karoka65 23.08.2016 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 Jarecki to jak ten palnik teraz sie ustawia np 1;7 było np 3;24 moc 12kW .Jakie ustawienia w tym palniku sa poprawne np na taka moc 12kW chodzi o czas i podawanie Myślę że Twój palnik ustawia się jak się ustawiało do tej pory a nastawy które podaje Jarek z labo spowodowane są czymś zupełnie innym. Z 1:7 czy 3:24 raczej nie wyciągniesz 12kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 23.08.2016 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 (edytowane) marcus, to dotyczyło nowszego typu palnika, takiego, który używa DarianusNastawy, które podawałem na naszym stanowisku przy zabawach z naszymi węglami od groszko-miału pod zamówiony anmag-gold (zbadana jego próbka w labo w Łodzi miała >8%popiołu) - od ok.12,5kW do 16kWtutaj testy różnie od 2h do max. 4h W labo na testach przy Anmag-gold z 6%popiołem z innej dostawy paliwa było 18kW w cyklu 6h badania dla podanych nastawte testy były na pierwszym modelu, gdy jeszcze chciałem skama podciągnąć wyżej, na 30% nastawy na zblokowanym odbiorze mocy miałem 2,5sek podawanie i 30sek pauza na próbie, odbiór mocy był 5kW dla tej nastawy (identyczne wyniki uzyskiwaliśmy zdejmując moc ze 100% na bodajże 20% w oknie menu badania, na ekranie 20% to na aparaturze badawczej było 30%) Muszę jeszcze zlukać jak to było przy Irydzie, bo te dane też posiadam, pauza była chyba 26sek przy chyba 3sek podawania, to do sprawdzenia, ale tak na 90% dobrze pamiętam. (test drugiego i nie pamiętam czy dane pod ten palnik czy już pod zmieniony, moc bodajże 5,4kW na zmienionym) Edytowane 23 Sierpnia 2016 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 23.08.2016 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 UPSSS... Skład na stronie podaje, że ma węgiel z ZG Janina, KWK Wieczorek, KWK Wujek, KWK Wesoła, ZG Piekary, KWK Sobieski, KWK Murcki-Staszic. Musze się ich spytać skąd ten. Jak masz Wesołą (tak mi się coś wydaje) to dokup i mieszaj fifty-fifty z opałem ZG Janina lub KWK Sobieski, konkretnie jest to węgiel Jaret o kaloryczności 21MJ, ale ma praktycznie zerową spiekalność. Tylko nie daj się wrobić, że mają Jaret-Plus, na Jaret-Plus dystrybutor musi mieć autoryzację i jest to węgiel, który on sam przygotowuje poprzez mieszanie wysokokalorycznych i spiekających właśnie z Jaretem z ZG Janina lub KWK Sobieski Mieszając z Wesołą czy Piekarami obniżysz nieco kaloryczność, ale zbijesz też wyraźnie spiekalność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 23.08.2016 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 To jest kilka modelii palnika AZPP ja znam tylko jeden KAROKA ktos kiedys podał takie dane ja tylko to skopiowałem ..[]..Tak obrazowo, jak przesyp jest ok.4,6g a węgiel ok.26MJ, to: 1:3 - moc 25kW, dla SPP np.5sek podawanie 20sek pauza 1:5 - moc 17kW, dla SPP np.5sek podawanie, 30sek pauza 1:7 - moc 12kW dla SPP np. 4sek podawanie, 32 pauza, albo 3sek podawanie,24sek pauza 1:11 - moc 7kW, dla SPP np. 5sek podawanie i 60sek pauza.. tu znowu ktos pisał tak 3/10= ~29kW 3/15= ~19kW 3/40= ~7kW 4/32 to ok 8kW mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 24.08.2016 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 (edytowane) Modele obrotowe ardeo seria AZP:stalowe aktualnie produkowaneAZP-RAZP-MR Modele żeliwne, aktualnie produkowane:AZP-RT (eco-burn)AZP-MRT (eco-burn)Ardeo-Iron R AZPP jest jeszcze innym palnikiem o podobnej zasadzie obrotu (współwłaściciel patentu) jego przesyp to jakieś 3,5 pod 3,7g/sek, tutaj niepełen ślimak w koszu, niepełen w palenisku, inna zatem gęstość przesuwanego paliwa a dodatkowo przekładnia nie ma 1,15obr/min tylko 1obr/min, czyli jest wolniejszaPodałem teraz dane dla palnika AZPP, który był testowany, wyniki mocy i nastawy są ze stanowiska testowego oraz z laboratorium dla konkretnego paliwa Nastawa SPP na wartości 5sek podawanie i 20sek pauza to odpowiednik 5sekund podawanie i 15sekund pauza dla np. Iryda PID. W SPP czas podawania należy odjąć od czasu pauzy Edytowane 24 Sierpnia 2016 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 24.08.2016 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 AZPP jest jeszcze innym palnikiem Montowałem niedawno taki palnik w kotle i wiem jak wyglada dlatego dopytuje bo narazie grzeje CWU i spala dobrze a testowałem go na roznych mieszankach ale dobrze ze opisałes te zmiany moga sie przydac w niedalekiej przyszłosci jak ruszy sezon grzewczy Pompiarze i nie tylko chyba beda miec niedługo dodatkowe zmiartwienie opłata za energie bierna pojemnosciową , w pierwszej kolejnosci dla tych co montują fotowoltaike Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 25.08.2016 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2016 Jak masz Wesołą (tak mi się coś wydaje) to dokup i mieszaj fifty-fifty z opałem ZG Janina lub KWK Sobieski, konkretnie jest to węgiel Jaret o kaloryczności 21MJ, ale ma praktycznie zerową spiekalność. Tylko nie daj się wrobić, że mają Jaret-Plus, na Jaret-Plus dystrybutor musi mieć autoryzację i jest to węgiel, który on sam przygotowuje poprzez mieszanie wysokokalorycznych i spiekających właśnie z Jaretem z ZG Janina lub KWK Sobieski Mieszając z Wesołą czy Piekarami obniżysz nieco kaloryczność, ale zbijesz też wyraźnie spiekalność Zmieniłem nastawę podawania na 12 sekund i ciągle nie byłem zadowolony w wyglądu kopczyka i spalania (pierwsze zdjęcie). I te kosmiczne spieki... Na szczęście kupiłem tylko parę worków. Postanowiłem kupić węgiel w innym składzie, ponoć z kopalni Wieczorek. No i różnica jest diametralna (drugie zdjęcie). Kopczyk wygląda dużo lepiej, dużo mniej spieka, dużo większy udział popiołu w stosunku do spieków. Chyba zamówię ten węgiel na zimę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 25.08.2016 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2016 (edytowane) KWK Wieczorek, nie wiem co wydobywają, to jest pod Katowicki Holding Węglowy a oni są dość skąpi w podawaniu informacji, tutaj to dystrybutorzy węgla, co mają z nimi kontakt mogą cos więcej powiedzieć. KHW sprzedaje paliwa kwalifikowane o nazwachEkoret min.26MJ, opinie w ostatnich 2latach były różne, kilka lat temu był to super produkt. Nie wiem co tam obecnie mieszają, aby powstał. Podają max. 10RI, czyli wg papieru powinno to być solidne paliwoE-groszek ok.26MJ, <15RI (jak już jest powyżej 10RI to bywa różnie..... to czynnik od spiekalności paliwa), tego bym nie chciał kupować,bo loteriaEkosort >= 24MJ i max. 10RI spiekalność, teoretycznie powinno być dobre Sęk w tym,że nie wiadomo co się pod tymi nazwami kryje, tj. z jakich kopalni i w jakich proporcjach Pozostała oferta to groszki II, czyli niby 8-25mm średnica ziaren, ale też jakoś nie podają co z jakiej kopalni i jaką ma spiekalność.... Dla takich paliw to trzeba kupić coś na próbę, sprawdzić i jak się nadaje dopiero kupować więcej. To pierwsze to bliżej koksu leżało jak ekogroszku, aby takie cuda spalić trzeba wymieszać w dużej proporcji z np. Jaretem minimum 50:50, jak nie więcej samego Jareta Edytowane 25 Sierpnia 2016 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 25.08.2016 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2016 KWK Wieczorek ma typ 32 i wartosc energetyczna 28,5-29,7MJ/kg to mocny wegiel i moze spiekac , ale ten AZPP powinien sobie poradzic z takim weglem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 26.08.2016 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2016 KWK Wieczorek ma typ 32 i wartosc energetyczna 28,5-29,7MJ/kg to mocny wegiel i moze spiekac , ale ten AZPP powinien sobie poradzic z takim weglem Węgiel typu 32 nie ma spiekalności węglowej, czyli zdolności do tworzenia kawałków koksu. Ale, tak jak mówi jarecki, nie można mieć pewności, co do pochodzenie węgla oferowanego przez sprzedawcę. Natomiast węgiel (każdego typu, także 32) może wykazywać także spiekalność żużlową, czyli zdolność do tworzenia kawałków żużla (stopionego popiołu), jeśli prowadzi się kocioł zbyt "ostro". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 26.08.2016 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2016 Tyle,że na spiekanie ma wpływ równiez palnik i jego sposób napowietrzania.Moim skromnym zdaniem nie ma czegoś takiego jak "prowadzenie kotła zbyt ostro". Ostro może odbywać się prowadzenie procesu spalania na palniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 26.08.2016 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2016 Korzystałem z poradnika o typach wegla Typ 32 - bardziej kaloryczny i smolisty. Może się spiekać, ale wciąż nadaje się do większości pieców i kotłów. tez mnie to troche zdziwiło ze typ 32 ma tyle 29MJ/kg jaby to był 32,1 albo 32,2 to bardziej by ta wartosc energetyczna pasowała Tyle,że na spiekanie ma wpływ równiez palnik i jego sposób napowietrzania. Tez tak mysle tylko jak go prawidłowo napowietrzyc to by był ciekawy temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 26.08.2016 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2016 (edytowane) To paliwo można by spalić lepiej, gdyby wyłączyło się automat i dobrało parametry ręcznie.Wówczas podawanie na 3sekundy i dobór pauzy i odpowiednio dobrany nadmuch. Automat ma swoje ograniczenia i każdego paliwa nie połknie. Da sobie radę z normalnymi i tymi o niskiej kaloryczności. W uproszczeniu od 21MJ do 26MJ przy RI do 10. W labo spalaliśmy Anmag-Gold 27MJ i było dobrze. Edytowane 26 Sierpnia 2016 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 26.08.2016 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2016 Tyle,że na spiekanie ma wpływ równiez palnik i jego sposób napowietrzania. Moim skromnym zdaniem nie ma czegoś takiego jak "prowadzenie kotła zbyt ostro". Ostro może odbywać się prowadzenie procesu spalania na palniku. "prowadzenie kotła zbyt ostro" tzn. że usiłuje się z niego wycisnąć więcej mocy, niż ten kocioł potrafi dać. Wtedy, na ogół, zwiększa się ponad miarę nadmuch, co skutkuje wyższą temperaturą złoża żaru i topieniem popiołu. Oczywiście można to także nazwać sobie "ostrym prowadzeniem palnika". Nie sądzę jednak, żeby ktoś chciał "ostro prowadzić palnik" ot tak sobie, bez potrzeby uzyskania większej mocy kotła. Bo i po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 26.08.2016 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2016 Korzystałem z poradnika o typach wegla tez mnie to troche zdziwiło ze typ 32 ma tyle 29MJ/kg jaby to był 32,1 albo 32,2 to bardziej by ta wartosc energetyczna pasowała To tylko pozornie tak się wydaje. Wartość opałowa węgla kamiennego zależy głównie od jego zawilgocenia i zapopielenia. W praktyce węgle spiekające, które stosuje się głównie w koksownictwie, są głębiej wzbogacane (do niższych zawartości popiołu) oraz mają niższe zawilgocenie, ze względu na wysokie wymagania i ostrą kontrolę przez ich odbiorców. Stąd tak to może wyglądać, jak napisałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 26.08.2016 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2016 Zmieniając nieco temat Wklejam foto z wymontowaną jedną płytą deflektora Nie chcę tutaj jakby wszystkiego cytować z testów w labo. Uproszczę kilka spraw i postaram się opisać drobną korekcję tego deflektora wchodzącą w najbliższym czasie. Po dyskusjach w labo (na podstawie swoich statystyk i zgłoszeń) n/t ciągu kominowego, wykraplania, ciśnienia w kotle podczas prowadzenia kotła na różnym obciążeniu.... W skrócie warto latem, ciepłą wiosną, ciepłą jesienią wymontować jedną z naszych płyt deflektora-separującego, jak spalanie nigdy nie przekracza poziomu ok.35-40kg nie trzeba jej też montować zimą . Ta jedna płyta zostać powinna, tworzy półkę spalinową i ma wpływ na uzyskiwane sprawności. Drugą można zdemontować, jak nie korzysta się z paleniska awaryjnego. Na tej jednej też kilka papierów można spalić. Zalecam demontaż jednej płyty w cieplejszych okresach szczególnie dla palników żeliwnych. Nowe, wytestowane odlewy niebawem wejdą do produkcji seryjnej, będą ciut dłuższe od zdemontowanej jednej płyty i poprawiony będzie też rozkład otworów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boluslolusj23 26.08.2016 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2016 Tyle,że na spiekanie ma wpływ równiez palnik i jego sposób napowietrzania. Moim skromnym zdaniem nie ma czegoś takiego jak "prowadzenie kotła zbyt ostro". Ostro może odbywać się prowadzenie procesu spalania na palniku. Minertu, odważny jesteś, podejmować próby dyskusji z facetem, który w koksownictwie drugie zęby (chyba) zjadł i co najmniej parę milionów ton koksu w tym kraju pod jego nadzorem powstało, to faktycznie bohaterstwo z twojej strony. Spiekalność (liczba RI np.) to cecha wsadu, a nie jakiegoś palnika, czy czego tym podobnego. Jeśli węgiel nie ma możliwości spiekających, to choćbyś się pod kombajn wys...ł lub nawet na poltraku wyłożył, to koksu z niego nie dostaniesz. Jak go cioolato będziesz spalał, to co najwyżej spieki żużłowe albo niedopał w popielniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 26.08.2016 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2016 Paliwo, które ciężej spalić, tak bywało przy niektórych dostawach wesołej....jak paliwo zaczyna się spiekać, to już po zawodach.... ono zaczyna się kleić do siebie, przyklejają się do siebie kawałki żaru tworząc taką "kolbę kukurydzy", to już w środku i nawet po zewnątrz ciężko spalićtaki spiek rosnąc dokleja do siebie kolejne kawałki węgla i odkrywa bokami otwory napowietrzające i robi się katastrofa. Jak się ciut dopali, to spadnie na daną stronę i troszkę się jeszcze wówczas paliwo dopali.W popielniku pojawi się niedopał, ja to nazywam koksem, bo to jest tylko powierzchownie nadpalony węgiel, jakby to rozdrobnił i wrzucił do kosza raz jeszcze po wystygnięciu, to się ma szansę dopalić Z takimi przebojami najlepiej moim zdaniem walczyć przez dokupienie czegoś o spiekalności do max. 5RI, czyli zwykły Jaret z Janiny czy Sobieskiego ewentualnie czeski ekogroszek.Wymieszać i się będzie spalało normalnie w automacie. Dla samodzielnego spalenia takiego paliwa w dość przyzwoity, choć nie idealny sposób należy dobrać możliwie najkrótszy czas podawania i dopracować pauzę i stały, jednostajny nadmuch, zabawy w dwustan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 26.08.2016 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2016 Przedstawiam wam zdjęcia ślimaka z mojego pieca po 5 sezonach pracy; Tylko pomalować i można sprzedać jako nówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 05.09.2016 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2016 Wrzucam fotkę nowej wersji palnika Ardeo Ardeo - IRON R palnik będzie dostępny w kotłach serii Skam-P Plus zasada obrotu oczywiście znana i zgodna ze zgłoszeniem patentowym. Co zatem mamy... - standardem stał się u nas motoreduktor z przełącznikiem obrotów prawo/lewo, jest także tutaj - z nowości system kompensacji ciśnień w koszu zgodny z zapisami nowej normy - jest też system pół-automatycznego czyszczenia strefy napowietrzania paleniska bez potrzeby jego odklejania czy odrywania po sezonie, to nowość w temacie palników żeliwnych - okrągłe palenisko odpowiednio napowietrzone - ślimak z niepełnym zwojem w strefie spalania - zaokrąglone wejście z kosza do tunelu ślimaka dla minimalizacji dźwięków pracy - przyłącze na układ strażaka - mocowanie na czujnik kosza i czujnik układu strażaka Niebawem fotki znajdą się na stronie firmowej z opisem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts