Jarecki79 07.11.2014 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 Kaszpir niekonieczniePrzy małym zapotrzebowaniu na ciepło, jak palenisko jest szczelne, to dym się może cofać jak będziesz miał modną aktualnie wesołą, czy jakiś chwałowicki, czy mocnego pieklorza, czyli te węgle 28-30MJ (problem możę jeszcze dotyczyć ekoretu) a odbiór ciepła będzie niski, niższe moce... wówczas faktycznie na tym palniku może do kosza cofać się dym i skraplac na chłodnych, stalowych ściankach, pokrywie... przy miale tego nie ma, przy retopalu potęzny pech by musiał nastąpić, aby takie coś było. Zatem ruchy takie:albo rozszczelnić jak było, skoro wówczas się nie wykraplałoalbo palić słabszym retopalem czy max. jaret-plusem, aby był ruch na palniku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kloskak 07.11.2014 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 Mam chyba starczy palnik kupiłem piec w 2012. Miałem wiele węgli w tym i mokry z którego się lało. I potem on był mokry ale woda się nie skraplała. Wiadomo ze w worku nie wyschnie dlatego zanim wsypie rozcinam i lezą w kotłowni w której jest gorąca co najmniej tydzień. OK a inne osoby mogą napisać jaką mają temp kosza? Ja podejrzewam, że z uwagi na mały pobór mocy - ślimak mało podaje węgla, palenisko pali się w głębi - bo jak stoi w podtrzymaniu np. za dnia to ślimak się nagrzewa (żeliwny) i wtedy ciepło cofa się w stronę kosza i wszystko się nagrzewa i wtedy paruje woda i się skrapla tam gdzie zimniejszy kosz czyli nie od strony pieca. Może Jarecki się wypowie co może być przyczyną? Dwa lata miałem suchutki kosz a tu teraz się leje po ścianach i wieku. Na szczęście przez 1 zasypaniem pomalowałem o środka olejną dwa razy i jakoś się trzyma - jasny szary aby lepiej widzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 08.11.2014 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 A może uszczelka klapy zasobnika Ci się już za bardzo "uleżała", mialem ostatnio w rodzinie taki przypadek, po 4 sezonach taka piankowa uszczelka się zużyła (kobieta codziennie dosypuje opał, bo tak jest jej latwiej) i zaciagało przez zasobnik powietrze. Woda lała się po ściankach, dodatkowo temperatura podajnika wzrosła znacząco. Po wymianie na nową, problem ustąpił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kloskak 10.11.2014 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 O moze to i rada. Podłoże coś cieńkiego. Kiedyś był nieszczelność, objaw był taki ze cofał się dym i otwierając zasobnik było w nim biało. Ale sprawdze. Zasobnik dwa lata węgiel dosypuje zawsze po 5 worków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 10.11.2014 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 przed 1 zasypaniem pomalowałem o środka olejną dwa razy i jakoś się trzyma - jasny szary aby lepiej widzieć To dobra metoda na te palniki żeliwne. Ja u siebie nie mam miejsca na składowanie i zakup większej ilości i kupuje po 15-20woreczków. Nie zawsze są idealnie suche, po pierwszym sezonie w domu, jak miałem ekoenergię dość mocno załatwiłem swój własny kosz zasypowy, ale też oczyściłem, pomalowałem pędzlem 2razy czerwoną podkładowa i po lekkim przerobieniu dołu kosza współpracuje teraz z ardeo. Przy ardeo z tym kłopotu nie zauważam w takiej skali jak na palnikach żeliwnych, ale cudów nie ma, pewnie odbije się to za ok.3lata na stanie stalowego ślimaka. Duża ekoenergia poszła na zakład, tam tez pędzlem dodatkowo grubsza warstwe podkładowej daliśmy, bo tez nie będzie idealnie suchym palone a dzięki temu dłużej powinno wytrzymać. Co do uszczelki kosza- do tego stosowane sa takie grubsze uszczelki "do okien", spokojnie kupisz w jakims sklepie z oknami czy farbami, kolor mało istotny, najcześciej są dostępne białe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebihel 11.11.2014 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 WitamPosiadam od maja 2010 r. kocioł Skamp P Premium 17 kW z palnikiem Ekoenergia i sterownikiem Puma PID . Kocioł pracował bez zastrzeżeń od początku na fabrycznym sofcie 7.34 z ADC, właśnie zmieniłem ten soft na 7A20m (ze strony Elektromiz). Czy mógłby ktoś podać jakieś sprawdzone ustawienia pod ten nowy soft. Jednocześnie proszę o odpowiedź czy w tym sofcie bez pracy z ADC można korygować wysokość kopca. Palę ogólnie ekogroszkiem rosyjskim i polskim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 11.11.2014 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Wcześniej Wodek wymyślił to tak,że ta wysokośc kopca dodawała lub odejmowała po 1sekundzie z czasu podawania. Aktualnie tego nie ma, bezpośrednio korygujesz czas pracy lub pauzy w menu spalanie.Wyjściowo daj sobie 8sek praca, 40sek pauzaDmuchawa 85%max, 3-5% min. Jak nie dopala i przerzuca koks, to np. obniż 1sekundę czas pracy i daj 7sekund. Jak pracowałeś na ADC i było OK, to teraz też możesz włączyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebihel 11.11.2014 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Bardzo dziękuję, ale mam jeszcze jedno pytanie. W starym sofcie można było do pracy na ruszcie żeliwnym wyłączyć podajnik, czy w nowym jest taka opcja? Czy robić to ustawiając czas pracy 0 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 11.11.2014 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 w menu spalanie masz taką ikonkę z niebieską tacką i na niej czarne bryłki węglana dole jest podpis 1.przedmuch wyłączony (grube ziarna węgla na rysunku)2.zmienisz to jest przedmuch załączony (drobne ziarna węgla na rysunku-miał węglowy)3. przekreślony symbol podajnika oznaczający pracę na ruszcie awaryjnym - tryb przedmuch i podajnik wyłączony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ponczas 11.11.2014 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Witam a ja mam pytanie czy to normalne ze mam piec gorący - głównie drzwiczki od palnika i w kotłowni jest ukrop - na piecu widze ze sprawnosc odzysku ciepła ponad 90% a tu gorąco leci mi w kotłownie ??? aa i mam nastawiona na piecu temp. 50 stopni, ale piec dzisiaj przez pół dnia doszedł zaledwie do 49.2 stopnia - fakt ze pierwszy raz wczoraj palilem ale nawet jeszcze nie mam wody uzytkowej, a tu piec juz tak sie meczy - dom okolo 130m2 piec 12kW z cobrą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 11.11.2014 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 jakie ustawienia i jaki opał?czy dom nowy czy już był wcześniej ogrzewany, czy to pierwsze w jego żywocie rozpalenie a w domu zimno i wilgoć technologiczna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ponczas 11.11.2014 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 (edytowane) ustawienia takie jak sobie kocił sam ustawia bo wlączylem opcje PID - dom w sumie nowy - pierwsze grzanie było wczoraj i dzisiaj rano rozpaliłem drugi raz - wilgoc jest napewno - w domu sie zrobiło w miare ciepło i bylo czuc wilgoc w powietrzu - najbardziej mnie zastanawia czy tak gorąco ma byc obok kotła - nigdy wczesniej nieuzywałem takiego kotła - i kocioł chodzil przez 5 godzin na 100% i niedoszedł nawet do 50C, a juz nie mowia co 60C - do jakich chciałbym dojsc bo jak sie zrobi zimno to chyba bede mial w środku tez zimno ) acha węgiel jakis marketowy - kupiłem pare worków 22MJ Edytowane 11 Listopada 2014 przez Ponczas zapomialem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 11.11.2014 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 ustawienia takie jak sobie kocił sam ustawia bo wlączylem opcje PID - dom w sumie nowy - pierwsze grzanie było wczoraj i dzisiaj rano rozpaliłem drugi raz - wilgoc jest napewno - w domu sie zrobiło w miare ciepło i bylo czuc wilgoc w powietrzu - najbardziej mnie zastanawia czy tak gorąco ma byc obok kotła - nigdy wczesniej nieuzywałem takiego kotła - i kocioł chodzil przez 5 godzin na 100% i niedoszedł nawet do 50C, a juz nie mowia co 60C - do jakich chciałbym dojsc bo jak sie zrobi zimno to chyba bede mial w środku tez zimno ) acha węgiel jakis marketowy - kupiłem pare worków 22MJ Jak 22 MJ to obstawiam, że to Komorany które mają niecałe 20 MJ tak naprawdę - więc zmniejszyłeś niskokalorycznym węglem moc palnika [pełną ma przy węglu 25 MJ]. Pewnie sporo go poszło a po dosuszeniu brunatnieje Temperatura zależy od tego czy masz rury zaizolowane w kotłowni i jak długa jest rura spalinowa, generalnie u mnie pomimo zaizolowania rurek zimą w kotłowni jest zwykle około 32*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 12.11.2014 00:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Ponczasjak wygrzewasz to idzie mnóstwo energii na to. Ja bym nie wygaszał tylko grzał non stop w końcu to kocioł stałopalny więc niech pracuje.jak będziesz robił przerwy to potem musi nadgonić żeby zagrzać wszystko w instalacji od nowa a jak chodzi w trybie ciągłym to tylko uzupełnia straty. intensywnie wietrzyć przy tym i pilnować temperatur zwłaszcza jeśli jest podłogówka.Jak pisze SUSPENSER w kotłowni może być ponad 30stC. jak długa rura spalinowa i niezaizolowane rury. spalanie na takim weglu będzie duże bo to słabiutki opał jest. 1 sezon to raczej nie masz co liczyć na ekonomię spalania tylko pilnować poprawności procesu żeby nie wyrzucać węgla z popiołem i kasy kominem. na oszczędności przyjdzie pora za rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czechu77 12.11.2014 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 spalanie na takim weglu będzie duże bo to słabiutki opał jest. No i parametry na sterowniku też raczej trzeba skorygować dla brunatnego, tzn. zmniejszyć moc dmuchawy lub skrócić czas między podaniami. Pid to tylko moduluje mocą na podstawie wprowadzonych parametrów dla max mocy, a te to już trzeba samemu ustawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 12.11.2014 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Pnczasdo brunatnego w menu spalanieczas pracy podajnika 10sekundczas pauzy podajnika 25-30sekundnadmuch góra można zjechac do ok.88% dla dmuchawy RV-13AMs lub 88% dla WBS6aALdołem dla RV-13AMs 14%, dla WBS6aAL 3% Brunatnego w związku z wygrzewaniem chaty i jeszcze wysoka nastawa na kotle może Ci spalac bardzo dużo w skali doby, moga to być widełki 40-50kg na budowieLepiej kupić na wygrzewanie budowy coś z:1. Retopal 24MJ2. Jaret-Plus (25-26MJ)3. Pieklorz z Piekar (26-27MJ), ale ten ma strasznie wysoką cenę, z Imex-Piechota jest jeszcze przyzwoity Anmag Gold, tańszy jakies 80zł od pieklorza a podobne parametry Później jak będziesz normlanie mieszkał i dom wygrzany, meble, drzwi itd. to obracaj się w węglach:1. Zwykły Jaret (21-22MJ), kamienny2. Retopal (24MJ)3. Na duże mrozy w rezerwie z 15woreczków Jaret-Plus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebihel 13.11.2014 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Witam Mam jeszcze jedno pytanie. Do czego służy funkcja przedmuchu (grube węgle wyłączony, małe węgielki załączony) w nowym sofcie do Puma PID dla kotła SKAMP P Premium z palnikiem Ekoenergia ????????????????. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 13.11.2014 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Przedmuchy włączasz dla miału, dla groszku wyłączasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel696 17.11.2014 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 Witam wszystkich,Zastanawiam się nad kupnem pieca Skam-p w związku z tym ma parę pytań zwłaszcza do Pana Jareckiego. Po pierwsze jaka jest różnica pomiędzy kotłem plus a premium? Po drugie gdzie można zamówić kocioł? Jaki jest czas oczekiwania? Czy kotły działaja tylko w systemie otwartym? Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzM79 17.11.2014 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 WitamPosiadam pies Skam 12 kW. Jakie rozwiązanie pracy ogrzewania podłogowego jest korzystniejsze dla pieca. Praca ciągła pompki czy cykliczna.Jeśli pompka jest włączona to mocno wychładza powrót. Zmieniłem na pracę cykliczną. Na czas pracy wychładza układ, a następnie powraca do normy.Czy zmienić na pracę ciągłą i zwiększyć temperaturę na piecu na wyższą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts