Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Musisz założyć miernik i zobaczyć, każdy inaczej żyje, ma inne bojlery, inną liczbę domowników, mieszka w innej strefie, więc u jednego sezon trwa 8m-cy a u drugiego 10m-cy

Jeden bierze prysznic i zużywa mało wody, więc latem na 2-3osoby pyka silnik podajnika 10minut na dobę a drugi ma rodzinę 7osób, wannę i nie dba o oszczędności wylewając wodospady wody, wówczas może nawet 30minut na dobę silnik pracować....

dom lepiej izolowany - krócej pracuje silnik, na dłużej staje dmuchawa

jedyne, co jest w miarę stałe to sam sterownik - ok. 3 do 5W pobiera

z pompami też różnie, ktoś ma 1, ktoś 2 a ktoś inny 5pomp....

jedni mają klasyczne, gdzie I - II bieg to ok. 35-45W, inni energooszczędne i wówczas 5-8W...

Złe pytanie- moja wina, chodziło mi bardziej o

-wentylator 75watt

-motoreduktor....?

Ale to tylko z czystej ciekawości.Bardziej mi zależy na dobraniu odpowiedniego palnika żeby spalał miał i groszek.No i oczywiście cicha praca więc pewnie stalowy slimak.Do tego sterownik który sobie poradzi w większości sam przy mojej minimalnej ingerencji.Mam prostą instalacje z dwoma pompkami co i cwu,zwór 4-drogowy.Grzejniki na ścianach stalowe z głowicami termostatycznymi.

W skamie podoba mi się układ wymienników-poziomy-proste czyszczenie doceniam również wybór palników dopasowanych do mocy.Kociołek chciałbym zamówić na dniach tak żeby do mnie dotarł do końca września.Mowa o 250m2 więc chyba 17kW.

-motoreduktor....?

Ale to tylko z czystej ciekawości.Bardziej mi zależy na dobraniu odpowiedniego palnika żeby spalał miał i groszek.No i oczywiście cicha praca więc pewnie stalowy slimak.Do tego sterownik który sobie poradzi w większości sam przy mojej minimalnej ingerencji.Mam prostą instalacje z dwoma pompkami co i cwu,zwór 4-drogowy.Grzejniki na ścianach stalowe z głowicami termostatycznymi.

W skamie podoba mi się układ wymienników-poziomy-proste czyszczenie doceniam również wybór palników dopasowanych do mocy.Kociołek chciałbym zamówić na dniach tak żeby do mnie dotarł do końca września.Mowa o 250m2 więc chyba 17kW.

Rozważ palnik Batory 25, ma bardzo cichy motoreduktor, spalisz miał i groszek, sterownik to już kwestia gustu i potrzeb, jeśli chcesz z internetem to albo Bruli albo SPP, jeśli nie to brałbym Iryda Pid.

Ostatnio gdzieś na esterownik mój klient wstawiał dane opomiarowanego kociołka pod względem zużycia energii elektrycznej, jak znajdę to wstawię.

Wielkie dzięki, to drobnostka ale jak się nie ma możliwości to nie przeskoczysz.Co do stera to skłaniałbym się do takiego który będzie współpracował z czujnikiem spalin,wydaje się że powinien dążyć do spokojnej pracy ciągłej bez zamykania dostępu powietrza aby proces spalania był najefektywniejszy.Czyli dłużej i spokojniej.Internet może być,zawsze jest możliwość porównania do innych,dostroić na odległość przez osobę kumatą.

-wentylator 75watt

-motoreduktor....?

dmuchawa do 12 i 17kW - 40watt

silnik podajnika:

palnik batory (premium) - 120W

palnik obrotowy AZPP (plus) - 90W

ja odrobinę bardziej preferuję obrotowy, ale to kwestia gustu. Moim zdaniem delikatnie ciszej pracuje, ale kosmicznych różnic nie ma. Na swoim prywatnym spalam groszko-miał.

Na miale żeliwne palniki pracują cicho, jak się mocniej nastawiasz na miał węglowy, to on trafia się wilgotny, więc tutaj rozważałbym palnik batory

jak chcesz internet i sterownik ma obsłużyć siłownik zaworu mieszającego:

+300 SPPv2 (w cenie rok internetu, później 35zł/rok, 5pomp,siłownik zaworu, cz.wewn.,zewn,zaworu,spalin lub +600 Bruli, ( 4pompy, siłownik zaworu, internet gratis, płatne jedynie sms-y, cz.wewn,zewn,zaworu,spalin)

jak wystarczy obsługa 2pomp i nie musisz sterować zaworem z poziomu sterownika, to najkorzystniej cenowo wyjdzie SPPv2L (w cenie, po okresie testowym 7dni uruchomienie na 1rok bodajże 120zł a później opłata roczna- abonament 35zł (raz do roku), cz.wen - 25zł, cz.zewn - 25zł, cz.spalin 40 czy 45zł )

Edytowane przez Jarecki79

=kawon;7208171Internet może być,zawsze jest możliwość porównania do innych,dostroić na odległość przez osobę kumatą.

Dlatego też polecam sterowniki z internetem, w razie problemu wszystko jest jak na dłoni i nie działa się po omacku.

Mówię klientom: pan nie musi z tego korzystać ale żebym ja miał dostęp :) bardzo to ułatwia życie :) oszczędza czas i nerwy :)

-wentylator 75watt

-motoreduktor....?

Kiedyś mierzyłem u siebie zużycie prądu i wychodziło około 0,1 kWh / 1 kg węgla.

Sterownik wystarczy SPPv2L bo tym 4 drogowym nie ma sensu sterować skoro są termostaty na grzejnikach.

Czy na pewno 17 kW wystarczy podstawić dane domu pod linkiem i sprawdzić ile wyszło

http://www.cieplowlasciwie.pl/start

Orientacyjne 38tydzien roku (po połowie września)

jak masz termostaty na grzejnikach i są 2pompy (grzejniki i bojler) to ja bym myślał o sterowniku na 2pompy,

dla SPPv2L masz go w cenie kotła, soft jest ten co od SPPv2, tyle,że obsługuje mniej wyjść a ma nowszy panel z dotykowymi klawiszami

internet jak będziesz chciał mieć, to po 7dniach do właściciela portalu http://www.ekotlownia.pl bodajże 120zł starter na rok

później masz jednorazowe roczne opłaty 35zł (raz do roku)

przy zaworze 4d oraz termostatach, ja osobiście odpuściłbym czujnik wewnętrzny i zewnętrzny a jedynie dobrałbym czujnik spalin za 40 czy 45zł (nie mogę zapamiętać dopłaty do niego przy sppv2L)

krótko mówiąc w tym wypadku do internetowego z czujnikiem spalin dorzucisz musisz 160-165zł

SPPv2L bt2.jpg

SPPv2L bt1.jpg

nastawy główne.jpg

Edytowane przez Jarecki79

Cyt''Najnowszym dodatkiem współpracującym ze sterownikiem jest przetwornik przepływu, umożliwia to pracę sterownika jak ciepłomierz. Użytkownik otrzymuje jasną informację na temat sprawności spalania (zależnej np od sposobu eksploatacji), a także realnej kaloryczności opału, koszcie kWh. Archwizacja i prezentacja danych z ciepłomierza jest mocno wspierana przez interfejs ''

Przetwornik przepływu -jakie wymagania montażu i ewentualnie jaka cena?

A proszę podpowiedzieć do SPPV2L jest potrzebne urządzenie bet do którego musi być doprowadzony przewód od rutera czy może działać na zasadzie bezprzewodowej?

Edytowane przez kawon

Instrukcję do ciepłomierza masz na tej stronie http://bolecki.pl/pl/oferta/27-sppv2 (wśród innych pdfów). Komplet , tj przetwornik, gniazda czujników, czujnik powrotu to wydatek 250zł.

W kwestii internetów to trochę mylisz. BET, to było urządzenie potrzebne dla starych SPP (można nazwać v1). W v2 internety są zintegrowane ze sterownikiem i podchodzisz do niego kablem. Ogólnie to zależy od budynku, ale kilka ścian i stropów może skutecznie ubić sygnał. Jak chcesz po wifi to w kotłowni stawiasz router który robi za most- z jednej strony łączy się po wifi z Twoją siecią, a z drugiej daje sterownikowi neta po kablu. To jest najsensowniejsze rozwiązanie bo nawet byle router ma o wiele czulsze radio niż OEMowa płyteczka wifi którą można wsadzić do sterownika.

do palnika batory nie ma koszy z technopolimeru

można go założyć, ale będzie trzeba zrobić drobną ramkę-przejściówkę stalową, czyli między palnikiem a koszem będzie stalowa ramka

kosze z technopolimeru są do:

palniki ardeo serii azp-m, azp-mr, azp-mrż, azp-mrt (eco-burn) - duża ramka

palniki ardeo serii azp-rż, azp-r, azp-rt (eco-burn) - klasyczna ramka

palniki serii AZPP, pancerpol eko, duo, trio

palniki żeliwne ewmar serii appm, appmd, palniki technix, palniki elgomax, palniki żeliwny sp.z o.o. (ten sam standard ramki),

palniki ekoenergia nowa, duża ramka

najłatwiej będzie dopasować pod batory z ramki ekoenergii

Nieco w tym wypadku tez stracisz, bo wzorzec do formy koszy z technopolimeru jest na 150/160kg zasypu i innego nie ma

Do batory i kotła 17kW idzie natomiast kosz stalowy, malowany proszkowo, dzięki innej ramce na tym palniku z tego samego arkusza blachy można wyciąć i zrobić inaczej zaginany kosz na 200-210kg zasypu, przy nim jest też dosuszanie. Jak nie będziesz sypał błota, nie przewymiarujesz kotła, to go nie zniszczysz. Zyskujesz na dłuższym okresie bez potrzeby zasypywania opału.