Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzień Dobry

Chciałem podpytać o 2 tematy:

pierwszy czy wyszły jakieś nowe aktualizacje dla skorpiona?

?

Jakiego masz skorpiona.

są aktualnie 3wersje płytki v2, v4-v5, i ostatnia v7

w archiwum swoim mam softy

dla v2 P_37

dla v4-5 P_37

musiałbyś zerknąć przy włączaniu jaki numer softu i czy oznaczenie jest v2 czy v4/v5

jest to też w nazwie pliku z programem

Witam

Jaka jest optymalna temperatura spalin (Skam 12kW).

Czy utrzymywać temperaturę powrotu na 43 C czy mogę zejść na niższą?

Przy uzupełnianiu strat ciepła i pracy na mocy ok. 4 do 5,5kW powinny to być widełki od 80 do 110st.C w zależności od paliwa

Dla mocy znamionowej w zależności od paliwa 170-200st.C

Witam ,

Ja wy czyścicie ten piec, mogę prosić o jakieś porady, jak się dostać do czopucha , co ile trzeba go czyścić?

Dla tylnego wyjścia spalin masz w kpl narzędzi pręt z nakręcaną szczotką, czyszcząc grill spalinowy od przodu można wsio zepchnąć do tyłu i spadnie do wyczystki kominowej.

W razie wojny na czopuchu jest dodatkowa klapka rewizyjna, ale aby tam dojść trzeba dokupić jak sugeruje minertu giętki pręt, przekręcić na niego szczotkę i tak też można

Dla tylnego wyjścia spalin masz w kpl narzędzi pręt z nakręcaną szczotką, czyszcząc grill spalinowy od przodu można wsio zepchnąć do tyłu i spadnie do wyczystki kominowej.

W razie wojny na czopuchu jest dodatkowa klapka rewizyjna, ale aby tam dojść trzeba dokupić jak sugeruje minertu giętki pręt, przekręcić na niego szczotkę i tak też można

http://forum.muratordom.pl/asset.php?fid=238522&uid=183195&d=1415032858

chyba od przodu to nie bardzo z takim czopuchem, to co mam odkręcic te dwie śruby z góry??? i trzeba to czyścic tak czesto jak piec?

a tak na marginesie to moge juz podsumować pierwszy miesiąc palenia poszło w październiku razem 300 kg po 150 wesola gold i rubin. Nie mam jeszcze drzwi wewnetrznych w domu i okazało się że okno tarasowe było nieszczelne i sporo ciepla uciekało. Te 300 kg to dobry wynik na dom 150 m i grzania CO i CWU dla 4 osób?

20141103_173736.jpg

Jakiego masz skorpiona.

są aktualnie 3wersje płytki v2, v4-v5, i ostatnia v7

w archiwum swoim mam softy

dla v2 P_37

dla v4-5 P_37

musiałbyś zerknąć przy włączaniu jaki numer softu i czy oznaczenie jest v2 czy v4/v5

jest to też w nazwie pliku z programem

Mam p 4,37.

A ostatnia wersja? Ktos ma?

Witam .

Zakupiłem niedawno kocioł i w przyszłym tygodniu umówiłem się z hydraulikiem na wstawienie go do kotłowni wraz z montażem .

Pan hydraulik chce pierw wstawić piec a następnie podajnik czy można tak montować piec i na co ewentualnie zwrócić uwagę jak będzie ponownie montowany podajnik do pieca ?

Witam .

Zakupiłem niedawno kocioł i w przyszłym tygodniu umówiłem się z hydraulikiem na wstawienie go do kotłowni wraz z montażem .

Pan hydraulik chce pierw wstawić piec a następnie podajnik czy można tak montować piec i na co ewentualnie zwrócić uwagę jak będzie ponownie montowany podajnik do pieca ?

Tak jest najczęściej, drzwi to max. 90cm, więc trzeba:

a) odkręcić 4śruby i zdjąc kosz zasypowy

b) otworzyć drugie od dołu drzwiczki i zdjąc palenisko wyjmując je przez drzwiczki (nie wiem czy masz wersję premium z brucerowatym czy wersję plus z ardeo, przy ardeo ściągamy górne palenisko, pod nim kwadratowy odlew paleniska i wianek żeliwny)

c) odkręcamy 4nakrętki mocujące palnik do kotła i wysuwamy palnik z kotła

d) kocioł do palety przykręcony jest tez 4śrubami, które odkręcamy i na jakis rurkach instalator wjedzie do kotłowni

Montaż odwrotny, na początku DTR masz kartkę z fotografiami jak dany palnik należy uszczelnić, tego dopilnować, aby instalator nie zawalił, bo się będzie źle paliło.

Do transportu palniki nie są wklejane

Dzisiaj byłem w E-M, ale nie było akurat kolegi, co się softami zajmuje.

Odbierałem skorpiona, miał soft P4_38 zatem raptem o jeden wyższy

Nie miałem jednak czasu go zgrac na kompa.

Dlaczego pytasz o zmiany, czy zauważyłeś jakiś błąd w P_37?

Bardziej chciałem wiedziec jakie zmiany sa w nowych softach i przetestować

Cześć!

Właśnie dzwoniłem do firmy Sekom i w piątek wyślą do mnie piec, który zamówiłem - 12kw. Palnik Ardeo i sterownik bruli.

Chciałem zapytać czym jest kurek spustowy i do czego służy i za co jest odpowiedzialny? W zestawie przy piecu Skam-p nie ma tego kurka, zaś firma Ogniwo dodaje go do swoich pieców.

Czy będę musiał go dokupić i zainstalować w moim Skampie?

Za szybko chciałem napisać.

Poczekaj na instalatora, on odpowiednio dobierze. To są groszowe sprawy

Tego typu drobiazgi najczęściej mają ze sobą. W kotle jest mufka 3/4cala (posiada gwint wewnętrzny dla jasności), jakbyś chciał to wiedzieć wcześniej i przekazać do swojego fachowca

Czasami do tej mufki wkręca się tylko kranik, do spuszczania wody a dopuszczanie robi się gdzieś na instalacji...

itd.

ps. na kotle na górze też jest jeszcze mufka 3/4cala i tam można:

a) wkręcić korek

b) wkręcić zwykły termometr

c) wkręcić taki rodzaj trójnika i na nim dać np. termometr z manometrem, zawór bezpieczeństwa...itd. - zależy od praktyk danego instalatora

Panowie mam pytanie.

Mam skamp-premium 17KW + iryd pale 3ci sezon.

W tym roku uszczelniłem palenisko (nowy silikon) zgodnie z instrukcją. Okazało się że od nowego nie było uszczelnione od środka tzn. patrząc z góry (tam gdzie się palii się węgiel) uszczelnione było tylko pod palnikiem Bruli II gen.

Po uszczelnieniu wydaje mi się że dół podajnika jest znacznie cieplejszy niż w latach ubiegłych. (ślimak żeliwny) i wydaje mi się ze pali się głębiej niż rok wcześniej pewnie przez uszczelnienie ale chyba tak ma być)

Przez to skrapla mi się w zasobniku woda (sporo wody) groszek po zeszłej zimie wiec suchy. Jak otworze wieko to leje się na węgiel, na ściankach też sporo wody.

Czy może kilka osób napisać jaką ma temperaturę kosza (czujnik mam przyklejony koło śrub skręcających) i mam 39 stopni. W kotłowni tez jest bardzo ciepło.

Czy to przez to że jest tak ciepło na dworzu? Czy lepiej bezie jak otworze drzwi do garażu aby w kotłowni nie było gorąco.

Czy coś wiadomo o dacie softu do iryda który obsłuży moduł do internetu? (wiem ze ma być niby w tym sezonie).

Panowie mam pytanie.

Mam skamp-premium 17KW + iryd pale 3ci sezon.

W tym roku uszczelniłem palenisko (nowy silikon) zgodnie z instrukcją. Okazało się że od nowego nie było uszczelnione od środka tzn. patrząc z góry (tam gdzie się palii się węgiel) uszczelnione było tylko pod palnikiem Bruli II gen.

Po uszczelnieniu wydaje mi się że dół podajnika jest znacznie cieplejszy niż w latach ubiegłych. (ślimak żeliwny) i wydaje mi się ze pali się głębiej niż rok wcześniej pewnie przez uszczelnienie ale chyba tak ma być)

Przez to skrapla mi się w zasobniku woda (sporo wody) groszek po zeszłej zimie wiec suchy. Jak otworze wieko to leje się na węgiel, na ściankach też sporo wody.

Czy może kilka osób napisać jaką ma temperaturę kosza (czujnik mam przyklejony koło śrub skręcających) i mam 39 stopni. W kotłowni tez jest bardzo ciepło.

Czy to przez to że jest tak ciepło na dworzu? Czy lepiej bezie jak otworze drzwi do garażu aby w kotłowni nie było gorąco.

Czy coś wiadomo o dacie softu do iryda który obsłuży moduł do internetu? (wiem ze ma być niby w tym sezonie).

Ja też mam Skampa ale 12KW z palnikiem APPM-1 (zapewne masz ten sam palnik).

Co do uszczelnienia to na początku miałem silikon tylko w tej "szczelinie". Później zrobiłem jeszcze od "środka" ale jakiś różnic nie widziałem.

Co do temp. kosza , ja mam pod koszek wspawaną taką jakby tuleję z opisem "czujnik temp kosza" i tam mam wsunięty czujnik.

Temp u mnie to od 26 do 30 stopni.

Co do skraplania wody. Palę miałem więc jeszcze bardziej "wchłaniącym wodę" paliwem i mam suchutki podajnik.

Jak przywiozłem trociny które wyglądały na suche to miałem wodę w podajniku ...

To że opał leży sobie nawet rok nie znaczy że jest suchy. Jak opał masz w foliowych workach to NIGDY nie wyschnie ...

Jak jest woda w podajniku to znaczy że opał mokry i tyle ...