Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

ppietrz juz kilka razy było to mówione.

Rurka w kotle oraz czujnik dają pomiar przekłamany, nie mierzą bezpośrednio temp. wody mówiąc w skrócie.

Dochodzi grubość tej kapilary.

Na badaniach jak kocioł dochodził do temp. oraz mocy błąd wynosił między 8-12st.C, po stabilizacji kotła na temp. 5-7st.C

W labo próbowałem go przełożyć na wyjście z zasilenia plus izolacja, błąd został na identycznym poziomie.

Także błąd temp. rzeczywistej w stosunku do wskazania sterownika wynosi w granicy od ok.5 do max.12st.C

Wówczas p.Wilczyński z laboratorium przypomniał nam,że najdokładniejsze pomiary uzyskuje się, gdy czujnik montowany jest w studzience wspawanej na skos przez środek rury zasilającej (tam, gdzie główny nurt wody ciepłej). Tak było kiedyś robione, jak izolacja była "bardziej" ręcznie cięta i góra była z 2części. Teraz przy okrągłym wykrojniku jest kłopot, trzeba zmieniac wykrojnik, aby wyciął jeszcze taki rowek i nie ma na to zaślepki.

Znowu więcej robocizny, bo wypalić dziurę w króćcu, wspawać itd.

Poza tym nie bardzo chcemy to zmieniać, błąd pasuje nam ze względu na prowadzenie kotła w wyższej temp. Najniższa nastawa na PUMIE to 40st.C, fizycznie jest jednak koło 45st.C a w/g literatury fachowej zjawisko wykraplania kończy się przy ok.43st.C dla węgla kamiennego.

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dla jasności wklejam nowy układ menu ręcznego służący do rozpalania.

Po napchnięciu w trybie ręcznym paliwa oraz ułożeniu podpałki na paliwie, jej wstępnym rozpaleniu... (najlepiej rozpala się taką w kostkach od grilla)

Sugeruję, aby podmuch w rozpalaniu zacząć od 20%

Załączyć także pompę C.O., to co jest fajne, a co już ktoś wspomniał dodany został obok symbol grzejnika aktualny podgląd na temp. czujnika C.O. (woda wychodząca z kotła)

ps. ostatnia ikona odpopielanie jest co prawda od kotła na pellet, ale obecnie pod tą ikona jest aktywna pompa cyrkulacyjna, ten sam symbol jest na dole, gdzie świecą się diody. Jeżeli ktoś będzie korzystał z pompy cyrkulacyjnej, to ta ostatnia na dole dioda będzie sygnalizować jej pracę.

U mnie czujnik jest na wyjściu rury z kotła:) Oczywiście dokładnie owinięty taśmą izolacyjną i na to jeszcze izolacja(ocieplenie) taka jak na rurach, ściśnięta zapinkami, żeby lepiej przylegała.

Czyli Twój błąd pomiaru również może się mieścić w przedziale 5-12st.C w zależności od wykorzystania mocy kotła (szybkość przyrostu temp./stabilizacja na temp. zadanej)

Dokładnie byłoby, gdyby w tej rurze zasilenia zrobić dziurę, wspawać tam kapilarę i do niej włożyć czujnik.

Mogę pyknąć fotkę z mojego starego kociołka, to będzie widać.

Czyli Twój błąd pomiaru również może się mieścić w przedziale 5-12st.C w zależności od wykorzystania mocy kotła (szybkość przyrostu temp./stabilizacja na temp. zadanej)

Dokładnie byłoby, gdyby w tej rurze zasilenia zrobić dziurę, wspawać tam kapilarę i do niej włożyć czujnik.

Mogę pyknąć fotkę z mojego starego kociołka, to będzie widać.

Ja także testowo umieszczałem czujnik przy rurze na wyjściu ale to nic nie dawało. Już pewnie lepiej obniżyć czułość czujnika na bojlerze obwijając go jakimś przewodnikiem.

Panowie,

jak interpretować korektę wprowadzaną przez ADC?, Raz pokazuje +21, raz -33, potem za jakiś czas +13? Oczywiście na tym samym ekogroszku. I drugie pytanie, jeśli przy włączonym ADC w popielniku zauważam niedopalony groszek to jaki parametr zmieniać? A może ADC ma to do siebie, że "sprawdza paliwo" i czasem może dojść do tego, że nie dopala całkowicie?

Pozdrawiam

Andrzej

Obecne zmiany to kosmetyka wyłapanych błędów.

Z nowości jest już Cobra (można zamawiać sam sterownik, jak też kotły SKAM-P z takim wyposażeniem):

http://piece.bazarek.pl/opis/2213911/cobra---sterownik-adaptacyjny-wersja-do-zabudowy.html

Niedługo będą dostępne na stronie producenta nowe instrukcje do softów PUMY z obsługą pompy cyrkulacyjnej.

ok, doczytałem że ADC nie należy włączać gdy na grzejnikach są głowice termostatyczne.

Nie, ADC może być włączone gdy są termostaty na grzejnikach. Jak podpięty jest termostat pokojowy to nie należy włączać ADC.

Z informacji mi wiadomych, ADC co trzy godziny(pełne godziny) samoczynnie zmienia podawanie paliwa w zależności od

wartości energetycznej tego paliwa.

I dlatego jak jest podłączony term.pokojowy i np. jest styk rozwarty czyli nie grzeje to PUMA wyłącza pompę CO akocioł przechodzi

w podtrzymanie ognia.

I teraz jak np. kocioł nie grzeje przez 6-7 godzin to ADC żle może pracować.

Pozdrawiam

Nie, ADC może być włączone gdy są termostaty na grzejnikach. Jak podpięty jest termostat pokojowy to nie należy włączać ADC.

Z informacji mi wiadomych, ADC co trzy godziny(pełne godziny) samoczynnie zmienia podawanie paliwa w zależności od

wartości energetycznej tego paliwa.

I dlatego jak jest podłączony term.pokojowy i np. jest styk rozwarty czyli nie grzeje to PUMA wyłącza pompę CO akocioł przechodzi

w podtrzymanie ognia.

I teraz jak np. kocioł nie grzeje przez 6-7 godzin to ADC żle może pracować.

Pozdrawiam

Na połowie instalacji mam podłogówkę sterowaną zaworem trójdrogowym (na razie kręcę nim ręcznie), druga połowa to 6 grzejników z termostatami. Włączałem ADC dwukrotnie, na dwóch różnych wersjach softu. Przy obu próbach miałem niedopalony groszek w popielniku, czekałem tak kilka dni ale bez polepszenia więc obecnie ADC mam wyłączony.

andrew01

Paliłeś przez ostanie dni w kotle?

Jak wygląda popiół po doszczelnieniu palnika?

Tak, palę cały czas, ale że groszku idzie teraz mało to też mało jest popiołu, jak się trochę uzbiera to na pewno wstawię fotkę. Pierwsze co mi się rzuciło w oczy to dużo mniej spieków, kilka się zdarzyło ale malutkich. Jeszcze raz wielkie dzięki za uszczelnienie i ustawienia.