Niewidoczny 29.04.2016 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 (edytowane) Witam, proszę o podanie wysokości do dołu czopucha- wyjście tylne kocioł 7 kwTak przy okazji można by się pokusić o rysunek z wymiarami (strona producenta)Pozdrawiam Edytowane 29 Kwietnia 2016 przez Niewidoczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 29.04.2016 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 Witam, proszę o podanie wysokości do dołu czopucha- wyjście tylne kocioł 7 kw W starszej karcie mam podane 95cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 29.04.2016 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 Mój instalator za głowę się łapie, jakie kwiatki sadzicie Panowie z SEKOMu. Zapomnieliście dołączyć kabli do pomp - dobra, każdemu może się zdarzyć, ale żeby kurierem dosyłać same wtyczki ... ?! Mam teraz jechać do sklepu elektrycznego po 3 mb kabla i sam to skręcać, bo SEKOM oszczędza ? Trudno to zrozumieć. Nie wszystkie sterowniki mają w zestawie przewody do pomp, są na przykład w Bruli, znowu Prond przy Irydzie i innych swoich sterach daje wtyczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnDek 29.04.2016 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 Tak, u mnie były rozkręcane wtyczki.Przewody zasilające były jednak w kartonikach od pomp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 30.04.2016 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 Przewody zasilające były jednak w kartonikach od pomp. I tutaj podobnie, jedni producenci pomp dają na przykład same wtyczki bez przewodów inni znowu nawet całe nic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jakubL 30.04.2016 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 Tak, u mnie były rozkręcane wtyczki. Przewody zasilające były jednak w kartonikach od pomp. Kolego jaki sensowny (czyt. Grundfos lub Wilo ) producent pomp daje kable? Jestem amatorem ale kupowałem te pompy i nigdy nie było kabli. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 30.04.2016 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 Dokładnie Grundfos, Wilo tylko wtyczki ( do pompy )Jedynie producenci sterowników dają wtyczki ale od strony sterownika, niektórzy przewody z wtyczką do stera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niewidoczny 30.04.2016 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 Witam,Zainteresowany jestem kotłem skam 7kw, proszę o podanie dodatkowych informacji:-Czy można konfigurować wyjście czopucha jeśli tak to proszę o przykłady-Który z montowanych palników najlepiej nadaje się do groszku-Jaki sterownik: praca 4pompy, zawór- I co z serwisem jestem z Podkarpacia A może jest w pobliżu Rzeszowa taki kocioł pracujący do oglądnięciaPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 30.04.2016 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 Tak można skonfigurować wyjście czopucha. Ja jestem zwolennikiem żeliwników ( Batory 10kW ) Sterownik internetowy Bruli, obsługa 4 pomp i zaworu N-drożnego z siłownikiem. W okolicy Rzeszowa coś pewnie by się nalazło, mam też znajomego instalatora w okolicy. Możliwe wyjścia czopucha na fotce: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 30.04.2016 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 Witam, Zainteresowany jestem kotłem skam 7kw, proszę o podanie dodatkowych informacji: -Czy można konfigurować wyjście czopucha jeśli tak to proszę o przykłady -Który z montowanych palników najlepiej nadaje się do groszku -Jaki sterownik: praca 4pompy, zawór - I co z serwisem jestem z Podkarpacia A może jest w pobliżu Rzeszowa taki kocioł pracujący do oglądnięcia Pozdrawiam Ja także przy tym modelu polecam palnik Batory 10, jedna uwaga co do groszku, wg DTR palnika musi mieć do 30 mm średnicy. Sterownik polecam: w cenie Iryd PID, z dopłatą 300 zł SPPv2, z dopłatą 600 zł Bruli. Serwis zapewnia producent i przysyła tego kto ma w danym czasie najbliżej. W Rzeszowie bywam, najbliżej znany mi Skam działa w Krośnie, a w Boguchwale bardzo podobny Eko Retort z palnikiem Batory i sterownikiem SPPv2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 01.05.2016 04:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2016 Grzesiek mój batory 10 łyka nawet 40mm pale groszkiem średnim z Chwałowic jak wiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 01.05.2016 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2016 Jeśli kogoś nie interesuje dostęp do kotła przez internet najrozsądniejszym wyborem jest Iryd PId który może być w standardowym wyposażeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 01.05.2016 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2016 Witam, Zainteresowany jestem kotłem skam 7kw, proszę o podanie dodatkowych informacji: -Czy można konfigurować wyjście czopucha jeśli tak to proszę o przykłady -Który z montowanych palników najlepiej nadaje się do groszku -Jaki sterownik: praca 4pompy, zawór - I co z serwisem jestem z Podkarpacia A może jest w pobliżu Rzeszowa taki kocioł pracujący do oglądnięcia Pozdrawiam Rysunek z podstawowymi opcjami wkleił kolega Karoka Moim zdaniem do ekogroszku ardeo, tyle,że dla mocy 7kW jest ono produkowane w wersji stalowej. Trzeba to dobrze ustawić, aby nie było zbyt dużo powietrza i aby żar nie schodził do palnika. Jest w nim wygodna dźwignia do czyszczenia strefy napowietrzania. Minimum po sezonie udrożnić otwory nadmuchowe w palenisku (dotyczy małego ardeo oraz batory) Mały batory 10-ka jest z kolei cały żeliwny, troszkę głośniej może czasami chrupnąć węgiel, powinien być mniej wrażliwy na błędy operatora Jak nie jest Ci potrzebny internet, to nowsze wersje Iryda są bardzo fajne, obsłużą do 4pomp, siłownik zaworu, jest licznik spalania paliwa. Na głównym ekranie widać słupek obrazujący ubywające z kosza paliwo. W ekranie INFO znajdziesz informacje ile jest kg paliwa w koszu, jakie jest średnie godzinowe spalanie od ostatniego zasypu, na ile na podstawie tego spalania sterownik szacuje,że wystarczy opału, podaje też dane spalania dobowego. Kolejny ekran to statystyki tygodniowe z wykresem słupkowym. Do Iryd dobrać można dodatki w postaci czujnika pogodowego w szczelnej obudowie na przewodzie 10m (cyfrowy), czujnik spalin, panel domowy w wersji przewodowej lub bezprzewodowej. Panele domowe także posiadają słupek obrazujący ilość paliwa, alarmują, gdy poziom spada <8% i domagają się dosypania. Podkarpacie: - na priva doślę namiary na instalatora, zaraz po weekendzie majowym jedzie do niego do Świlczy model z palnikiem obrotowym, z pamięci jak kojarzę na SPPv2 Dryndnij do niego, ma trochę kociołków w rejonie pod opieką, może będzie Ci mógł u kogoś pokazać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niewidoczny 03.05.2016 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 Witajcie, Dziękuję za informacje, proszę o potwierdzenie czy ta 7-mka wystarczy dla mego domku a może coś innego http://cieplowlasciwie.pl/wynik/1d8d ,wejście do komina mam na wysokości 107 od posadzki, przekrój komina to 180x180W domu myślałem instalować grzejniki przewymiarowane z zaworami termostatycznymi aby zasilanie puszczać ok 55st.C, do tego na parterze ok 55m 2 podłogówki + grzejniki.Może ktoś podpowie jak to wszystko ogarnąć.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 04.05.2016 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 Jak wszystko dobrze tam wpisane, to wystarczypod 107cm od posadzki do dolnej krawędzi komina idealnie pasuje 12-kaprzy tym mniejszym dopasuje się wyższa podstawą Zadzwoń sobie do tego instalatora (podesłałem kontakt w wiadomości prywatnej), prawdziwy fachowiec.Jak internet nie jest potrzebny, spokojnie ogranie to Iryd PID, do tego sterownika w instrukcji jest bodajże 7przykładów wykonania instalacji w różnych konfiguracjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 04.05.2016 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 Grzesiek mój batory 10 łyka nawet 40mm pale groszkiem średnim z Chwałowic jak wiesz. U siebie można różnych rzeczy próbować, ale klientom lepiej nie zalecać tego co w DTR-ce zabronione bo można mieć potem problem z gwarancją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 17.05.2016 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 Wklejam taką drobną zajawkę z lekkim liftingiem Kociołek serii premium z koszem na 200kg, klapa na 2amortyzatorach i nowy design Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 02.06.2016 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2016 Mam zapytanie, jak często należy czyścić czujnik spalin? I ile razy do roku komin? 2-3? Z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek_bolecki 10.06.2016 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2016 Nie ma reguły, jak się zapapra to zobaczysz na nim "futerko". Wraz ze wzrostem zabrudzenia będzie też pokazywać niższą temperaturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 10.06.2016 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2016 Dzięki Bolecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts