kobra64 11.01.2016 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 Jak zdecydujesz się na groszek, to cytowany wymóg spełni SPPv2 ten sterownik obsługuje: - do 5pomp - siłownik zaworu mieszającego - oprócz typowych czujników ma czujnik pogodowy, pokojowy, spalin, zaworu mieszającego - jest sterowany przez internet - możesz do niego podłączyć i skonfigurować do 5paneli domowych - niebawem dla osób chętnych wejdzie też opcja rozwoju sterownika o funkcję ciepłomierza Tak to wygląda na moim Skamie 17 kW z fajką Ewmar Ness. Wychodzi że za ostatnią dobę pracował ze średnią mocą ok. 3,2 kW i osiągnął sprawność 80%. Przy czym wartość opałową dla ciepłomierza mam podaną 22 MJ a palę w tym kotle obecnie Jaretem - kopalnia podaje wartość opałową w widełkach 21 - 22 MJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawelwtk 11.01.2016 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 Wolę pozostać tradycyjnie przy ekogroszku Koszty związane z instalacją PC lub koszty eksploatacyjne gazu bądź prądu są na chwilę obecną zbyt wysokie. Pytanie do "węglowców": Który oferowany obecnie na rynku palnik będzie bardziej korzystny do pieca o mocy 7kW: -Nowy model firmy BATORY o mocy 10-12 kW; - czy model firmy Ardeo AZPP? niestety o palniku AZPP jest wciąż mało informacji w internecie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 11.01.2016 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 AZPP to nie Ardeo, polecam mały palnik Ardeo o mocy maksymalnej 12 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 11.01.2016 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 Dla jasności mówiąc o najmniejszym kotleto mamy:1. albo ardeo AZP-R 10-12kW robione na zamówienie, spinane z dmuchawa pelletową2. albo żeliwny batory 10kW z dmuchawą pelletową AZPP jest dla kotłów 12-25kW (12-dmuchawa 40W, 17 i 25 dmuchawa 75W) oraz do kotłów 35,40 i 50kW z dmuchawą 75W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radams 13.01.2016 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Czy ktoś wie, jak zmienić typ podajnika w Pumie?Zmieniłem przed chwilą soft na najnowszy, i nie umiem zmienić ślimakowego na tłokowy. Kiedyś robiło się to poprzez odpowiednie wydłużenie pauzy podawania, wtedy sterownik sam się przełączał na tłok. Teraz mam problem, proszę o pomoc, sprawa dosyć pilna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 13.01.2016 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 W menu kodowym 3111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radams 13.01.2016 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 W menu kodowym 3111 Dziękuję, wszystko gra. Może warto to dopisać w instrukcji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 13.01.2016 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 http://pics.tinypic.pl/i/00745/eip3yygv02ae_t.jpg Cześć! Jutro lub za 2 dni zamierzam odpalić piec, wreszcie hydraulik skończy kotłownię Mam pytanie odnośnie rury kominowej łączącej piec z kominek ceramicznym. Zamierzam to kupić Obi lub Bricomanie. Czy takie coś ma być? https://www.obi.pl/decom/product/Bertrams_Rura_%C5%9Br._180_mm_1_m/1278431&position=6&pageNum=1&pageSize=72 Z tym, że jest tu napisane, że to rura do kominków opalanych drewnem... Dajcie znać proszę co kupić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 14.01.2016 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Może być taka rura, tylko na wejściu do komina powinno być coś takiego: http://allegro.pl/wkladka-katowa-45st-teleskop-rozeta-sznur-180-200-i5875126094.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 14.01.2016 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Dzięki za odpowiedź. Znalazłem takie redukcje w Brico w cenie 75zł jednak myślę, że można to zrobić dużo dużo taniej tzn rurę wchodzącą do ceramini okleję sylikonem a następnie owinę ściśle sznurem niepalnym. Pytałem się swojego hydraulika - powiedział, że to dobre rozwiązanie. Dobrze kombinuję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 14.01.2016 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Pewnie, że dobrze, nie musisz przecież gotowca kupować. U siebie mam rurę uszczelnioną silikonem do 315 *C od wielu lat i choć nieraz temp. spalin dochodziła nawet do 420*C [przy spalaniu papieru] to nic go nie rusza i jest szczelny.Na początku miałem rurę uszczelnioną uszczelniaczem kominkowym do 1200*C ale po jakimś czasie zaczął się wykruszać, więc lepiej dać silikon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 15.01.2016 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Dzięki suspenser! Gdy dzisiaj skończą kotłownię to wrzucę zdjęcia i pochwalę się tym co zrobili - bo w ogromnej mierze to dzięki forumowiczom stąd (Szczególnie Kobra) będę miał poprawnie złożoną kotłownię Jeszcze raz dziękuję i do usłyszenia niebawem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roizdek 16.01.2016 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 Nigdy w swoim domu nie miałem podłączonego zestawu COBRA + ALLIGATOR COBRĘ owszem, ale zaworem sterowałem albo przez iryda albo przez art-zw (potrzebny mi był panel na piętrze) Zatem nie potrafię odpowiedzieć co tam się dzieje, najlepiej pytanie zadać Włodkowi PID lub w czwartek dzwonić do Elektro-miz i prosić najlepiej z p.Cyprianem Zadzwoniłem do Elektro-miz'u, radziłem się p. Cypriana. Polecił zmierzyć napięcie na zasilaczu w chwili, kiedy Alligator się zawiesi, aby zdiagnozować, czy zasilacz nie utracił swoich walorów. Dzisiaj go wreszcie na tym przyłapałem (Alligatora oczywiście). Po puknięciu w obudowę Alligator powrócił do życia. Zacząłem więc mechanicznie manipulować przy podłączeniu zasilacza 5V do Alligatora - znowu zwiecha i za chwilę powrót do rzeczywistości. Dokręciłem mocniej śrubę podłączenia plusa, teraz żadne manipulacje nie powodowały już przykrych konsekwencji. WNIOSEK: po ponad 2 latach kabel zasilacza 5V zatracił pewne połączenie z kostką przyłączeniową. Dla pewności wykręciłem przewody, oskrobałem nożykiem; nie były zaśniedziałe chociaż zdeformowane - tak. Podłączyłem z powrotem do kostki i mocno przykręciłem. Problem uważam za rozwiązany, dziękuję za skierowanie na dobre tory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bt9 27.01.2016 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 Witam, Pytanie do Jareckiego - na jakiej zasadzie działać będzie funkcja ciepłomierza? Dodatkowo mam pytanie czy nie myśleliście o tym, aby design kotła pchnąć w kierunku kotłów jak np. R eco lub heitztechnik - aby piec z podajnikiem stanowił jakby jeden "element" i był zabudowany? Czy P. Jarecki myśleliście o takim rynkowym posunięciu? Oczywiście prosze nie atakowac mnie - dla mnie ważniejsze jest działanie pieca niż jego wygląd, ale ciekawy jestem tego. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 28.01.2016 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 To już działa i można powoli zamawiać u Boleckiego, doszedł też taki "sufler" co podpowiada jak korygować moc, będzie się jeszcze działo więcej- cierpliwości. Sterownik SPPv2 łączysz z oferowanym przez Boleckiego sprzętem i gotowe. Wyścig szczurów i osiągi w przeliczeniu na złotówki za zakupiony wungiel i wyciśnięte z niego soki będzie można robić. Wejdź na forum Boleckiego, tam są już fotki, pierwsze opisy, dział SPPv2 i tematy o aktualizacji oraz propozycje zmian Co do kotła, w pierwszej kolejności nowe badania, później dalsze korekcje Takie nieco świeższe foto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 28.01.2016 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 Cześć! Piec już prawie podłączony, zostało jeszcze uszczelnienie Ardeo. Czy macie może link do zdjęć jak wykonać to uszczelnienie (szukałem w tym temacie jednak bez powodzenia)? W instrukcji dołączonej do Kotła zdjęcia są czarno białe i nic a nic tam nie widać. Rozumiem, że łączenie podajnika z kotłem nie wymaga dodatkowego uszczelnienia? (jest tam fabrycznie założona uszczelka ze sznura niepalnego). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 29.01.2016 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 Palnika Ardeo AZP-RT seria eco-burn w zasadzie nie trzeba uszczelniać, ja w swoim domowym kotle nie uszczelniałem. Ardeo poprawiło w nim pasowanie i ten żeliwny kwadrat dość ciasno nachodzi na korpus palnika, jeżeli chcesz, to możesz dać cieniutki pasek czarnego sliconu na ten żeliwny element tj odwracasz go i dołem, gdzie jest okrągły po zewnętrznej ściance mała warstwa sliconu i gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 30.01.2016 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Na zdjęciu zaznaczyłem miejsce gdzie dałem silikon tj na szczycie okręgu a nie na boku gdzie jest biały napis. ok? W poniedziałek odpalam piec, działał by już wczoraj jednak rozsadziło mi rurkę od podłogówki i trzeba było skuwać posadzkę a zbrakło złączek, ehhhh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 30.01.2016 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Tak średnio, ale jak wkleiłeś, to zostaw, z całą pewnością część wypłynęła na bok i będzie ok.Jak dałeś na "szczycie", to warto to z wyczuciem dobić młoteczkiem przez kawałek deski/drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 30.01.2016 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 zawsze mogę to zerwać/zeskrobać jeżeli ma to negatywnie wpływać na działanie/spalanie kotła. Wczoraj to wkleiłem i jedynie położyłem, bez dobijania deseczką, o którym piszesz. Daj znać proszę to jeszcze dziś to mogę ogarnąć o ile jest to ważne/konieczne. Dzięki z góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts