ppietrz 22.03.2011 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 dzięki, zaraz przetestuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 23.03.2011 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Nowsza wersja softu działa dużo lepiej od poprzedniej. Moce już tak nie skaczą a sama temperatura na kotle jest stabilniejsza. Po aktualizacji miałem wahania w granicach -2,5/+2,5. Myślę, że wynik się jeszcze poprawi. Nie ma tragedii przy skoku temperatury z powodu zużycia CWU. Uważam, że wersja działa lepiej od Pu_v7_7C na którą w ostatnim czasie zmieniłem, po testach Pu_v7X8. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 23.03.2011 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Mam pewien problem z temperaturą CWU. Pompa CWU jest odłączona od pumy i podłączona na stałe do prądu. Kiedy jest w pumie to wykresy "wariują" więc na razie pozwoliłem sobie na jej odłączenie. Na początku myślałem, że to wina źle podłączonego czujnika. Mój dwupłaszczowy poziomy Galmet nie miał miejsca na czujnik, więc czujnik siedział w dziurze w piance zasobnika w miejscu teoretycznie zbliżonym do zbiornika z wodą (temperatura CWU była wtedy taka jak CO). Ostatnio zmieniłem to wkręcając miedzianą rurkę w 1/2 calowy otwór jaki zapewne był dla instalacji obwodu cyrkulacji. W rurce umieściłem czujnik temperatury. Spodziewałem się, że temperatura CWU będzie równa CO. Jest jednak o 5 stopni wyższa! Czym to może być spowodowane? Czujnik powrotu temperatury wskazuje 47 stopni. Czujnik temperatury CO zawinięty szczelnie w folię aluminiową i wciśnięty w otwór kotła.Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElFi 23.03.2011 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Jeżeli czujniki są sprawne to znaczy, że czujnik CO jest źle zamontowany i zaniża - tylko to mi przychodzi do głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemc 23.03.2011 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Witam... jestem nowym użytkownikiem sterownika PUMA... Moje pytanie: W jaki sposób wpisać kod np 3111? znajduję różne kody natomiast ani słowa o tym jak taki kod wpisać proszę o pomoc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal1507 23.03.2011 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Witam... jestem nowym użytkownikiem sterownika PUMA... Moje pytanie: W jaki sposób wpisać kod np 3111? znajduję różne kody natomiast ani słowa o tym jak taki kod wpisać proszę o pomoc... Przytrzymaj dolny przycisk nie środkowy. Środkowy jak przytrzymasz to wchodzisz w tryb ręczny przydatny przy rozpalaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 23.03.2011 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Witaj. Przytrzymaj dłużej środkowy przycisk. Trzeba przytrzymać minus - no chyba, że w najnowszej wersji to zmienili... Środkowy to tryb ręczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal1507 23.03.2011 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Panowie i Panie (Nela32), jakie stosujecie dawkowanie przy obecnych temperaturach zewnętrznych?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemc 23.03.2011 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 a inne kody np. 2207 czy 1203?? czy te kolejne cyfry się w jakiś sposób wpisuje?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 23.03.2011 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Wszystkie kody się ustawia po wciśnięciu minusa (dolny przycisk). Sorry za wcześniejszą pomyłkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemc 23.03.2011 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 nie mam teraz dostępu do sterownika.. ale czy po dłuższym wciśnięciu przycisku "-" mogę wpisywać kody? i to np robię jak inne, że znakiem "enter" przechodzę pomiędzy kolejnymi cyframi a znakiem "+" i "-" ustawiam dane cyfry np 3 1 1 1??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 23.03.2011 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 nie mam teraz dostępu do sterownika.. ale czy po dłuższym wciśnięciu przycisku "-" mogę wpisywać kody? i to np robię jak inne, że znakiem "enter" przechodzę pomiędzy kolejnymi cyframi a znakiem "+" i "-" ustawiam dane cyfry np 3 1 1 1??? dokładnie tak, po wciśnięciu "enter" na ostatniej cyfrze albo wchodzi do danej funkcji, albo zeruje cyferki gdy kod błędny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemc 23.03.2011 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 i jeszcze jedno...w instrukcji sterownika PUMA jest zaznaczone jak włączyć funkcję ADC... natomiast jest również zapis że sterownik posiada funkcję FBS (Flexible Burning System)...Czy ta funkcja jest domyślnie włączona [po uruchomieniu sterownika?? czy trzeba ją jakoś włączyć (tego instrukcja nie zawiera)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 23.03.2011 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Panowie i Panie (Nela32), jakie stosujecie dawkowanie przy obecnych temperaturach zewnętrznych?? Czy zmiany temperatur zewnętrznych powinny wymuszać korekcję ustawień? Ewentualna korekcja jest potrzebna raz na początku aby dostosować sterownik do kotłowni, a dalej już o tym można zapomnieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemc 23.03.2011 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 jeszcze raz odnośnie funkcji FBS w PUMIE.. ?? czy jest odgórnie uruchomiona? czy trzeba jakoś włączyć... jak?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal1507 23.03.2011 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Czy zmiany temperatur zewnętrznych powinny wymuszać korekcję ustawień? Ewentualna korekcja jest potrzebna raz na początku aby dostosować sterownik do kotłowni, a dalej już o tym można zapomnieć To jakie masz ustawienia??? ja w zimie miałem na poziomie ok. 87/10 obecnie 120/10 jest to różnica która wpływa na oszczędność ekogroszku. Chyba że się mylę to proszę mnie poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 23.03.2011 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 To jakie masz ustawienia??? ja w zimie miałem na poziomie ok. 87/10 obecnie 120/10 jest to różnica która wpływa na oszczędność ekogroszku. Chyba że się mylę to proszę mnie poprawić. Ja u siebie mam 75/10, ale nie jestem przekonany że przy 40/10 byłoby większe spalanie. U mnie bardziej chodziło o jakość spalania kiepskiego ekogroszku. Jeżeli rzadziej podajesz to wolniej dochodzi do temperatury zadanej w przypadku nagłego spadku temperatury (zawory, zużycie CWU). Dalej będzie więc musiał dłużej siedzieć na większej mocy i sumarycznie dłużej podawać. Wydaje mi się, że najbardziej optymalnie jest gdy kocioł pracuje ze stałą mocą (niewielkie skoki) i niewiele odbiega od zadanej temp. (szybko do niej dochodzi). Na ilość spalania najbardziej ma wpływ temperatura na zewnątrz. Przy tych samych parametrach będzie mniej szło opału w ciepłe dni (grzejniki się tak nie wychładzają, przykręcenie zaworu 4D). Jakie u Ciebie jest spalanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElFi 23.03.2011 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 A ja mam całkiem nietypowe czasy;) Otóż 3,5/20. Palę miałem, a niskie czasy skutkują częstszymi przedmuchami, dzięki czemu nie mam tzw. "czarnej plamy". Inny pozytywny efekt to mniejsze spieki, ponieważ żar jest częściej szturchamy;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 23.03.2011 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Mała prośba do Twórców Pumy, ja już wiem ale dla innych się przyda. Mianowicie jak zostanie włączony tryb palenia na ruszcie awaryjnym, to potem w trybie ręcznym nie załacza się podajnik, tzn. można zmieniać włącz/wyłącz ale napięcie na silnik nie idzie. Może się to wydać dosyć śmieszne ale trochę mi czasu zajęło dojście do tego dlaczego nie działa silnik. Wystarczyłby jakiś komunikat przy próbie włączenia podajnika lub unieaktywnienie ikonki z podajnikiem przy trybie palenia awaryjnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 24.03.2011 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Jeżeli czujniki są sprawne to znaczy, że czujnik CO jest źle zamontowany i zaniża - tylko to mi przychodzi do głowy. 1. Testowo zamieniłem miejscami czujniki CO z CWU i temperatury się odwróciły (ten w bojlerze wskazywał o kilka stopni więcej), więc wnioskuję, że z czujnikami jest wszystko w porządku. Czujnik CO jest włożony w otwór w kotle przeznaczony do tego celu. Testowałem owijanie go folią aluminiową, ale bez rezultatu. 2. Testowo czujnikiem CWU badałem temperaturę na rurze wychodzącej z kotła i była ona bardzo zbliżona z tą na kotle Czy wyższe przewodnictwo miedzi nad stalą może mieć wpływ na taką różnicę w odczycie temperatur? Może czujnik na kotle jest zamontowany w złym miejscu? Raczej mało prawdopodobne bo to kluczowa sprawa a temperatura na rurze jest i tak taka sama jak na kotle (drugi test). Niezła zagadka... jakoś nie potrafię tego fizyką wyjaśnić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts