smiechu30 23.11.2014 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Powrót do kotła mam z podłogówki oraz ze zbiornika c.w.u .Jak pompa od zbiornika pracuje to powrót jest gorący i kocioł uzyskuje szybko ustawioną temperaturę natomiast jak woda w zbiorniku dobije do ustawionej temperatury to zostaje praktycznie sam powrót z podłogówki i wtedy trudno z uzyskaniem żądanej temperatury na kotle czy oby takie rozwiązanie jest odpowiednie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smiechu30 24.11.2014 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 Dzisiaj rano sterownik Spp pokazywał er.5 i kocioł nie pracował . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 24.11.2014 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 er.5 - sterownik uznał kocioł za wygaszony, nie zmieścił się w zadanym czasie na podniesienie temp. na kotle. Jak przypadkowo zresetowałes ster, to domyślnie jest bodajże tylko 10minut czasu do wygaszenia Wyłącz sterownik czerwonym (ok.5sekund przytrzymaj)Załącz ponownie czerwonym (5sekund...)i jak zobaczysz numer telefonu naciśnij kredkęteraz robisz:czas wygaśnięcia np 40minutjak masz podłączony bet - typ regulatora pokojowego PPX, jak nie masz- BRAKprzesyp opału np. 4,5g/sekundę ( w jednym węglu będzie 3,7 a w innym 5,2grama, ja ustawiam wyjściowo 4,5)zasyp kosza dla kotła 12kW 160kgi resztę potwierdzasz do końca Jak Ci tam powrót od podłogówki tak bruździ, to może włącz pompę cWU na stałe, woda w bojlerze będzie miałą tyle, ile nastawa kotła, ale całość będzie stabilnie pracować.To tak na szybko do testu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smiechu30 24.11.2014 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 Po tym jak kocioł wygasł od nowa uszczelniłem palnik.Hydraulik uszczelnił tylko zewnętrzna krawędź palnika tego kwadratowego dodatkowo uszczelniłem jeszcze krawędź wewnętrzna i wydaje mi się że teraz jest lepiej nie ma takich skoków temperatur .Zamówiłem już kabel LAN 30m jak tylko będę go miał w domu to podłącze bramkę internetową Bet . W którym miejscu najlepiej zamontować czujnik spalin niestety nie ma wejścia na niego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 24.11.2014 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 W którym miejscu najlepiej zamontować czujnik spalin niestety nie ma wejścia na niego . Nie wiem czy masz kociol z górnym czy tylnym wyjściem spalin Jak z górnym, to wierć w wyczystce na kolanie, taki dekielek przykręcany,w labo t.spalin bada się ok.1metr za kotłem Jak masz tylne wyjście spalin, to na nim jest też taka klapka na śruby- w niej wywiercić i wsunąć czujnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 26.11.2014 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Tak soft testowy. ale już na szczęście grochem palę. Nawiasem mówiąc czy słyszał ktoś może o automatycznym systemie odpopielania do pieców na węgiel? przy peletach takie widziałem/czytałem, wiecie ślimak na samym dole który co jakiś czas usuwa popiół do pojemnika. to by było dobre:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czechu77 26.11.2014 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 o jej... następny, który się poddał przy paleniu miałem... Szczerze to sam musze zweryfikować ekonomiczny sens palenia miałem. Testowałem już w tym sezonie mix miału z pelletem i całkiem fajnie się to paliło... Mimo mniejszej kaloryczności pelletu, to kociołek spalał mi troszkę mniej takiego mixu niż samego miału... tylko to mieszanie uciążliwe.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 26.11.2014 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Czechu już wiele razy pisałem,że miks pelletu z miałem lub ziarna owsa daje fajne rezultaty Sam x-czasu temu spalałem sam miał - kiszka i spieki na tym co miałem do testu, sam owies też spiekał, ale miks chodził piko-beloNa ziarnie owsa wyjdzie taniej od pelletu przy takim samym efekcie. Możesz też czeski groszek ożenić z tym miałem i będzie równie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 27.11.2014 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Tak soft testowy. ale już na szczęście grochem palę. Nawiasem mówiąc czy słyszał ktoś może o automatycznym systemie odpopielania do pieców na węgiel? przy peletach takie widziałem/czytałem, wiecie ślimak na samym dole który co jakiś czas usuwa popiół do pojemnika. to by było dobre:p Ja taki odpopielacz miałem a paru moich klientów ma i sobie chwali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 27.11.2014 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Ja mam kocioł Cichewicza + palnik pelletowy + sterownik R2006LP (chyba). Palnik z opcją czyszczenia, która polega na tym, że stoker wyrzuca wszystko co ma na palnik, dmuchawa zrzuca do popielnika i w tym momencie na przedmuchu 100% chowa się palenisko pod coś co przypomina żyletkę a bardziej staromodny skrobak czy też nóż (jedno i to samo ). Żyletka zdejmuje nagar i jakieś spieki, dmuchawa wywala do popielnika i czysto. Z pelletu ogółem jest mało popiołu ale ustawić to dziadostwo to już siwy chodzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebihel 29.11.2014 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 WitamCzy możecie Panowie polecić jakiś niedrogi i w miarę prosty w obsłudze bezprzewodowy pokojowy regulator temperatury który by współpracował ze sterownikiem Puma PID (kocioł Skamp P Premium). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 29.11.2014 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 np. euroster 3000RX/TH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 30.11.2014 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 minertu możesz coś więcej na ten temat przy jakim piecu ? jakieś info na ten temat? fotke ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 30.11.2014 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 np. euroster 3000RX/TH A jakby gość podpiał bezpośrednio pod pomkę taki ster???http://www.digitime.pl/page2.html chodziło by to??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 30.11.2014 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 (edytowane) minertu możesz coś więcej na ten temat przy jakim piecu ? jakieś info na ten temat? fotke ? Odpopielacz można jest na zamówienie w opcji np. przy RBR-Ekouniwersal. Trzeba mieć trochę głębszą kotłownię bo kocioł musi być odstawiony tyłem od ściany czy komina chociaż ze 30cm. W popielniku jest zamontowany normalny ślimak a to miejsce jest potrzebne za kotłem na motoreduktor. Są dwie wersje, jedna z pojemnikiem na popiół podpinany do przednich drzwiczek, częściej jednak wybierana jest wersja z wypuszczoną flanszą na worek. Jeśli masz wolne wejście pompki mieszającej w sterowniku ( piszę o eCoalu ) można podpiąc ten motoreduktor pod to wejscie, ustawić np. na cyrkulację i ustawić programator żeby raz na dobę czy dwa dni zadziałał podajnik i wygarnął popiół, ewentualnie jakiś programatorek. Fotki były gdzieś na wątku o tym kotle. Edytowane 30 Listopada 2014 przez karoka65 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 30.11.2014 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 A jakby gość podpiał bezpośrednio pod pomkę taki ster???http://www.digitime.pl/page2.html chodziło by to??? Czemu nie, termostat działa tylko na zasadzie zwarty-rozwarty, jak cena lepsza od eurostera, to nawet wygląd ma ciekawy. Pod pompę - można, ale wówczas na czas utrzymania temp. pompa non stop będzie nieaktywna Podpięcie pod sterownik daje opcję wysterowania co ile minut ruszyć pompę, aby trochę wody z układu przepchnęła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinjulio 30.11.2014 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Wie ktoś z Was do czego jest opcja na zdjęciu poniżej? kod 3111. Szczególnie mam na myśli co oznacza ta 5-tka. Jak byłem w tym menu to podajnik zaczynał pracować a po chwili włączał się alarm i pisało, że jest blokada podajnika. Obecnie pracuję na sofcie, który jest dostępny na stronie EM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 30.11.2014 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Ale się zgraliśmy z pisaniem do siebie Już się nie będę powtarzać Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinjulio 30.11.2014 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Ale się zgraliśmy z pisaniem do siebie Już się nie będę powtarzać Pozdrawiam widziałem Twoją odpowiedź - dzięki Ja zawsze śledzę obydwa tematy P.S. zerknij tam jeszcze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 01.12.2014 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 Cześć Chciałem zapytać czy w takim stanie (jak na zdjęciach) mogę przetrzymać kocioł przez zimę? Będzie on nie podłączony. Dom będzie nie ogrzewany także temperatura może spaść poniżej 0*. Dom jest ocieplony styropianem, teraz ocieplam poddasze wełną także powinno być w miarę ciepło dla pieca. Pytam ponieważ nie wiem czy może nakryć go na zimę jakimiś narzutami czy starymi kocami. Tak żeby nie dostała się do niego wilgoć lub żeby szron się nie pojawił... Dajcie znać czy mogę go zostawić tak jak jets czy coś na niego narzucić. Piec podłączę dopiero na wiosnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts