Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dodatkowo taka regulacja pomoże także w ustawieniu "dziurki" dla zawleczki , bo u mnie jedna osoba na sterowniku "kręci" podajnikiem a druga celuje w dziurkę , więc regulacja obrotów przy silniku to spore ułatwienie ...

Ale uważam że każde udogodnienia które polepszają komfort to plus ...

No to przydało by Ci się małe szkolenie z wymiany zawleczki :)

Po co Ci dwie osoby, masz końcówkę ślimaka na klucz i to wystarcza, przeważnie jak dużo cofasz trzeba klupnąć lekko młotkiem w ślimak bo ma luz osiowy żeby się otwory zgrały.

Co do udogodnień to się zgadzam, lepiej robić coś niż nic nie robić.

Ja tam znowu myślę że te obroty wsteczne to zbyteczna sprawa. Mało prawdopodobne że jak coś wlezie w ślimak że zabezpieczenie się nie zerwie a tylko wtedy ma to sens.....

W motoreduktorach z 90-cio watowymi silnikami na oryginalnych 5 mikro kondensatorach takie zatrzymane silnika to wcale częsta przypadłość. Wiele razy już widziałem jak silnik stawał, nie mając siły zerwać zawleczki. Najczęściej w ten sposób zatrzymuje fajki nadmiar miału w ekogroszku. Tyle że w tym wypadku wsteczny bieg nie pomoże ( a jeżeli to na krótko - za jakiś czas zablokuje się znowu ) - trzeba wygasić, wyczyścić kolano i spokojnie idzie sobie dalej.

Jarek,bardzo dobre ulepszenia.Co do autorerwrsu to mi akurat nie jest potrzebny.Przez 4 sezony zerwał mi tylko raz zawleczkę.Trafił się kamień wielkości pięści.Na szczęście była końcówka węgla w zasobniku.Ale jak takie coś przytrafi mi się przy pełnym koszu,to Ci urwę głowę albo i coś innego za niemanie okienka do wybierania węgla.:)

Tesel,

"łokienka" są już także od dawien dawna, na tyle dawno,że nawet nie śmiałem tego pisać biorąc to jak mawia klasyk "za oczywista oczywistość".... :)

Jak wykończysz swój kosz zasypowy, to kolejny możesz już mieć z okienkiem.. no cóż, w "normalnych" palnikach to standard w samej konstrukcji palnika a przy żeliwnych trzeba kombinować....

Edytowane przez Jarecki79

Jarek,bardzo dobre ulepszenia.Co do autorerwrsu to mi akurat nie jest potrzebny.Przez 4 sezony zerwał mi tylko raz zawleczkę.Trafił się kamień wielkości pięści.Na szczęście była końcówka węgla w zasobniku.Ale jak takie coś przytrafi mi się przy pełnym koszu,to Ci urwę głowę albo i coś innego za niemanie okienka do wybierania węgla.:)

Okienko łatwo sobie dorobić.

Tesel,

"łokienka" są już także od dawien dawna, na tyle dawno,że nawet nie śmiałem tego pisać biorąc to jak mawia klasyk "za oczywista oczywistość".... :)

Jak wykończysz swój kosz zasypowy, to kolejny możesz już mieć z okienkiem.. no cóż, w "normalnych" palnikach to standard w samej konstrukcji palnika a przy żeliwnych trzeba kombinować....

Czyli,mówisz,za wcześnie kupiłem kocioł?:)

Kwestia wykonania danych czynności.

Wcześniej jak musiałem wyrzucać węgiel z kosza (chyba nawet na tym wątku o tym pisałem), to najwygodniej jest podstawić pod podajnik albo szuflade na popiół albo jak masz to takie niższe, kwadratowe wiaderka po farbie.

Wówczas odkręca się kosz (śruby)i zsuwasz ramkę nieco do przodu, aby spuścić daną ilość węgla i powracasz z koszem na miejsce, wynosisz to czy przesypujesz do worków i jeszcze raz.

Ewentualnie przy kotłowni "po staremu" w piwnicy, gdzie nie ma kafelek itp. zrzucasz na podłogę i się zgarnia zmiotką i łopatką i tyle.

• 3 weeks później...

Jak część osób wie od jakiegoś czasu testowałem nowy palnik żeliwny.

Nazwy i producenta jeszcze nie zdradzam.

Część osób widziała także już jego zdjęcia.

Palnik jest jeszcze doszlifowywany i badany z użyciem analizatora spalin oraz pyłomierza.

Ma 2wymienne głowice, pokazuję w tej chwili większą, robiąca z niego palnik do kotła 25kW

wymiary nowego.jpg

nawiercanie oryginalne.jpg

nowy zejście z kosza z mufa na strażaka.jpg

slicon.jpg

Druga część mojej wypowiedzi dotyczyć będzie natomiast nowego, małego palnika ekoenergia, który właśnie powoli zaczyna "oglądać" światło dzienne

Co ciekawe, ekoenergia także poszła w stronę okrągłego paleniska.

Talerz ma średnicę 24cm (tyle ma najmniejsze ardeo robione na zamówienie) wyjście na paliwo do strefy spalania najmniejsze z aktualnie produkowanych palników żeliwnych o średnicy 12cm (ardeo ma 9x9cm)

Z palników żeliwnych jest to aktualnie najmniejszy na rynku, do kotłów do 10-12kW jak znalazł, gorsza wiadomość jest taka,że nie wiedzieć dlaczego konstrukcyjnie zostało to oparte o palnik fajkowy i ma być na groszek.

mała eko wymiar.jpg

mocowanie kosza eko.jpg

od spodu eko.jpg

Druga część mojej wypowiedzi dotyczyć będzie natomiast nowego, małego palnika ekoenergia, który właśnie powoli zaczyna "oglądać" światło dzienne

Co ciekawe, ekoenergia także poszła w stronę okrągłego paleniska.

Talerz ma średnicę 24cm (tyle ma najmniejsze ardeo robione na zamówienie) wyjście na paliwo do strefy spalania najmniejsze z aktualnie produkowanych palników żeliwnych o średnicy 12cm (ardeo ma 9x9cm)

Z palników żeliwnych jest to aktualnie najmniejszy na rynku, do kotłów do 10-12kW jak znalazł, gorsza wiadomość jest taka,że nie wiedzieć dlaczego konstrukcyjnie zostało to oparte o palnik fajkowy i ma być na groszek.

Jeśli jest to tylko palnik ekogroszkowy to szczerze mówiąc kicha , bo wtedy nikt przy zdrowych zmysłach nie zapłaci za ten palnik więcej niż za zwykłą "fajkę" , bo ludzie dopłacali do tych "brucerów" ze względu na ich uniwersalność co do paliw ...

Nie podoba mi się potrzeba doszczelniania tych palników ...

Nie rozumiem czemu nie ma palników które były by uszczelnione sznurem kominowym i normalnie były by przykręcane.

Nic by się nie rozszczelniało i było by w 100% szczelne ...

A tak klient jest skazany na silikonowanie.

Dodatkowo można trafić na kiepski silikon , gdzies niezbyt dokładnie zasilikonować i mamy problem ...

JAk dla mnie producenci palników idą na łatwiznę ...

Zastanawiam się także czemu żaden producent nie zrobił jeszcze mniejszego palnika , powiedzmy z 5-7KW ..

W bardzo dużo nowym domach kocioł 5-7KW by starczył ...

Ale i tak cieszyć się , że producenci palników coś tam robią , a nie spoczywają na laurach :)

Kaszpir, te głowice są tak zmienione, że producenci nie wymagają ich doszczelnienia

Zobacz dokładniej na fotkach, są dwie wargi dokładniej zachodzące, ten slicon to ja tak od siebie dałem do własnych prób.

Ten okrągły, groszkowy palnik ma być dla producentów, którzy chcą zastąpić zwykłe fajki modelem żeliwnym. Cenowo jest na ich poziomie a jest cały z żeliwa.

Palnik zawsze musi mieć moc większą od wymiennika, nie mniej kończy się właśnie taki, który będzie pasował do mojego 7kW, jego moc znamionowa będzie 10kw i będzie palnikiem miałowo-groszkowym. Jeszcze odrobina cierpliwości, pewnie ok.3tygodnie...

Działa się, działa :)

• 2 weeks później...

Z nowości to są przy wersji Premium z palnikami żeliwnymi:

- nowa wersja palnika Ewmar APPMd-1 oraz APPMd-2

- motoreduktor z obrotami prawo-lewo

- nowe wykonanie kosza zasypowego

- dosuszanie

Po świętach czekam na:

- ten malutki palnik żeliwny 10kW, aby pasował do kotłów < tej mocy (w tej chwili jest do małej 7ki tylko jeden obrotowy, stalowy ardeo produkowany na zamówienie a zapytania o żeliwne się pojawiają)

- kończony jest także kolejny projekt, mam nadzieję,że w kwietniu także już będzie można o nim napisać

- jeszcze w nieco mniej zaawansowanym stadium są dwie inne poprawki, może na koniec kwietnia jedno wyjdzie a drugie do niego w maju.... tj poprawka w kwietniu a nowy dodatek do tego w maju

- czekam także za prototypem pewnego rozwiązania do modeli z żeliwnym ewmarem, jak będę zadowolony, to będzie ciekawy wybór dla tego typoszeregu.

Nie chcę jeszcze pisać co to, dam znać, jak będę miał fizycznie w rękach.

• 3 weeks później...

Wtam wszystkich. Jako zainteresowany tym kociołkiem mam pytanie do Jarecki79. Składam właśnie wniosek na dotacje do zmiany ogrzewania i jest postawiony jeden warunek. Emisja OGC ma być mniejsza niż 30 mg/m3. Pisałeś w poscie 4040 ze dla 12 emisje CO obniżyliście a jak to wyglada z tym nieszczesnym OGC?

Powiem szczerze ze jestem zainteresowany albo skam-p premium 12 albo sztoker mini 15kw. Tylko z tego co znajduje na sieci to z atestów wynika ze na dotacje sie nie załapie.Pomimio tego i tak jestem skłonny kupic któryś z tych produków.