Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mój instalator za głowę się łapie, jakie kwiatki sadzicie Panowie z SEKOMu.

Zapomnieliście dołączyć kabli do pomp - dobra, każdemu może się zdarzyć, ale żeby kurierem dosyłać same wtyczki ... ?!

Mam teraz jechać do sklepu elektrycznego po 3 mb kabla i sam to skręcać, bo SEKOM oszczędza ?

Trudno to zrozumieć.

Nie wszystkie sterowniki mają w zestawie przewody do pomp, są na przykład w Bruli, znowu Prond przy Irydzie i innych swoich sterach daje wtyczki.

Witam,

Zainteresowany jestem kotłem skam 7kw, proszę o podanie dodatkowych informacji:

-Czy można konfigurować wyjście czopucha jeśli tak to proszę o przykłady

-Który z montowanych palników najlepiej nadaje się do groszku

-Jaki sterownik: praca 4pompy, zawór

- I co z serwisem jestem z Podkarpacia

A może jest w pobliżu Rzeszowa taki kocioł pracujący do oglądnięcia

Pozdrawiam

Tak można skonfigurować wyjście czopucha.

Ja jestem zwolennikiem żeliwników :) ( Batory 10kW )

Sterownik internetowy Bruli, obsługa 4 pomp i zaworu N-drożnego z siłownikiem.

W okolicy Rzeszowa coś pewnie by się nalazło, mam też znajomego instalatora w okolicy.

Możliwe wyjścia czopucha na fotce:

czopuchy skam-p.jpg

Witam,

Pozdrawiam

Ja także przy tym modelu polecam palnik Batory 10, jedna uwaga co do groszku, wg DTR palnika musi mieć do 30 mm średnicy.

Sterownik polecam: w cenie Iryd PID, z dopłatą 300 zł SPPv2, z dopłatą 600 zł Bruli.

Serwis zapewnia producent i przysyła tego kto ma w danym czasie najbliżej.

W Rzeszowie bywam, najbliżej znany mi Skam działa w Krośnie, a w Boguchwale bardzo podobny Eko Retort z palnikiem Batory i sterownikiem SPPv2.

Witam,

Pozdrawiam

Rysunek z podstawowymi opcjami wkleił kolega Karoka

Moim zdaniem do ekogroszku ardeo, tyle,że dla mocy 7kW jest ono produkowane w wersji stalowej. Trzeba to dobrze ustawić, aby nie było zbyt dużo powietrza i aby żar nie schodził do palnika. Jest w nim wygodna dźwignia do czyszczenia strefy napowietrzania. Minimum po sezonie udrożnić otwory nadmuchowe w palenisku (dotyczy małego ardeo oraz batory) Mały batory 10-ka jest z kolei cały żeliwny, troszkę głośniej może czasami chrupnąć węgiel, powinien być mniej wrażliwy na błędy operatora

Jak nie jest Ci potrzebny internet, to nowsze wersje Iryda są bardzo fajne, obsłużą do 4pomp, siłownik zaworu, jest licznik spalania paliwa. Na głównym ekranie widać słupek obrazujący ubywające z kosza paliwo. W ekranie INFO znajdziesz informacje ile jest kg paliwa w koszu, jakie jest średnie godzinowe spalanie od ostatniego zasypu, na ile na podstawie tego spalania sterownik szacuje,że wystarczy opału, podaje też dane spalania dobowego. Kolejny ekran to statystyki tygodniowe z wykresem słupkowym.

Do Iryd dobrać można dodatki w postaci czujnika pogodowego w szczelnej obudowie na przewodzie 10m (cyfrowy), czujnik spalin, panel domowy w wersji przewodowej lub bezprzewodowej. Panele domowe także posiadają słupek obrazujący ilość paliwa, alarmują, gdy poziom spada <8% i domagają się dosypania.

Podkarpacie:

- na priva doślę namiary na instalatora, zaraz po weekendzie majowym jedzie do niego do Świlczy model z palnikiem obrotowym, z pamięci jak kojarzę na SPPv2

Dryndnij do niego, ma trochę kociołków w rejonie pod opieką, może będzie Ci mógł u kogoś pokazać.

Witajcie,

Dziękuję za informacje, proszę o potwierdzenie czy ta 7-mka wystarczy dla mego domku a może coś innego http://cieplowlasciwie.pl/wynik/1d8d ,

wejście do komina mam na wysokości 107 od posadzki, przekrój komina to 180x180

W domu myślałem instalować grzejniki przewymiarowane z zaworami termostatycznymi aby zasilanie puszczać ok 55st.C, do tego na parterze ok 55m 2 podłogówki + grzejniki.

Może ktoś podpowie jak to wszystko ogarnąć.

Pozdrawiam

Jak wszystko dobrze tam wpisane, to wystarczy

pod 107cm od posadzki do dolnej krawędzi komina idealnie pasuje 12-ka

przy tym mniejszym dopasuje się wyższa podstawą

Zadzwoń sobie do tego instalatora (podesłałem kontakt w wiadomości prywatnej), prawdziwy fachowiec.

Jak internet nie jest potrzebny, spokojnie ogranie to Iryd PID, do tego sterownika w instrukcji jest bodajże 7przykładów wykonania instalacji w różnych konfiguracjach.

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...