martinjulio 04.12.2014 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 masti15, dzięki za podpowiedź, muszę tez spróbować zakleić te otwory, skoro u Ciebie to pomogło. Ja palę obecnie Retopal-em, więc to chyba nie wina za mocnego grochu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kloskak 07.12.2014 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 (edytowane) Panowie mam problem i proszę o poradę czy źle palę (pojawiła się rdza) Piec skampremium 17kw + Iryd (kaloryfery ok 80m2 na górze domu na dole podłogówka ok 90m2). Pale 3ci sezon i dziś przy czyszczeniu zauważyłem na sporej powierzchni pod czopuchem rdzę - nie punktowo tylko na całych powierzchniach płaskich(pod pyłem). I teraz pytanie co robie źle temp na piecu zadana ok 52st. Sterownik pokojowy działa na podłogówkę i jak właczy pompe od podłogówki przed która jest zawor 3drożny to temperatura na powrocie drastycznie spada (powrot z podłogi jest ok 25 stopni - po np. 2 minutach pracy pompy, bo w kotłowni jest goraco i oszukuje i pokazuje 27) i przez to temperatura spada na piecu nawet o 16 stopni zanim piec się rozpędzi i długo mu zajmuje zwiększenie temperatury. Piec regularnie czyszczę i zawsze był w środku suchy Poradźcie co mogę zmienić abym nie wymieniał pieca za 2 lata. Bo wiem ze siarka tlen + woda = śmierć dla pieca. Kiedyś walczyłem z mokrym zasobnikiem po zakupie nowego groszku - wilgotny groszek i tyle. Wsypałem z zeszłego roku i problem znikł. Sugeruje rozcinać worki i niech stoją w kotłowni przez okres jednego zasypu. Edytowane 7 Grudnia 2014 przez kloskak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 07.12.2014 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 W skrócie, bo za chwile wychodzę. Ogólna zasada jest prosta, najlepiej dążyc do stałej pracy i krótkiego odstawiania.Zbilansować instalację tak, aby nie było wielkich skoków mocy (czyli aby nie gnał ileś na 100% a później np. godzinę stał) Iryda idzie tak ustawic, aby sobie ciągnął i nie osiągał nastawy np. zadana 60st.C, ale parametry takie,że dobija do 58st.c, wówczas względnie stała t.spalin.... tyle,że to już wymaga większej obserwacji, wtajemniczenia w nastawy sterownika i stałego odbioru ciepła. Pilot wyjściu mieszacza przy nastawie na sterowanie podłogówka z użyciem siłownika zaworu mieszającego nie rozłącza pompy, tylko przymyka lub otwiera zawór, aby dana nastawę uzyskać. Trzeba by tyrtnąc pod numer na naklejce sterownika jak jest u ciebie inaczej, może w starszym sofcie tak było, nie pamiętam.Można wówczas zrobić tak,że od Mateusza ściągnę nowszy soft i wyśle do ciebie logger, soft wgrywa się z karty SD, jeden jest na panelik, drugi na płyte główną, to byś musiał zrobic przy kontakcie telefonicznym z Mateuszem jak dostaniesz logger. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kloskak 07.12.2014 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 (edytowane) Dzięki Jarek za odp. Tylko ja właśnie chyab mam coś źle w instalacji. Mam zawór mieszający (przed pompą na podłogę) ale bez siłownika. I dlatego musze wyłaczać i włączać pompe bo jak chodzi non stop to upał w domu się robi. Fakt nie mam małego obiegu łączącego wyjscie pieca z powrotem. I co zrobić z tą rdzą? zostawić? czy wyczyścić piec i odrdzewiaczem potraktować? Obecnie zwiększyłem temp na piecu do 60 stopni i tyle. Ale nie wiem jak wymusic aby pompa się częściej załączała bo czujnik od powrotu jest na rurze w kotłowni gdzie jest gorąco i jak sterownik wskazuje ze jest np 27 stopni (teoretycznie) powrót uruchamia pompę i po 2 minutach jest już tylko 25 stopni. pompa ma się wyłączyć (tzn obizyć zadaną temp o 2 st) gdy temp na powrocie (w kotłowni -realna bo pracuje pompa) będzie 29 stopni. i tak to u mnie działa. Tylko przeraziłem się rdzy i dlatego msuze coś zaradzić (ilośc prądu i groszku drugoznacząca przy cenie kotła). Fakt w sterowniku powinna byc amplituda 1 st (albo jeszcze mniej) a nie 2st aby pompa ruszyła to by już było lepiej (częściej załączy - podłoga tak nie ostygnie) . Mam sterownik z czujnikiem temperatury spalin. Zastanawiam się czy nie wywalić pilota i ustawić niższą temp na wejsciu podłogi i niech chodzi cały czas, ale jak sie zrobi zimno to trzeba korygować. Chętnie bym zaktualizował soft. Edytowane 7 Grudnia 2014 przez kloskak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 08.12.2014 00:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 kloskaka przestaw zawór skoro masz ręczne sterowanie żeby dawał mniej na podłogę i niech pompa chodzi w trybie ciągłym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kloskak 08.12.2014 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 Dziekuje za sugestie. Rano przestawiłem bieg na II (9W zamiast 19W) czyli wolniej bedzie zimna woda wpadać do kotła, to dziś jeszcze obniże temp na wejsciu pompy aby mniej pobierała gorącej wody z kotła przez co dłużej będzie chodzić. A co z rdzą w środku? Ktoś gdzies napsiał że WD 40 popryskać, a odrdzewiaczem wcześniej? (Nie są to wżery, tylko powierzchowne na płaskich powierzchniach - nie tylko na spawach).Bo przyznaje nie daje mi to spokoju. Jeszcze o soft musze sie uśmiechnąć aby zmienić skok załączania pompy na 1 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzM79 15.12.2014 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 WitamPodłączyłem piec do internetu i mam pytanko (eSterownik skam-p 12 kW Grzegorz Działdowo).Nie widzę statystyk i nie wiem jak to naprawić?Mam również prośbę o sprawdzenie, czy w ustawieniach nie mam bałaganu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 15.12.2014 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Witam Podłączyłem piec do internetu i mam pytanko (eSterownik skam-p 12 kW Grzegorz Działdowo). Nie widzę statystyk i nie wiem jak to naprawić? Mam również prośbę o sprawdzenie, czy w ustawieniach nie mam bałaganu. Na stronie esterownik jest instrukcja jak poprawnie skonfigurować sterownik aby wszystko działało.Jeśli zastosujesz sie do instrukcji wszystko będzie widać i działać jak należy.Sprawdź czy wszystko jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 15.12.2014 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Tak jak mówi kolega DelphionMógłbyś jeszcze linka wkleić do swojego sterownika, są tutaj też bardziej obeznani z brulim koledzy, więc na szybko powinni tez coś doradzić w tej kwestiiEwentualnie zadzwonić do elektro-system i w takiej sprawie to chyba najlepiej prosić z p.Markiem Kowalskim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 15.12.2014 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Witam Podłączyłem piec do internetu i mam pytanko (eSterownik skam-p 12 kW Grzegorz Działdowo). Nie widzę statystyk i nie wiem jak to naprawić? Mam również prośbę o sprawdzenie, czy w ustawieniach nie mam bałaganu. Żeby mieć statystyki musisz uzupełnić wpisy do nich, zakup paliwa, cena, kaloryczność i ilość podawanego paliwa na minutę pracy podajnika. Wtedy wszystko będzie widoczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T_W 15.12.2014 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Dzięki za info. Oczywiście w sezonie też czekam na jakieś opinie. ps. pamiętaj, aby miał dobrze wysuszyć, by Ci się w koszu nie przywiesił! Witam Palę SPP i Ardeo już od jakiegoś czasu więc należy "skrobnąć" coś na temat. SPP + Bet zakupiłem w lutym, zajął miejsce wysłużonego Geko. Początkowo pracował w parze ze starm zwykłym palnikiem (wytarte kolano, przetarta/przerdzewiała rura podajnika i ślimak któremu brakowało ok. 1/3 zwojów). To wszystko zasilane było Retopalem. Po po podłączeniu SPP do pieca kilku dniach zmian parametów i nadmuchu, pierwszy raz zobaczyłem jak Retopal spala się bez różnych figurek. Wymiennik w miarę czysty i co najważniejsze szary. Pamiętam jak fachowcy, którzy dobierali i montowali mi piec, prawie pukali się w głowę jak im powiedziałem że będę palił Retopalem i na nim mają uruchomić piec. Spalanie spadło lecz ciężko ocenić precyzyjnie o ile (poprzednia zima taka jakaś inna). Tak na oko około 1/5 mniejsze. Patrząc jak poprawiło się spalanie Retopalu, czytając informacje o palnikach miałowych, postanowiłem spróbować sił z miałem, miał to być Piast 23D. Szukałem informacji n/t palników miałowych . Początkowo patrzyłem w kierunku Brucer/Bruli/Ekoenergia. Trafiłem na Muratorze na informację o Ardeo. Trochę posznupałem tu i tam i wybór padł ostatecznie na Ardeo. Pod koniec kwietnia zakupiłem od kol. Jarecki79 nówka sztuka Ardeo 15kW(eco coś tam), deflektor wklęsły i dodatkową głowicę 25kW. Jak to często bywa trochę brakowało czasu na podłączenie nowego nabytku. Wiadomo piec innego producenta palnik innego, mało kompatybilne połączenie. Należało dorobić adapter do podłączenia palnika no i nowy zbiornik (zbiornik nabyłem drogą wymiany i został wykonany w/g mojego projektu jakieś 200kg).Wreszcie pod koniec maja udało się wszystko poskładać do kupy i ruszyło. Jedyna rzecz która dała du...y to deflektor. Po rozgrzaniu otwarłem popatrzeć ja się pali, jakieś 10s i zamykałem jak pierdzielneło to baba na górze myślała że została wdową (jej niedoczekanie). Deflektor rozleciał się dosłownie w mak. No cóż założyłem stary i chwilowo wyleczyłem się z innych niż żeliwne. Prawie przez całe lato paliłem na ciepłą wodę Retopalem i tutaj mogę precyzyjniej porównać wyniki. Na starym palniku i sterowniku, zbiornik węgla wystarczał mi na 1 miesiąc. Na SPP+Ardeo zbiornik wystarczył mi prawie na 1,5 miesiąca i nadal był czysto w piecu. Pod koniec wakacji zakupiłem miały 23D i 19D z Piasta. Miałem 23D paliłem krótko ale niewiele odbiegał od Retopalu. Wysuszyłem trochę 19-ki i poszła w palnik. Granulacja różna (nawet do 60) ale idzie do chwili obecnej i zero problemów z podawaniem i zawleczkami. Nic nie siane. Idzie do chwili obecnej. Najpierw paliłem na głowicy 15kW. Popiół w miarę o.k a le sporo sadzy. Pobawiłem się ustawieniami i raz było lepiej raz gorzej. Obecnie założyłem na próbę głowicę 25kW, chyba trochę za duża jak na obecne warunki, ale sadzy jakby mniej. Przy następnym czyszczeniu na palnik wraca 15-ka. Generalnie Ardeo i SPP to był świetny wybór. Jeszcze ten kocioł, mam pionowy wymiennik, kotłownia wysoka na 185cm a tam trzeba na stołek wchodzić by go wyczyścić. Jak stracę nerwy to mam dwa kotły na oku. Następny kocioł będzie 100% wymiennik poziomy. Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzM79 16.12.2014 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 WitamDzięki. Dane uzupełnione.Przyjąłem 0,321 kg/min. Nie wiem czy to prawidłowy współczynnik.Link: https://esterownik.pl/statystyki/6424 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 16.12.2014 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 Witam Dzięki. Dane uzupełnione. Przyjąłem 0,321 kg/min. Nie wiem czy to prawidłowy współczynnik. Link: https://esterownik.pl/statystyki/6424 Trochę dużo, bywa,że jest to 3,9grama/sek pracy a bywa,że ok.5,2grama/sek pracy - zależy od granulacji paliwa Sam średnio wyjściowo wpisuję 4,5grama przesypu na sekundę pracy, czyli ok. 270gram/minutę Doprecyzujesz, jak Ci ze 2kosze zejdą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzM79 17.12.2014 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 (edytowane) WitamPo przeliczeniu ilości zużytego groszku wyszło mi 275 gram/minutę.Dzięki. Edytowane 17 Grudnia 2014 przez GrzegorzM79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinjulio 17.12.2014 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 (edytowane) a u mnie na małej ekoenergii wychodzi około 335 gram/min przy paleniu Retopalem. Edytowane 17 Grudnia 2014 przez martinjulio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 17.12.2014 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 a u mnie na małej ekoenergii wychodzi około 335 gram/miin przy paleni Retopalem. Tak wychodzi przy typowym eko groszku, około 0,33 do 0,34, miały zależy jak bardzo jest oszukany ( odsiany ) w okolicy 0,36 do 0,37, zaś np. groszek Wesoła wychodził mi w zeszłym roku chyba 0,28. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebihel 20.12.2014 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 Czy jak na sterowniku Puma PID dla danego okresu czasu (np od 23 do 9 rano) zejdę z zadaną temperaturą zarówno dla co i cwu poniżej 45 stopni Celcjiusza (czyli na stop) to piec będzie pracował w podtrzymaniu czy wygaśnie ???????? :-? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 20.12.2014 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 Wygasnąć nie wygaśnie, ale może być niestabilny temp. przy 45st.CJak nastawa CWU jest równa i bodajże w granicy 7st.C od C.O., to algorytm, który Włodek napisał sam dobiera nadwyżkę grzania C.O. w stosunku do nastawy CWU i czasu nabijania bojlera. STOP jest dopiero <40st.C i tutaj z kolei można CWU w wybranych godzinach dać na STOP a C.O. to sam bym nie wyłączał, ale kocioł wówczas powinien się pilnować, aby nie zdechnąć, czyli pompy stop a on się kręci na ok.39st.C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebihel 20.12.2014 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 Może nieprecyzyjnie się wyraziłem, chodzi mi konkretnie o to czy jak obie temperatury co i cwu będą na stop (maksymalnie obniżone) przy włączonym sterowniku to kocioł wygaśnie czy będzie pracował w jakimś podtrzymaniu. Podam przykład. Stwierdzam że w domu jest bardzo ciepło (bo mam np bardzo słabo sterowalne podłogówki) a wyjeżdżam np na zakupy i daję obie temperatury na stop, to jak przyjadę np za 10 godzin to będę musiał kocioł rozpalać czy wystarczy podnieść temperaturę i zrobi się ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 20.12.2014 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 jak ustawisz strefami to powinien pilnować temperatury minimalnej(40st)- podobnie jak w trybie lato gdy tylko w wybranych godzinach grzeje CWU a przez resztę dnia jest STOP na grzanie CO i CWU. pompy wyłączy i będzie tylko pilnował by nie zgasło- czyli długie podtrzymanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts