Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

W linku jest mój stary temat. Wrzuciłem post z podziękowaniami za pomoc przy złożeniu kotłowni (są filmiki i zdjęcia) :) Raz jeszcze dziękuję wszystkim za pomoc,w szczególności Kobrze.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?230224-Wyb%C3%B3r-ogrzewania-nowego-domu-mam-tylko-tydzie%C5%84-na-decyzj%C4%99-prosz%C4%99-o-pomoc/page15

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja się w takie zabiegi z braku czasu nie bawiłem, możesz jednak spróbować, jak czujesz się na siłach.

Oni tj centroterm odbierają uszkodzoną przekładnię i wymieniają na regenerowaną z 2letnią gwarancją, takie mieli praktyki wcześniej

Jak chcesz, mogę jutro zapytać lokalnego hurtowego dystrybutora tych motoreduktorów o koszt samej nowej przekładni, silnik przekręcisz bez problemu.

• 2 weeks później...

Witam,

Posiadam niewielką kotłownię w której planuję zmieścić kocioł na ekogroszek, kilka typów mam jednym z nich jest SKAM-P Premium. Jednak problem jest tego typu, że kocioł zamierzam upchać tutaj:

lzdnhfvu.jpg

To akurat kotłownia innego kolegi z forum ale u mnie sytuacja analogiczna jeżeli chodzi o wymiary (moze z 5 cm szerzej) Dodatkowym utrudnieniem jest fakt, że oś wlotu kominowego jest umiejscowiona na wysokości ok 105 cm. Z wypowiedzi w innym wątku wiem, że da rade upchać tam kocioł z możliwością ew. obsługi ślimaka, ale trzebaby zrobić otwór w ścianie po prawej - w sumie to nawet i tak muszę kuć bo nie ma tam narazie żadnego wlotu powietrza. Nadal jednak pozostaje kwestia nisko położonego wlotu kominowego.

Kolega Jarecki79 napisał że:

"z bocznym czopuchem na głębokość od klamek do tyłu 65cm, tyle,że wówczas szerokość z koszem i motoreduktorem z 113/115cm robi się bliżej 130cm

z czopuchem za kotłem w bok na głębokość 85cm

Typowo dolna krawędź jest 105-107cm, ale jak oś jest na 105cm to jest jeszcze pole manewru do dopasowania"

To znaczy że da radę zrobić taki kocioł z wyjściem spalin skierowanym w górę i w bok tak jak ma np RBR Ekouniwersal? Czy może boczne wyście spalin jest możliwe tylko z tyłu kotła? Szczerze bardziej pasowałaby mi pierwsza opcja, o ile oczywiści zmieści się to na wysokość.

Edytowane przez mico1

To znaczy że da radę zrobić taki kocioł z wyjściem spalin skierowanym w górę i w bok tak jak ma np RBR Ekouniwersal? Czy może boczne wyście spalin jest możliwe tylko z tyłu kotła? Szczerze bardziej pasowałaby mi pierwsza opcja, o ile oczywiści zmieści się to na wysokość.

Można zrobić Skama z górnym wyjściem ale wtedy będzie już bardzo wysoko, sam Skam 12kW to coś około 134 cm wzrostu a gdzie jeszcze jakieś kolano ?

Nie wiem jaka jest długa ta ścianka z lewej strony komina ale można było na tej ściance gdzie jest wyczystka wstawić trójnik do ujścia spalin a tam gdzie trójnik ( na tej ściance ) dać wyczystkę i w tej wnęce wstawić na przykład jakiś zasobnik pionowy stojący, kocioł z lewym zasobnikiem ustawić obok komina, spalina w bok z górnego wyjścia.

Edytowane przez karoka65

*mico weź kocioł z bocznym wyjsciem spalin jak na foto, w razie potrzeby wyjecia ślimaka rozpołowisz palnik. W porównaniu do opróżnienia zbiornika jest to "przyjemniejsze" :p

Jak od komina do ściany będzie 145cm, to wiedząc to przy zamówieniu jestem w stanie tak to w wersji kotła Skam-P Premium przygotowac na tym cichym motoreduktorze,że wyjmie się ślimak, co prawda z małą kombinacją, ale bez potrzeby wykuwania okienka

Jak od komina do ściany będzie 145cm, to wiedząc to przy zamówieniu jestem w stanie tak to w wersji kotła Skam-P Premium przygotowac na tym cichym motoreduktorze,że wyjmie się ślimak, co prawda z małą kombinacją, ale bez potrzeby wykuwania okienka

145 może być ciężko osiągnąć, teraz chyba tyle nie ma a nie ma jeszcze tynków :/ Ale musiałbym dokładnie wymierzyć, postaram się niebawem.

Ok, jest jeszcze jedna kwestia o której nie pisałem ale raczej już mniej istotna, mianowicie komin na średnicę 200 mm a wysokość nieco ponad 7m. Z tego co czytałem w kilku wątkach na ten temat to ciąg kominowy moze być zbyt duży. Czy przy takiej ciasnocie jaką planujemy będzie jeszcze miejsce wepchnąć gdzieś regulator ciągu kominowego?