Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

Skoro macie potwierdzenie na 17 kw i ma 26 mg/m3 to 12 kw tez macie potwierdzone ? chodzi mi o to czy jest jakieś świadectwo na który mogę skaładać wnisek czy pisać wniosek na 17 kw?

W sumie mam zapotrzebowanie OZC na poziomie 10 kw w najzimniejsze dni a srednio w roku ok 6-7 kw. mam kocioł zaspowy dypu dakon dor 2o kw i zmniejszone palenisko o połowe mocy i planuje wymiane na któryś z Waszych produktów. Nie miałem do czynieniaz kotłami z podajnikiem i ciekawi mnie czy jeżeli wezmę 17 kw a kcioł będzie pracował z mocą6-7 kw to czy nie bedzie to szkodliwe dla kotła? przy zasypowym dolniaku lepiej zeby kocioł był mniejszy i działał na wyższejmocy i temp bo to przedłuża jego życie?

Z tablicy inforacyjnej 17 kw wynika ze działa w zakresie 4,8-17 kw. Czyli jeżeli będzie pracował w dolnych wartościach to czy wymiennik nie będzie zachodził smołą lub sadzą?

Z tego co widzę to w 17 kw mozna wymienić palenisko na mniejsze jakby co?

Sorrki że tak dużo pytań ale bardzo mnie to interesuje

Edytowane przez kurka wodna
zapomnialem zapytac

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z badań, które aktualnie posiadamy model 17 i 50kW miały te emisje OGC <30mg/m3

17kW tu nie chodzi o to,że działa w zakresie 4,8kW - 17kW

4,8kW to 30%mocy zgodnie z normą PN-EN 303-5, które zostało zbadane przez instytut, nie ma żadnego problemu z pracą z niższa mocą 3 czy 2kW

na 4,8kW t.spalin wynosiła 102st.C w laboratorium

Podaj na priva swojego maila, to doślę wyniki badań.

Skam-P Plus wychodzi z palnikami ardeo serii eco-burn

poprawiliśmy kilka rzeczy w serii Skam-P Premium

- są tutaj inne kosze zasypowe, w kolorze szarym z czarną klapą

- jest dosuszanie paliwa w koszu dla tej serii kotłów

- motoreduktor z obrotami prawo/lewo

Do obu testowany jest aktualnie także nowy sterownik i nowy algorytm kolegi Włodka_pid

Czekam natomiast jeszcze na dwie rzeczy, o jednej pisałem i ciutkę się temat przeciąga, tj. nowszy, mniejszy palnik żeliwny do kotłów <10kW

a drugi temat zdradzę, jak będę miał pierwsze sztuki na miejscu, powiem tyle,że to alternatywny dodatek do serii kotłów Premium w mocach 12-25kW z palnikami żeliwnymi ewmaru na starcie

W serii Premium na 25kW w zasadzie wszystko jest wprowadzone.

Nowsze deflektory, dosuszanie, obroty prawo-lewo, nowe malowanie kosza, tuleja łożyskująca końcówkę ślimaka, to wszystko już jest.

Sprawdzamy jeszcze jeden sterownik, który być może pojawi się w opcjach do wyboru po ok.15.05.2015

plus alternatywa wyposażenia tej serii kotłów do wyboru.

Wersja Plus, tutaj jedynie może dojść w opcji ten inny sterownik do wyboru.

Jak nie mylę osób, to ten kocioł pracuje tylko w weekendy.

od piątku do niedzieli

Tak,nie mylisz się.Mieszkają w katowicach i chyba tam pracują bo na emeryta mi jeszcze Pan Mirek nie wygląda.

Domek w Ruptawie służy im bardziej do wypoczynku b o miejsce naprawdę spokojne.

Jak tam nowości? prace idą do przodu:)?

Oficjalnie już jest palnik 10kW do naszego Skam-P 7kW

- palenisko z wyjściem 10x9cm (górą) a 7,5cm na 9,5cm przy wyjściu w bezpośredniej strefie nadmuchu, wymiar głowicy 20x22cm, szersze ranty dopalające

- ślimak inaczej skonstruowany z rodzajem takiego "wiatraka", aby paliwo przy średnicy ślimaka żeliwnego i przy tak małym wyjściu na paliwo mogło się wypiętrzac do góry bez problemów i aby można było wsypać też przyzwoity miał węglowy

- oczywiście motoreduktor z obrotami prawo-lewo

- system dosuszania

- cenowo z tym palnikiem udało się zrobić minimalnie korzystniej jak z małym ardeo

- kompletowany z odpowiednią, małą dmuchawką adaptowaną z modeli pelletowych, dmuchawa obsługiwana przez sterowniki Iryd PID bądź SPP

- odlew z nowszym typem uszczelnienia (wcześniej już pokazywałem na fotkach), nie będzie konieczności sliconowania od wewnątrz, zostaje tylko w rowek zewnętrzny (choć producent na to nie naciska, ciasno pasowane z wyższą wargą zewnętrzną)

fotki

eko10kW.jpgeko 10kW z wymiarami.jpgeko10kW &#347;limak.jpgeko10kW sp&#243;d paleniska wym.jpg

Edytowane przez Jarecki79

Jarecki , a jak tak naprawdę jest z palnikiem APPM-1 ?

Bo na jakimś forum wyczytałem że producent nie zaleca ani nie sugeruje uszczelnienia od wewnątrz (środka) a jedynie do "oryginalnego" rowka.

Pytam bo ktoś pokazał że niezbyt dobrze uszczelnił i mu się palnik zniszczył , bo powstała malutka szczelina w środkowym uszczelnieniu i zrobił sie "jakby palnik" w tym miejscu i wysoka temp zniszczyła koronę ...

I niby ten klient się kontaktował z producentem palnika i oni jedynie każą uszczelniać rowek i nic więcej , a uszczelnienie od środka jest na własną odpowiedzialność...

Pytam , bo w pierwszym sezonie i chyba drugim ? Nie miałem uszczelnionego palnika od środka i opał ładnie był spalany.

Obecnie mam w obu miejscach , ale głowy nie dam że od środka jest dobrze , bo niestety bez wymontowania całego palnika z kotła chyba nie ma szansy na idealne uszczelnienie od środka , bo robi sie to trochę po omacku ...

Zastanawiam się więc czy te uszczelnianie od wewnątrz to nie jest trochę nadgorliwość , a dodatkowo przecież przez uszczlenienie od środka można zrobić jeszcze większą nieszczelność , bo korona może być lekko uniesiona przez silikon od środka korony ...

U mnie kocioł wczraj wygaszony i oczyszczony. Palnika chyba nie będzie uszczelniał na następny sezon , bo uszczelniałem go kilka miesiecy temu i na razie nie ma sensu.

Jedynie czeka mnie malowanie kosza , bo od 2011r (czyli zakupu) nie był malowany ani razu od wewnatrz ...

Wiem o którym wpisie mówisz, ale tamten pan, zdaje się nick Leszek miał małą ekoenergię na jakimś tam innym kotle.

Żaden z producentów palników żeliwnych nie informuje w instrukcjach o uszczelnianiu od środka, w każdym może dojść do podobnej sytuacji, jakby Ci się zrobiła w danym miejscu mikroszczelinka

Jak chcesz dobrze uszczelnić od środka i nie po omacku....

to wyjmujesz palenisko (sam odlew tego górnego paleniska)

wywracasz odwrotnie i nakładasz slicon w rowek oraz na około od wewnętrznej strony w dolnej części nacięć pionowych. Chwilę czekasz, łapiesz odlew i nakładasz na palnik, lekko na około młotkiem przez jakiś drewniany klocek stukasz, aby dobrze siadło.

Edytowane przez Jarecki79