Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zależy czego od tych regulatorów oczekujesz

Możesz dać zwykłe termostaty styk zwarty/rozwarty, wówczas ja bym dawał do pomp, tak bym zrobił choćby na parterze domu

Możesz kupić firmowe panele domowe Pilot G, wersja przewodowa 160zł, wersja bezprzewodowa 250zł

Taki Pilot G przewodowy lub Pilot G RF bezprzewodowy możesz dać tylko na jeden układ, ten od zarządzania górą domu

Zyskasz:

- słupek ze wskaźnikiem ilości paliwa w koszu bez biegania do kotłowni

- opcję zmiany temp. wody w bojlerze bez biegania z piętra do kotłowni

- opcję zmiany temp. i ustawienia stref czasowych na układ z gniazda C.O. sterownika lub na układ za mieszaczem/podłogowy - zależy w które gniazdo wepniesz

jak to piętro wepniesz w układ podłogowy i tym siłownikiem będzie sterował Iryd - płynnie zmieniasz nastawę za zaworem ze stałą pracą pompy lub jak chcesz pompę rozłączyć ustawiasz taką obniżkę, aby wartość nastawy była =<0, jak masz w układ podłogowy z zaznaczeniem bez siłownika zaworu - to w tym wypadku rozłączy pompę na górną część domu.

Zależy czego od tych regulatorów oczekujesz

Możesz dać zwykłe termostaty styk zwarty/rozwarty, wówczas ja bym dawał do pomp, tak bym zrobił choćby na parterze domu

Możesz kupić firmowe panele domowe Pilot G, wersja przewodowa 160zł, wersja bezprzewodowa 250zł

Taki Pilot G przewodowy lub Pilot G RF bezprzewodowy możesz dać tylko na jeden układ, ten od zarządzania górą domu

Zyskasz:

- słupek ze wskaźnikiem ilości paliwa w koszu bez biegania do kotłowni

- opcję zmiany temp. wody w bojlerze bez biegania z piętra do kotłowni

- opcję zmiany temp. i ustawienia stref czasowych na układ z gniazda C.O. sterownika lub na układ za mieszaczem/podłogowy - zależy w które gniazdo wepniesz

jak to piętro wepniesz w układ podłogowy i tym siłownikiem będzie sterował Iryd - płynnie zmieniasz nastawę za zaworem ze stałą pracą pompy lub jak chcesz pompę rozłączyć ustawiasz taką obniżkę, aby wartość nastawy była =<0, jak masz w układ podłogowy z zaznaczeniem bez siłownika zaworu - to w tym wypadku rozłączy pompę na górną część domu.

Dziękuję za poradę. U mnie nie ma żadnych siłowników na mieszaczach. Kable mam puszczone tak, że mogę w przyszłości termostat pokojowy podłączyć do pomp jak i do sterownika. Na razie ten sezon będę sterował ręcznie zaworami mieszającymi, zobaczymy jak to się sprawdza.

Ze swojej strony to jedynie na piętrze bym sobie w przyszłości "lajstnął" panel firmowy, bo to wygoda

(sam mam na piętrze i tak jak mogę żyć bez neta, tak bez panelu wygody użytkowania już sobie nie wyobrażam)

widzisz i masz sygnał, kiedy dosypać, z biegiem czasu, jak wchodzi lenistwo to całkiem wygodny bajer, który przypomina,że w domu jest kocioł i czasami trzeba mu wsypać opału i wywalić popiół. Jeżeli jednak głównie będziesz przebywać na dole i kotłownię masz "po drodze", to pewnie też i ten panel na piętrze bym odpuścił.

Wszystkim userom palącym latem w kotle przypominam i doradzam

Deflektor-separujący jest urządzeniem demontowalnym, jak chcecie podnieść temp. spalin, czy jak w Waszej kotłowni, w Waszych warunkach pracy, przy Waszym ciągu kominowym, na Waszym węglu widzicie, że w koszu pojawiają się kropelki wody.....

wyjmujcie jedna płytę deflektora-separującego, patrząc na drzwiczki wyjmujcie ten drugi, dalszy odlew. Spaliny nie będą tak mocno tłumione i łatwiej przy mikro odbiorze i mikropaleniu rozejdą się po wymienniku, kosz zasypowy będzie chroniony przed niekorzystnymi warunkami pracy.

Więcej przypadków będzie tutaj przy palnikach żeliwnych, żeliwo mocniej się nagrzewa. Nie mniej demontaż dalszej płyty uzdrawia sytuacje, szkoda bowiem kosza zasypowego.

Po testach od początku roku w laboratorium Instytutu Energetyki będzie delikatna korekta tego deflektora, nowy powinien trafiać z odlewni na koniec sierpnia, pewnie kotły wychodzące od września będą w niego już wyposażone i nie będzie trzeba myśleć o demontażu płyty w cieplejszym okresie

Nowy deflektor po testach (jeszcze w ręcznym wykonaniu) będzie miał zostawioną na końcu lekką szczelinę i nowy rozkład otworów.

Witam tak czytam czytam od kilku dni bo temat rzeka i doszedłem do wniosku że szukam skama 7kW lub eko retro 8 kW. Głównym paliwem będzie miał. Widzę że są tu producenci i sprzedawca więc czekam na oferty na priv wraz z terminem realizacji.

Pewnie miał być Skam lub Eko Retort, informacje przesłałem na priv.

Mam u siebie ogrzewanie podłogowe w całym domu i trzy pompy:

1. Obsługująca CWU ,2 grzejniki łazienkowe i 1 grzejnik w pralni w piwnicy,

2. Przy rozdzielaczu na podłogówkę na parterze,

3. Przy rozdzielaczu na podłogówkę na piętrze.

Jak podpiąć te pompy do sterownika IRYD RTZ PID? Są tam 4 wejścia na pompy: CWU, CO, mieszacza/podłogi, cyrkulacyjna.

Edytowane przez darianus

Mam u siebie ogrzewanie podłogowe w całym domu i trzy pompy:

1. Obsługująca CWU ,2 grzejniki łazienkowe i 1 grzejnik w pralni w piwnicy,

2. Przy rozdzielaczu na podłogówkę na parterze,

3. Przy rozdzielaczu na podłogówkę na piętrze.

Jak podpiąć te pompy do sterownika IRYD RTZ PID? Są tam 4 wejścia na pompy: CWU, CO, mieszacza/podłogi, cyrkulacyjna.

Ad.1 można do wyjścia CWU, jak jednak czujnik odczyta,że nastawa osiągnięta- pompe wyłączy....

rozumiem,że to układ w którym pompa grzeje zarówno bojler jak tez grzejniki.

Możesz to zatem wpiąć w pompa cyrkulacyjna i w nastawach zadać pracę ciągłą tej pompy (tak, aby się nie wyłączała)

Ad.2 tutaj możesz podłączyć pod wyjście C.O., od temp. startu pomp będzie pracowała ciągle, chyba,że będzie pod ta pompe i wyjście w sterowniku wpięty termostat pokojowy - wówczas pompę będzie rozłączać w/g tego, co mu ustawisz

Ad.3 tutaj pod pompę mieszacza podłogi, jak nie ma przy tym zaworu mieszającego z siłownikiem podpiętym do sterownika, to wówczas w menu wybierasz tryb "brak siłownika zaworu, jest pompa podłogi", podłączasz dołączony żółty czujnik i jeżeli uzyska nastawę- pompa staje, albo zadajesz na tyle wysoką, aby ta pompa stale pracowała np. 50st.C

Odpaliłem kilka dni temu piec SKAM P z palnikiem AZPP 12kw, żeby przyśpieszyć proces suszenia posadzki, całość w podłogówce. Kupiłem ekogroszek w lokalnym składzie. Jeśli chodzi w kaloryczność, wydaję się dobry, ale strasznie spieka. Przy ustawieniach sugerowanych przez producenta, mam bardzo nisko żar. Czy nie jest to ryzykowne pod kątem trwałości ślimaka i retorty? Druga sprawa, podajnik nie jest w poziomie. Ustawiając piec, poziomowałem korpus kotła. Po przykręceniu podajnika i założeniu kosza, okazuję się, że koszt nie stoi równolegle do korpusu pieca. Na początku nie zwracałem na to uwagi. Lampka mi się zapaliła dopiero dzisiaj, gdy zacząłem się zastanawiać, dlaczego spieki spadają tylko z jednej strony retorty. Po sprawdzeniu poziomicą, okazało się, że podajnik nie jest w poziomie. Wygląda na to, że ktoś czegoś nie dopilnował spawając piec. Co zrobić z tym fantem? Na załączonym zdjęciu widać również, jakby bardziej dmuchało od strony, gdzie widać otwory w retorcie. Czy retortę też trzeba jakoś uszczelniać. Uszczelniłem tylko miejsce połączenia podajnika z korpusem kotła.

20160821_140239_resized.jpg

20160822_063214_resized.jpg

Edytowane przez darianus

Żar za nisko

Jak z danej strony robi się koks, to świadczy to o wyższej spiekalności danego paliwa

Więcej paliwa, nie mogą być tak odsłonięte otwory, ta przekładnia i konstrukcja ślimaka podaje w jednostce czasu mniej paliwa

Masz odsłoniętą przysłonkę na dmuchawie?

Zrób podawanie na 10sekund i daj znać, czy palenisko jest minimum płaskie

Tu to kilka spraw

spawanie ramki kosza, jak złapie spaw nieco inaczej, to sam kosz jest pod skosem

i spawanie ramki palnika, producent tego palnika zewnętrzną obudowę spawa, ramkę montażową do kotła także.. nie wiem na co patrzy przy kontroli palnika, przypuszczam,że ważniejsze jest dla nich palenisko w stosunku do ramki od zewnętrznej części.

To nie ma znaczenia pod względem spieków, jak paliwo ma wysoką liczbę Rogi (wysoka spiekalność), to na każdym palniku z danej ćwiartki (fajki,obrotówki) czy danej połowy (ekoenergie,ewmary,batory itp.) zacznie spadać z danej strony koks. Ślimak obraca się w jedną stronę i w danym palniku paliwo zagęszcza się mocniej z danej strony. Nie widać tego, jak spiekalność niska i ładnie wypala.

Może trafiłeś na jakies chwałowice albo wesołą lub bobrka, te opały bywają problematyczne i przy rozgrzewaniu i większym zapotrzebowaniu robić mogą takie spieki koksowe

Masz też źle założone klamki, raz,że do góry nogami a dwa ta krótsza klameczka powinna być na dolnych drzwiczkach popielnikowych

Przysłonkę dmuchawy na "dzień dobry" zostaw całą odsłoniętą. Przy dobrym, nie za wysokim ciągu pomoże w dobrym spalaniu paliwa. Jak ją przysłonisz i ciąg komina będzie słabszy, to możesz sobie np. zawalić całe wnętrza kotła na czarno, obklei się takim nalotem smołowym.

Edytowane przez Jarecki79

Masz też źle założone klamki, raz,że do góry nogami a dwa ta krótsza klameczka powinna być na dolnych drzwiczkach popielnikowych

UPSSS...

Obawiam się, że ciąg u mnie może być nawet za duży. Komin mam fi 200mm a wg wytycznych dla takiego pieca powinien mieć mniej.

Skład na stronie podaje, że ma węgiel z ZG Janina, KWK Wieczorek, KWK Wujek, KWK Wesoła, ZG Piekary, KWK Sobieski, KWK Murcki-Staszic. Musze się ich spytać skąd ten.

Edytowane przez darianus

Na początek zostaw odsłoniętą

Przymykać pod dany komin można pod szczelinę ok. 1,3 pod 1,5cm, to jednak zabawa po jakimś zapoznaniu się z kotłem

Daj większe podawanie, masz chyba zestaw z Irydem PID, typowo w Irydzie pauza dla 100%mocy jest 0min:35sekund, dla tych danych dawaj śmiało 10sekund podawanie, możliwe,że przyda się pod 12sekund

na testach na stanowisku badawczym mieliśmy podawanie 5sekund, pauza 13sekund w labo na tym palniku w bieżącym roku mieliśmy podawanie 3sekundy i pauza bodajże 8sekund

jakoś cały czas nie mogę się przyzwyczaić do tego,że on mniej podaje w jednostce czasu i takie nastawy są dla mnie cały czas kosmiczne