tomasziolkowski 01.12.2015 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 Tomek, a przez te 4lata chociaż raz zdjąłes palenisko i wyczyściłeś kanał nadmuchowy i udrożniłeś napowietrzenie paleniska? Tak, tego pilnuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzy00 03.12.2015 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 ,,,, Tomek, a przez te 4lata chociaż raz zdjąłes palenisko i wyczyściłeś kanał nadmuchowy i udrożniłeś napowietrzenie paleniska? Ja powiem szczerze, że w tym roku zrobiłem to po raz pierwszy i to na co zwróciłem uwagę: -odrobina miału między motoreduktorem a ślimakiem; -przypalony lekko ślimak na przejściu do palnika - oryginalna farba, którą był zabezpieczony odskakiwała po lekkim puknięciu, po oczyszczeniu zamalowałem 2x jakimś Hameraitem na rdzę - wniosek pamiętać dosypywać na czas opał aby się żar nie cofał; -brak zakłócających przepływ powietrza drobin popiołu - były ale bardzo, bardzo mało; -wyczyszczony wentylator z kurzu (nie powiem troszkę go było, ale bez przesady) zaczął bardzo głośno "stukać" podczas zwolnionych obrotów - nic się z tym nie da zrobić, po około 1,5 miesiąca palenia stukot wentylatora staje się jakby cichszy- lub ja mniej zwracam na to uwagę; - wyczyszczony i 3x pomalowany kosz jest to pięta achillesowa tego pieca - tu pytanie do Jareckiego - gdzie można kupić te końcówki do węży do dosuszania - albo choć info jak one się fachowo nazywają - mnie wysłali do firmy zakuwającej węże hydrauliczne - cena kosmos. Ciepełka życzę!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 04.12.2015 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 (edytowane) Jerzy* konserwację właśnie z tych wszystkich względów powinno się robić po każdym sezonie czy też przed każdym sezonem, wówczas można podjąc kroki na czas, zanim coś już zostanie mocniej zużyte. (kwestia choćby dostosowania się miału między motoreduktor a ślimak, mam jedną piękną fotkę od pewnego Pana, nie wiem jakim błociskiem palił ale wyżarło kołnierz aluminiowy na przyłączeniu do palnika)* wentylator warto wydmuchać a stukanie to kwestia modulacji grupowej sterowników puma,cobra, skorpion, jak na produkcji wentyla nie jest to dobrze wyważone, to dostaje po uszach łożysko dmuchawy* kosz to element, który dostaje najbardziej po głowie przy palnikach żeliwnych potocznie zwanych brucerowatymi, to już niezależnie z jakim kotłem, wyrok w czasie odsuwa stosowanie dobrze dobranego do potrzeb budynku i SUCHEGO paliwa. Przy ślimakach stalowych lepsza dystrybucja powietrza, mniej się to grzeje i przy wilgotnym po głowie dostanie sam ślimak ,a przy żeliwnym to wszystko tak mocno się grzeje, że po głowie dostaje kosz zasypowy, szczególnie w dolnych partiach. wężyk, blaszka, dwie dysze z nakrętkami to koszt 30zł plus wysyłka Edytowane 4 Grudnia 2015 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hiro77 17.12.2015 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 : 4. Konserwacja końcówki smarem Przyznam, że ja też tego jeszcze nie robiłem. Jakim smarem najlepiej to posmarować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 17.12.2015 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 np. smar do łożysk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablo25n 20.12.2015 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2015 witam jarecki potrzebuje piec pow 115 użytkowej po podłodze 180 mój kuzyn na dom ok-250 m2 po podłodze kupił u was piec 17 kw z tym że zamontowaliscie mu większy palnik i z tego co widziałem u niego to daje rade Piec ma być z podajnikiem i retorą obrotową + ruszt dodatkowy wodny jaki jest czas oczekiwania u was na piec i jakiej mocy wszedzie co innego Dom nowy suporeks +12 stropian Heizt.......ik proponuje 17 kw i ta cenaaaaaaaaaaaa w projekcie 25kw a ty piszesz w innych postach że na taki domek maks to 15 kw pozdrawiam i czekam na info najlepiej na priwa .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablo25n 20.12.2015 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2015 witam jarecki potrzebuje piec pow 115 użytkowej po podłodze 180 mój kuzyn na dom ok-250 m2 po podłodze kupił u was piec 17 kw z tym że zamontowaliscie mu większy palnik i z tego co widziałem u niego to daje rade Piec ma być z podajnikiem i retorą obrotową + ruszt dodatkowy wodny jaki jest czas oczekiwania u was na piec i jakiej mocy wszedzie co innego Dom nowy suporeks +12 stropian Heizt.......ik proponuje 17 kw i ta cenaaaaaaaaaaaa w projekcie 25kw a ty piszesz w innych postach że na taki domek maks to 15 kw pozdrawiam i czekam na info najlepiej na priwa .Pozdrawiam p,s i najważniejsze jaka cena:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 21.12.2015 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 witam jarecki potrzebuje piec pow 115 użytkowej po podłodze 180 mój kuzyn na dom ok-250 m2 po podłodze kupił u was piec 17 kw z tym że zamontowaliscie mu większy palnik i z tego co widziałem u niego to daje rade Piec ma być z podajnikiem i retorą obrotową + ruszt dodatkowy wodny jaki jest czas oczekiwania u was na piec i jakiej mocy wszedzie co innego Dom nowy suporeks +12 stropian Heizt.......ik proponuje 17 kw i ta cenaaaaaaaaaaaa w projekcie 25kw a ty piszesz w innych postach że na taki domek maks to 15 kw pozdrawiam i czekam na info najlepiej na priwa .Pozdrawiam 12KW starczy ... Nie ma sensu większego ... Z rusztem wodnym nie kupuj. Szybko się przez to cholerstwo zasyfia , a palenie na tym ruszcie to porażka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 21.12.2015 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 Pablo25n informacja poszła w/g życzenia12kW z hooookiem, reszta info do odczytania ruszt wodny to już przeżytek, żeliwny dwupoziomowy deflektor-separujący, na górnym mocowaniu na wysokości starego wodnego, cały czas dostępny.Przy braku prądu można go przełożyc na dół zwiększając zasyp, wówczas przepalanie tradycyjne, ale wymaga to grawitacji a nie pompek..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 23.12.2015 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 Niech zbliżające sięŚwięta Bożego Narodzeniaspędzone w gronie najbliższychprzyniosą Państwu wiele radości,ciepła i optymizmu Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyszko125 27.12.2015 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2015 wężyk, blaszka, dwie dysze z nakrętkami to koszt 30zł plus wysyłka Czyli takie elementy potrzebne do dosuszania kosza?Ok ale gdzie coś takiego można nabyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek2804 30.12.2015 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Witam Jestem nowym użytkownikiem i nie do końca wiem jak tu się poruszać.Mam prośbę do Jarecki79Potrzebuje kociołka do domu parterowego ze strychem dość starego tj z lat 1935 który obecnie remontuje pow uż 115m2.Wykonany jest z pustaka betonowego 25 ocieplony 15 styropian o współczynniku 0,40, strop drewniany ociep[ony wełną gr 15cm wsp 0,44Kotłownia jeszcze nie wykonana a jedynie doprowadzone do niej od grzejników rury alupex 16. Ze względu na koszty remontuję własnymi siłami i aby nie popełnić błędu w przekrojach mój zamysł to oddzielna nitka do każdego grzejnika i rozdzielacz w kotłowni. Na grzejnikach zawory termostatyczne. Czy piec 12kw to nie za dużo bo z tego co wyszło mi na stronce http://cieplowlasciwie.pl/wynik/139f wystarczy max 7,9 kW i zastanawiam się nad piecem 7 kW. Będę miał 2 obiegi jeden CO 2-gi CWU. Jaki sterownik wystarczy, no i jaki palnik ze względu na miejsce zamieszkania mam dostęp głownie do węgla rosyjskiego, myślę o obrotowym. Czekam na pomoc w tej sprawie. No i jak wygląda kwestia dostępności kotłówI jeszcze jedno, ostatnio w rozmowie z jednym znajomym zasugerował mi iż powinienem mieć zamontowane ogranicznik temp maksymalnej aby nie doszło do uszkodzenia alupex -czy to prawda i na czym to polegaZ góry dziękuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 30.12.2015 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Co zrobić to proponowałbym jeszcze dorzucić z 15cm wełny na strop jeśli jest możliwość. Teoretycznie ten 7kW powinien być na styk ale pewnie będzie jeszcze CWU a mieszkasz w rejonie gdzie zima potrafi dokuczać także wziąłbym 12kW na to jak teraz to wygląda. Palnik który byś nie wziął ruska spalisz to w przewadze węgle nie "najmocniejsze" i w większości niespiekające, dlatego też ten 12kW. Z tego co piszesz sterownik wystarczy z obsługą dwóch pomp, Talos, Skorpion, SPP czy Iryd, tutaj więcej pomp ale nie musisz korzystać. Jeśli zależy Ci na dostępie do kotła przez neta to SPP v.2 lub Bruli. Co do tego ograniczenia temperatury to znajomy chyba nie do końca wie jak są sterowane kotły z podajnikiem albo widział coś co nie działa jak powinno Tutaj kocioł jest obstawiony czujnikami i niema za bardzo możliwości doprowadzenia do tak wysokich temperatur żeby mogło to zagrozić instalacji. Jeśli planujesz układ zamknięty wtedy musisz zabezpieczyć kocioł do takiego układu, wystarczy zawór DBV1, wymagane jest to do utrzymania gwarancji. To tak w skrócie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 31.12.2015 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2015 Czy piec 12kw to nie za dużo bo z tego co wyszło mi na stronce http://cieplowlasciwie.pl/wynik/139f wystarczy max 7,9 kW i zastanawiam się nad piecem 7 kW. Będę miał 2 obiegi jeden CO 2-gi CWU. Jaki sterownik wystarczy, no i jaki palnik ze względu na miejsce zamieszkania mam dostęp głownie do węgla rosyjskiego, myślę o obrotowym. Czekam na pomoc w tej sprawie. No i jak wygląda kwestia dostępności kotłów Jarecki wyjechał na kilka dni więc także odpiszę. Wg mnie Skam-P Plus 12 kW z palnikiem Ardeo i sterownikiem Talos będzie optymalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 01.01.2016 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2016 Jarecki wyjechał na kilka dni więc także odpiszę. Wg mnie Skam-P Plus 12 kW z palnikiem Ardeo i sterownikiem Talos będzie optymalny. A jaką ten kocioł ma sprawność i zweryfikowaną moc? A ma już jakiś certyfikat? Wszystkiego najlepszego z Nowym Rokiem Może w Nowym Roku zobaczymy wreszcie jakieś dokumenty tego sławnego kotła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 01.01.2016 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2016 certyfikat to w VW ci wydadzą jaki chcesz i będzie git. Jak blisko ruskich to gaz może taniej wyjdzie albo na olej opałowy oczywiście z kontrabandy, znajomy tak się zaopatruje i sobie chwali. No tylko że wtedy certyfikatu nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 01.01.2016 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2016 certyfikat to w VW ci wydadzą jaki chcesz i będzie git. Jak blisko ruskich to gaz może taniej wyjdzie albo na olej opałowy oczywiście z kontrabandy, znajomy tak się zaopatruje i sobie chwali. No tylko że wtedy certyfikatu nie ma. Nie zwracałem się do Ciebie, Kolego... tylko do tych, którzy taki certyfikat powinni mieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lulas 01.01.2016 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2016 W pudełku powinieneś dostać dwa takie gotowe przewody z wtyczkami jakie potrzebujesz, to jest w standardowym wyposażeniu tego sterownika, dwa dławiki do wyprowadzenia przewodów czujników pogodowego i pokojowego, czujnik pogodowy i pokojowy oraz w starszej wersji Bruli przewód RS 232 do samodzielnej aktualizacji sterownika. To jest w każdym kartonie. W nowej wersji 3.5 niema tylko kabla RS, a jest dodatkowy czujnik który mierzy temp. za zaworem N-drożnym. Zapomniałem odpisać W kartonie tego nie znalazłem, co oczywiście nie znaczy, że tego nie było. Na budowie różne rzeczy giną, a potem się odnajdują lub nie Miałem kupić samą wtyczkę i poskładać, ale nie znalazłem jej nigdzie w sklepach, za to znalazłem to, o co mi chodzi: z jednej strony wtyk c14 (iec320), a z drugiej strony schuko - takie kable stosuje się do UPSów, więc można łatwo kupić w lepszych sklepach komputerowych To tak na przyszłość, gdyby ktoś miał podobny problem do mojego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theded 03.01.2016 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 Rozglądam się za piecem, które zastąpi mój Zębiec KWKD 22KW. Mam dom piętrowy 120m2 z garażem typu kostka z 70tych lat. Ocieplony styropianem 10cm, nowe okna, drzwi, ocieplony dach i piwnica, nowe drzwi garażowe z ociepleniem. Piec jest mocno przewymiarowany, ale dołożyłem 2 cegły szamotowe i tak w nim wędzę. Zwykle palę na 40 stopniach i więc pewnie szlag go trafi szybko. Teraz są mrozy -15 to dochodzę do 50 stopni. Instalacja grawitacyjna ale podczas remontu były dołożone nowe grzejniki więc jest i pompka. W sezonie spalam 2,5t wysokokalorycznej kostki, staram się utrzymywać 20* w nocy i 22 w dzień. Mam CWU, jakiś standardowy bojler dla 4 osobowej rodziny (nie znam pojemności). Według kalkulatora na stronie cieplowlasciwe wychodzi mi zapotrzebowanie ok 8,5 kw. Czy lepiej kupić SCAM-P 7kw czy 12? Bardziej skłaniam się ku temu mniejszemu, bo mrozy -20 to ostatnio się nie zdarzają a jak już to przez max tydzień. Jaki sterownik do tego wybrać? Obecnie mam tylko pompkę CO, ale pewnie będzie jakaś modyfikacja instalacji przy zmianie pieca. Jako że jestem informatykiem i chętnie pobawię się w optymalizację procesu to może być coś z dostępem z kompa czy tam z Internetu. Tyle, ze miejsca na 4 pompki nie potrzebuję. Czy ten piec spala także groszek (ten nie eko)? Jak ostatnio rozmawiałem na składzie opału to mówili, że różnica jest głównie w grubości, gdzie największe kawałki dochodzą do 32mm. W specyfikacji pieca widzę, że wymieniony jest tylko ekogroszek ale granulacja do 31,5mm. Jak jest w praktyce? Groszek to 100zł oszczędności na tonie w stosunku do eko, więc na taki się zapatruję. Chyba że o czymś nie wiem, to proszę o wyjaśnienie. Na jakie realne oszczędności na opale mogę się nastawić po zmianie pieca? Jak rozmawiam ze znajomymi, to i tak źle to nie wygląda ale chciałem "dokończyć" ten piec i dopiero wtedy wymienić na inny. Może warto zrobić to wcześniej bo oszczędności będą bardziej istotne niż myślę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 03.01.2016 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 Gdy do tych 8,5 kW dodasz CWU wyjdzie pewnie ponad 10 kW a tyle Skam 7 kW nie wydoli, więc lepiej wybrać 12 kW z palnikiem Ardeo, czyli wersję Plus. Sterownik z internetem to SPPv1 + BET jeśli wystarczą wyjścia na 2 obiegi pompowe, za dopłatą jest SPPv2 z wbudowanym modułem internetowym i kilkoma dodatkowymi funkcjami. Na pewno do kotła będzie trzeba dołożyć do instalacji zawór 3D lub 4D. Jeśli kawałki będą do max 32 mm to da radę, ale mało który węgiel stosowany do zasypowca nadaje się do kotła podajnikowego - tu musi być węgiel o niskiej spiekalności - napisz z której kopalni jest ten groszek to odpiszę czy się nadaje. Co do oszczędności to zależy jaką sprawność uzyskujesz w obecnym kotle, po ile kupujesz węgiel i jakiej jest on kaloryczności oraz po ile możesz kupić ekogroszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts