Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja bym stawiał 160mm

160mm do kotłów do 17kW w ciemno można brać

Na rynku sytuacja jest taka,że większość składów budowlanych ma na miejscu od ręki kominy ceramiczne 200mm i prawie wszyscy takie mają siłą rzeczy w domach, nieważne czy kocioł taki czy taki, czy dom mały czy wielki.... najczęściej też taki komin ląduje w projektach domów nie wiadomo dlaczego...

W marketach czy sklepach metalowych typowe, dostępne wielkości kolan skrętnych czy rur kominowych to 160, 180, 200mm - zawsze idzie dostać.

Komin do 12kW można dać 140 czy 150mm, ale jak pamiętam któraś z tych wielkości nie jest już dostępna u wszystkich producentów kominów ceramicznych, słabiej także z dostępnością od ręki takich rur kominowych.

Biorąc zatem wszystkie za i przeciw ja bym stawiał 160mm

• 1 month później...
Skam do mnie dojechał ( solidny kociołek) ;) .Powoli trzeba go logować na docelowe miejsce w kotłowni. Potrzebuję kupić tylko przejściówkę z kwadratu na okrągłą rurę . Gdzie najlepiej to kupić żeby pasowała do skam-p 12kw ??

Nie wiem dlaczego nie zamówiłeś z okrągłym wylotem.

Zadzwoń do SEKOM i zapytaj może ci to dorobią.

Fakt - dziwne. Ja dostałem swojego skama z przejściówką kwadrat - rura. Super-sprawa - tylko sznur i ładnie zamontowane.

Jak jest tylne wyjście spalin, to domyślnie jest "kwadrat", na 90% jest wówczas komin ceglany, zatem dziura do wykucia.

Kumaty instalator da sobie z tym radę.

Na życzenie jednak można zrobić okrągłą końcówkę, to nie problem, trzeba jednak tak zamówić. Pewnie chciałeś jeszcze kawałek przedłużenia, stąd masz taką przejściówkę.

Okrągłe są natomiast zawsze przy wyjściu spalin w górę.

Witam wszystkich. Jestem tu nowy. Chciałbym kupić piec c.o Skam-p. Mam jedno pytanie. Jaka jest szansa kupienia takiego kociołka w terminie do 15-tego

października. Pozdrawiam

Można powiedzieć że żadna, teraz termin chyba gdzieś na początek grudnia.

Mam w kolejce na początek października jeden ale co to jeden :)