Niewidoczny 10.06.2015 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 (edytowane) minertu edycja tego co planuję kocioł na eko groch cwu zasobnik 250-300l na 5 osób , w domu planuje parter podłogówka+grzejniki piętro grzejniki, jaki sterownik na trzy pompy (co, cwu , podłogówka) to moje OZC http://cieplowlasciwie.pl/wynik/r7c pozdrawiam Edytowane 10 Czerwca 2015 przez Niewidoczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 10.06.2015 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 Odpisałem na PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 10.06.2015 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 minertu edycja tego co planuję kocioł na eko groch cwu zasobnik 250-300l na 5 osób , w domu planuje parter podłogówka+grzejniki piętro grzejniki, jaki sterownik na trzy pompy (co, cwu , podłogówka) to moje OZC http://cieplowlasciwie.pl/wynik/r7c pozdrawiam Jeśli miałby być to Skam to albo Bruli z obsługą 3 pomp, dodatkowo masz czujniki pokojowe w zestawie, jeden może na zasadzie włącz i wyłącz obsługiwać pompkę CO a drugi pompkę podłogówki wg. programatorów dla tych pomp w sterowniku, zależy jak będzie zrobiona instalacja bo mogą też być zbędne. Drugi to na przykład Iryd Pid z firmy Prond, obsługuje 4 pompki, można do niego podłaczyć 2 piloty ( dodatkowo płatne ) starsza wersja pilota to R a nowsza bardziej dopasiona ale trochę droższa to Pilot G. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 10.06.2015 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 Sterownik na 3 pompy może być zbędny, bo prawdopodobnie i tak pompa podłogówki będzie pracować non-stop przez sezon grzewczy; ponadto celem poprawienia kultury pracy (podniesienia temperatury powrotu) obieg CWU będzie załączony na stałe (taki minibufor) lub pompa CO z autoadaptem pędzić będzie wodę przez któryś z grzejników ze zdjętym termostatem 24/7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 10.06.2015 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 Tego nikt nie wie co autor ( instalator ) będzie miał na myśli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 10.06.2015 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 kocioł na eko groch cwu zasobnik 250-300l na 5 osób , w domu planuje parter podłogówka+grzejniki piętro grzejniki, jaki sterownik na trzy pompy (co, cwu , podłogówka) to moje OZC http://cieplowlasciwie.pl/wynik/r7c pozdrawiam Dlaczego CWU aż 250-300 litrów - jak nie ma wanny podwójnej to 200 litrów wystarczy spokojnie. Sterownik może być SPP i pompę od CO i podłogówki można podłączyć do wyjścia CO lub podłogówki podłączyć do gniazdka z prądem na stałe na okres grzewczy. Co do mocy przy takim zapotrzebowaniu to Skam-P Plus 7 kW spokojnie wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 11.06.2015 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2015 (edytowane) Kolego wszystko zależy od tego, co masz zrobione w instalacji. Bruli jak było wspomniane obsłuży 3pompki, zatem jak chcesz i potrzebujesz neta to przy brulim możesz zrobić np. tak: - pompa grzejnikowa i ta od podłogówki z dołu domu zmostkowane pod wyjście trzeciej pompy (przełączyć). Tutaj ja bym wybrał cyrkulacyjną i załączył na pracę ciągłą. Pompy od podłogówki moim zdaniem nie powinno się rozłączać. Termostaty na grzejnikach byc powinny, bo inaczej wyjdzie sauna....- pompa bojlera - albo korzystamy, albo grawitacyjnie, zależy od konstrukcji bojlera, jego umiejscowienia względem kotła...- pompa c.o. na grzejniki na górze domu w wyjście pompa c.o. - moim zdaniem termostaty na grzejnikach warto mieć, ale też idzie tutaj pompę na same grzejniki rozłączać czujnikiem pokojowym. Iryd:pompa c.o. - podobnie dac sobie górę domupompa cwu - podobnie albo tutaj bojler, albo go grzac grawitacyjniepompa na dole domu grzejnikowa - można dać pod pompę za zaworem mieszającym i założyć mieszacz, wówczas wyreguluje się niższą temp. na dół domupompa cyrkulacyjna- podłączamy podłogową i ustawiamy w prace ciągłą SPP i BET tu jest obsługa 2pomp, czyli trzeba pokombinować:- pompy pod gniazdo c.o. dac przez stycznik, aby nie zajechac wyjścia sterownika i zrobić sobie rozłączane bezpieczniki pompy c.o. dół, pompy podłogowej i pompy c.o. góra (bezpiecznikiem rozłączyć można dany układ, gdy nie będzie potrzebny). Generalnie na grzejniki termostaty bym polecał - pompa cwu podobnie jak wyżej albo z niej korzystamy, albo grawitacyjnie Jak pompa grzejnikowa jest jedna i goni górę domu i dół domu, to jak wspomina suspenser czy QIM można tak:mostkujemy pompę c.o. i podłogowa i pod wyjście c.o. danego sterownika (SPP, TALOS)osobno pompa cwu pod bojler albo Bruli, IRYD- pompa grzejnikowa pod gniazdo C.O.- pompa cwu - bojler- pompa od podłogówki w bruli dałbym opcje cyrkulacyjna i praca ciągła a w irydzie lepiej idzie zrobić przez siłownik zaworu mieszającego i pompę za zaworem ustawiona jako podłogowa. W Irydzie tutaj wyjdzie praca płynna i można programować różne temp. w zalezności od pory dnia czy korzystając z czujnika pogodowego Edytowane 11 Czerwca 2015 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niewidoczny 11.06.2015 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2015 Dzięki za odpowiedzi (podpowiedzi) Jestem na etapie wykonywania owej instalacji i wolę liznąć informacji od znawców tematu jak należałoby wykonać takową instalację , bo jak poczytałem " to i inne fora" z treści których wymysły co niektórych instalatorów dawały dużo do myślenia ( wpychanie klientowi po pierwsze za dużego mocowo kotła , po drugie zbędnych zabawek), a jak mówią kto pyta ten nie błądzi :)i ma więcej w portfelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 13.06.2015 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2015 Jakiś czas temu wspominałem o pewnych pracach. Przypadkowo dwie osoby wspomniały o takim rozwiązaniu w swoich wypowiedziach... Zatem teraz już oficjalnie, od nowego tygodnia do stosowanych u nas palników żeliwnych APPMd (kotły 12-25kw), seria Skam-P Premium oraz do Skam-P Plus z naszą wersją zejścia ramki na paliwo przy palniku Ardeo można wybrać alternatywnie 1. Kosz z tworzywa 2. Kosz z tworzywa z systemem tzw wodnego strażaka Przy palnikach żeliwnych tworzywo załatwia tematy związane z wilgotnym paliwem i korozją stali rozmiarowo na bazie tego, co aktualnie proponujemy ze stali, malowane proszkowo z dosuszaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przybyl891 23.06.2015 04:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 Witam czy jest dystrybutor kotłów skam w okolicach Radomia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 23.06.2015 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 W okolicy Radomia nie, nieco dalej Lublin lub okolice Skierniewic Tak wygląda zestaw z koszem z tworzywa, niestety nie uda się utrzymać tego w kwestii wymienności. Z koszem stalowym malowanym proszkowo będzie normalnie, do tworzywa będzie dopłata 150zł Kosz z tworzywa powstaje we współpracy, w detalu wycena koszy wygląda następująco: stalowy - 420zł, tworzywo - 600zł. Aktualnie testowane jest jeszcze inne rozwiązanie, po testach i dopasowaniu sterowań (nie wysyłamy nieustawionych zestawów) będzie prawdopodobnie dostępne od września/października. Wówczas łączna moc zestawu podajnik+dmuchawa będzie wynosić tylko 70W. Redukcja oporów, redukcja dźwięku pracy, redukcja mocy. Krótko mówiąc innowacyjnie (aktualnie dmuchawa 40W, silnik w wersji Plus 90W, silnik w wersji premium 120W dla przykładu ekoenergia stosuje 180W) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamihi 23.06.2015 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 Panie Jarecki . Warto do skama-12kw plus warto dopłacić do tego kosza z tworzywa czy stalowy będzie ok. Bo kocioł zamówiłem przez virtus sun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 23.06.2015 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 (edytowane) Odpowiem Panu jakie jest moje zdanie. Kosz z tworzywa przede wszystkim chciałem, aby był do palników żeliwnych, ja w 95% korzystam z ewmarów, stąd jest pod taką ramkę.Dlaczego do żeliwnych - ano dlatego, że u różnych producentów stosujących żeliwne palniki jest kłopot w momencie stosowania wilgotnego paliwa albo gdy inwestor/instalator dobrał przewymiarowany zestaw, który na długo się odstawia. Wówczas w palniku żeliwnym zapada się palenisko i cofa się gęstszy, ciepły dym. Palniki żeliwne mocniej się grzeją i strefa dosuszania przesuwa się w rejon kosza. Na ściankach stalowych zimnego kosza zaczyna się to skraplać i przyspiesza jego korozję. Tak to w skrócie wygląda. Nie ma w żeliwnych kłopotu jak paliwo jest suche i kocioł dobrze dobrany, poprawia sytuację także tzw dosuszanie o odpowiedniej średnicy i odpowiednio doprowadzone. Nie widzę natomiast wielkiej potrzeby kosza z tworzywa do wersji Plus z ardeo. Nie było tutaj kłopotów z koszami, palniki ze stalowym ślimakiem są inaczej napowietrzane i rura ślimaka jest chłodzona, nie występuje zatem taka skala problemu jak w modelach żeliwnych. Nie mniej dla chętnych jest tez opcja kosza z tworzywa, "plastik" nie rdzewieje od wilgoci. Edytowane 23 Czerwca 2015 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przybyl891 23.06.2015 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 A mógłbym prosić o jakieś namiary na tego z Lublina? I jaki wkład ceramiczny będzie lepszy do skam-p 12 Kw 160mm czy 180mm? bo firma chce montować 180mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 23.06.2015 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 Zależy od wysokości komina i tego, czy końcówka wystaje nad kalenice dachu.Generalnie przy ceramicznym do kotła 12kW ja bym wybierał średnicę 160mm W każdym razie wybór ok. 160-180mm dla ceramicznego jest o niebo lepszy od typowo wpychanych 200mm...... Dostarczając do pewnego developera budującego osiedla domków wiem,że on zamawia 12kW pod kominy 150-160mm, takie stosuje w swoich domach.Namiar na firme podaję na priva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamihi 23.06.2015 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 Panie Jarecki a jeżeli ktoś ma komin 200 to trzeba zastosować ten regulator ciągu w wyczystce czy jak to się fachowo nazywa. Bo ja niestety taki mam 5m wys? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 23.06.2015 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 Panie Jarecki a jeżeli ktoś ma komin 200 to trzeba zastosować ten regulator ciągu w wyczystce czy jak to się fachowo nazywa. Bo ja niestety taki mam 5m wys? To się dopiero okaże po podłączeniu. Jakby ciąg kominowy wypalał palenisko i mocno się będzie zapadać, to wówczas stosuje się tzw regulatory ciągu kominowego, najczęściej montowane w wyczystkę kominową pod czopuchem. Tutaj jednak znowu kłaniają się plusy palnika ardeo i uważam,ze względu na inne napowietrzanie, raczej tego problemu Pan miał nie będzie, wyższe prawdopodobieństwo jego wystąpienia byłoby przy żeliwnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamihi 23.06.2015 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 Ok dzięki za info . Czyli ten czarny kosz ze zdjęcia wyżej jest stalowy czy tworzywo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 23.06.2015 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 Ok dzięki za info . Czyli ten czarny kosz ze zdjęcia wyżej jest stalowy czy tworzywo? Na fotce jest kosz z tworzywa w wersji kotła premium z żeliwnym palnikiem Klapa bokami ma wzmocnienia z pewnego metalu..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 23.06.2015 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 Panie Jarecki a jeżeli ktoś ma komin 200 to trzeba zastosować ten regulator ciągu w wyczystce czy jak to się fachowo nazywa. Bo ja niestety taki mam 5m wys? Mam taki sam komin i taka sama wysokość czyli 5m. Niema źadnego problemu z wypalaniem czy za dużym ciągiem. Palnik żeliwny Ekoenergia. Według moich obserwacji problem taki może występować przy takim kominie przy wysokości od 8m w górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts