Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A ja dziś mocno posmutniałem bowiem mój Skam-P 12kW po prawie pięciu sezonach zaczął się "moczyć jak niemowlę" :sick:. Tak właściwie już wiosną podejrzewałem delikatny wyciek choć to było takie niejednoznaczne. Ale koniec sezonu, koniec palenia i inne zajęcia prawdę powiedziawszy odwróciły moją uwagę. Przyszedł czas na przygotowanie kotła do nadchodzącego sezonu i ...niemiła prawda -a jednak leci. Zdecydowanie zbyt szybko i zarazem zbyt późno-po gwarancji :confused:

- dół, lewa strona (patrząc przez okno palnika), początek płaszcza wodnego (przy zgięciu), kilka cm od przodu komory;

- eko + gruby miał czasem z dodatkiem suchych trocin, (temp. ustawiana 45-58 st.C)

- tylko sezon zimowy c.o.

- czyszczę średnio 3-4 razy w m-cu, po zakończeniu sezonu od razu go nie czyściłem gruntownie, chociaż "obmieciony" i usunięty popielnik był, przed sezonem zawsze gruntowny przegląd łącznie z wyjęciem, czyszczeniem i uszczelnianiem palnika

ja latem używam do podgrzewania cwu co 2 dni pale. ale opuściłem ruszt na dół bo zauważyłem ,że pod osmoleniem- tuż nad palnikiem koroduje i osmolenie spada bez jakiegoś mocnego drapania. A co do wietrzenia kotła to są różne szkoły - jedni mówią żeby otworzyć dródzy, żeby pozamykać - ja jestem zdania że trzeba otworzyć wyczyścić i zapsikać jakimś środkiem antykorozyjnym - oczywiście jeśli się go latem nie używa. Edytowane przez jerzy00
literówka

- dół, lewa strona (patrząc przez okno palnika), początek płaszcza wodnego (przy zgięciu), kilka cm od przodu komory;

- eko + gruby miał czasem z dodatkiem suchych trocin, (temp. ustawiana 45-58 st.C)

- tylko sezon zimowy c.o.

- czyszczę średnio 3-4 razy w m-cu, po zakończeniu sezonu od razu go nie czyściłem gruntownie, chociaż "obmieciony" i usunięty popielnik był, przed sezonem zawsze gruntowny przegląd łącznie z wyjęciem, czyszczeniem i uszczelnianiem palnika

Kurcze nie strasz :(

Mój jest z 2011r (początek) i działa na razie znakomicie.

Ja też używałem go tylko w sezonie , starałem się dobrze oczyścić i zabezpieczyć ...

Mam nadzieję że mi dłuuuużej podziała , bo chciałbym aby jeszcze z przynajmniej 5-10lat podziałał ...

Gadaj z Jareckim może jakiś bubel i może jakoś da się to naprawić w ramach dobrej współpracy i dbanie o swój produkt , bo tak czy inaczej po tak krókim czasie nie powinien go szlak trafić ...

Gość Arturo72
Jestem po rozmowie z Jareckim., jest światełko w tunelu. Narazie tyle .

Sądzę,że zrobi wszystko,żeby twarzy na forum nie stracić a przy tym dużej kasy także jestem przekonany,że będziesz miał nowy kocioł w zamian za zatkanie buzi ;)

A ilu jest takich poza forum anonimowych co im kocioł przecieka po paru latach i muszą nowy kupić ?

Następne 7 klocków w przeciągu 5 lat to nie jest fajnie dla typowego posiadacza kotła na ekosyf ;)

Faktycznie coś za szybko ten przeciek się pojawił - u mnie sąsiedzi już dłużej palą [w tym jeden Komoranami z 2% siarki] i wszystko jest w porządku.

Mówisz to jako inwestor czy jaki sprzedawca kotłów na ekosyf ? ;)

Sądzę,że jako to drugie :)

Edytowane przez Arturo72

Zbanowany Arturku, pompiarzu, viceprezesuniu pompeczek

Wyroków na odległość nie wydaję. Umówiliśmy się i jak trafi na produkcję, to dopiero po rozbiórce będzie można coś powiedzieć i zrobić.

Twój z rankingu o piękności opisywany jest właśnie tutaj:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?221043-Wyb%C3%B3r-kot%C5%82a-na-eko-groszek-Defro-HKS-Lazar-czy-mo%C5%BCe-Klimosz&p=6947781&viewfull=1#post6947781

Co do kolegi ZbysiuB,

do każdej zgłaszanej usterki czy to dmuchawy, czy to sterownik czy palnika czy kotła podchodzimy poważnie

W zeszłym tygodniu przydarzyło się także,że w korpusie palnika żeliwnego wypadła dziurka, po rozmowach z Ewmarem i ustaleniach z odlewnią, mimo,że palnik był 1,5roku po gwarancji udało się to wymienić z opisem wady odlewu bez szkody dla portfela użytkownika.

pokazuję co się stało z odlewem, to pierwsza wersja ewmara, jeszcze korpus w całości

uszkodzenie appm1.jpg

w zeszłym tygodniu był też wadliwy silnik przy palniku Ardeo, także serwis wymienił

w zeszłym tygodniu także zdarzyło się,że klient z kosza chyba po 4latach zrobił sitko, tutaj niestety wyszło palenia mokrym paliwem i za kosz było do zapłaty 420zł plus domówione dosuszanie.

więc sporadycznie wszystko może ulec awarii z różnych przyczyn. Ważne, czy da się to naprawić.

Zbanowany Arturku, pompiarzu, viceprezesuniu pompeczek

Wyroków na odległość nie wydaję. Umówiliśmy się i jak trafi na produkcję, to dopiero po rozbiórce będzie można coś powiedzieć i zrobić.

Twój z rankingu o piękności opisywany jest właśnie tutaj:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?221043-Wyb%C3%B3r-kot%C5%82a-na-eko-groszek-Defro-HKS-Lazar-czy-mo%C5%BCe-Klimosz&p=6947781&viewfull=1#post6947781

Co do kolegi ZbysiuB,

do każdej zgłaszanej usterki czy to dmuchawy, czy to sterownik czy palnika czy kotła podchodzimy poważnie

W zeszłym tygodniu przydarzyło się także,że w korpusie palnika żeliwnego wypadła dziurka, po rozmowach z Ewmarem i ustaleniach z odlewnią, mimo,że palnik był 1,5roku po gwarancji udało się to wymienić z opisem wady odlewu bez szkody dla portfela użytkownika.

pokazuję co się stało z odlewem, to pierwsza wersja ewmara, jeszcze korpus w całości

[ATTACH=CONFIG]331373[/ATTACH]

w zeszłym tygodniu był też wadliwy silnik przy palniku Ardeo, także serwis wymienił

w zeszłym tygodniu także zdarzyło się,że klient z kosza chyba po 4latach zrobił sitko, tutaj niestety wyszło palenia mokrym paliwem i za kosz było do zapłaty 420zł plus domówione dosuszanie.

więc sporadycznie wszystko może ulec awarii z różnych przyczyn. Ważne, czy da się to naprawić.

Właśnie to podejście było dla mnie jednym z powodów wyboru Skama.

Co z tego, że inni dają kilka lat gwarancji więcej jak maja tyle gwiazdek powodujących utratę tej po podłączeniu kotła.