ppietrz 16.03.2011 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Nie wprowadziłem jeszcze tamtych korekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 16.03.2011 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Niestety także to zaobserwowałem. U mnie wahania (bez względu na zmianę długości przerwy) występują w zakresie -2,5/+5 (na poprzedniej wersji miałem stan -1/+1). Problem jest w tym, że jak sterownik osiąga zadaną temperaturę to staje z aktualną mocą (do różnicy 1 stopnia), nawet jak wynosi ona 100% a potem zbyt wolno wyhamowuje. Zauważyłem że teraz częściej wchodzi w 100% mocy a niekoniecznie jest to szczęśliwym rozwiązaniem (wcześniej tylko przy dużym zużyciu CWU). Może warto wprowadzić w menu opcję agresywności algorytmu i dać użytkownikom wybór pomiędzy poprzednim a zmodyfikowanym nowym? Niestety to komplikuje obsługę sterownika Spalania nie udało mi się porównać, bo ostatnio było u mnie +15 stopni w dzień więc wystąpiła korekta na zaworze 4D (spalanie około 100kg/6 dni). Temperatura w domu 22-23 stopnie. Dodam tylko, że robią sie większe spieki. Jak poprzednio były takie mniejsze i kruche, to teraz są większe, grubsze, sięgające bardziej w głąb palnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElFi 16.03.2011 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 To są oznaczenia dla serwisu, zwarcie krańcówki dla tłoka, termostat pokojowy zwarcie styków.... ilość błędów tl też dotyczy konstrukcji tłokowej, chodzi o problemy z pozycjonowaniem tłoka reset to jakieś zaburzenia, skoki napięcia, jaja z prądem prowadzące do chwilowego zaniku napięcia na sterowniku. Po prostu liczba wyłączeń sterownika z prądu (np: wyłącznikiem na panelu). Wartość ta resetuje się przy aktualizacji oprogramowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal1507 16.03.2011 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Witam, nie wgrałem jeszcze nowego softu, ale mam problem z softem 7.7C dzisiaj pojawił mi się błąd tłoka, gdzie od początku mam ślimaczka. Nie wiem jakim sposobem pojawił się błąd tłoka. Po wejściu w 3111 pokazuje się podawanie i przerwa tłoka - rysunek też tłok. Jak zmienić tryb podawania na tryb ślimakowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 16.03.2011 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Witam, nie wgrałem jeszcze nowego softu, ale mam problem z softem 7.7C dzisiaj pojawił mi się błąd tłoka, gdzie od początku mam ślimaczka. Nie wiem jakim sposobem pojawił się błąd tłoka. Po wejściu w 3111 pokazuje się podawanie i przerwa tłoka - rysunek też tłok. Jak zmienić tryb podawania na tryb ślimakowy. Coś się musiało stać, tylko nie wiem co... (przepięcie jakieś????) Schodź z przerwa podawania w dół, rysuneczek sam zmieni się na ślimaka, chyba poniżej 40sekund przerwy musisz zejść, aby przełączyło się w ślimak. Późnej ustaw pauzę tak, jak miałeś wyjściowo dla 100%mocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal1507 17.03.2011 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 Oki wieczorkiem zmienię. A jakie proponujesz parametry przy obecnej pogodzie podawanie / pauza ja testowałem 120 /11 Z TYM ŻE OD 7 GRZEJNIKI WYŁĄCZONE OPCJĄ STOP DO 16 PODŁOGÓWKA CAŁY CZAS SOBIE PRACUJE WODA CO GODZINKĘ STOP PO 16 GRZEJNIKI WŁĄCZONE DO 7:00 ZAZNACZĘ JESZCZE ŻE NA 182M2 AKTYWNE SĄ 3GRZEJNIKI + PODŁOGÓWKA OK 30 M2 RESZTA POZAKRĘCANA, W DOMU OK 24 STOPNI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 17.03.2011 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 Ja proponuję dobrać jedne, dobre parametry wyjściowe pod swój dom i instalację i więcej w to menu nie wchodzić, chyba,że zmienisz soft. Korzystaj z menu korekcji, ono jest dla ułatwienia Tobie życia. Korekcja kopca na minus zmniejsza ilości podawanego paliwa (*jeżeli stwierdzisz, że automat sobie nie radzi)Ograniczenie mocy dmuchawy dostosowuje max. wydajność powietrzaDobór minimalnej mocy w zakresie 1-3% dba o podtrzymanie płomienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 17.03.2011 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 Czy mógłby ktoś wrzucić ekran z Pumy na którym widać, czy i jakie poprawki wprowadza ADC? Włączyłem ADC i jakoś nie mogę się tego doszukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 18.03.2011 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Czy mógłby ktoś wrzucić ekran z Pumy na którym widać, czy i jakie poprawki wprowadza ADC? Włączyłem ADC i jakoś nie mogę się tego doszukać. Na dole wyświetlacza na normalnym ekranie roboczym w kolorze niebieskim lub czerwonym powinieneś widzieć dodatkowe poprawki, które liczy sterownik od -33% do +33%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 18.03.2011 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Jarecki79 - wysłałem priv - proszę o pilne zerknięcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 21.03.2011 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Dzwoniłem do Elektro-Miz w sprawie modułu Buran i jest to wydatek rzędu 600-700 zł netto. Z tego co zrozumiałem nie jest to produkt za bardzo chodliwy. Cena jest zaporowa zwłaszcza, że moduł miałby umożliwiać tylko podgląd pracy pumy przez internet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 21.03.2011 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Ja do końca roku życzyłbym sobie kolorowego panelu pokojowego pasującego do Skorpionaa, Cobry i Pumy. Ładny gadżet do powieszenia w domu z podglądem na parametry pracy kotła (temperatury, dojście do stref czasowych, opcja zmian temperatur kotła/bojlera). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hubi27 21.03.2011 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 A czy to musi być tylko Buran? może coś takiego np. http://www.cel-mar.pl/rs232_wi-fi_m14110.htm albo to samo tylko na ethernet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 22.03.2011 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 A czy to musi być tylko Buran? może coś takiego np. http://www.cel-mar.pl/rs232_wi-fi_m14110.htm albo to samo tylko na ethernet. Nie wiem jak sprawdzić jaki interfejs potrzebuje puma, bo być może powyższe urządzenie byłoby ok (wyszukałem także z innymi interfejsami). Drugą stroną medalu jest aplikacja / serwis który pokazywałby wykres.... Skąd to wziąć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 22.03.2011 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Ja do końca roku życzyłbym sobie kolorowego panelu pokojowego pasującego do Skorpionaa, Cobry i Pumy. Ładny gadżet do powieszenia w domu z podglądem na parametry pracy kotła (temperatury, dojście do stref czasowych, opcja zmian temperatur kotła/bojlera). Przy kotłowni w piwnicy gdzie trzeba specjalnie schodzić to rzeczywiście bardzo dobra sprawa. U mnie dom parterowy i kotłownia to "prawie" jeden z pokój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 22.03.2011 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Cześć wszystkim Osobom, do których miałem maile wysłałem nowszy soft 7.80 Menu obsługi pompy cyrkulacyjnej jest pod kodem 0246 Pierwsza ikona to ile minut ma pompa pracować, druga pozycja ile minut ma stać.Kolejne okienko to wejście do profilu godzinowego, na grafie aktywuje godziny, w których pompa cyrkulacyjna ma działać.Pompa cyrkulacyjna może być dołączona do wyjścia oznaczonego jako dodatkowe (wyj.dod) Dodaję też fotki menu korekcji po zmianach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nela_32 22.03.2011 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Witam,od paru dni palę na wyłączonym przedmuchu. Popiół dopalony i wygląda tak jakby był z papierosa.Poprzednio popiół był paskudny, szlakował się ale wszystko się dopalało.Jeśli ktoś ma problemy ze szlakowaniem to niech dla próby wyłączy sobie przedmuchy.Wersja programu to 7_7X18, dostałem ją od P. Włodka, dziś z nim rozmawiałem i ta wersja jest już dostępna jako 7_80. Można ją pobrać ze strony producenta. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 22.03.2011 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Soft 7.80 wysłałem właśnie do użytkowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 22.03.2011 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Witam, od paru dni palę na wyłączonym przedmuchu. Popiół dopalony i wygląda tak jakby był z papierosa. Poprzednio popiół był paskudny, szlakował się ale wszystko się dopalało. Jeśli ktoś ma problemy ze szlakowaniem to niech dla próby wyłączy sobie przedmuchy. Wersja programu to 7_7X18, dostałem ją od P. Włodka, dziś z nim rozmawiałem i ta wersja jest już dostępna jako 7_80. Można ją pobrać ze strony producenta. Pozdrawiam A w jaki sposób wyłączyć przedmuch? Nowy soft u mnie już zainstalowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hubi27 22.03.2011 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 A w jaki sposób wyłączyć przedmuch? Nowy soft u mnie już zainstalowany kod 2207 blokada przedmuchu na 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts