Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

minertu

edycja tego co planuję

kocioł na eko groch

cwu zasobnik 250-300l na 5 osób ,

w domu planuje parter podłogówka+grzejniki piętro grzejniki,

jaki sterownik na trzy pompy (co, cwu , podłogówka)

to moje OZC http://cieplowlasciwie.pl/wynik/r7c

pozdrawiam :)

Edytowane przez Niewidoczny

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

minertu

edycja tego co planuję

kocioł na eko groch

Jeśli miałby być to Skam to albo Bruli z obsługą 3 pomp, dodatkowo masz czujniki pokojowe w zestawie, jeden może na zasadzie włącz i wyłącz obsługiwać pompkę CO a drugi pompkę podłogówki wg. programatorów dla tych pomp w sterowniku, zależy jak będzie zrobiona instalacja bo mogą też być zbędne.

Drugi to na przykład Iryd Pid z firmy Prond, obsługuje 4 pompki, można do niego podłaczyć 2 piloty ( dodatkowo płatne ) starsza wersja pilota to R a nowsza bardziej dopasiona ale trochę droższa to Pilot G.

Sterownik na 3 pompy może być zbędny, bo prawdopodobnie i tak pompa podłogówki będzie pracować non-stop przez sezon grzewczy; ponadto celem poprawienia kultury pracy (podniesienia temperatury powrotu) obieg CWU będzie załączony na stałe (taki minibufor) lub pompa CO z autoadaptem pędzić będzie wodę przez któryś z grzejników ze zdjętym termostatem 24/7 :)

kocioł na eko groch

Dlaczego CWU aż 250-300 litrów - jak nie ma wanny podwójnej to 200 litrów wystarczy spokojnie.

Sterownik może być SPP i pompę od CO i podłogówki można podłączyć do wyjścia CO lub podłogówki podłączyć do gniazdka z prądem na stałe na okres grzewczy.

Co do mocy przy takim zapotrzebowaniu to Skam-P Plus 7 kW spokojnie wystarczy.

Kolego wszystko zależy od tego, co masz zrobione w instalacji.

Bruli jak było wspomniane obsłuży 3pompki,

zatem jak chcesz i potrzebujesz neta to przy brulim możesz zrobić np. tak:

- pompa grzejnikowa i ta od podłogówki z dołu domu zmostkowane pod wyjście trzeciej pompy (przełączyć). Tutaj ja bym wybrał cyrkulacyjną i załączył na pracę ciągłą. Pompy od podłogówki moim zdaniem nie powinno się rozłączać. Termostaty na grzejnikach byc powinny, bo inaczej wyjdzie sauna....

- pompa bojlera - albo korzystamy, albo grawitacyjnie, zależy od konstrukcji bojlera, jego umiejscowienia względem kotła...

- pompa c.o. na grzejniki na górze domu w wyjście pompa c.o. - moim zdaniem termostaty na grzejnikach warto mieć, ale też idzie tutaj pompę na same grzejniki rozłączać czujnikiem pokojowym.

Iryd:

pompa c.o. - podobnie dac sobie górę domu

pompa cwu - podobnie albo tutaj bojler, albo go grzac grawitacyjnie

pompa na dole domu grzejnikowa - można dać pod pompę za zaworem mieszającym i założyć mieszacz, wówczas wyreguluje się niższą temp. na dół domu

pompa cyrkulacyjna- podłączamy podłogową i ustawiamy w prace ciągłą

SPP i BET

tu jest obsługa 2pomp, czyli trzeba pokombinować:

- pompy pod gniazdo c.o. dac przez stycznik, aby nie zajechac wyjścia sterownika i zrobić sobie rozłączane bezpieczniki pompy c.o. dół, pompy podłogowej i pompy c.o. góra (bezpiecznikiem rozłączyć można dany układ, gdy nie będzie potrzebny). Generalnie na grzejniki termostaty bym polecał

- pompa cwu podobnie jak wyżej albo z niej korzystamy, albo grawitacyjnie

Jak pompa grzejnikowa jest jedna i goni górę domu i dół domu, to jak wspomina suspenser czy QIM można tak:

mostkujemy pompę c.o. i podłogowa i pod wyjście c.o. danego sterownika (SPP, TALOS)

osobno pompa cwu pod bojler

albo Bruli, IRYD

- pompa grzejnikowa pod gniazdo C.O.

- pompa cwu - bojler

- pompa od podłogówki w bruli dałbym opcje cyrkulacyjna i praca ciągła a w irydzie lepiej idzie zrobić przez siłownik zaworu mieszającego i pompę za zaworem ustawiona jako podłogowa. W Irydzie tutaj wyjdzie praca płynna i można programować różne temp. w zalezności od pory dnia czy korzystając z czujnika pogodowego

Edytowane przez Jarecki79

Dzięki za odpowiedzi (podpowiedzi) :)

Jestem na etapie wykonywania owej instalacji i wolę liznąć informacji od znawców tematu jak należałoby wykonać takową instalację , bo jak poczytałem " to i inne fora" z treści których wymysły co niektórych instalatorów dawały dużo do myślenia ( wpychanie klientowi po pierwsze za dużego mocowo kotła , po drugie zbędnych zabawek), a jak mówią kto pyta ten nie błądzi :)i ma więcej w portfelu :D

Jakiś czas temu wspominałem o pewnych pracach.

Przypadkowo dwie osoby wspomniały o takim rozwiązaniu w swoich wypowiedziach...

Zatem teraz już oficjalnie, od nowego tygodnia do stosowanych u nas palników żeliwnych APPMd (kotły 12-25kw), seria Skam-P Premium

oraz do Skam-P Plus z naszą wersją zejścia ramki na paliwo przy palniku Ardeo można wybrać alternatywnie

1. Kosz z tworzywa

2. Kosz z tworzywa z systemem tzw wodnego strażaka

Przy palnikach żeliwnych tworzywo załatwia tematy związane z wilgotnym paliwem i korozją stali

kosz tw.jpg

rozmiarowo na bazie tego, co aktualnie proponujemy ze stali, malowane proszkowo z dosuszaniem

• 2 weeks później...

W okolicy Radomia nie, nieco dalej Lublin lub okolice Skierniewic

Tak wygląda zestaw z koszem z tworzywa, niestety nie uda się utrzymać tego w kwestii wymienności.

Z koszem stalowym malowanym proszkowo będzie normalnie, do tworzywa będzie dopłata 150zł

Kosz z tworzywa powstaje we współpracy, w detalu wycena koszy wygląda następująco:

stalowy - 420zł, tworzywo - 600zł.

skam kosz tw.jpg

Aktualnie testowane jest jeszcze inne rozwiązanie, po testach i dopasowaniu sterowań (nie wysyłamy nieustawionych zestawów) będzie prawdopodobnie dostępne od września/października. Wówczas łączna moc zestawu podajnik+dmuchawa będzie wynosić tylko 70W. Redukcja oporów, redukcja dźwięku pracy, redukcja mocy. Krótko mówiąc innowacyjnie

(aktualnie dmuchawa 40W, silnik w wersji Plus 90W, silnik w wersji premium 120W dla przykładu ekoenergia stosuje 180W)

Odpowiem Panu jakie jest moje zdanie.

Kosz z tworzywa przede wszystkim chciałem, aby był do palników żeliwnych, ja w 95% korzystam z ewmarów, stąd jest pod taką ramkę.

Dlaczego do żeliwnych - ano dlatego, że u różnych producentów stosujących żeliwne palniki jest kłopot w momencie stosowania wilgotnego paliwa albo gdy inwestor/instalator dobrał przewymiarowany zestaw, który na długo się odstawia. Wówczas w palniku żeliwnym zapada się palenisko i cofa się gęstszy, ciepły dym. Palniki żeliwne mocniej się grzeją i strefa dosuszania przesuwa się w rejon kosza. Na ściankach stalowych zimnego kosza zaczyna się to skraplać i przyspiesza jego korozję. Tak to w skrócie wygląda.

Nie ma w żeliwnych kłopotu jak paliwo jest suche i kocioł dobrze dobrany, poprawia sytuację także tzw dosuszanie o odpowiedniej średnicy i odpowiednio doprowadzone.

Nie widzę natomiast wielkiej potrzeby kosza z tworzywa do wersji Plus z ardeo. Nie było tutaj kłopotów z koszami, palniki ze stalowym ślimakiem są inaczej napowietrzane i rura ślimaka jest chłodzona, nie występuje zatem taka skala problemu jak w modelach żeliwnych. Nie mniej dla chętnych jest tez opcja kosza z tworzywa, "plastik" nie rdzewieje od wilgoci.

Edytowane przez Jarecki79

Zależy od wysokości komina i tego, czy końcówka wystaje nad kalenice dachu.

Generalnie przy ceramicznym do kotła 12kW ja bym wybierał średnicę 160mm

W każdym razie wybór ok. 160-180mm dla ceramicznego jest o niebo lepszy od typowo wpychanych 200mm......

Dostarczając do pewnego developera budującego osiedla domków wiem,że on zamawia 12kW pod kominy 150-160mm, takie stosuje w swoich domach.

Namiar na firme podaję na priva

Panie Jarecki a jeżeli ktoś ma komin 200 to trzeba zastosować ten regulator ciągu w wyczystce czy jak to się fachowo nazywa. Bo ja niestety taki mam 5m wys?

To się dopiero okaże po podłączeniu.

Jakby ciąg kominowy wypalał palenisko i mocno się będzie zapadać, to wówczas stosuje się tzw regulatory ciągu kominowego, najczęściej montowane w wyczystkę kominową pod czopuchem.

Tutaj jednak znowu kłaniają się plusy palnika ardeo i uważam,ze względu na inne napowietrzanie, raczej tego problemu Pan miał nie będzie, wyższe prawdopodobieństwo jego wystąpienia byłoby przy żeliwnym.

Panie Jarecki a jeżeli ktoś ma komin 200 to trzeba zastosować ten regulator ciągu w wyczystce czy jak to się fachowo nazywa. Bo ja niestety taki mam 5m wys?

Mam taki sam komin i taka sama wysokość czyli 5m. Niema źadnego problemu z wypalaniem czy za dużym ciągiem. Palnik żeliwny Ekoenergia.

Według moich obserwacji problem taki może występować przy takim kominie przy wysokości od 8m w górę.