Jarecki79 07.10.2015 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 (edytowane) lulas jaki masz sterownik? w sterach są wtyczki do podłączenia standardowych pomp... poszperaj zatem w kartoniku od sterownika od pompy ciachasz końcówkę prądową - ta do gniazdka i w to miejsce przykręcasz wtyczkę ze sterownika lub cały kabel z wtyczką (zależy od stera, co producent daje w zestawie czy kabel z wtyczką czy sama wtyczkę) fachowo to gniazda IEC a potocznie tzw "komputerowe" kilka linków do tego typu rzeczy, zalezy co potrzebne: http://domer.pl/wtyczka-komputerowa.html http://domer.pl/gniazdo-komputerowe.html http://domer.pl/przewod-zasilajacy-wtyczka-0-65-metra.html Edytowane 7 Października 2015 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lulas 09.10.2015 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 Mam bruli, szukałem w pudełku, ale niestety nie ma tego, co potrzebuję. Dorobię sobie kabel z taką wtyczką, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 09.10.2015 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 Mam bruli, szukałem w pudełku, ale niestety nie ma tego, co potrzebuję. Dorobię sobie kabel z taką wtyczką, dzięki W pudełku powinieneś dostać dwa takie gotowe przewody z wtyczkami jakie potrzebujesz, to jest w standardowym wyposażeniu tego sterownika, dwa dławiki do wyprowadzenia przewodów czujników pogodowego i pokojowego, czujnik pogodowy i pokojowy oraz w starszej wersji Bruli przewód RS 232 do samodzielnej aktualizacji sterownika. To jest w każdym kartonie. W nowej wersji 3.5 niema tylko kabla RS, a jest dodatkowy czujnik który mierzy temp. za zaworem N-drożnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek Lenarcik 12.10.2015 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 Mój Skam "siódemka" czeka na montaż w przyszłym tygodniu. Będzie grzał niemal 120m2 parterówki z doklejonym garażem. W całym domu podłogówka. Z resztą więcej info o domu jest tu: http://cieplowlasciwie.pl/wynik/x5a Max zapotrzebowanie wyszło 5,5kW, średnie 2,8kW. Znajomi, którym mówię, że kupiłem kocioł 7kW, są mocno zdziwieni, patrzą jak na wariata. Wiadomo - dziś każdy kupuje 12 lub 14kW. Rozmowa z hydraulikiem wyglądała tak: -jaki kocioł Pan kupił? -7kW. -co proszę?!? chyba 17. -nie, 7 No i pod wpływem tych wszystkich głosów dookoła sam nabrałem obaw, ale mam nadzieję, że będzie ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 12.10.2015 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 jak majstry nie odwalili jakiejś totalnej fuszery z izolacją to możesz spać spokojnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 12.10.2015 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 (edytowane) Mój Skam "siódemka" czeka na montaż w przyszłym tygodniu. Będzie grzał niemal 120m2 parterówki z doklejonym garażem. Znajomi, którym mówię, że kupiłem kocioł 7kW, są mocno zdziwieni, patrzą jak na wariata. Wiadomo - dziś każdy kupuje 12 lub 14kW. Rozmowa z hydraulikiem wyglądała tak: -jaki kocioł Pan kupił? -7kW. -co proszę?!? chyba 17. -nie, 7 Gdy zobaczą jak działa dyplomatycznie zamilkną zobaczysz - nieraz to już widziałem Zresztą na łykend jadę w okolice Warszawy zrobić montaż takiego kotła i pewnie będzie tak samo Edytowane 12 Października 2015 przez SUSPENSER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamihi 21.10.2015 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Mam pytanko . Obecnie u mnie na kotle Skam-p12 temp,40st powrót 37st. na podłogę puszczam 25st w domu jest 21 ( jeszcze nie mieszkam wykończam)spalanie 7kg na dobę . Chodzi o to czy lepiej podnieść temp na kotle i mniej puszczać na podłogę czy zostawić jak jest . ( groszek czarna perła) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 25.10.2015 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2015 Kamihi uważam,że masz to za nisko. Ja bym robił tak:1. Suchy węgiel kamienny, ekogroszekminimalna nastawa 45st.C (teoretycznie przy dobrej wentylacji, ciągu itp. wykraplanie ustaje w przedziale temp. ok.37-42st.C przy lambdzie 1,0 pod 2,0)No i przy takiej nastawie obserwacja, czy nie wykraplają się kropelki wody na wymienniku bliżej komina, czy kocioł nie oblepia się taką twardą skorupą węglową. Jak sa zjawiska niepożądane- podnosić nastawę wyżej 2. Przy suchym węglu brunatnym tzw czeskim nie trzymał bym nastawy niższej jak 60st.C na kotle. To już stikte wynika od paliwa i jego pochodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamihi 25.10.2015 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2015 Dzięki za wyjaśnienie jutro podniosę temp. na kotle . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 26.10.2015 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2015 Szanowni Państwo Dzisiaj firma Ewmar-Ness poinformowała o akcji serwisowej. Błąd dotyczy podobno dużej partii motoreduktorów i polega na niewłaściwym podłączeniu silnika i zamianie przewodu zasilającego głównego z pomocniczym. Akcja dotyczy wyłącznie motoreduktorów z przełącznikiem obrotów prawo/lewo z czerwonym przyciskiem Na czym polega i jak zdiagnozować błędne podłączenie: Tutaj Ewmar podaje,że sprawa może wyjść nawet po paru miesiącach, na węglach miękkich podajnik może pracować właściwie. Na tych twardszych silnik podajnika będzie stawał na zwarciu i buczał i nie będzie miał siły ściąć zawleczki. Zalecana forma naprawy przez producenta- firmę Ewmar-Ness: Informacja jest taka,że Ewmar ma wysyłać na swój koszt kurierem właściwie podłączone silniki na wymianę, na koszt ewmaru kurier będzie tez odbierał te niewłaściwie podłączone Sprawy należy zgłaszać do producentów kotłów, dystrybutorów czy bezpośrednio do ewmaru, należy podać swój pełen adres z numerem telefonu Osoby bardziej "kumate" nie muszą odsyłac, można przewody zamienić we własnym zakresie w/g specyfikacji podanej przez Ewmar Wklejam fotki z pliku pdf wysyłanego przez Ewmar do dystrybutorów i odbiorców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek_bolecki 26.10.2015 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2015 Niby o jakiś kolorach tam piszą, a na zdjęciach widzę: szary, jasnoszary i ciemnoszary. W ogóle same szare. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 30.10.2015 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 Za to niedopatrzenie powinni jeździć i sami silniki wymieniać i to w tri miga !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mareckikl 01.11.2015 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 W tym tygodniu będę już miał kocioł Skam P plus 12 KW, ze sterownikiem TALOS. Czy w tym kotle są już właściwie podłączone silniki. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 01.11.2015 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 W tym tygodniu będę już miał kocioł Skam P plus 12 KW, ze sterownikiem TALOS. Czy w tym kotle są już właściwie podłączone silniki. ? Plus a to nie dotyczy tylko Premium z podajnikiem z przełącznikiem obrotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mareckikl 03.11.2015 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Dziękuję za odpowiedź. Z posiadanych informacji wynika, że mój nowy Kocioł jest już na linii produkcyjnej. Z zapartym tchem śledzę to forum już od kilku miesięcy. Jak będą jakieś problemy to chyba mogę liczyć na pomoc doświadczonych forumowiczów. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamihi 03.11.2015 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 raczej z tym problemów miał nie :Dbędziesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 03.11.2015 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Dziękuję za odpowiedź. Z posiadanych informacji wynika, że mój nowy Kocioł jest już na linii produkcyjnej. Z zapartym tchem śledzę to forum już od kilku miesięcy. Jak będą jakieś problemy to chyba mogę liczyć na pomoc doświadczonych forumowiczów. ? "...na linii produkcyjnej", powiadasz To gdzie Ci go robią? W "mercedesie", czy jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbysiuB 15.11.2015 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2015 Jestem po rozmowie z Jareckim., jest światełko w tunelu. Narazie tyle . Jestem winien zainteresowanym jak sprawa zakończyła się. Otóż kol. Jarecki zaproponował abym zdemontował kocioł, wyciągnął go na zewnątrz i złożył kompletny na palecie aby mógł podesłać transport i w warsztacie sprawdzą co się da zrobić. Tak też uczyniłem. Po ponad tygodniu piec wrócił do mnie. "Jarecki" poinformował mnie, że wg spawacza w miejscu wycieku powstało mikro pęknięcie, które zaspawał. Przejechał jeszcze wszystkie spawy na dole. Blacha nie przerdzewiała na wylot choć wymiennik wygląda bardziej na 7-8 lat eksploatacji niż 5. Przy dobrym paleniu powinien kilka lat jeszcze pochodzić. Ponadto dorobiono dosuszanie paliwa w zbiorniku oraz zaspawano otwory powietrza antyspalinowego w palniku. Całość kosztowała 550,- (w tym transport paletowy ~400,- ) Własnej roboty plus znajomi do wytargania i z powrotem kotła nie liczę. (Wtrącę, choć nawet Jareckiemu nie pisałem na PW, że po tym przespawaniu spawów dookoła, pojawiły się w 3 miejscach zapocenia z czego 1 istnieje cały czas.) Tak więc drodzy forumowicze dbajcie o swoje źródła ciepła albowiem ani lekko, ani darmo nie jest. Dodam, że aby zabezpieczyć się przed następną "niespodzianką" ze strony mojego Skama, wstawiłem obok i uruchomiłem małego 8kW "śmieciucha" . W przypadku nagłym pozostaje więcej cennego czasu, spokoju i rozwagi do działania - naprawy lub wymiany głównego źródła ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 01.12.2015 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 (edytowane) Przypominam użytkownikom o kilku sprawach przed sezonem grzewczym, szczególnie w kolejnych latach eksploatacji: - warto odkręcić motoreduktor, zdjąć z końcówki ślimaka, wyczyścić z pyłu, który się tam mógł przedostać, wałek zakonserwować jakimś smarem np, do łożysk Jarek, a mógłbyś to rozwinąć? Nigdy tego nie robiłem (a palę 4 sezon). Czyli że co? Odkręcić te 4 duże śruby łączące motoreduktor z palnikiem i ściągnąć cały silnik ze ślimaka? Edytowane 1 Grudnia 2015 przez tomasziolkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 01.12.2015 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 Jak się nie ściąga motoreduktora z końcówki ślimaka to może się tak zapiec,że bez prasy nie podchodź...Stąd warto po sezonie czy przed nowym sezonem: 1. Wyjmujemy zawleczkę2. Odkręcamy motoreduktor i próbujemy wyjąć,zsunąć ze ślimaka3. Czyszczenie4. Konserwacja końcówki smarem5. Ponowne skręcenie Tomek, a przez te 4lata chociaż raz zdjąłes palenisko i wyczyściłeś kanał nadmuchowy i udrożniłeś napowietrzenie paleniska? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts