługi do spalania drewna w skam - p premium, krok po krokuZnalazlem taki węgiel w okolicy http://vangel.firmy.net/ekogroszek-pieklorz,H1V2.html brac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotfilemon 15.06.2014 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 czy da się wyłączyć sygnał dźwiękowy braku opału ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 15.06.2014 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Kolejne pytania: Zostało mi duzo drewna po budowie , jak się wprowadzimy chciałbym to wykorzystać, poproszę o instrukcję obsługi do spalania drewna w skam - p premium, krok po kroku Znalazlem taki węgiel w okolicy http://vangel.firmy.net/ekogroszek-pieklorz,H1V2.html brac? Możesz spalić po małej ilości 2-3kawałki przy okazji palenia na palniku jak ruszt jest na górnym mocowaniu, takie "popalanie" możesz przyspieszyć przez uchylanie dolnych drzwiczek popielnika - POD NADZOREM! Możesz także wygasić automat, pozbyć się węgla z kosza i palnika, płty żeliwne przełożyć na dolne mocowanie (drugie od dołu drzwiczki), zasypać nieco więcej drewna i spróbowac odpalić od góry podobnie jak kotły tzw miałowe całodobowe, tutaj wykorzystujesz sterownik i dmuchawkę, tj w irydzie wybierasz w prostym menu praca bez podajnika i masz wówczas pilnowanie temp., pracę pomp oraz dmuchawy. Powietrze będzie podawane przez palnik i następnie przez otwory w płytach żeliwnych albo druga metoda typowo ręczna, czyli płyty na dół, i przepalać jak w kopciuchu, jak instalacja grawitacyjna to elektronika zbędna, w innym wypadku w sterze chociaż pompy powinny chodzić. Tutaj większy nadzór. Co do węgla - na zimę uczciwie sprzedany i suchy będzie dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 15.06.2014 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 czy da się wyłączyć sygnał dźwiękowy braku opału ? Jaki sterownik, jaka wersja softu? W skorpionie można ten alarm wyłączyć całkowicie, w świeższej wersji softu Cobry także. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roizdek 17.06.2014 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 Jestem skonfundowany... Podchodzę z laptopem do mojej Cobry wolno na kotle stojącej celem przeprowadzenia pierwszej w jej karierze podmiany softu, a tu gniazda USB z tyłu nie ma. Jak się do niego dostać - odkręcić panel czołowy - bo jest gdzieś wewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 17.06.2014 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 na szybko w przerwie meczu Jak już było kilka razy pisane gniazdo USB jest pod wyświetlaczem, np. Andrew wspominał,że wystawił sobie kabelek za obudowę. Spora część osób nie przykręca Cobry do izolacji, wówczas wystarczy tylko sterownik podnieść. Jak przykręciłeś, to najszybciej jest odkręcić panel czołowy i go wysunąć (4widoczne blachowkręty) i kolejne info - gniazdo jak od drukarek! i kolejne info, w pierwszej kolejności spisz sobie parametry z menu spalanie, dalej wyłącz kabel zasilający dalej dopiero podłącz usb, cobra zasilanie weźmie z lapka i będzie rozpoznana jako pendrive Fotka jak to gniazdo z tyłu wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomjac 19.06.2014 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 Czy w sterowniku COBRA jest funkcja palenia na ruszcie awaryjnym ?? Jeśli tak to jak się do nie dostać - czy wystarczy obniżyć wysokość kopca do wartości -10? Pozdrawiam wszystkich użytkowników forum i przy okazji witam jako nowy użytkownik skam-pa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roizdek 19.06.2014 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 Jak już było kilka razy pisane gniazdo USB jest pod wyświetlaczem (...) Dziękuję za cenne wskazówki, proces przebiegł bez problemów. Zmieniłem wersję A.32i na A.33N i oprócz wskazania zużycia węgla w kilogramach zamiast w sekundach pracy podajnika (menu 1207) żadnych różnich nie dostrzegam. Czym się różnią te dwie wersje? Czy np. błąd w menu stref czasowych CWU został poprawiony? A może istnieje jakieś zestawienie zmian pomiędzy kolejnymi wersjami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T_W 19.06.2014 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 Jak dobrze kojarze osobę z nickiem, to Tomek jutro Eco-Burn jedzie, powinien być w środę. Tak jak chciałeś masz dwie głowice. Jak podłączysz przez ten długi weekend, to daj znać co i jak. No i czym zdecydowałeś się palić czy tym miałem czy retopalem Jak miałem, to mam nadzieje,że już coś się dosusza Witam Wreszcie udalo się podłączyć. Znalazłem czas, skończył się robić nowy zbiornik i adapter do przykręcenia palnika. Po tygodniu palenia na ciepłą wodę i prób z grzaniem jej na 75 st.C, muszę powiedzieć Ardeo w parze z SPP to naprawdę jak na obecną chwilę rewelacja. Wiadomo że najlepszy test to dopiero sezon grzewczy. Ale porównując do starego palnika już widać różnicę. Z miałem jeszcze czekam (z różnych względów), napewno będzie to 23 i testowo 19 oczywiście Piast. Generalnie podłączenie palnika było bezproblemowe (i rozrywkowe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotfilemon 20.06.2014 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2014 Jaki sterownik, jaka wersja softu? W skorpionie można ten alarm wyłączyć całkowicie, w świeższej wersji softu Cobry także. Odnośnie wyłączenia sygnału dźwiękowego 'brak opału'. Mój sterownic Cobra soft: A.33m . Jaki jest najnowszy soft i ewentualnie skąd mogę go pobrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 20.06.2014 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2014 http://www.elektro-miz.pl/pol/produkty/regulatory_temperatury/regulator_cobra.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomjac 20.06.2014 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2014 Ponawiam prośbę o wskazówki do ustawienia sterownika COBRA przy paleniu na ruszcie awaryjnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 21.06.2014 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 Czy w sterowniku COBRA jest funkcja palenia na ruszcie awaryjnym ?? Jeśli tak to jak się do nie dostać - czy wystarczy obniżyć wysokość kopca do wartości -10? Jest. Co Ty masz za oprogramowanie jeszcze w tej Cobrze, jakąś z demobilu dostałeś że jeszcze kopiec jest ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomjac 21.06.2014 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 Jest. Co Ty masz za oprogramowanie jeszcze w tej Cobrze, jakąś z demobilu dostałeś że jeszcze kopiec jest ? Sprawdzę dzisiaj jaki jest soft w cobrze - A w najnowszym wersji gdzie znaleźć opcję palenia na awaryjnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roizdek 22.06.2014 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Proszę o info nt. zawleczki do Skam-P 12kW: wymiary śruby i jaka twardość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 22.06.2014 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Sprawdzę dzisiaj jaki jest soft w cobrze - A w najnowszym wersji gdzie znaleźć opcję palenia na awaryjnym? A instrukcję dostał ? Dostał Jak dobrze pamiętam to w nowej około 37 czy 38 strona, zależy jaką masz. Albo wyciągnij wtyczkę podajnika, ze dwie strony temu jarek podawał przykłady palenia na ruszcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 22.06.2014 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Proszę o info nt. zawleczki do Skam-P 12kW: wymiary śruby i jaka twardość? Śruba fi 5mm, długość około 5 do 5,5cm, najlepiej gładka ( pełna) na końcu z kawałeczkiem gwintu na nakrętkę. Twardość 5,8 ma oryginalna, ja radzę 8,8 jak coś podejdzie i tak ją bez żadnego problemu zetnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 23.06.2014 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 Śruba fi 5mm, długość około 5 do 5,5cm, najlepiej gładka ( pełna) na końcu z kawałeczkiem gwintu na nakrętkę. Twardość 5,8 ma oryginalna, ja radzę 8,8 jak coś podejdzie i tak ją bez żadnego problemu zetnie. Fabrycznie przy palnikach żeliwnych powinna też być twardość 8.8, słabsze są do zwykłych fajek na ekogroszek.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 23.06.2014 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 Sprawdzę dzisiaj jaki jest soft w cobrze - A w najnowszym wersji gdzie znaleźć opcję palenia na awaryjnym? 1. Sprawdź jaki masz soft (wyłączyć sterownik i włączyć. przez chwile w danym rogu ekranu wyświetli się wersja softu) Jak masz A33N.bin, to jest aktualny, jak coś innego, to: Z tej strony: http://www.elektro-miz.pl/pol/produkty/regulatory_temperatury/regulator_cobra.html pobierz plik: http://www.elektro-miz.pl//upload/file/PROGRAMY/Co_v11_A33_N.bin tutaj instrukcja do tego: http://www.elektro-miz.pl//upload/file/instrukcje_prawidlowe/Nowa_Cobra-manual.pdf Załączenie trybu palenia na ruszcie awaryjnym (praca pomp oraz dmuchawy z pilnowaniem temperatury i dystrybucją powietrza przez otwory nadmuchowe palnika) a) wejść do menu spalanie b) zjechać na ikonkę z rysunkiem węgla i tam jest wybór między: 1. Tryb przedmuch załączony 2. Tryb przedmuch wyłączony 3. Praca na ruszcie awaryjnym UWAGA JAK ZAKOŃCZYSZ PRACE NA RUSZCIE TO WŁĄCZ PONOWNIE OBSŁUGĘ PODAJNIKA Jakiś czas temu kolega Art-e bodajże tutaj pisał jakie był perypetie jak o tym zapomniał.... - wysyłki silnika z motoreduktorem na serwis, bo było podejrzenie,że może coś w przekładni się uszkodziło - wysyłka stera do serwisu... i wyszło tylko tyle,że zapomniał wyłączyć obsługi rusztu awaryjnego :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts