Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To mój pierwszy post tutaj, więc witam serdecznie forumowiczów. :)

Od dłuższego czasu czytam to forum i poradniki nt. doboru kotła, m. in. bardzo dobrą "pigułkę wiedzy" kolegi Timon ( http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/13884-poradnik-jak-wybiera%C4%87-kocio%C5%82-na-ekogroszek/ ).

I w sumie na tej podstawie dokonałem doboru kotła, szukam tylko poparcia od doświadczonych kolegów, iż mój wybór jest OK. :)

Parametry naszego domu:

-parterówka (bez piwnic, strych nie użytkowy i nie ogrzewany) o całkowitej powierzchni 170 m2, z czego 50 m2 to garaż i kotłownia, pozostałe 120 m2 - pow. użytkowa

-ściany: 24 cm bet. komórkowy + 15 cm styropian 038

-podłoga: styropian 2x4 cm

-strop żelbet 15 cm + styropian 2x10 cm

-wentylacja grawitacyjna

-okna PCV 3-szybowe, profil 90 mm

-podłogówka na całej powierzchni użytkowej, grzejnik tylko w garażu i drabinki w dwóch łazienkach.

Przy pomocy http://cieplowlasciwie.pl oszacowałem OZC, wyszło maksymalnie 7.3 kW (40 W/m2), średnio 3.7 kW.

Zapotrzebowanie na ciepło dla CWU pomijam, gdyż przez większość sezonu pokryje je nadwyżka mocy pieca (teoretycznie).

Mój wybór to kocioł SKAM-P 7 kW, dużo dobrego czyta się o tym modelu.

Moja największa wątpliwość, to czy ten "kociołek" da radę u nas? Z tego co się doczytałem - ma on rezerwę mocy do 10 kW, poza tym w salonie będziemy mieli kominek, głownie dla nastroju, ale też na wypadek zimy tysiąclecia, jako pomocnik. :)

Biorę też pod uwagę Zębiec Merkury 9kW oraz Ogniwo Eko Plus 10kW, lecz tak samo jak niedogrzania - boję się przewymiarowania kotła. :)

Będę wdzięczny za wszelkie opinie.

Czy Wy aby z tym przewymiarowaniem nie przesadzacie??? Kiedyś za kotły przewymiarowane uważano gdy różnica była 200-300% do zapotrzebowania maksymalnego . Czyli gdy ktoś ma zapotrzebowanie 7kw a instaluje piec 25-30kw... Powoli robi się tendencja do brania na styk. Co będzie gdy piec kupi się naprawdę dopasowany a kupi opał spiekający???lub o niższej kaloryczności??[proszę pamiętać też o tym że im węgiel bardziej kaloryczny tym trudniejszy w spalaniu] Wiem ,zaraz ktoś krzyknie że jak opał kiepski to...ale przy niewielkim przewymiarowaniu może go spokojniej spalać.

To prawdę mówiąc jest 120m2 do ogrzania, w kotłowni grzejnika nie potrzeba a garaż tez ma być w plusie a nie +23st.C

Przy 7kW w razie wojny może zainwestować w większa dmuchawę i kosztem wyższych temp. spalin utarga nawet na gorszym paliwie 10-11kW

Takie słabsze opały łatwiej spalić moim zdaniem na obrotowym, ale jest wybór, więc co kto woli.

Dzięki za odpowiedź.

Chciałbym jeszcze się dowiedzieć czy dobrze rozumuję ekonomikę spalania w prawidłowo dobranym kotle.

Załóżmy, że średnia moc potrzebna do ogrzania mojego domu to 3.5 kW, jeżeli zainstaluję kocioł 7 kW, to będzie pracował na 50%, kocioł 9 kW na 40%, a kocioł 12 kW na 30%.

Czy zatem realne zużycie węgla w najmniejszym kotle będzie wtedy najmniejsze, gdyby je postawić obok siebie?

I tak samo dla maksymalnego zapotrzebowania na energię (7 kW), mały kocioł będzie szedł na 100%, "dziewiątka" na 80%, a "dwunastka" na 60%.

W mniejszym kotle jest mniejszy palnik, czyli jednorazowo pali się mniejsza porcja paliwa w jednostce czasu, jest mniej dysz nadmuchowych.

Stąd na małym odbiorze można zyskać.

Przy dużym odbiorze, ok tych 7kW mniejszy kocioł będzie miał wyższe temp. spalin, dla danego węgla przy wyższym odbiorze mocno dmuchając mogą zacząć powstawać spieki, podczas gdy w większym kotle łagodniej prowadzonym na tym samym opale jeszcze nie musi zacząć spiekać. To tak w skrócie wygląda.

• 4 weeks później...

Jak wiadomo Włodek_pid jest autorem elektroniki oraz softów

Finalnie teraz będzie dwóch producentów końcowych.

Talos jest pierwszym sterownikiem, kolejne też mają nosić nazwy zaczerpnięte od bogów greckich

Talos jako taki ma softy wymienne z nowym Skorpionem Plus PID na płytce v8 bodajże (pisze z pamięci, nie chce mi się sprawdzać)

Ma większy od starszego skorpiona wyświetlacz, ale nadal nieco mniejszy od cobry. Jest usb, jest rs485

Podstawowe sprawy w Talosie są w zasadzie takie jak w cobrze. Tj. wybór stref czasowych, wykresy pracy, dane zużycia węgla z ostatnich 5dni

Różnica do skorpiona czy aktualnej cobry jest taka,że Talos ma nowszy algorytm, moim zdaniem lepszy.

Ostatnio miałem na swoim kotle Talosa i go testowałem, uważam,że bardzo dobrze pracuje, soft automatyczny nie ma nastaw, nie podajesz podawania, pauzy, nadmuchu, podtrzymania. Jak jednak masz ochotę wyłączyć idzie automat i jest w 100%dwustanowy sterownik, gdzie podajesz podawanie, pauzę, nadmuch oraz całe podtrzymanie, czyli co ile minut dmuchnąć, jak długo, jak podawać w podtrzymaniu paliwo....

To co dla mnie ważne, Talos jest fabrycznie wyposażony w Termik/STB za co w skorpionie czy cobrze trzeba dopłacać i nabywać osobno

W skrócie tyle. Więcej będę mógł napisać nieco później w czerwcu.

Nowy Talos.jpg8.jpg9.jpg

Edytowane przez Jarecki79

• 2 weeks później...
Witam

Proszę o podanie jaki kocił do mego domku będę potrzebował gdy zapotrzebowanie z strony http://cieplowlasciwie.pl/ wyniosło 6 kw + do tego 250l cwu.

Pozdrawiam

Nie widać wyniku.

Skam-P jest w wersji 7 kW , z tego co ci wyszło powinien taki wystarczyć.

Montowaliśmy taki na powierzchnię 110m2.

Karakoa zasugerował, by zajrzeć do wątku o ekogroszku.

Po krótkim namyśle, nie mogę.

W mojej okolicy wszyscy kupują węgiel z kwk Jankowice. To węgiel 33, ale czasem można kupic 32,5.

Nie wiem jak to wygląda na dziś.

Nie ma innej opcji.

Jak to ugryźć w tym kotle (skamp-p)?

Sąsiadka chce kupić kocioł z podajnikiem. Dom z pustaka żużlowego. Brak ocieplenia, strop goła płyta żelbetowa.

Nie ma opcji zakupu innego węgla,

Tam gdzie mieszkam obecnie, po padnięciu viadrusa u22 (ma około 17 lat), pewnie także zagości podajnik. Węgiel także z Jankowic.

Wszyscy znajomi z okolicy kupują ten węgiel (podajnikowcy i śmieciuchy).

Nie sądzę żeby ludzie nagminnie kupowali Jankowice do kotłów z podajnikiem. Jeżeli rzeczywiście kupują - nie dziwi mnie że słyszysz kiepskie opinie o takich kotłach. Jankowice to nie jest dobry węgiel do kotła z podajnikiem. W śmieciuchu - a jeszcze palonym od góry - owszem, będzie sobie radził całkiem nieźle. Chociaż ma tendencję do smolenia i całkiem sporo popiołu, z węgli 33 do zasypowca to już raczej Marcel, Sośnica itepe. Do podajnika jeżeli nie chce się zamieszkać w kotłowni i robić doktoratu z nastaw sterownika albo wynalazków zatrzymujących koks na palniku to max węgiel 32.1. Chociaż i taki potrafi czasem wybrać jaja - szczególnie kiedy zapotrzebowanie na ciepło jest duże.

Nie sądzę żeby ludzie nagminnie kupowali Jankowice do kotłów z podajnikiem. Jeżeli rzeczywiście kupują - nie dziwi mnie że słyszysz kiepskie opinie o takich kotłach. Jankowice to nie jest dobry węgiel do kotła z podajnikiem. W śmieciuchu - a jeszcze palonym od góry - owszem, będzie sobie radził całkiem nieźle. Chociaż ma tendencję do smolenia i całkiem sporo popiołu

jest dokładnie tak napisał kobra.

Klaudiusz, ja się dziwię, że wszyscy z twojej okolicy biorą akurat z Jankowic (do kotłów z podajnikiem).

Wśród moich znajomych z tych samych okolic, do kotłów z podajnikiem nikt nie bierze z Jankowic. (Rydułtowy,Marcel,Chwałowice - ale na pewno nie Jankowice)

Druga połowa lipca bo producent ma obecnie urlop.

Trochę wyjaśnię

Urlop na produkcji od kilku lat jest zwyczajowo w lipcu przez 2tygodnie

W tym roku od 06.07 do 18.07

Nie mniej plan produkcji do 06.07 jest pełen, pierwszy tydzień po urlopie też pełen i domykany drugi tydzień, także koniec lipca/początek sierpnia