Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

Witam znalazłem taki opis,wydaje się szczery cyt''

Zatem chciałbym mieć palnik, który:

- jest napowietrzony jak batory / brucer-p

- jest równie krótki jak ewmar

- w którym można zmienić moc przez wymianę samego paleniska (jak w ardeo 15,25,38kW czy brucer-p z 19 na 25kW czy batory z 25 na 40kW)

- z ramką pasująca pod zrobione kosze z tworzywa (pasują do ewmara i brucera-p)

- z tuleją łozyskująca końcówkę ślimaka jak w ewmarze (to tańszy serwis za parę lat)

- z równie cichym motoreduktorem jak w brucer-p i batory

- posiedzieliśmy i myślę,że można także poprawić sam ślimak i nie mam tu na myśli samego przeciwzwoju czy jego braku w palenisku....

- podjąć chcę też próbę wykonania okrągłego paleniska, sądzę,że wyjdzie to jeszcze lepiej

jak widać temat palników jest szeroki a czasu coraz mniej pytam więc czy już powstał ten prawie idealny bo może go mam pod nosem? raczej wolał bym kosz bez przeróbek.

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z takim nowszym spełniającym te kryteria dyplomatycznie odpowiem,że coś jest na rzeczy.

Nie mniej pierwsze informacje o nim oficjalnie wyjdą prawdopodobnie od września.

Możesz zamówić teraz z zaznaczeniem wyboru nowszego palnika żeliwnego pod kosz z technopolimeru z okrągłym paleniskiem i wymiennymi głowicami.

Nie mam jeszcze pełnej wyceny, możliwe,że do tego nowego trzeba będzie ciutkę dorzucić, jak się będzie go chciało.

Zbyt wcześnie, aby coś więcej pisać

Dzisiaj rusza powoli nowa strona, za ok. 2dni powinna osiągnąć pełną funkcjonalność

teraz jeszcze wyłapujemy błędy

Większość informacji powinna być już aktualna na dzień dzisiejszy

Jak coś zauważycie, że nie działa - proszę dać znać na priva

Mam nadzieję, że będzie bardziej czytelnie, nowocześnie, z czasem dojdą instrukcje do wszystkich sterowników, zaczynamy od tego, co miałem w miarę aktualne u siebie

Witam

Nadszedł czas na wymianę kotła w moim domku, dom z lat 80 w ostatnim czasie przeszedł poważna przebudowę, i wygląda to teraz następująco:

-Budynek o wymiarach 10x11m

-Piwnica: ściany suporeks i cegła sylikatowa dziurawka ocieplona od środka supremą i wytynkowana wys. pomieszczeń ok 2m, ogrzewania niema ale jest puszczona cała instalacja co po suficie i mimo otulin na rurach w zimę jest z 15C albo i lepiej.

- Piętro: Ściany jak w piwnicy, wys. pomieszczeń 2.7 ogrzewanie tylko grzejniki aluminiowe 120 żeberek

-Poddasze: Ściany z betonu komórkowego, wys. pomieszczeń 2.5m, ogrzewanie grzejniki i 30m2 podłogówki (łazienka i korytarz)

Cały budynek jest ocieplony styropianem 12cm (biały) a dach wełną mineralna 30cm.

Do tej pory ogrzewałem tylko jedna piętro starym camino o mocy około 20kw ale rodzina się powiększa i w domu musi byc ciepło cały czas.

Od jakiegoś czasu poszukuje nowego kotła, wybór padł na piec z podajnikiem. Odwiedziłem kilka sklepów w okolicy i wszyscy namawiali mnie na zembca albo defro o mocy 20kw lub więcej. W miedzy czasie policzyłem sobie zapotrzebowanie cieplne i wyszło że kociołek powinien byc ok 12Kw.

Po przejrzeniu kilkunastu tematów na tematów wybór padł na Skam-p premium.

Prosił bym o poradę czy kocioł o mocy 17kw będzie odpowiedni? jaki będzie najlepszy palnik do tego kotła i jaki sterownik? bo z tego co widziałem na stronie producent to konfiguracji jest całkiem sporo

Informacyjnie

Ostatnie pół roku pracowaliśmy nad nową konstrukcją

Łącznie w akredytowanym laboratorium przebadaliśmy 3konstrukcje wymiennika, 4palniki i 3sterowniki

Na bazie obecnego skama możliwe jest osiągnięcie klasy V, ale przy mocnym zbiciu spalin, budowie 5kanałów z zawirowaczami, doszliśmy do wniosku,że zrobi to zbyt uciążliwą obsługę.

Aktualnego Skam-P na robionej konstrukcji możemy natomiast doprowadzić do pracy w klasie IV, wymagać to będzie nieco przekonstruowania deflektora (w labo robiliśmy to ręcznie)

Po wydaniu nowego kotła skam-PV prawdopodobnie będę chciał odlewać też zmodyfikowany dla kotła Skam-P 12kW deflektor, aby spalanie było czystsze. To jednak nie wcześniej jak od listopada

Co do nowego kotła Skam-PV badania się niedawno zakończyły, czekamy na dokumenty, pełny raport oraz atest

Nową konstrukcję zbadaliśmy łącznie (piszę z pamięci) na mocach 5,4kW, 6kW, 17,5kW, 20kW oraz max. 21,3kW, gdzie jeszcze utrzymywana była klasa V

Podczas testu (nie pełnego badania 30%) parametry Vklasy uzyskiwaliśmy od obciążenia cieplnego 4,2kW (nie wiem ile niżej jeszcze możemy zejśc, bo na więcej testów nie mieliśmy już środków)

Podczas mojego urlopu było ostatnie badanie, kocioł i atest w/g laboratorium ma być wypisany na moc 20kW (chciałem to niższe obciążenie 17,5kW, ale ponoć kocioł sie mocniej rozbujał i jest jak jest)

Nie mniej na chwile obecną mam raporty z obciążeń 17,5kW oraz 5,4kW oraz 21,3kW i zamierzam wszystkie te dane podawać na stronie (skoro zmierzone, to uważam,że mogę)

Kocioł można traktowac jako 17,5kW pracujący z mocą max. do 21,3kW

Przebadany został zgodnie z normą na paliwie ogólnie dostępnym, nie żadnym preparowanym czy płukanym w kopalni pod badania, tylko laboratorium zamawia z Imex-Piechota węgiel o nazwie Anmag-Gold, taki też będzie zamieszczony w DTR jako paliwo, na którym odbyły się badania.

Konstrukcja jest innowacyjna, własna. Zamierzam jeszcze poprosić laboratorium o zgodę na imienne podziękowanie przy modernizacji, tworzeniu kotła.

Jest prosty w obsłudze z półautomatycznymi czyszczakami, w/g szacunków labo wystarczy je ruszyć co jakieś 3m-ce.

Z nowych, innowacyjnych spraw oprócz palnika, nowej formy deflektora jest m.in. postawiony w pionie nasz grill spalinowy ze zmienną szerokością kanałów obliczonych przez laboratorium, pierwsze 2 są szersze, następnie jest komora rozprężna zaprojektowana i obliczona przy pomocy pracownika laboratorium (z pamięci spaliny mają tutaj zwalniać z bodajże 0,5m/s do 0,15m/s co pozwala na wytrącenie pyłów ze strugi spalin) , następnie spaliny wpadają w zwężony grill do góry (obliczenia dzięki pomocy pracownika labo)

Nie ma bocznych wyczystek dolnych, wszystko od frontu albo auto-czyszczakami od góry)

Teoretycznie nie ma rusztu awaryjnego, aczkolwiek nowy deflektor na upartego może za taki ruszt służyć.

Z nowych spraw, które będziemy podawać dojdą m.in. opory przepływu wody

Czekając na pełną dokumentację myślimy,że do oferty i na stronę oddamy go po połowie września a produkcja seryjna pewnie od końcówki października

Jest napisane prosto, wystarczy przeczytać i zrozumieć.

Nazwa kotła prawdopodobnie będzie Skam-PV 20

na atest i wyniki ostatniego badania jeszcze czekam.

Mam zamiar napisać i podać przynajmniej podstawowe dane, czyli:

zakres mocy znamionowej 17,5 - 21,3kW lub 17,5, 20, 21,3kW między testem z mocy 17,5 a 21,3kW

podać do tego dane spalania, kaloryczność paliwa z danego testu oraz osiągnięta sprawność

następnie podam dane z mocy obniżonej, z 5,4 oraz 6kW, kaloryczność paliwa z tych testów oraz osiągniętą sprawność

Jest napisane prosto, wystarczy przeczytać i zrozumieć.

Nazwa kotła prawdopodobnie będzie Skam-PV 20

Przepraszam może jestem za tępy ale jako dystrybutor po prostu chciałbym wiedzieć bo nie będę jednemu mówił że to jest 17,5kW a drugiemu że 21,3 :)

Co będzie na świadectwie? jak będzie moc nominalna? to mnie interesuje, reszta mnie nie interesuje, nie chcę z siebie robić wariata, tylko tyle.

Czy po nazwie mam rozumieć że to będzie 20kW?

Chyba że masz zamiar znowu jak Zawijan pitolić że 20kW to 6kW? :)

Komiz przysłał mi informację że mają nowy kocioł w 5-ej klasie Sztoker V o mocy 20kW, liczę że również otrzymam taką informację od Ciebie z materiałami dotyczącymi tego kotła.

Oczywiście w stosownym czasie :)

Czy przewidujesz zwiększenie okresu gwarancyjnego dla nowego kotła?

Chciałbym znowu wiedzieć czy proponować go klientom którzy pytają o kotły do dopłat, tam wymaga się gwarancji minimum 5 lat, czy myślałeś jako producent o jakiś zmianach w tym kierunku?

Czy Ty tutaj znowu wszedłeś smrodu narobić, czy głupiego zgrywasz?

Z właścicielem firmy Komiz na zmianę wizytowaliśmy labo tworząc swoje produkty.

Ja z nim pierwszego sztokera zawoziłem a ostatniego odbierałem razem ze swoją jednostką.

Różnica między badaniem Sztokera a mojego kotła polega na tym, że właściciel zadeklarował i chciał zbadać 20kW, jak mu wszystko pójdzie wg planu myślał bowiem o większym typoszeregu i taką konkretnie chciał moc i do niej się przymierzał.

Ja natomiast zlecałem określenie mocy optymalnej, stąd posiadam wyniki badania 3mocy znamionowych dla nowej konstrukcji (pomijam pierwsze testy modernizowanego Skam-Pa, bo tam optymalna moc przez labo ustalona została na 18kW oraz moc obniżona 5kW i mam do tego osobne, inne wyniki)

Różnica między dokładnie 17,6kW a 21,3kW w temp. spalin wynosiła dokładnie 6st.C, więc nie rozumiem dlaczego nie mogę posługiwać się wynikami badań, które posiadam w raporcie, bo mi karoka zabroni?

Powtarzam, nazwa kotła to SKAM-PV 20

w danych mam zamiar podawać

zakres mocy znamionowej lub maksymalnej 17,6kW do 21,3kW (bo na to mam wyniki, tak ciężko to pokumać??)

zakres mocy obniżonej (5,4 oraz 6kW, bo na to mam wyniki!!)

Czy Ty tutaj znowu wszedłeś smrodu narobić, czy głupiego zgrywasz?

A coś Ty taki przewrażliwiony? :)

Zadałem proste pytanie, pytałem tez na maila i to samo.

Czy to ja głupiego zgrywam jak pytam o moc nowego kotła?

Jarek nie świruj, Ty tez wszędzie spisek wietrzysz?

Nie potrzeba mi następnego elaboratu tylko poprosiłem o proste odpowiedzi na pytania.

Chyba że te elaboraty tylko w ramach szumu medialnego :)

Nie obchodzą mnie jakieś tam moce ale moc nominalna nowego kotła bo nie chce na debila wychodzić i nic więcej.

Edytowane przez karoka65

Powtarzam, nazwa kotła to SKAM-PV 20

w danych mam zamiar podawać

zakres mocy znamionowej lub maksymalnej 17,6kW do 21,3kW (bo na to mam wyniki, tak ciężko to pokumać??)

zakres mocy obniżonej (5,4 oraz 6kW, bo na to mam wyniki!!)

Czyli to mocowy odpowiednik Skam-P 17 kW, który ma w DTR-ce podane: praca w zakresie mocy 4,8-21 kW.

Przy tych badaniach 21,3kW to już był max, powyżej tej mocy spadać zaczynało więcej niedopału i psuły się emisje

Był to suchy Anmag Gold spalany w warunkach laboratoryjnych przy teście na 21,3kW jego dokładna kaloryczność wynosiła 27121kJ/kg, zużycie paliwa 3,19kg/h na tej mocy

To jednak bardzo dobry węgiel i stabilne warunki pracy. Zakładam,że w realu wyciśniemy ciutkę mniej

Ja bym to określił moc znamionowa w zakresie 17,6 - 20kW, moc max. 21,3kW

Mam pytanie odnośnie sterowania. Mam piec skam p 12kw z Irydem. Ogrzewanie mam zrobione w całości podłogowe na grupach mieszająco pompowych, po jednej na parter i poddasze. Chce założyć regulatory pokojowe. Czy lepiej jest je podpiąć do sterownika, czy bezpośrednio do pomp obiegowych przy rozdzielaczach podłogówki? Podpięcie do sterownika będzie ograniczało pracę pieca, natomiast do pomp będzie wyłączało pompę po przekroczeniu określonej temperatury. Które rozwiązanie jest korzystniejsze pod kątem ekonomii i żywotności pieca i pomp? Dziękuję za odpowiedź.