sruba014 02.02.2016 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 W linku jest mój stary temat. Wrzuciłem post z podziękowaniami za pomoc przy złożeniu kotłowni (są filmiki i zdjęcia) Raz jeszcze dziękuję wszystkim za pomoc,w szczególności Kobrze. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?230224-Wyb%C3%B3r-ogrzewania-nowego-domu-mam-tylko-tydzie%C5%84-na-decyzj%C4%99-prosz%C4%99-o-pomoc/page15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 12.02.2016 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Czy wymieniał ktoś może simeringi w przekładni? Moja pomału macha mi na do widzenia kapiąc olejem. Dużo z tym roboty? PozdrawiamAndrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 14.02.2016 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 Ktoś tu jeszcze zagląda? Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 15.02.2016 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Pewnie, że tak, ale takiego przypadku nie miałem jeszcze więc nie mam nic do napisania ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 15.02.2016 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Czyżbym był pionierem problemów z przekładnią? Po rozmowie z Centroterm odniosłem wrażenie, że 5 sezonów to i tak niezły wyniki... O regeneracji w zasadzie nie było mowy. PozdrawiamAndrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 15.02.2016 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Ja się w takie zabiegi z braku czasu nie bawiłem, możesz jednak spróbować, jak czujesz się na siłach.Oni tj centroterm odbierają uszkodzoną przekładnię i wymieniają na regenerowaną z 2letnią gwarancją, takie mieli praktyki wcześniej Jak chcesz, mogę jutro zapytać lokalnego hurtowego dystrybutora tych motoreduktorów o koszt samej nowej przekładni, silnik przekręcisz bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 15.02.2016 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Z tego co się dowiedziałem to koszt z przesyłką około 500 złotych. Simeringi już zamówiłem, jak się nie uda to będę musiał nową zakupić. PozdrawiamAndrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 18.02.2016 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Jarek, patrzyłeś po ile mógłbyś mieć tą przekładnię? W super ekstra adidasy promocji? Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 18.02.2016 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Jarek, patrzyłeś po ile mógłbyś mieć tą przekładnię? W super ekstra adidasy promocji? Pozdrawiam Andrzej Jutro Ci skrobnę na priva, wiem,że lepiej jak w centroterm i będzie nowa, tyle,że silnik musisz przekręcić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mico1 02.03.2016 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 (edytowane) Witam, Posiadam niewielką kotłownię w której planuję zmieścić kocioł na ekogroszek, kilka typów mam jednym z nich jest SKAM-P Premium. Jednak problem jest tego typu, że kocioł zamierzam upchać tutaj: To akurat kotłownia innego kolegi z forum ale u mnie sytuacja analogiczna jeżeli chodzi o wymiary (moze z 5 cm szerzej) Dodatkowym utrudnieniem jest fakt, że oś wlotu kominowego jest umiejscowiona na wysokości ok 105 cm. Z wypowiedzi w innym wątku wiem, że da rade upchać tam kocioł z możliwością ew. obsługi ślimaka, ale trzebaby zrobić otwór w ścianie po prawej - w sumie to nawet i tak muszę kuć bo nie ma tam narazie żadnego wlotu powietrza. Nadal jednak pozostaje kwestia nisko położonego wlotu kominowego. Kolega Jarecki79 napisał że: "z bocznym czopuchem na głębokość od klamek do tyłu 65cm, tyle,że wówczas szerokość z koszem i motoreduktorem z 113/115cm robi się bliżej 130cm z czopuchem za kotłem w bok na głębokość 85cm Typowo dolna krawędź jest 105-107cm, ale jak oś jest na 105cm to jest jeszcze pole manewru do dopasowania" To znaczy że da radę zrobić taki kocioł z wyjściem spalin skierowanym w górę i w bok tak jak ma np RBR Ekouniwersal? Czy może boczne wyście spalin jest możliwe tylko z tyłu kotła? Szczerze bardziej pasowałaby mi pierwsza opcja, o ile oczywiści zmieści się to na wysokość. Edytowane 2 Marca 2016 przez mico1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 02.03.2016 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 (edytowane) To znaczy że da radę zrobić taki kocioł z wyjściem spalin skierowanym w górę i w bok tak jak ma np RBR Ekouniwersal? Czy może boczne wyście spalin jest możliwe tylko z tyłu kotła? Szczerze bardziej pasowałaby mi pierwsza opcja, o ile oczywiści zmieści się to na wysokość. Można zrobić Skama z górnym wyjściem ale wtedy będzie już bardzo wysoko, sam Skam 12kW to coś około 134 cm wzrostu a gdzie jeszcze jakieś kolano ? Nie wiem jaka jest długa ta ścianka z lewej strony komina ale można było na tej ściance gdzie jest wyczystka wstawić trójnik do ujścia spalin a tam gdzie trójnik ( na tej ściance ) dać wyczystkę i w tej wnęce wstawić na przykład jakiś zasobnik pionowy stojący, kocioł z lewym zasobnikiem ustawić obok komina, spalina w bok z górnego wyjścia. Edytowane 2 Marca 2016 przez karoka65 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 02.03.2016 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 Można dla wysokości 105cm do osi komina 1. albo boczny wylot jak wlot komina nie jest blisko tylnej ściany 2. albo za kotłem w lewo jak wlot do komina bliżej tylnej ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
0degree 03.03.2016 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 *mico weź kocioł z bocznym wyjsciem spalin jak na foto, w razie potrzeby wyjecia ślimaka rozpołowisz palnik. W porównaniu do opróżnienia zbiornika jest to "przyjemniejsze" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 03.03.2016 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Tyle że u niego nawet po rozpołowieniu nie wyciągnie ślimaka.Najlepiej dziurwę wywalić w ścianie i wstawić kratkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 04.03.2016 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 *mico weź kocioł z bocznym wyjsciem spalin jak na foto, w razie potrzeby wyjecia ślimaka rozpołowisz palnik. W porównaniu do opróżnienia zbiornika jest to "przyjemniejsze" Jak od komina do ściany będzie 145cm, to wiedząc to przy zamówieniu jestem w stanie tak to w wersji kotła Skam-P Premium przygotowac na tym cichym motoreduktorze,że wyjmie się ślimak, co prawda z małą kombinacją, ale bez potrzeby wykuwania okienka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mico1 11.03.2016 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2016 Jak od komina do ściany będzie 145cm, to wiedząc to przy zamówieniu jestem w stanie tak to w wersji kotła Skam-P Premium przygotowac na tym cichym motoreduktorze,że wyjmie się ślimak, co prawda z małą kombinacją, ale bez potrzeby wykuwania okienka 145 może być ciężko osiągnąć, teraz chyba tyle nie ma a nie ma jeszcze tynków :/ Ale musiałbym dokładnie wymierzyć, postaram się niebawem. Ok, jest jeszcze jedna kwestia o której nie pisałem ale raczej już mniej istotna, mianowicie komin na średnicę 200 mm a wysokość nieco ponad 7m. Z tego co czytałem w kilku wątkach na ten temat to ciąg kominowy moze być zbyt duży. Czy przy takiej ciasnocie jaką planujemy będzie jeszcze miejsce wepchnąć gdzieś regulator ciągu kominowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 11.03.2016 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2016 Najlepiej dać w miejsce wyczystki ale nie wiadomo jak jest usytuowana, czy nie będzie zastawiona kotłem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mico1 12.03.2016 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 Najlepiej dać w miejsce wyczystki ale nie wiadomo jak jest usytuowana, czy nie będzie zastawiona kotłem ? Na szczęście wyczystkę zrobiliśmy po drugiej stronie wlotu spalinowego - w garażu. Nie jest to super rozwiązanie ale przynajmniej jest do niej dostęp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 12.03.2016 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 Na szczęście wyczystkę zrobiliśmy po drugiej stronie wlotu spalinowego - w garażu. Nie jest to super rozwiązanie ale przynajmniej jest do niej dostęp. Czyli można wstawić do wyczystki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 12.03.2016 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 Tak dla informacji RCK ma być zabudowany w tym samym pomieszczeniu co kocioł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts