Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

Jak zdecydujesz się na groszek, to cytowany wymóg spełni SPPv2

ten sterownik obsługuje:

- do 5pomp

- siłownik zaworu mieszającego

- oprócz typowych czujników ma czujnik pogodowy, pokojowy, spalin, zaworu mieszającego

- jest sterowany przez internet

- możesz do niego podłączyć i skonfigurować do 5paneli domowych

- niebawem dla osób chętnych wejdzie też opcja rozwoju sterownika o funkcję ciepłomierza

Tak to wygląda na moim Skamie 17 kW z fajką Ewmar Ness. Wychodzi że za ostatnią dobę pracował ze średnią mocą ok. 3,2 kW i osiągnął sprawność 80%. Przy czym wartość opałową dla ciepłomierza mam podaną 22 MJ a palę w tym kotle obecnie Jaretem - kopalnia podaje wartość opałową w widełkach 21 - 22 MJ IMG162.jpg

IMG162.jpg

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wolę pozostać tradycyjnie przy ekogroszku :)

Koszty związane z instalacją PC lub koszty eksploatacyjne gazu bądź prądu są na chwilę obecną zbyt wysokie.

Pytanie do "węglowców":

Który oferowany obecnie na rynku palnik będzie bardziej korzystny do pieca o mocy 7kW:

-Nowy model firmy BATORY o mocy 10-12 kW;

- czy model firmy Ardeo AZPP?

niestety o palniku AZPP jest wciąż mało informacji w internecie....

Dla jasności

mówiąc o najmniejszym kotle

to mamy:

1. albo ardeo AZP-R 10-12kW robione na zamówienie, spinane z dmuchawa pelletową

2. albo żeliwny batory 10kW z dmuchawą pelletową

AZPP jest dla kotłów 12-25kW (12-dmuchawa 40W, 17 i 25 dmuchawa 75W) oraz do kotłów 35,40 i 50kW z dmuchawą 75W

Czy ktoś wie, jak zmienić typ podajnika w Pumie?

Zmieniłem przed chwilą soft na najnowszy, i nie umiem zmienić ślimakowego na tłokowy. Kiedyś robiło się to poprzez odpowiednie wydłużenie pauzy podawania, wtedy sterownik sam się przełączał na tłok. Teraz mam problem, proszę o pomoc, sprawa dosyć pilna

http://pics.tinypic.pl/i/00745/eip3yygv02ae_t.jpg

Cześć!

Jutro lub za 2 dni zamierzam odpalić piec, wreszcie hydraulik skończy kotłownię :)

Mam pytanie odnośnie rury kominowej łączącej piec z kominek ceramicznym. Zamierzam to kupić Obi lub Bricomanie. Czy takie coś ma być? https://www.obi.pl/decom/product/Bertrams_Rura_%C5%9Br._180_mm_1_m/1278431&position=6&pageNum=1&pageSize=72 Z tym, że jest tu napisane, że to rura do kominków opalanych drewnem... Dajcie znać proszę co kupić

Dzięki za odpowiedź. Znalazłem takie redukcje w Brico w cenie 75zł jednak myślę, że można to zrobić dużo dużo taniej tzn rurę wchodzącą do ceramini okleję sylikonem a następnie owinę ściśle sznurem niepalnym. Pytałem się swojego hydraulika - powiedział, że to dobre rozwiązanie. Dobrze kombinuję?

Pewnie, że dobrze, nie musisz przecież gotowca kupować.

U siebie mam rurę uszczelnioną silikonem do 315 *C od wielu lat i choć nieraz temp. spalin dochodziła nawet do 420*C [przy spalaniu papieru] to nic go nie rusza i jest szczelny.

Na początku miałem rurę uszczelnioną uszczelniaczem kominkowym do 1200*C ale po jakimś czasie zaczął się wykruszać, więc lepiej dać silikon.

Nigdy w swoim domu nie miałem podłączonego zestawu COBRA + ALLIGATOR

COBRĘ owszem, ale zaworem sterowałem albo przez iryda albo przez art-zw (potrzebny mi był panel na piętrze)

Zatem nie potrafię odpowiedzieć co tam się dzieje, najlepiej pytanie zadać Włodkowi PID lub w czwartek dzwonić do Elektro-miz i prosić najlepiej z p.Cyprianem

Zadzwoniłem do Elektro-miz'u, radziłem się p. Cypriana. Polecił zmierzyć napięcie na zasilaczu w chwili, kiedy Alligator się zawiesi, aby zdiagnozować, czy zasilacz nie utracił swoich walorów.

Dzisiaj go wreszcie na tym przyłapałem (Alligatora oczywiście). Po puknięciu w obudowę Alligator powrócił do życia. Zacząłem więc mechanicznie manipulować przy podłączeniu zasilacza 5V do Alligatora - znowu zwiecha i za chwilę powrót do rzeczywistości. Dokręciłem mocniej śrubę podłączenia plusa, teraz żadne manipulacje nie powodowały już przykrych konsekwencji.

WNIOSEK: po ponad 2 latach kabel zasilacza 5V zatracił pewne połączenie z kostką przyłączeniową. Dla pewności wykręciłem przewody, oskrobałem nożykiem; nie były zaśniedziałe chociaż zdeformowane - tak. Podłączyłem z powrotem do kostki i mocno przykręciłem.

Problem uważam za rozwiązany, dziękuję za skierowanie na dobre tory :-)

• 2 weeks później...

Witam,

Pytanie do Jareckiego - na jakiej zasadzie działać będzie funkcja ciepłomierza?

Dodatkowo mam pytanie czy nie myśleliście o tym, aby design kotła pchnąć w kierunku kotłów jak np. R eco lub heitztechnik - aby piec z podajnikiem stanowił jakby jeden "element" i był zabudowany? Czy P. Jarecki myśleliście o takim rynkowym posunięciu? Oczywiście prosze nie atakowac mnie - dla mnie ważniejsze jest działanie pieca niż jego wygląd, ale ciekawy jestem tego.

Pozdrawiam.

To już działa i można powoli zamawiać u Boleckiego, doszedł też taki "sufler" co podpowiada jak korygować moc, będzie się jeszcze działo więcej- cierpliwości.

Sterownik SPPv2 łączysz z oferowanym przez Boleckiego sprzętem i gotowe.

Wyścig szczurów i osiągi w przeliczeniu na złotówki za zakupiony wungiel i wyciśnięte z niego soki będzie można robić.

Wejdź na forum Boleckiego, tam są już fotki, pierwsze opisy, dział SPPv2 i tematy o aktualizacji oraz propozycje zmian

Co do kotła, w pierwszej kolejności nowe badania, później dalsze korekcje

Takie nieco świeższe foto

SSkam-P Plus4.jpg

Cześć! Piec już prawie podłączony, zostało jeszcze uszczelnienie Ardeo. Czy macie może link do zdjęć jak wykonać to uszczelnienie (szukałem w tym temacie jednak bez powodzenia)? W instrukcji dołączonej do Kotła zdjęcia są czarno białe i nic a nic tam nie widać. Rozumiem, że łączenie podajnika z kotłem nie wymaga dodatkowego uszczelnienia? (jest tam fabrycznie założona uszczelka ze sznura niepalnego).

eco burn kołeczek montażowy.jpgeco burn nacięcie.jpgotwór na kołeczek.jpgslicon do azp ż.jpg

Palnika Ardeo AZP-RT seria eco-burn w zasadzie nie trzeba uszczelniać, ja w swoim domowym kotle nie uszczelniałem.

Ardeo poprawiło w nim pasowanie i ten żeliwny kwadrat dość ciasno nachodzi na korpus palnika, jeżeli chcesz, to możesz dać cieniutki pasek czarnego sliconu na ten żeliwny element

tj odwracasz go i dołem, gdzie jest okrągły po zewnętrznej ściance mała warstwa sliconu i gotowe.