Jarecki79 23.06.2014 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 (edytowane) Witam Wreszcie udalo się podłączyć. Znalazłem czas, skończył się robić nowy zbiornik i adapter do przykręcenia palnika. Po tygodniu palenia na ciepłą wodę i prób z grzaniem jej na 75 st.C, muszę powiedzieć Ardeo w parze z SPP to naprawdę jak na obecną chwilę rewelacja. Wiadomo że najlepszy test to dopiero sezon grzewczy. Ale porównując do starego palnika już widać różnicę. Z miałem jeszcze czekam (z różnych względów), napewno będzie to 23 i testowo 19 oczywiście Piast. Generalnie podłączenie palnika było bezproblemowe (i rozrywkowe). Dzięki za info. Oczywiście w sezonie też czekam na jakieś opinie. ps. pamiętaj, aby miał dobrze wysuszyć, by Ci się w koszu nie przywiesił! Edytowane 23 Czerwca 2014 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomjac 24.06.2014 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 1. Sprawdź jaki masz soft (wyłączyć sterownik i włączyć. przez chwile w danym rogu ekranu wyświetli się wersja softu) Jak masz A33N.bin, to jest aktualny, jak coś innego, to: Z tej strony: http://www.elektro-miz.pl/pol/produkty/regulatory_temperatury/regulator_cobra.html pobierz plik: http://www.elektro-miz.pl//upload/file/PROGRAMY/Co_v11_A33_N.bin tutaj instrukcja do tego: http://www.elektro-miz.pl//upload/file/instrukcje_prawidlowe/Nowa_Cobra-manual.pdf Załączenie trybu palenia na ruszcie awaryjnym (praca pomp oraz dmuchawy z pilnowaniem temperatury i dystrybucją powietrza przez otwory nadmuchowe palnika) a) wejść do menu spalanie b) zjechać na ikonkę z rysunkiem węgla i tam jest wybór między: 1. Tryb przedmuch załączony 2. Tryb przedmuch wyłączony 3. Praca na ruszcie awaryjnym UWAGA JAK ZAKOŃCZYSZ PRACE NA RUSZCIE TO WŁĄCZ PONOWNIE OBSŁUGĘ PODAJNIKA Jakiś czas temu kolega Art-e bodajże tutaj pisał jakie był perypetie jak o tym zapomniał.... - wysyłki silnika z motoreduktorem na serwis, bo było podejrzenie,że może coś w przekładni się uszkodziło - wysyłka stera do serwisu... i wyszło tylko tyle,że zapomniał wyłączyć obsługi rusztu awaryjnego :) Serdeczne dzięki za instrukcję. Sprawdzone, przetestowane, działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymkas30 17.07.2014 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 mam pytanko, chcę kupić miał do skam p premium ster bruli, z jakiej kopalni byście mi doradzili: Piast, Chawłowice, Jankowice - pytam bo mam taki do wyboru na rynku lokalnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 17.07.2014 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 mam pytanko, chcę kupić miał do skam p premium ster bruli, z jakiej kopalni byście mi doradzili: Piast, Chawłowice, Jankowice - pytam bo mam taki do wyboru na rynku lokalnym? Spytaj tu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?164725-Ranking-paliwa-typu-ekogroszek/page341 są tam koledzy ze śląska, którzy poradzą najlepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszczu 791 21.07.2014 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 Witam, no już niedługo preprowadzka i trzeba bedzie odpalic piec , wiec zaczynam już myslec o kupnie węgla , ten Ekobran się nie sprawdził wieć znalazlem to http://allegro.pl/wesola-ekogroszek-gold-eko-groszek-workowany-i4366252463.html i tańszy http://allegro.pl/retopal-ekogroszek-rubin-eko-groszek-workowany-i4359669692.html prosze o opinie i czy przez internet moge smiało bez obaw zamawiac? I takie pytanko czy dokładanie drewna na bieżąco ma wpływ na ilość spalanego groszku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danio990 08.09.2014 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 Witam szanownych forumowiczów , mam do was pytanie przede mną 3 sezon grzania kotłem na ekogroszek, i tak się stało, że wewnątrz kotła w strefie paleniska pozłaziła mi farba ze ścianek. Zastanawiam się powiedzieć trudno i zostawić gołą blachę czy może jednak warto by pomalować te miejsca tego typu farbą. Jeżeli tak to czy macie już może jakąś sprawdzoną markę? Pozdrawiam Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 08.09.2014 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 Witam, no już niedługo preprowadzka i trzeba bedzie odpalic piec , wiec zaczynam już myslec o kupnie węgla , ten Ekobran się nie sprawdził wieć znalazlem to http://allegro.pl/wesola-ekogroszek-gold-eko-groszek-workowany-i4366252463.html i tańszy http://allegro.pl/retopal-ekogroszek-rubin-eko-groszek-workowany-i4359669692.html prosze o opinie i czy przez internet moge smiało bez obaw zamawiac? I takie pytanko czy dokładanie drewna na bieżąco ma wpływ na ilość spalanego groszku? Polecam odpowiedni wątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 08.09.2014 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 (edytowane) Witam szanownych forumowiczów , mam do was pytanie przede mną 3 sezon grzania kotłem na ekogroszek, i tak się stało, że wewnątrz kotła w strefie paleniska pozłaziła mi farba ze ścianek. Zastanawiam się powiedzieć trudno i zostawić gołą blachę czy może jednak warto by pomalować te miejsca tego typu farbą. Jeżeli tak to czy macie już może jakąś sprawdzoną markę? Pozdrawiam Daniel To nie farba tylko nagar - i dobrze, że odpadł, resztę możesz zeskrobać. Blacha w wymienniku jest pomalowana tylko do czasu uruchomienia kotła, potem już nie bo nie ma potrzeby ani sensu. Pamiętam, że kiedyś też mnie odpadanie nagaru tak wystraszyło, że aż przedzwoniłem do producenta kotła. Edytowane 8 Września 2014 przez SUSPENSER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danio990 08.09.2014 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 Dziękuję Suspenser Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszczu 791 16.09.2014 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Witam,Piec skam-p z irydem u mnie odpalony,pojawił się taki problem, nie mam pompy CWU , rolę tej pompy przejmuje teraz pompa CO, jednak przy podłączeniu pogodówki lub pilota -g z nastawieniem na regulację temperatury oba urządzenia wyłączały pompę po uzyskaniu odpowiedniej temperatury,co wtedy ma obsługiwać CWU ? Jaki tryb pracy pomp ustawić w irydzie?? teraz mam brak pompy cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 16.09.2014 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Leszczu, jak nie masz pompy ładującej bojler i wszystko chodzi u Ciebie na jednej pompie C.O., to pilot g w trybie temp. pomieszczenia pompę c.o. rozłączy (wówczas pracuje jedynie cyklicznie, wyjściowo 30sekund co 5minut), jak na czujniku pogodowym zrobiłeś jakąś zewn. temp. wyłączenia grzania c.o., to wówczas także pompa c.o. przestaje działać....Jak ma wówczas grzać CWU- ano tylko jest to możliwe po grawitacji, więc trzeba wówczas mieć odpowiednio wykonaną instalację....., jak bojlera nie da się grzać grawitacyjnie, to pompa c.o. musi pracować stale i trzeba zrezygnować z pracy na pilot g w trybie temp. pomieszczenia, ewentualnie wypiąć pompę c.o. ze sterownika i wpiąć na stałe do kontaktu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszczu 791 17.09.2014 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2014 Leszczu, jak nie masz pompy ładującej bojler i wszystko chodzi u Ciebie na jednej pompie C.O., to pilot g w trybie temp. pomieszczenia pompę c.o. rozłączy (wówczas pracuje jedynie cyklicznie, wyjściowo 30sekund co 5minut), jak na czujniku pogodowym zrobiłeś jakąś zewn. temp. wyłączenia grzania c.o., to wówczas także pompa c.o. przestaje działać.... Jak ma wówczas grzać CWU- ano tylko jest to możliwe po grawitacji, więc trzeba wówczas mieć odpowiednio wykonaną instalację....., jak bojlera nie da się grzać grawitacyjnie, to pompa c.o. musi pracować stale i trzeba zrezygnować z pracy na pilot g w trybie temp. pomieszczenia, ewentualnie wypiąć pompę c.o. ze sterownika i wpiąć na stałe do kontaktu. No takiego miałem fachowca , już pisałem o tym wcześniej , teraz mam trochę więcej wiedzy, wiec nie ma się co pierdzielić tylko pompę CWU zainstalować. P.S Węgiel zamówiłem z Bartexu z Torunia z kopalni Wesoła, wcześniej pisałem o tym że miałem Ekobram, różnica kolosalna na korzyść Wesołej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbysiuB 24.09.2014 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2014 ...P.S Węgiel zamówiłem z Bartexu z Torunia z kopalni Wesoła, wcześniej pisałem o tym że miałem Ekobram, różnica kolosalna na korzyść Wesołej. Bartex z Torunia kojarzy mnie się z produkcją rajstop i skarpet. Z węglem to raczej Bartex Białystok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 24.09.2014 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2014 Bartex z Torunia kojarzy mnie się z produkcją rajstop i skarpet. Z węglem to raczej Bartex Białystok.A mnie się kojarzy z Mysłowicami http://bartexwegiel.pl/sklep/index.php?id_category=11&controller=category Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbysiuB 24.09.2014 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2014 Koledzy. Mam pytanie związane ściśle z wątkiem. Użytkuję Skam-p 12kW z "małą ekoenergią" i sterownikiem Puma(wentylator WBS 6Al) od grudnia 2010. Bodajże po roku zaktualizowałem soft Pumy na 7.933 (który mocno poprawił jakość spalania tym palnikiem) i taki soft mam do tej pory. Przez ten czas trochę było zmian i pytanie czy zmieniać soft na nowszy czy najnowszy biorąc pod uwagę tylko i wyłącznie jakość spalania na tym palniku lub np.czas reakcji na spadek temp. zadanej? Zmiany dotyczące sterowaniem pompami, strefy i.t.p mnie nie dotyczą. Nie mam takich potrzeb. P.S.Właśnie składam zespół podawczy z palnikiem po dorocznym przeglądzie. Doszło też malowanie zasobnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbysiuB 24.09.2014 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2014 A mnie się kojarzy z Mysłowicami ] O, nawet bardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 25.09.2014 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 Zbysiu Jak jesteś zadowolony ze spalania na tamtym sofcie, to ja bym nie zmieniał.Jakbyś jednak zmiany dokonywał, to zapisz sobie ten soft w archiwum tutaj link do nowszego, nowsza jest też instrukcja:http://www.elektro-miz.pl/pol/produkty/regulatory_temperatury/regulator_puma_pid.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czechu77 25.09.2014 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 JarekPrzypomnij mi bo nie pamiętam... czy w Cobrze przy paleniu miałem to wartość modulacji w ustawieniach serwisowych to się zwiększa czy zmniejsza w stosunku do ekogroszku? Druga sprawa to owies. W tym roku dosyć tani - u mnie po 450zł/t i tak mi torchę chodzi po głowie żeby zmieszać z miałem powiedzmy 50/50. Ekonomiczność takiego rozwiązania dużo się nie poprawi, a może i wcale ale może jakość i czystość spalania będzie lepsza. Ja ten owies i tak na próbę kupie i przetestuję ale może któryś z użytkowników testował na APPM1 i podzieli się doświadczeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 25.09.2014 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 czechu, tak w skrócie sam owies- zrobić Ci może trochę spieków sam miał- także może zrobić trochę spieków mieszanka owsa z miałem daje natomiast fajniejszy, drobniejszy popiół W cobrze modulacja w dół dla miału gdzieś 10-15% jako wartość kiedyś wklejałem fotkę takiego miksu w koszu zasypowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deredas 25.09.2014 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 Mam takie pytanie do kolegi Jareckiego. Czy widzisz jakieś wady w piecu OEP+ ? Czy mgółbyś się wypowiedzieć czy któryś z następujących piecy wybija się najbardziej na tle pozostałych OEP+, SKAM-P i RBR ? Czy w piecu OEP+ można palić miksem (miał+owies) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts