Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

Na temat każdego masz wątki na forum

Chcesz z kanałami pionowymi - ogniwo, na rankingu ostatnio suspenser wklejał linka do czyszczenia, jak Ci pasuje, to mi nic do tego

Chcesz kocioł oparty na wymienniku dolnego spalania- rbr, masz wątek o nim, czytaj

Chcesz z poziomymi kanałami, to ten wątek jest o takim kotle.

Skama czyścić od przodu, masz opatentowany deflektor-separujący.

z wyników badan np. 17kW na 4,6kW miało nadal 73%sprawności,

12kW na instalacjach domowych przy ok.4kw w wersji premium z małym palnikiem żeliwnym osiąga ok. 63-67% a wersja plus pod podobnym obciążeniem 73-79%, zależy od paliwa, umiejętności palacz, sterownika....

w skrócie tyle

W każdym z palnikiem żeliwnym, ale też z ardeo spalisz miks z ziarnem owsa, w każdym pójdzie też miał węglowy.

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No takiego miałem fachowca , już pisałem o tym wcześniej , teraz mam trochę więcej wiedzy, wiec nie ma się co pierdzielić tylko pompę CWU zainstalować.

P.S Węgiel zamówiłem z Bartexu z Torunia z kopalni Wesoła, wcześniej pisałem o tym że miałem Ekobram, różnica kolosalna na korzyść Wesołej.

Kotłownia przerobiona, pompa CWU jest, jeszcze parę innych przeróbek trzeba było zrobić, teraz wszystko ładnie chodzi , sterowanie już powoli opanowane, podłączyłem Pilota - G , mam jeszcze pogodówkę ale narazie odłączoną zastanawiam się czy jest sens podłaczania czujnika pogodowego przy pracującym pilocie pokojowym.

podłączyłem Pilota - G , mam jeszcze pogodówkę ale narazie odłączoną zastanawiam się czy jest sens podłaczania czujnika pogodowego przy pracującym pilocie pokojowym.

Zależy w które wyjście masz pilota G podłączonego.

Zakładając,że podłączyłeś w C.O., to Pilotem sterujesz aktualnie temp. na kotle- pompą c.o.

Jak założysz czujnik pogodowy, to możesz go ustawić tylko do podłogówki (jak instalacja na to pozwala), wówczas dobierasz w/g tabelki w irydzie temp. za zaworem mieszającym w stosunku do zapisanych stałych wartości temp. zewnętrznych i dalej sterownik sam Ci zmienia temp. za zaworem na podłogówkę....

Dodatkowo po podłączeniu czujnika pogodowego na Pilocie G dojdzie wyświetlanie temp. zewnętrznej.

Zależy w które wyjście masz pilota G podłączonego.

Zakładając,że podłączyłeś w C.O., to Pilotem sterujesz aktualnie temp. na kotle- pompą c.o.

Jak założysz czujnik pogodowy, to możesz go ustawić tylko do podłogówki (jak instalacja na to pozwala), wówczas dobierasz w/g tabelki w irydzie temp. za zaworem mieszającym w stosunku do zapisanych stałych wartości temp. zewnętrznych i dalej sterownik sam Ci zmienia temp. za zaworem na podłogówkę....

Dodatkowo po podłączeniu czujnika pogodowego na Pilocie G dojdzie wyświetlanie temp. zewnętrznej.

Mam podłączone do CO, rozumiem ,że jak podłacze pogodówke w irydzie wyskoczą mi tam w menu ustawienia do niej???

Witam.

Jestem tu nowy i z braku czasu może nie w tym wątku pozwolę się zapytać fachowców bo szukam oszczędności w spalaniu ,ponieważ jestem posiadaczem od czterech lat tego cudeńka http://www.kaczmarek-pleszew.com.pl/?portfolio=oferta-kpm o mocy 45 KW a ogrzewam 330 m2 , w którym miałem palić miałem ,a palę peletem i w ori piec ten miał MULTI STER z Elektro-MIZ bez CWU .

Od trzech dni mam Cobrę i Aligatora z zaworem czwór drożnym i szukam optymalnych ustawień dla podajnika tłokowego przy paleniu peletem przy ustawieniu CO -grzejniki na 40 i CWU 40 a na piecu 56 .- może ma koś doświadczenie w ustawieniach dla tego typu podajników.

Może jakieś porady odnośnie modyfikacji .

Mam podłączone do CO, rozumiem ,że jak podłacze pogodówke w irydzie wyskoczą mi tam w menu ustawienia do niej???

Po podłączeniu czujnika pogodowego w menu kodowym 10 musisz wybrać dla którego obiegu ma być aktywne sterowanie pogodowe:

masz wybór:

Tryb pracy c.o. 1. Tylko nastawa, 2.nastawa+strefy czasowe, 3 sterowanie pogodowe, 4. sterowanie pogodowe+strefy czasowe

Tryb pracy mieszacza masz podobny wybór

Jak chcesz zrobić pogodowe dla układu mieszacza to ustawiasz tam albo samo sterowanie pogodowe albo możesz dodatkowo wprowadzic pogodowe wraz z korekcją stref czasowych.

Jak to uaktywnisz w menu kodowym, to dojdzie Ci w menu tabelka do uzupełnienia, przypisujesz w niej temp. na układ grzewczy w stosunku do stałych, podanych temp. na zewnątrz, wartości pośrednie wyliczają się same.

mechanikowaty

Tłoki tak bardzo różnią się od siebie, że złote nastawy uniwersalne nie istnieją. Producenci maja rózne skoki tłoków, stosują różne przekładnie itd.

Tłoka dość ciężko się prowadzi.

Tutaj masz wątek Włodka_pid, autora softu sterownika cobra oraz modułu alligator.

Powinien Cie lepiej naprowadzić na poskromienie Twojego tłoka od p.Kaczmarka:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?211590-Sterowanie-wg-W%C5%82odka_PID/page102&highlight=W%C5%82odek_pid

• 2 weeks później...
sezon pomału się zaczyna więc można będzie "doregulować" proces spalania na sterach, żeby kociołek spalał jak najmniej. Ja palę praktycznie wyłącznie miałem i praktycznie od początku użytkowania kociołka problem był w nierównym spalaniu miału na palniku zwłaszcza na niższych mocach. Bardziej wypalało się od strony zasobnika, a po przeciwnej zalegało paliwo i to pomimo zaklejenia dyszy powietrza antyspalinowego. Znaczną poprawę uzyskałem zeszlifowując zwój ślimaka jak zamazałem na fotce. Teraz pali się znacznie równiej, tzn. centralnie na palniku.Co do poprawy ekonomiki to się jeszcze nie mogę wypowiedzieć. Trochę dziwi fakt, że palnik APPM dedykowany właśnie do spalania miału nie spalał tego paliwa tak jak powinien a taka w sumie mała przeróbka dała u mnie bardzo pozytywny skutek. Nie wiem, czy tylko ja miałem taki problem paląc miałem ale patrząc na palnik ekoenergii to tam widać, że producent dostrzegł problem i zmodyfikował ślimak. Aha... dodam na koniec, że jeśli komuś przyjdzie do głowy taka modyfikacja jak u mnie, to robi to wyłącznie na własną odpowiedzialność. Żeby później nie było, że ślimak do wymiany przez moje rady itp.

apm1palenisko.jpg

czechu77 rozumiem, że zeszlifowałeś tą część wystającą od strony kosza? jak na to wpadłeś? moze masz jakieś zdjęcia z przed przeróbki i po?

Dokładnie tak. zeszlifowałem ten zwój od strony kosza na odcinku jakieś 5cm ale myśle że można by jeszcze ciut więcej. Zeszlifowałem, go na tyle żeby nie brał udzaiłu w transporcie miału. Fotek niestety nie mam. Przed przeróbką nie było żadnych modyfikacji, tzn był taki jak z fabryki wyszedł ( choć w zeszłym sezonie bawiłem się troche w zaklejanie dysz napowietrzających ale marny skutek był). Sam niestety na ten pomysł nie wpadłem. Podpatrzyłem ten manewr gdzieś na forum esterownik.pl przy czym oni tam inny palnik tuningowali. Na razie z efektu jestem zadowolony ale no nie ma co tak od razu huraoptymistycznie podchodzić. przyjdą jakieś mrozy to się potestuje na różnych mocach palnika...

Aha.. dodam jeszcze, że żeby taką przeróbkę zrobić to wystarczy opróżnić opał, wyciągnąć zawleczkę, odkręcić cztery śrubki trzymające motoreduktor i wyciągamy ślimak

Edytowane przez czechu77

Hej czechu77

Twój kolega dzisiaj był po kociołek, spokojnie hondziarą wraca :)

Brał na ardeo, ale pewnie będzie palił takim miałem jak Ty, zestaw z SPP I BET, ze względu na miał i wielkość kotła dostał odpowiedni wentyl.

Ciekawe kiedy odpalicie....

To sie nawet nie pochwalił, Zara do niego dzwonie. Z odpaleniem to jeszcze chwila bo on specjalnie kotłownie dobudowywał. A ta 17-tka u niego dwa budynki będzie ogrzewać łącznie chyba 250m kw. średnio ocieplone bo chyba z lat 90-tych. Ciekawe czy da rade? ;)

Zawsze przy tym palniku jest jeszcze opcja zasadzenia większej głowicy, popiół będzie wówczas spadał przód-tył, ale mocowo się wyrobi

Do przerzucenia głowicy nawet specjalnie nie trzeba kotła gasić, w roku ubiegłym jak mocniej ścisnęło przez chwile, to tylko na szybko zgarnąłem z góry żar, rękawice spawalnicze, ściągnąłem górę 25-ke i nasadziłem 38-kę, całe 3minuty roboty były.... i wsio szło dalej.

ps. fota z mojego avataru to ardeo na miale węglowym na małej mocy przy sterowaniu spp

Edytowane przez Jarecki79

• 2 weeks później...

Liczę i szukam i oczom nie wierzę. Pytanie czy dla domku z podłogówką o powierzchni podłóg 38-40m2 nie będzie za duży kocioł z podajnikiem o mocy 7kW do CO i CWU?

Budownictwo mieszane (trochę starego żużlowego pustaka + pustak MAX) + docieplenie 10cm styropianu + dach lekkiej konstrukcji z blachą i 15cm wełny.

Pokoje:

7,5*4m ... wysoki na 5m (salon z kuchnią). Antresola na połowie tego pomieszczenia z lekkim stropem - otwarta z każdej strony i nie ma własnego ogrzewania. Liczę na to, że podłogówka da radę pociągnąć temat.

2*2 łazienka (wysokość normalna)

2*2 wiatrołap (wysokość normalna)

Kotłownia w dobudówce, mała powierzchnia okien (nowe 2-szybowe PCV średniej półki), drzwi wymienione.

Liczę i szukam i oczom nie wierzę. Pytanie czy dla domku z podłogówką o powierzchni podłóg 38-40m2 nie będzie za duży kocioł z podajnikiem o mocy 7kW do CO i CWU?

Budownictwo mieszane (trochę starego żużlowego pustaka + pustak MAX) + docieplenie 10cm styropianu + dach lekkiej konstrukcji z blachą i 15cm wełny.

Pokoje:

7,5*4m ... wysoki na 5m (salon z kuchnią). Antresola na połowie tego pomieszczenia z lekkim stropem - otwarta z każdej strony i nie ma własnego ogrzewania. Liczę na to, że podłogówka da radę pociągnąć temat.

2*2 łazienka (wysokość normalna)

2*2 wiatrołap (wysokość normalna)

Kotłownia w dobudówce, mała powierzchnia okien (nowe 2-szybowe PCV średniej półki), drzwi wymienione.

Do takiego mieszkania to bym dał kable w podłogę łazienki i klimatyzator z funkcją pompy ciepła w salonie z kuchnią.

Dzień Dobry

Chciałem podpytać o 2 tematy:

pierwszy czy wyszły jakieś nowe aktualizacje dla skorpiona?

a drugi to taki:

mam rozdzielacz podłogowy KISAN 8 pętli. po uruchomieniu podłogówki w domu temperatura pewnie doszłaby do 30 stopni.

Zawór stadardowy w tym zestawie to ESBE VTA 322 35-60 stopni. Zawór ustawiłem na 1 czyli 35 i przepływy na każdej belce w przedziale 0-0,5 a i tak w domu 24 stopnie (dla mnie za gorąco) zerknąłem w dane techniczne tego zaworu i okazuje się ze ten typ nie bardzo się nadaje do podłogówki. Czy Kisan nie powinien wymienić tego zaworu na właściwy?

Czy wymiana zaworu na 20-43 bardzo wpłynie na spalanie eko groszku?

Zawór stadardowy w tym zestawie to ESBE VTA 322 35-60 stopni. Zawór ustawiłem na 1 czyli 35 i przepływy na każdej belce w przedziale 0-0,5 a i tak w domu 24 stopnie (dla mnie za gorąco) zerknąłem w dane techniczne tego zaworu i okazuje się ze ten typ nie bardzo się nadaje do podłogówki. Czy Kisan nie powinien wymienić tego zaworu na właściwy?

Czy wymiana zaworu na 20-43 bardzo wpłynie na spalanie eko groszku?

Wymiana na zakres odpowiedniejszy jest dobrym rozwiązaniem. Zużycie groszku może spaść ale z temperaturą w domu. Piszesz że za gorąco więc całkiem jest to realne.

Wymiana na zakres odpowiedniejszy jest dobrym rozwiązaniem. Zużycie groszku może spaść ale z temperaturą w domu. Piszesz że za gorąco więc całkiem jest to realne.

Jak dla mnie 24 to juz za duzo. Jaki powinien byc najodpowiedniejszy ltos cos doradzi? Esbe bodajze 370 jest do podlogi ale wymaga chyba dodatkowego oprzyrzadowaniay...