Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Zastanawiam się nad kupnem pieca Skam-p w związku z tym ma parę pytań zwłaszcza do Pana Jareckiego. Po pierwsze jaka jest różnica pomiędzy kotłem plus a premium? Po drugie gdzie można zamówić kocioł? Jaki jest czas oczekiwania? Czy kotły działaja tylko w systemie otwartym?

Pozdrawiam serdecznie.

Nazwami dodatkowymi różnicujemy palniki

Kocioł jest ten sam Skam-P

nazwa Premium oznacza wyposażenie w palnik żeliwny tzw małego brucera, my korzystamy z nowych palników żeliwnych ewmarowskich serii appmd

nazwa Plus oznacza wyposażenie w palnik z głowica obrotową marki Ardeo, serii Eco-burn

Gdzie zamówić, np.:

- u kol. Suspensera

- u kol.Minertu

- u kol. Karoka

- u producenta, czyli w sekom

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Grzegorz moim zdaniem z podłogówką lepiej jak pompa ciągle pracuje

ale też nigdy nie jest tak,że dana odpowiedź jest zawsze prawdziwa, instalatorzy maja tyle "swoich" rozwiązań wykonania instalacji, raz dobrych, raz gorszych raz kompletnie złych a raz świetnych, że to jest indywidualna kwestia.

Zalewanie kotła zimną woda powoduje skoki mocy, ale jak się wszystko spala, kocioł daje radę i wychodzi,że spala mniej niż na pracy ciągłej, to już decyzja należy do Ciebie

Popaliłem trochę na awaryjnym drewnem ze starego dachu. ale koniec na razie męczarni groszek poszedł w ruch. Swoją drogą przy paleniu ręczny jest mała moc dmuchawy ponieważ żeby włączyć ręczne trzeba maksymalnie obniżyć moc i to nie jest dobre rozwiązanie bo brakuje powietrza często.

280m, mówisz o cobrze?

Tam ruszt awaryjny się załącza przez wybór tryb przedmuch włączony/tryb przedmuch wyłączony/praca na ruszcie i symbol skreślonego podajnika...

Chyba,że mówisz o sofcie testowym serii S ? Na tym sofcie nie próbowałem pracy na ruszcie, więc nie wiem jak to jest

w testowym można obejść korzystając z pracy ręcznej i tam ustawiając moc wentylatora

niestety nie będzie wtedy kontroli temperatury zadanej

w normalnym trybie nie próbowałem ale z tego co pamiętam to trzeba zjechać w dół na maksa z mocą. nie wiem tylko jak wtedy steruje wiatrakiem

Dzięki za szybką odpowiedź.

A powiedzcie mi jeszcze jaką wersje polecacie plus czy premium? Interesuje mnie moc 17 kW. Dom jest nowy, zbudowany z Ytonga Energo 36,5 bez ocieplenia dodatkowego. Parterowy z ocieplonym poddaszem wełną 20cm. 143m2 do ogrzania plus kiedyś ewentualnie poddasze (60m2).

Czy moc będzie odpowiednia? Może wystarczy jednak 12 kW?

Bardzo zastanawiam się nad SKAM-P 17kW Ekoenergia + COBRA PID lub SKAM-P Premium 17kW Skorpion PID lub Skam-P Plus 12kW Iryd PID.

A macie może jakieś opinie na temat kotłów firmy Ogniwo? Model Ogniwo Eko Plus 16 kW wyglada interesująco.

A powiedzcie mi jeszcze jaką wersje polecacie plus czy premium? Interesuje mnie moc 17 kW. Dom jest nowy, zbudowany z Ytonga Energo 36,5 bez ocieplenia dodatkowego. Parterowy z ocieplonym poddaszem wełną 20cm. 143m2 do ogrzania plus kiedyś ewentualnie poddasze (60m2).

Czy moc będzie odpowiednia? Może wystarczy jednak 12 kW?

Bardzo zastanawiam się nad SKAM-P 17kW Ekoenergia + COBRA PID lub SKAM-P Premium 17kW Skorpion PID lub Skam-P Plus 12kW Iryd PID.

A macie może jakieś opinie na temat kotłów firmy Ogniwo? Model Ogniwo Eko Plus 16 kW wyglada interesująco.

Proponuję zrobić OZC żeby mieć pewność.

Podejrzewam, że Skam-P Plus 12 kW spokojnie da radę - polecam jednak ze sterownikiem SPP lub Bruli.

... Dom jest nowy, zbudowany z Ytonga Energo 36,5 bez ocieplenia dodatkowego. Parterowy z ocieplonym poddaszem wełną 20cm. 143m2 do ogrzania plus kiedyś ewentualnie poddasze (60m2).

..

a czemu bez dodatkowego ocieplenia? nawet jeśli spełni wymagania normy to rachunki za ogrzanie będa wysokie

nie lepiej dołożyć izolacji i cieszyć się niskimi kosztami w sezonie grzewczym niż puszczać w komin ciężko zarobioną kasę?

ja bym dołożył styro na to i tak z 15cm przynajmniej i myślę że wyszłoby zapotrzebowanie w okolicy 10KW łącznie z tym dodatkowym poddaszem.

Właśnie po to wybraliśmy Ytong Energo aby dodatkowo nie ocieplać. Chcemy mieć jednorodną ścianę jednowarstwową. Ytong ma bardzo dobre parametry cieplne, dodatkowo budując unikaliśmy mostków termicznych i dokładanie dodatkowego ocieplenia mija się z celem. Zwłaszcza dokładanie styropianu. Jak już ocieplać Ytong to wełną. Aktualnie tego nie planujemy. Ściany mają przenikalność cieplną porównywalną np. z suporeks 24 + 15 styro. Zresztą to chyba nie jest wątek na tą dyskusje.

Zapotrzebowanie na ciepło według np. tej strony http://cieplowlasciwie.pl dla naszego domu jest na poziomie 10-11kW. Mimo wszystko waham się. Czy 17 czy 12.

Właśnie po to wybraliśmy Ytong Energo aby dodatkowo nie ocieplać. Chcemy mieć jednorodną ścianę jednowarstwową. Ytong ma bardzo dobre parametry cieplne, dodatkowo budując unikaliśmy mostków termicznych i dokładanie dodatkowego ocieplenia mija się z celem. Zwłaszcza dokładanie styropianu. Jak już ocieplać Ytong to wełną. Aktualnie tego nie planujemy. Ściany mają przenikalność cieplną porównywalną np. z suporeks 24 + 15 styro. Zresztą to chyba nie jest wątek na tą dyskusje.

Zapotrzebowanie na ciepło według np. tej strony http://cieplowlasciwie.pl dla naszego domu jest na poziomie 10-11kW. Mimo wszystko waham się. Czy 17 czy 12.

Bierz 10-12kw piec. Większy to tylko więcej problemów.Każdy piec 10-12kw w razie mega mrozów wyciśnie z 2-3kw więcej co prawda z stratą kominową ale nie wielką.

zapytałem o powody

nie zamierzam dyskutować o Twoich wyborach

uzasadniłeś i przyjmuję

to w końcu Twój wybór.

jak piszą chłopaki 12KW maks a nawet 10 by dało radę

BETa mam lecz jeszcze nie podłączyłem nie mam internetu w nowym domu .Musze kupić

30 m skrętki i pociągnąć ze starego domu .

Pale teraz retopalem .

Obroty dmuchawy - 37 wcześniej miałem 42 ale robiły się spieki teraz spala węgiel na popiół .

Podawanie 3sekundy

Przerwa 29 sekund wcześniej miałem 27 sekund ale jak kociołek już trzyma 60 stopni to teraz wydaje mi się że jest idealnie .

Po zastanowieniu się i Waszych opiniach decyduję się na SKAM-p Plus ze sterownikiem SPP 12 kW. Dzięki Panowie za pomoc.

Pewnie odezwę się jak piec zacznie działać :)

Pozdrawiam serdecznie!

zapytałem o powody

nie zamierzam dyskutować o Twoich wyborach

uzasadniłeś i przyjmuję

to w końcu Twój wybór.

jak piszą chłopaki 12KW maks a nawet 10 by dało radę